19 Eylül 2016, Pazartesi 12:50:57

Atatürk Havalimanı tüm zamanların rekorunu kırdı

Atatürk Havalimanı’na bir günde 1500 uçak iniş kalkış yaparken yeni bir rekora imza atıldı.
  • KONUNUN TAM OLARAK ANLAŞILMASI İÇİN AŞAGIDAKİ Video'yu DİKKATLE SEYRETMEKTE FAYDA VAR; https://www.youtube.com/watch?v=zeYP4sn8Tzs Atatürk havalimanında Wake Vortex Decision Support System (WVDSS) olmadan RECAT 1 uygulaması yapılarak uçaklar arasındaki ayrım düşürülerek 1478 trafik bir günde havalimanına kabul edilmesi ne kadar emniyetlidir ? London Heathrow havalimanında konuşlandırılmış WVDSS sistem ile Time Base Separation (TBS) uygulaması ile yılda 75 milyon yolcu emniyetle indirilmekte ve Avrupada wake vortex konusunda aldıkları önlemlerle 1. sırada yer alırken, Paris-Charles de Gaulle Havalimanı yine WVDSS sistem ile yılda 67 milyon yolcuyu hava meydanlarına kabul etmektedir. Yine Avrupada 2.sırada yolcu kapasitesine ulaşmışlardır. Ancak Atatürk havalimanında meydan kapasitesini belirleyen tek unsur olan Wake Vortex konusunda hiçbir uygulama ve Lidar cihazı, X bant radar ve Ultra Fast Wind Sensorları içeren WVDSS olmadan 62 milyonun üzerinde yolcu kabul edilmektedir.
  • Geşmişte yaşanan olaylar hiçbir şekilde dikkate alınmadan, meydana kapasitesinin çok üzerinde trafik kabul edilmektedir. Bu durum ileride yaşanabilecek vahim olaylara zemin hazırlamaktadır, Kamoyunun bu konuda bilgilendirilmesinde büyük fayda vardır.
  • Ground-based Tavsiye Sistemleri wake vortex’lerin kuvvetini, pozisyonunu ve davranışlarını belirleyerek, Uçuş emniyetinin sağlanması için wake vortex tehditine karşı hava trafiğinin sürekli monitör edilerek, olası tehdit durumunda kontrolörleri uyarmaktır veya bu tehdittin tahmin edilmesini sağlamaktır. Bu projenin temel amacı SESAR Projesi 6.8.1 tarafından geliştirilen operasyonel konsepte göre doğrulanmış bir Wake türbülans sistemi tanımlamak, analizetmek ve geliştirmektir. Amaç; uçuş güvenliğini tehlikeye atmadan kalkışlardaki gecikmelerin ve /veya yaklaşmadaki trafiğin zirve yaptığı dönemlerde, pist kullanımını emniyetle artırmak sureti ile ihtiyacın anlık veya devamlı olarak wake türbülans ayrımlarının azaltılmasını sağlamaktır.
  • MAXİMUM UÇUŞ EMNİYETİ SAĞLANIRKEN TERMİNAL SAHALARININ VE PİSTLERDEKİ TRAFİK OPTİMİZASYONU NASIL SAĞLANACAK. Wake vorteks trafik ayrımı, başlıca pist kapasitesini sınırlayıcı faktördür. OPERASYONEL ÇEVRE • 2020 yılına kadar hava trafiği hızlı artışı tüm önemli paydaşlar tarafından tahmin edilmektedir. • Büyük havaalanları tam kapasiteye ulaşacak, verimlilik azalacak ve gecikmeler artacak. • Uçuş emniyet seviyesi muhafaza edilmeli veya artırılmalıdır. TÜM UÇAK TİPLERİ WAKE VORTEKS ÜRETİR. Wake vorteks gücü ve süresi aşağıdaki durumlara bağlıdır; • Uçak tipi (ağırlık, kanat açıklığı,vb) • Hava koşulları (rüzgar hızı ve yönü, hava türbülansı) Wake-vorteks ile aşağıdaki durumlarda karşılaşılır; • Touchdown sırasında (100 feet’in altındaki irtifada) • Şiddetli wake vorteks ile özellikle 500 feet’in altındaki irtifada karşılaşılır. • Glideslope önlemek için dönerken ( 3500-4500 feet’in irtifalar arasında) • Kalkış sırasında.
  • Arkadaşlar, Wake vortex tüm uçak tiplerindeki uçuş ekiplerinin, yolcuların yaralanmasına ve ölümüne yol açan kazalara sebep olmaktadır. Çıplak gözle tespit edilemediklerinden, uçağın aniden uçuş yollarını bozduklarından kalkış ve iniş sırasında karşılaşıldığı takdirde kaza potansiyeline sahiptirler. İşte bu olaylardan korunmak için birkaç seçenek mevcuttur ki, Wake vortex’ten dolayı oluşan kazaların azaltılması için asıl çözüm olan uçaklar arasındaki zaruri ayrım hava limanlarının performansını etkileyerek gecikmelere sebep olmaktadır. WakeNet3-Europe 7th Framework Programı (2012 - 2008) kapsamında Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilmektedir. Bu WakeNet ve WakeNet2-Avrupa çalışmalarına devam ve dünya çapında diğer WakeNet projeleri (örneğin WakeNet ABD, WakeNet-Rusya) ile işbirliği yapar. http://www.wakenet3-europe.eu/ EUROCONTROL Wake Program ; http://www.wakenet.eu/fileadmin/user_upload/Workshop2015/Presentations/WNE2015_S1_Treve.pdf
  • rekor kırdık. demek ki çalışıyoruz. o zaman ZAM istiyoruz. hadi zam yapın.
  • Arkadaşlar ben birşeye değinmek istiyorum bu sadece bir dilek,keşke Türkiyede de Avrupada olduğu gibi hava trafiği şehirlere dağıtılsa ne güzel olurdu.Bizde bunun tam tersi yapılıyor,örneğin istanbul dışından yolculuk yapan yolcular mecburi istanbul istikametli uçuruluyor neden sadece bir noktaya insanlar istif ediliyor anlamış değilim. Eğer mantık istanbulun yoğunluğunu göstermekse tamam istanbul yoğun ama bu yolcuların yarısı diğer şehirlere gidecek insanlar,bunları istanbul yerine diğer şehirlere yönlendirseler uçaklar zamanında iner ve kalkar yolcular saatlerce beklemek zorunda kalmazlar.Eğer bu istanbulu Avrupa havaalanları ile rakip göstermekse bu yapılan kesinlikle yanlış bence.Anlayışınıza sığınıp sevgi ve saygılarımı sunuyorum.
  • Haberi okuyunca İSTANBUL hava trafiğinin yoğunluğu bakımından 3 havalimanının ne kadar gerekli olduğu ortada inmek için İstanbul üzerinde turlayan uçakların zaman yakıt kaybı ortada bu 3 havalimanına karşı çıkan zihniyet acaba bilerektenmi karşı çıkıyor bu havalimanı 2000 li yıllarda bitirilmeliydi Moskova nın 4 tane uluslar arası havalimanı var ve nüfusu İstanbul dan az
  • Bakıyorumda bazı arkadaşlara artık ne oldu ise en pozitif haberlere bile bir kulp takıp eşleştirmek için paranoya olma yarışına giriyorlar. Çok yazık.
  • Çok çalıştık ve çok yorulduk emeğimizin karşılığını verecekmisiniz işçi

Atatürk Havalimanı dün tam 1478 iniş-kalkışla tüm zamanların rekorunu kırdı.

İç hatlarda 236 uçak kalkış, 245 uçak iniş yaptı. Dış hatlarda ise 513 kalkış, 506 iniş gerçekleşti. Aynı gün havalanan uçak sayısı 749, inen uçak sayısı 751 olmak üzere toplam uçak sayısı 1500’ye ulaştı. Aynı gün hizmet verilen yolcu sayısı ise 156 bin 941 oldu.

Böylece, Dünyanın en işlek havalimanları arasında yer alan Atatürk Havalimanı’nda tüm zamanların rekoru kırıldı.

Bundan önceki rekor, 9 Eylül 2016 Cuma Günü 1478 iniş kalkış olarak gerçekleşmişti.

Rekorla ilgili olarak bir açıklama yapan DHMİ Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım “ Dış Hatlar Terminaline canlı bomba saldırısında bulunulması ve 15 Temmuz ihanet girişimi gibi birçok olumsuzluklara rağmen ulaşılan bu büyük başarı, Türk Sivil Havacılığındaki yükselişin devam ettiğini gösteriyor ve asrın projesi yeni havalimanına olan ihtiyaca işaret ediyor.  Uzun bayram tatili müddetince yolcularımızın güvenli ve konforlu bir şekilde seyahat etmesini sağlamak için mesai sarf eden DHMİ çalışanlarına teşekkür ediyorum. Ayrıca, DHMİ mensuplarıyla işbirliği halinde üstün gayret gösteren havayolu şirketleri ve tüm kuruluşların çalışanlarına da minnet ve şükranlarımı iletiyorum.”

Atatürk Havalimanı tüm zamanların rekorunu kırdı

Yorumlar Tüm Yorumlar (21)

Wake Vortex ~ 8 yıl önce
KONUNUN TAM OLARAK ANLAŞILMASI İÇİN AŞAGIDAKİ Video'yu DİKKATLE SEYRETMEKTE FAYDA VAR; https://www.youtube.com/watch?v=zeYP4sn8Tzs Atatürk havalimanında Wake Vortex Decision Support System (WVDSS) olmadan RECAT 1 uygulaması yapılarak uçaklar arasındaki ayrım düşürülerek 1478 trafik bir günde havalimanına kabul edilmesi ne kadar emniyetlidir ? London Heathrow havalimanında konuşlandırılmış WVDSS sistem ile Time Base Separation (TBS) uygulaması ile yılda 75 milyon yolcu emniyetle indirilmekte ve Avrupada wake vortex konusunda aldıkları önlemlerle 1. sırada yer alırken, Paris-Charles de Gaulle Havalimanı yine WVDSS sistem ile yılda 67 milyon yolcuyu hava meydanlarına kabul etmektedir. Yine Avrupada 2.sırada yolcu kapasitesine ulaşmışlardır. Ancak Atatürk havalimanında meydan kapasitesini belirleyen tek unsur olan Wake Vortex konusunda hiçbir uygulama ve Lidar cihazı, X bant radar ve Ultra Fast Wind Sensorları içeren WVDSS olmadan 62 milyonun üzerinde yolcu kabul edilmektedir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cahilsin ~ 8 yıl önce
yorumunu geç gördüm. ahl'de ayırmalar düşürülmüyor rekor için. boşa yazdın birader
Wake Vortex ~ 8 yıl önce
Geşmişte yaşanan olaylar hiçbir şekilde dikkate alınmadan, meydana kapasitesinin çok üzerinde trafik kabul edilmektedir. Bu durum ileride yaşanabilecek vahim olaylara zemin hazırlamaktadır, Kamoyunun bu konuda bilgilendirilmesinde büyük fayda vardır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Wake Vortex ~ 8 yıl önce
Ground-based Tavsiye Sistemleri wake vortex’lerin kuvvetini, pozisyonunu ve davranışlarını belirleyerek, Uçuş emniyetinin sağlanması için wake vortex tehditine karşı hava trafiğinin sürekli monitör edilerek, olası tehdit durumunda kontrolörleri uyarmaktır veya bu tehdittin tahmin edilmesini sağlamaktır. Bu projenin temel amacı SESAR Projesi 6.8.1 tarafından geliştirilen operasyonel konsepte göre doğrulanmış bir Wake türbülans sistemi tanımlamak, analizetmek ve geliştirmektir. Amaç; uçuş güvenliğini tehlikeye atmadan kalkışlardaki gecikmelerin ve /veya yaklaşmadaki trafiğin zirve yaptığı dönemlerde, pist kullanımını emniyetle artırmak sureti ile ihtiyacın anlık veya devamlı olarak wake türbülans ayrımlarının azaltılmasını sağlamaktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Wake Vortex ~ 8 yıl önce
MAXİMUM UÇUŞ EMNİYETİ SAĞLANIRKEN TERMİNAL SAHALARININ VE PİSTLERDEKİ TRAFİK OPTİMİZASYONU NASIL SAĞLANACAK. Wake vorteks trafik ayrımı, başlıca pist kapasitesini sınırlayıcı faktördür. OPERASYONEL ÇEVRE • 2020 yılına kadar hava trafiği hızlı artışı tüm önemli paydaşlar tarafından tahmin edilmektedir. • Büyük havaalanları tam kapasiteye ulaşacak, verimlilik azalacak ve gecikmeler artacak. • Uçuş emniyet seviyesi muhafaza edilmeli veya artırılmalıdır. TÜM UÇAK TİPLERİ WAKE VORTEKS ÜRETİR. Wake vorteks gücü ve süresi aşağıdaki durumlara bağlıdır; • Uçak tipi (ağırlık, kanat açıklığı,vb) • Hava koşulları (rüzgar hızı ve yönü, hava türbülansı) Wake-vorteks ile aşağıdaki durumlarda karşılaşılır; • Touchdown sırasında (100 feet’in altındaki irtifada) • Şiddetli wake vorteks ile özellikle 500 feet’in altındaki irtifada karşılaşılır. • Glideslope önlemek için dönerken ( 3500-4500 feet’in irtifalar arasında) • Kalkış sırasında.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Wake Vortex ~ 8 yıl önce
Arkadaşlar, Wake vortex tüm uçak tiplerindeki uçuş ekiplerinin, yolcuların yaralanmasına ve ölümüne yol açan kazalara sebep olmaktadır. Çıplak gözle tespit edilemediklerinden, uçağın aniden uçuş yollarını bozduklarından kalkış ve iniş sırasında karşılaşıldığı takdirde kaza potansiyeline sahiptirler. İşte bu olaylardan korunmak için birkaç seçenek mevcuttur ki, Wake vortex’ten dolayı oluşan kazaların azaltılması için asıl çözüm olan uçaklar arasındaki zaruri ayrım hava limanlarının performansını etkileyerek gecikmelere sebep olmaktadır. WakeNet3-Europe 7th Framework Programı (2012 - 2008) kapsamında Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilmektedir. Bu WakeNet ve WakeNet2-Avrupa çalışmalarına devam ve dünya çapında diğer WakeNet projeleri (örneğin WakeNet ABD, WakeNet-Rusya) ile işbirliği yapar. http://www.wakenet3-europe.eu/ EUROCONTROL Wake Program ; http://www.wakenet.eu/fileadmin/user_upload/Workshop2015/Presentations/WNE2015_S1_Treve.pdf

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ZAM ~ 8 yıl önce
rekor kırdık. demek ki çalışıyoruz. o zaman ZAM istiyoruz. hadi zam yapın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ismail ~ 8 yıl önce
Arkadaşlar ben birşeye değinmek istiyorum bu sadece bir dilek,keşke Türkiyede de Avrupada olduğu gibi hava trafiği şehirlere dağıtılsa ne güzel olurdu.Bizde bunun tam tersi yapılıyor,örneğin istanbul dışından yolculuk yapan yolcular mecburi istanbul istikametli uçuruluyor neden sadece bir noktaya insanlar istif ediliyor anlamış değilim. Eğer mantık istanbulun yoğunluğunu göstermekse tamam istanbul yoğun ama bu yolcuların yarısı diğer şehirlere gidecek insanlar,bunları istanbul yerine diğer şehirlere yönlendirseler uçaklar zamanında iner ve kalkar yolcular saatlerce beklemek zorunda kalmazlar.Eğer bu istanbulu Avrupa havaalanları ile rakip göstermekse bu yapılan kesinlikle yanlış bence.Anlayışınıza sığınıp sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mustafa Turan ~ 8 yıl önce
Haberi okuyunca İSTANBUL hava trafiğinin yoğunluğu bakımından 3 havalimanının ne kadar gerekli olduğu ortada inmek için İstanbul üzerinde turlayan uçakların zaman yakıt kaybı ortada bu 3 havalimanına karşı çıkan zihniyet acaba bilerektenmi karşı çıkıyor bu havalimanı 2000 li yıllarda bitirilmeliydi Moskova nın 4 tane uluslar arası havalimanı var ve nüfusu İstanbul dan az

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sevgili kardeşim ~ 8 yıl önce
3. havalimanın 2 pistle açılacağının yani kapasite olarak atatürk'ten farkı olmayacağının farkında mısın?
Cemsit ~ 8 yıl önce
Bakıyorumda bazı arkadaşlara artık ne oldu ise en pozitif haberlere bile bir kulp takıp eşleştirmek için paranoya olma yarışına giriyorlar. Çok yazık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hakkımız ~ 8 yıl önce
Çok çalıştık ve çok yorulduk emeğimizin karşılığını verecekmisiniz işçi

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000