26 Nisan 2015, Pazar 10:50:08

BUGÜN 'DÜNYA PİLOTLAR GÜNÜ'

İlk Türk pilotu Mehmet Fesa Evrensev'in Türk semalarında yaptığı ilk uçuşun tarihi olan ‘26 Nisan 1912’ TALPA'nın önerisiyle Dünya Pilotlar Günü olarak kutlanıyor.
  • Dunya havacilik gunuyse neden sadece Turkiye'de kutlaniyor? TALPA Turk pilotlari icin ne yapti? Ve daha bazi sorular.
  • Çok komik, Pilotlar Günü!!!! Galiba yanlizcana Türkiye'de var!! Benim 38 yıllık pilotluk yaşamımda ilk defa böyle bir günün var OLDUĞUNU Türkiye'de öğrendim. Dünya'nın hiçbir yerinde kutlanmıyor nedense!!
  • Pilotlar gününüz kutlu olsun. İyiki varsınız. Kabin
  • Başta karalar caldiginiz Osman Yıldırım olmak üzere tüm pilotlarimizin PPilotlar günü kutlu olsun.
  • Yazıma "Kpt PLt." rumuzu ile cevap veren meslektaşıma teşekkürler; ismini bilmesem de... "Türk askeri havacılığını ilk pilotu ve 1 numaralı börvesi sahibi M. Feza EVRENSEV’in 1912 yılında Türk semalarında ilk uçuşunu gerçekleştirmesi..." gibi bir gerekçeyle 26 Nisan gününün Türkiye'de 'Pilotlar Günü' olması hatalıdır! Detayları, kullanılan referans bazı kaynaklarının kopyaları ile beraber, "Semalarımızda Osmanlı’ya Ait İlk Tayyarenin Uçuşu" başlıklı makaleme ve bazı referans kaynaklarına, http://canerel.com.tr/v2/images/publication/20150423SemalarimizdaOsmanliyaAitIlkTayyareUcusu.pdf linki ile de erişilebilirsiniz. Özetle, 26 Nisan 1912 tarihinin ilk askeri pilotumuz Fesâ bey ile ilgisi bulunanmamıştır; ama 26 Nisan 1912 günü, • Osmanlı payitahtı semasında uçan Osmanlı’nın satın aldığı ilk tayyare, Fransız R.E.P. üretimi -sonradan “Ordu” adı verilen- LeROUGE isimli tayyare, • Bu tayyarenin pilotu da -bu tayyareyi İstanbul’a getiren- İngiliz öğretmen pilot Charles Gordon BELL, olmuştur. Lütfen, değerli zamanınızı ayırır da bu yazı ve referansları okursanız... Türkiye'de kutlanacak 'Pilotlar Günü'; • Fesa bey ilişkilendirilecek ise 26 Nisan tarihi değişmelidir! veya • Osmanlı Devleti tarafından satın alınmış bir Fransız tayyaresi ile bir İngiliz öğretmen pilotun İstanbul üzerinde uçtuğu gün olarak 26 Nisan gününde israr ediliyor ise bugünün Fesâ bey ile ilişkisi kaldırılmalıdır!
  • Türk Silahlı Kuvvetlerinden seçilen .Yzb.Mehmet Feza Evrensev Fransaya gönderildi.Fransa da uçuş okulunu bitiren Yzb.Mehmet Feza Evrensev İstanbul'a geldi.Bu ilk Türk Pilotu İstanbul da Türkiye de 26 Nisan 1912 Tarihinde ilk uçuşunu yaptı.Bu günün Türkiye pilotlar günü olmasını öneren de bu günün onay belgesinde imzası olan da benim. Türkiye pilotlar günü bu gün değil de hangi gün olabilir.?
  • kader ortaklarımız değerli pilotların gününü kutlarız..
  • Sayın İlgili; Lütfen önlem alalım; düzeltelim... Havacılık bir bilimdir, kendine özgü etik değerleri ve kuralları vardır; Türkiye'de de... "Türk askeri havacılığını ilk pilotu ve 1 numaralı börvesi sahibi M. Feza EVRENSEV’in 1912 yılında Türk semalarında ilk uçuşunu gerçekleştirmesi..." gibi bir gerekçeyle 26 Nisan günnün önce Türkiye'de 'Pilotlar Günü' olarak kutlanması hatalıdır! İddia edildiği gibi dünya'da da bugünün 'Pilotlar Günü' olarak kutlanması mümkün değildir. Başta, * International Federation of Air Line Pilot’s Associations (www.ifalpa.org), * European Cockpit Association (www.eurocockpit.be), meslek kuruluşları olmak üzere belirtilen gerekçe ile 26 Nisan gününü 'Pilotlar Günü' olarak kutlayan kim vardır.. Havacılık bir bilimdir, kendine özgü etik değerleri ve kuralları vardır; havacılık ile saygın meslek erbabı, otoriteleri, havacılık programlarına sahip 45+1 adet yükseköğretim, 13 adet ortaöğretim kurumu, onlarca eğitim kuruluşu ve araştırma merkezi olan Türkiye'de öyle kamaladır! Lütfen!
  • Can EREL rumuzlu yorum için teşekkürler; https://t.co/BVP7lPfatz linkikindeki değerlendirme yazısını ve kaynak belgeleri okuyunca hayrete düştüm. Bu tespitlere rağmen 26 Nisan niye pilotlar günü olarak kutlanıyor hala? Her meslekte olduğu gibi, hatta onun da ötesinde havacılık mesleğinde DOĞRU ve BİLİMSEL yaklaşım gerek değil mi? Geçmişte eksik/yanlış bir değerlendirme yapılmış ise düzetmek gerekmez mi?
  • Happy landings chaps

İlk Türk pilotu Mehmet Fesa Evrensev'in Türk semalarında yaptığı ilk uçuşun tarihi olan ‘26 Nisan 1912’ Türkiye Pilotlar Günü olarak kabul kutlanıyordu.

Gerçtiğimiz yıl, Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) tarafından, Uluslararası Havayolu Pilot Birlikleri Federasyonu'na (IFALPA) önerilen 'dünya pilotlar günü' kabul görmüş ve ilk defa dünya genelinde kutlanmıştı.

AirportHaber ailesi olarak tüm pilotların Dünya Pilotlar Günü'nü kutlarız.

BUGÜN 'DÜNYA PİLOTLAR GÜNÜ'

Yorumlar Tüm Yorumlar (20)

Charles Lindberg ~ 8 yıl önce
Dunya havacilik gunuyse neden sadece Turkiye'de kutlaniyor? TALPA Turk pilotlari icin ne yapti? Ve daha bazi sorular.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Çok komik, Pilotlar Günü!!!! Galiba yanlizcana Türkiye'de var!! Benim 38 yıllık pilotluk yaşamımda ilk defa böyle bir günün var OLDUĞUNU Türkiye'de öğrendim. Dünya'nın hiçbir yerinde kutlanmıyor nedense!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Pilotlar gününüz kutlu olsun. İyiki varsınız. Kabin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Başta karalar caldiginiz Osman Yıldırım olmak üzere tüm pilotlarimizin PPilotlar günü kutlu olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Can EREL ~ 9 yıl önce
Yazıma "Kpt PLt." rumuzu ile cevap veren meslektaşıma teşekkürler; ismini bilmesem de... "Türk askeri havacılığını ilk pilotu ve 1 numaralı börvesi sahibi M. Feza EVRENSEV’in 1912 yılında Türk semalarında ilk uçuşunu gerçekleştirmesi..." gibi bir gerekçeyle 26 Nisan gününün Türkiye'de 'Pilotlar Günü' olması hatalıdır! Detayları, kullanılan referans bazı kaynaklarının kopyaları ile beraber, "Semalarımızda Osmanlı’ya Ait İlk Tayyarenin Uçuşu" başlıklı makaleme ve bazı referans kaynaklarına, http://canerel.com.tr/v2/images/publication/20150423SemalarimizdaOsmanliyaAitIlkTayyareUcusu.pdf linki ile de erişilebilirsiniz. Özetle, 26 Nisan 1912 tarihinin ilk askeri pilotumuz Fesâ bey ile ilgisi bulunanmamıştır; ama 26 Nisan 1912 günü, • Osmanlı payitahtı semasında uçan Osmanlı’nın satın aldığı ilk tayyare, Fransız R.E.P. üretimi -sonradan “Ordu” adı verilen- LeROUGE isimli tayyare, • Bu tayyarenin pilotu da -bu tayyareyi İstanbul’a getiren- İngiliz öğretmen pilot Charles Gordon BELL, olmuştur. Lütfen, değerli zamanınızı ayırır da bu yazı ve referansları okursanız... Türkiye'de kutlanacak 'Pilotlar Günü'; • Fesa bey ilişkilendirilecek ise 26 Nisan tarihi değişmelidir! veya • Osmanlı Devleti tarafından satın alınmış bir Fransız tayyaresi ile bir İngiliz öğretmen pilotun İstanbul üzerinde uçtuğu gün olarak 26 Nisan gününde israr ediliyor ise bugünün Fesâ bey ile ilişkisi kaldırılmalıdır!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kpt PLt. ~ 9 yıl önce
Türk Silahlı Kuvvetlerinden seçilen .Yzb.Mehmet Feza Evrensev Fransaya gönderildi.Fransa da uçuş okulunu bitiren Yzb.Mehmet Feza Evrensev İstanbul'a geldi.Bu ilk Türk Pilotu İstanbul da Türkiye de 26 Nisan 1912 Tarihinde ilk uçuşunu yaptı.Bu günün Türkiye pilotlar günü olmasını öneren de bu günün onay belgesinde imzası olan da benim. Türkiye pilotlar günü bu gün değil de hangi gün olabilir.?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
atc ayt ~ 9 yıl önce
kader ortaklarımız değerli pilotların gününü kutlarız..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Can EREL ~ 9 yıl önce
Sayın İlgili; Lütfen önlem alalım; düzeltelim... Havacılık bir bilimdir, kendine özgü etik değerleri ve kuralları vardır; Türkiye'de de... "Türk askeri havacılığını ilk pilotu ve 1 numaralı börvesi sahibi M. Feza EVRENSEV’in 1912 yılında Türk semalarında ilk uçuşunu gerçekleştirmesi..." gibi bir gerekçeyle 26 Nisan günnün önce Türkiye'de 'Pilotlar Günü' olarak kutlanması hatalıdır! İddia edildiği gibi dünya'da da bugünün 'Pilotlar Günü' olarak kutlanması mümkün değildir. Başta, * International Federation of Air Line Pilot’s Associations (www.ifalpa.org), * European Cockpit Association (www.eurocockpit.be), meslek kuruluşları olmak üzere belirtilen gerekçe ile 26 Nisan gününü 'Pilotlar Günü' olarak kutlayan kim vardır.. Havacılık bir bilimdir, kendine özgü etik değerleri ve kuralları vardır; havacılık ile saygın meslek erbabı, otoriteleri, havacılık programlarına sahip 45+1 adet yükseköğretim, 13 adet ortaöğretim kurumu, onlarca eğitim kuruluşu ve araştırma merkezi olan Türkiye'de öyle kamaladır! Lütfen!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
zebani gerekmez bize ~ 9 yıl önce
havacılık yap kardeşim. tarihle ilgilenmekten kendi işinle ilgili gerekli bilgileri öğrenemeyeceksin. güzel bir girişim yapılmış işte desteklesene eleştiri yapacağına sürekli. git dünyaya yay bu kapasitene yazık. iş yapanı aşağı çekmeyin ya.
Aeral Research ~ 9 yıl önce
Can EREL rumuzlu yorum için teşekkürler; https://t.co/BVP7lPfatz linkikindeki değerlendirme yazısını ve kaynak belgeleri okuyunca hayrete düştüm. Bu tespitlere rağmen 26 Nisan niye pilotlar günü olarak kutlanıyor hala? Her meslekte olduğu gibi, hatta onun da ötesinde havacılık mesleğinde DOĞRU ve BİLİMSEL yaklaşım gerek değil mi? Geçmişte eksik/yanlış bir değerlendirme yapılmış ise düzetmek gerekmez mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
researchers ~ 9 yıl önce
ülkemizin,gerekli olan alanlarda, sizler gibi araştırmacılara, çok gereksinimi var. enerjinize yazık. başka düzeltecek konu mu bulamadınız.
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Happy landings chaps

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000