08 Haziran 2017, Perşembe 10:33:23

Pegasus kabin memuru bebeği ölümden kurtardı

Pegasus Havayolları’nın Beyrut-İstanbul seferini yapan uçağında boğazına bir cisim kaçan iki yaşındaki bebeği, kabin memurunun hayati müdahalesi kurtardı.
  • Faruk kardeşim tebrikler, acil durumda soğukkanlı kalıp müdahele etmek takdire değer.
  • Yanliz helal olsun cocuga sayesinde airportta güzel bi haberimiz oldu :) gurur duyduk helal olsun
  • Bi havaci olarak çok sevindim cok mutlu oldum bu haklı gurur sizin tebrikler ömer
  • Bu thy ucaginda yasansa haberlerde izlerdik sanırım arkadaşı tebrik ediyorum kahramanımız faruk helal olsun tebrikler pegasus
  • Şirketin yakışıklısı kahraman olmuş :) o kasılıp gezen steward parcalarina örnek olman dileğiyle O ani düşünemiyorum bile helal olsun gurur duyuyoruz seninle tebrikler ömer faruk
  • Helal olsun ne denir bi anneyle evladinin kopacagi o ana müdahele edip geri hayata getiren elleri saygiyla öperim tebrikler faruk
  • Arkadasimi alnindan öpüyorum zaten duruşu bile yiğit yer hizmetleri olarak gurur duyduk helal olsun faruk kardeşim
  • Sevgili steward arkadasimi tebrik ediyorum bize bu gururlu duyguyu yaşattığı için helal olsun sana faruk
  • Gurur duyduk seninle KOCA yürekli adam
  • Kabini es geçmeyin,kolidordan geçerken bile çocuklu ailelere ayrı bir mesai harcıyor ekip. (annenin fark edemediği havalandirmayi 'terli basi' diye kapatani gördüm) tebrikler egittigin ve seçtiğim ekip için PGS.

Pegasus Havayolları’nda annesi ile birlikte seyahat eden iki yaşındaki İsveç vatandaşı bebeği, kabin memurunun acil yardım müdahalesi kurtardı.

PC758  sefer sayılı Beyrut-İstanbul uçuşunda, iki yaşındaki bebeğin boğazına bir cisim kaçtı. Annenin yardım talebiyle bebeğe müdahale için gelen Pegasus Havayolları kabin memuru Faruk Koca, moraran çocuğa müdahalede bulundu.  Kabin memurluğu eğitimlerinde öğretilen Heimlich manevrasını başarılı şekilde uygulayan Koca, bebeğin boğazındaki cismi çıkarmayı başardı.

Minik bir canı kurtardığı için duyduğu mutluluğu dile getiren Kabin Memuru Ömer Faruk Koca, “Her ne kadar istemesek de, uçuşlarımız sırasında zaman zaman acil müdahale gerektirecek olaylarla karşılaşabiliyoruz. Çarşamba günü Beyrut uçuşumuzu gerçekleştirirken, bir anne misafirimiz bebeği için yardım istedi. Bebeğin boğazına bir cisim takılmıştı ve morarıyordu. Aldığımız ilk yardım eğitimlerinde öğrendiğim Heimlich manevrasını uygulayarak bebeğin boğazına kaçan cismi çıkarmayı başardım. Minik misafirimizin tekrar normal nefes aldığını görmek paha biçilemez bir mutluluk.” dedi.

Kabin memurunun müdahalesi sonrası belki de ölümden dönen İsveçli bebek, seyahatini sorunsuz olarak tamamladı. 

HEIMLICH MANEVRASI NEDİR?

1974 yılında Dr. Henry Jay Heimlich tarafından bulunmuş ve uygulamaya konulmuştur. Nefes borusuna yabancı bir cismin kaçması durumunda, oluşan boğulma tehlikesine karşın hayat kurtaran bir manevradır. Heimlich Manevrası 2 şekilde uygulanır. Bilinci açık olan kişiye uygulanan yöntem ve bilinci kapalı olan kişiye uygulanan yöntem. Şimdi bu iki yöntemi detaylı bir şekilde ele alalım.

Bilinci Açık Olan Kişiye Heimlich Manevrası Nasıl Yapılır;

Hasta ayakta veya oturur pozisyonda soluk borusuna yabancı bir madde kaçabilir bu durumda, Heimlich Manevrasına geçmeden önce, kişinin yanında veya arkasında durarak, Bir elle göğsü desteklenerek öne eğilmesini sağlamalısınız, sonrasında Diğer eliniz ile hızla 5 kez sırtına süpürür tarzda vurmanız gerekiyor. Tıkanıklık durumu devam ediyorsa Heimlich Manevrası yapılır.

Kişinin arkasından sarılarak gövdesi kavranır. Bir elinizin baş parmağınızın yardımı ile midenin üst kısmına, göğüs kemiği altına gelecek şekilde yumruk yaparak konur. Diğer el ile yumruk yapılan el kavranır. Bu aşamdan hemen sonrasında kuvvetle arkaya ve yukarı doğru bastırılır. Bu hareketi yabancı cisim çıkana kadar 8-9 kere tekrarlayın. Tıkanıklık durumu devam ediyorsa tekrar sırtına vurun. Bu hareketleri 4’er kez olacak şekilde dönüşümlü olarak tekrarlayın. Bunca uğraşınıza rağmen yabancı cisimi soluk borusundan çıkaramadıysanız panik yapmayın. Çünkü bir süre sonra kişinin bilinci kapanacak. Bu durumda kişiyi, sert bir zemin üzerine yatırın. Derhal tıbbi yardım isteyin, zaman kaybetmemek adına siz heimlich manevrası yaparken etrafınızda biri varsa 112 acil telefonu arasın. Acil yardım gelene kadar, biliyorsanız temel yaşam desteği uygulayın.

Bilinci Kapalı Olan Kişiye Heimlich Manevrası Nasıl Yapılır;

Elbette bu durum en istemediğimiz durumdur ama en kötü ihtimallere de hazır olmamız gerekiyor. Öncelikle panik yapmadan acil servisi aradınız ambulans geliyor, burada önemli olan destek gelene kadar hastayı hayatta tutmak olacak.

Bilinci kapalı olan kişi yere yatırılır, yan pozisyonda sırtına 5 kez vurulur, nefes borusundaki tıkanma açılmadığı taktirde hasta düz bir zeminde başı yana çevrilir, Bilinci kapalı kişinin,bacakları üzerine, ata biner şekilde oturup, bir elin topuğunu göbek ile göğüs kemiği arasına yerleştirilir ve diğer el üzerine konur. Sonrasında göbeğin üzerinden kürek kemiklerine doğru eğik bir baskı uygulanır. Bu hareketi 5-6 kez yabancı cisim çıkıncaya kadar veya yardım gelinceye kadar devam etmeniz gerekebilir.

Size hiç bir yerde olmayan bir bilgi daha vermek istiyorum. Örneğin, tek başınıza yemek yiyorsunuz, bence tek başına yemek yerken de dikkatli olmakta fayda var. Eğer tek başınıza kaldığınız bir anda nefes borunuza yabancı cisim kaçarsa ne yapmanız gerekir? Haydi bakalım şimdi ne yapacağız? Bize Heimlich manevrasını kim yapacak. Öncelikle kendiniz yapabilirsiniz, Bir elinizle yumruk yapınız ve diğer elinizle yumruğunuzu kavrayarak karnınıza alttan yukarı doğru ani basınç uygulayınız. Çıkmadıysa korkmayın, madem ki kendi kendinize Heimlich manevrasını yapamıyorsunuz, o zaman size Heimlich manevrasını bir sandalye yapacak, evet yanlış okumadınız bir sandalye yapacak. Sandalye deyip geçmeyin bazen hayat kurtarıcı olabilir. Peki nasıl olacak hemen söyleyelim. Karnınızı sandalyenin sırtına dayayınız sonra üst bölümüne baskı uygulayınız. Tabii bunu yaparken de etrafınızdan da yardım istemeyi unutmayın. Tüm hayatınızı bir sandalye’ye emanette etmeyin.

Pegasus kabin memuru bebeği ölümden kurtardı

Yorumlar Tüm Yorumlar (42)

asil ~ 7 yıl önce
Faruk kardeşim tebrikler, acil durumda soğukkanlı kalıp müdahele etmek takdire değer.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Fatih ~ 7 yıl önce
Yanliz helal olsun cocuga sayesinde airportta güzel bi haberimiz oldu :) gurur duyduk helal olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Belgin ~ 7 yıl önce
Bi havaci olarak çok sevindim cok mutlu oldum bu haklı gurur sizin tebrikler ömer

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Alfa ~ 7 yıl önce
Bu thy ucaginda yasansa haberlerde izlerdik sanırım arkadaşı tebrik ediyorum kahramanımız faruk helal olsun tebrikler pegasus

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Meral ~ 7 yıl önce
Şirketin yakışıklısı kahraman olmuş :) o kasılıp gezen steward parcalarina örnek olman dileğiyle O ani düşünemiyorum bile helal olsun gurur duyuyoruz seninle tebrikler ömer faruk

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kirmizi kuyruk ~ 7 yıl önce
Helal olsun ne denir bi anneyle evladinin kopacagi o ana müdahele edip geri hayata getiren elleri saygiyla öperim tebrikler faruk

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Apron ali ~ 7 yıl önce
Arkadasimi alnindan öpüyorum zaten duruşu bile yiğit yer hizmetleri olarak gurur duyduk helal olsun faruk kardeşim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Fatma ~ 7 yıl önce
Sevgili steward arkadasimi tebrik ediyorum bize bu gururlu duyguyu yaşattığı için helal olsun sana faruk

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Son numara ~ 7 yıl önce
Gurur duyduk seninle KOCA yürekli adam

Yanıtla

Kalan karakter 1000
PGS ~ 7 yıl önce
Kabini es geçmeyin,kolidordan geçerken bile çocuklu ailelere ayrı bir mesai harcıyor ekip. (annenin fark edemediği havalandirmayi 'terli basi' diye kapatani gördüm) tebrikler egittigin ve seçtiğim ekip için PGS.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000