02 Mayıs 2016, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • sevgili ali abi bu THK anamızdan emdiğimiz sütü burnumuzdan getirdi maaşlar hala düzenli değil 4-5 aydır yemek parası(ticket) yok bi de bunları yazsan diyorum
  • yurtdışında yaşıyorum, tr de yapılacak olan önemli bilimsel konferanslara bile insanlar gelmek istemiyorlar korktukları için..böyle giderse durum çok kötü
  • Yaa alicim bir ülkenin büyüklüğü ne kadar büyük inşaatlar yaptığıyla değil o inşaatın yüzde kaçını kendi üretimiyle yaptığıyla ölçülür sen bari bu kadar cahil olma ve emin ol kimse kıskanmıyor Türkiyeyi geriye giden gerici bir ülkeden başka birşey olarak görmüyorlar ve içleri çok rahat yabancı ülkelerin....
  • sunexpress bora jet atlasglobal in işi çok zor bu yaz...problem bu yazı çıksak bile ülkenin politikasında bir değişiklik olmadıktan sonra gelecek daha kötü olacak.savaş olan yerde tatil olurmu..
  • şirketler artık westeros'a uçuş yapmaya başlamalı. böyle büyük bir potansiyeli nasıl görmezden gelirler aklım almıyor! jon snow'un cenazesine 5 uçak insan giderdi türkiye'den en az!!!
  • İç hatlarda bir sorun yok. Uçaklar tıklım tıklım, fiyatlar fahiş! Bahsettiğiniz, diğer, zaten kullanılmayan havaalanlarının fiyatlarını indirmesi ne işe yarayacak? Diş hatlar için se, "Siyasi'ye" tamamen katılıyorum.
  • Pegasus part time gönüllü ayırmaya başladı..kaptanda kabinde isterlerse part time uçucak..zor günler başladı pgt de
  • Bu dış ve iç politikayla bu sözüm ona yöneticilerle bu halimize bile şükür etmek lazım. Dünyanın en büyük havalimanını bilmem nesini yapmakla,havayla iş bitmiyor! Bırakın turizmi bu sene güvenlik sebebiyle kaç uluslararası seminer,kongre vs iptal edildi biliyor musunuz? Terörizmin bu kadar yoğun yaşandığı bir ülkeye kim,niye gelsin? Siz ailenizle hergün bomba patlayan,milyonlarca ne idüğü belirsiz suriyelilerin şunun bunun toplandığı,her an ve her yerde büyük güvenlik riskinin var olduğu bir ülkeye gider misiniz? Amerika, vatandaşlarına sırada Antalya var dikkat edin diyor! Mazallah öyle yerlere bir şey olsa hepten herşey biter! Bir sözüm de otelci vs esnafa, yıllarca kendi insanınızı kazıkladınız onlara kendi ülkelerinde tatil yapma şansı vermediniz ve bankalarda para istiflediniz,ailecek lüks hayat yaşadınız, şimdi neden devletten yardım bekliyorsunuz? Cebinizden neden harcamıyorsunuz? Devletten vergi vs indirimi bekliyorsunuz devlet bize aynısını yapıyor mu size de yapsın sülükler?
  • Ağzınıza sağlık siyasi rumuzlu beyefendi, benimde şahsi kanaatim küçük ayak oyunlarıyla bu işin çözülemeyeceği yönünde
  • insanları merkezi havaalnlarına zorlarsanız, vatandaş bu zorlamaya altarnatif çözümler üretir. örneğin izmitteki cengiz topel havalimanına yeni seferler koymayıp insanlara 6 senedir sadece trabzon seferleri ile yetin diğer uçuşlarınızda sabiha gökçene zorlarsanız, vatandaşın büyük bir bölümü kara yolunu tercih ederek anadoluya gider gelir. 2 milyonluk kocaeli ve 1 milyonluk sakarya ve de 750 binlik düzceye hitap eden cengiz topele gereken önemi vermezseniz hava müşterisinin büyük bölümünü karayollarına kaptırırsınız.. istanbul havalimanlarından uçmak artık bir çile, sıkıntı ve stres kaynağı haline geldi. birileri bunu görsün.izmit Cengiz topel, bursa yenişehir, tekirdağ çorlu havalimanlarına gereken önem verilmeli.

Havacılık için en kritik yıl…

Duygulara tercüman olmak için yazılan bir yazı olacak bu haftaki düşüncelerimin satırlara yansıması. Son 12-13 yılın korkulanını yaşamamıza ramak kaldı. Bu sezon şirketlerin üzerine karabasan gibi çöken bir yıl olacak ve ciddi daralmalar yaşayacağız. İşte bu yüzden;

Devlet büyüklerimize önemli görevler düşüyor. Hemen açıkça söylemem gerekirse DHMİ, bu görevin odak noktalarından birisi. Nasıl mı? İzah edelim.

Övünüyoruz, gururlanıyoruz, göğsümüzü gere gere anlatıyoruz. Neyi anlatıyoruz? Dünyanın en büyük havalimanlarından birine sahip olacağımızı haykırıyoruz. Ve diyoruz ki “Türkiye bu projesi ile kıskanılıyor”.

Evet doğru. Ben de buna katılıyorum. Umarım daha da büyüklerini yaparız.

Amma velakin içimizdeki korlaşmış volkanın patlamasını konuşmuyoruz, konuşamıyoruz ve belki de konuşturulmuyoruz.

Geçtiğimiz hafta havacılık sektöründen önemli bir yönetici ile yemek yerken anlattıklarından ürperiyorum, korkuyorum, yakalamış olduğumuz havacılık ivmesini kaybedeceğimiz endişesine kapılıyorum.

Haklı gerekçeler söyleyerek korkularımı kabusa çevirecek doneler gösteriyor.

Türkiye ekonomisinde önemli yer tutan havacılık sektöründe 2016 yılında facia yaşanabilir. Turizmin yerlerde süründüğünü sağır sultanın bile bildiği bu dönemde, olumlu konuşmak imkansızlığa doğru gidiyor. Konuşsak, konuşsak ancak olumlama konuşabiliriz. Yani iyi konuşarak iyi olmasını umarız.

Gelelim sadede. Biliyorum ki bütün şirketler sinekten yağ çıkartmaya çalışıyor. Harıl harıl yeni pazarlar araştırıyorlar. Rusya ve terör kaynaklı turizm darbesinin en önemli ayağı olan havayolu şirketlerinin bana göre en büyük derdi; ülkeye turist getirmek değil kendilerini ayakta tutacak yolcuyu bulup taşımak.

İktidarın açıkladığı iki yıl geri ödemesiz kredi kullanım hakkı bile onların derdine derman olacak bir çözüm olmadığını biliyorlar. Çözüm olmasa bile nefes aldıracak kredi alternatifi, geleceğini göremeyen şirketlerimizi ayakta tutması dileğinden fazlasını söyleyemiyorum.

Oysa sistemli bir çalışmanın en azından iç hatlarda destekleyici çözümler üretmenin yolu aranmalı. Örneğin az uçuş yapılan meydanlarda konma konaklama ücretleri “kriz bitti” denilene dek alınmayabilinir. Yer hizmeti veren şirketler sadece bir veya iki şirketin kısıtlı uçuşuna hizmet verecekleri için yatırım maliyetlerini çıkarırcasına fahiş fiyatla hizmet vermelerinin önü kesilerek DHMİ’nin doğrudan yer hizmeti verebilecek bir sistemin yolunu araması gerekir.

Örneğin Iğdır havalimanı günde kaç uçuş alıyor? İki tane. Yer hizmeti verecek firma belli. Tek olmasından kaynaklı fiyat özgürlüğü var. Veya Cengiz Topel Havalimanı. Buralarda DHMİ çözüm üretmeli. Bu meydanlarda ücret alınmamalı.

Zonguldak Havalimanı da buna bir örnektir. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, iç hat uçuşu için yeni bir açıklama yaparak Zonguldaklılara müjde verdi. Oysa, Binali Bey’in müjdesinden çok Zonguldaklıların uçağa sahip çıkmaları gerekiyor.

Uzun sözün kısası şirketlere destek verecek çözümler bulunmaz ise sürekli cepten yiyen şirketlerin batmaması imkansız.

Şirketlerin batmasının yanında işsizler ordusu da yeniden hortlayacak.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve DHMİ “Şapka düştü kel göründü” hesabı davranarak baş başa verip çözümün adresi olmalılar.

Kısa süre sonra açıklanacak zararları hep birlikte göreceğiz. Borsaya kota olmayan şirketlerin zarar açıklama zorunluluğu olmasa bile, şirketler ile yaptığımız görüşmeler neticesinde anlıyoruz ki; dipsiz kuyuya düşmek üzereler.

Bu yüzden, batışlara izin vermemek için çözüm arayışlarını “sen-ben” demeden sürdürüp karara bağlamalı.

Bu yaz çok sıcak geçecek.

Havacılık için en kritik yıl…

Yorumlar Tüm Yorumlar (26)

hava ambulans ~ 8 yıl önce
sevgili ali abi bu THK anamızdan emdiğimiz sütü burnumuzdan getirdi maaşlar hala düzenli değil 4-5 aydır yemek parası(ticket) yok bi de bunları yazsan diyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
.. ~ 8 yıl önce
yurtdışında yaşıyorum, tr de yapılacak olan önemli bilimsel konferanslara bile insanlar gelmek istemiyorlar korktukları için..böyle giderse durum çok kötü

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Büyük Türkiye ~ 8 yıl önce
Yaa alicim bir ülkenin büyüklüğü ne kadar büyük inşaatlar yaptığıyla değil o inşaatın yüzde kaçını kendi üretimiyle yaptığıyla ölçülür sen bari bu kadar cahil olma ve emin ol kimse kıskanmıyor Türkiyeyi geriye giden gerici bir ülkeden başka birşey olarak görmüyorlar ve içleri çok rahat yabancı ülkelerin....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
. ~ 8 yıl önce
sunexpress bora jet atlasglobal in işi çok zor bu yaz...problem bu yazı çıksak bile ülkenin politikasında bir değişiklik olmadıktan sonra gelecek daha kötü olacak.savaş olan yerde tatil olurmu..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Üzülerek ~ 8 yıl önce
Aynı fikirde olduğumu söylemek isterim. Onur Air'in de pek rahat olacağını sanmıyorum. Maalesef hava taşımacılığı yerlerde bu sene. Yine de hepsi bizim taşıyıcılarımız ve birçok arkadaşımız evlerine ekmek götürüyorlar. Umarım beklenildiği gibi kötü bir sezon geçmez.
cofri ~ 8 yıl önce
şirketler artık westeros'a uçuş yapmaya başlamalı. böyle büyük bir potansiyeli nasıl görmezden gelirler aklım almıyor! jon snow'un cenazesine 5 uçak insan giderdi türkiye'den en az!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Acid ~ 8 yıl önce
TK gotham a uçuyor ya yakında orayada ucar merak etme sen:)
jazz ~ 8 yıl önce
nerde uçuyor be sitesine baktım göremedim??
Komik ~ 8 yıl önce
İç hatlarda bir sorun yok. Uçaklar tıklım tıklım, fiyatlar fahiş! Bahsettiğiniz, diğer, zaten kullanılmayan havaalanlarının fiyatlarını indirmesi ne işe yarayacak? Diş hatlar için se, "Siyasi'ye" tamamen katılıyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Megasuz ~ 8 yıl önce
Pegasus part time gönüllü ayırmaya başladı..kaptanda kabinde isterlerse part time uçucak..zor günler başladı pgt de

Yanıtla

Kalan karakter 1000
.. ~ 8 yıl önce
parttime uçanlar paraya pek ihtiyacı olmayan kişiler.pegasuslu değilim ama türkiyede en son pgs kepenk kapatır.
bitik ~ 8 yıl önce
Bu dış ve iç politikayla bu sözüm ona yöneticilerle bu halimize bile şükür etmek lazım. Dünyanın en büyük havalimanını bilmem nesini yapmakla,havayla iş bitmiyor! Bırakın turizmi bu sene güvenlik sebebiyle kaç uluslararası seminer,kongre vs iptal edildi biliyor musunuz? Terörizmin bu kadar yoğun yaşandığı bir ülkeye kim,niye gelsin? Siz ailenizle hergün bomba patlayan,milyonlarca ne idüğü belirsiz suriyelilerin şunun bunun toplandığı,her an ve her yerde büyük güvenlik riskinin var olduğu bir ülkeye gider misiniz? Amerika, vatandaşlarına sırada Antalya var dikkat edin diyor! Mazallah öyle yerlere bir şey olsa hepten herşey biter! Bir sözüm de otelci vs esnafa, yıllarca kendi insanınızı kazıkladınız onlara kendi ülkelerinde tatil yapma şansı vermediniz ve bankalarda para istiflediniz,ailecek lüks hayat yaşadınız, şimdi neden devletten yardım bekliyorsunuz? Cebinizden neden harcamıyorsunuz? Devletten vergi vs indirimi bekliyorsunuz devlet bize aynısını yapıyor mu size de yapsın sülükler?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Siyasi ~ 8 yıl önce
Ağzınıza sağlık siyasi rumuzlu beyefendi, benimde şahsi kanaatim küçük ayak oyunlarıyla bu işin çözülemeyeceği yönünde

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hanım ~ 8 yıl önce
"Siyasi" rumuzuyla yazanın "Beyefendi" olduğunu nerden biliyorsun? Belki hanımefendidir! :)
vatandaş ~ 8 yıl önce
insanları merkezi havaalnlarına zorlarsanız, vatandaş bu zorlamaya altarnatif çözümler üretir. örneğin izmitteki cengiz topel havalimanına yeni seferler koymayıp insanlara 6 senedir sadece trabzon seferleri ile yetin diğer uçuşlarınızda sabiha gökçene zorlarsanız, vatandaşın büyük bir bölümü kara yolunu tercih ederek anadoluya gider gelir. 2 milyonluk kocaeli ve 1 milyonluk sakarya ve de 750 binlik düzceye hitap eden cengiz topele gereken önemi vermezseniz hava müşterisinin büyük bölümünü karayollarına kaptırırsınız.. istanbul havalimanlarından uçmak artık bir çile, sıkıntı ve stres kaynağı haline geldi. birileri bunu görsün.izmit Cengiz topel, bursa yenişehir, tekirdağ çorlu havalimanlarına gereken önem verilmeli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
necdet _d ~ 8 yıl önce
süper bir yorum. asıl yolcuyu elinde tutamamak bu olsa gerek.
atakan_c ~ 8 yıl önce
izmitten, adapazarından, düzceden anadolunun herhangi bir şehrine yolculuk yapacak bir vatandaş neden istanbul yollarında en az2 saat yollarda stres çeksin ki, üstüne üstelik birde rotarlar ve aşırı kalabalık ortamlarda bunalmanın anlamı yok. dhmi ve özel havayolu şirketleri kendisi bilir. merkezcilikten se bölgesel havacılık ile daha çok yolcu çekilir. yukarıdaki yorum gayet net. anlayana.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000