21 Mayıs 2018, Pazartesi
Fatih AKDENİZ
Fatih AKDENİZ [email protected]
  • Değerli F/O adayı ya da olmak isteyen arkadaşlarım. Şu an uçuş okulu bitirip type parası dahil toplam ödemeniz gereken rakam 400 bin tl.ki kabaca yazdım fazlası var eksiği yok. Diyelim ki sorun değil paranız var işi seviyorsunuz. Fakat iş eski iş değil. Evi göremeden sadece 10 saat rest ki uyku en fazla 6 saat oluyor yatıda, çalışmak isterseniz buyurun. Güzelim mesleği iğrenç bir hale getirdiler. Sakın type parasını maaştan keseceğiz yalanına inanmayın. Bu kadar yorucu ve riskli işte maaşınızın büyük kısmına ipotek koyuyorlar. Biliyorum bir çok kişi bana kızacak bulmuşsun koltuğu konuşuyorsun diye. İnanın bizde aynı fikirdeydik. 3-5 bakmam çalışırım deniliyor ama işin içine girince insan gerçeği görüyor. Çok zor ve yorucu meslek. Lütfen iyi düşünün.
  • Pilot açığı falan yok hatta arz fazlası bile var birçok pilot işsiz.Sistem şöyle işliyor; 1-pilot açığı var şu kadar maaş garanti laflarıyla insanlar uçuş okullarına çekiliyor 2-uzun ve meşakkatli bir süreçten sonra mezun olup tip eğitimi için ya 40000€ verip bir şirkette devam edeceksiniz ya da THY nin engelli parkurunu geçmeye çalışarak %10 gibi bir ihtimalle THY ye gireceksiniz. 3- 40000€ verip bir şirkette devam etmeniz halinde ise tip eğitim süreci veya devamında ki bir süreçte elenip en başa dönersiniz. 4-Bu aşamayı da geçtiyseniz maaş almak için 6 ay kadar eğitim uçuşu vb. sürüyor tanıdık varsa tabi o da yoksa 2,5 yıl sonra en başa dönersiniz. 5- Sakın bulaşmayın derim
  • Kesinlikle haklisiniz. Amerikada yasiyorum burda ucus okullari 42 43 bin dolar iyi calisirsaniz 8 9 ayda egitimi cok rahat bitirebiliyorsunuz. En gec 11 ayda bitiyor. O sure icinde harcayacaginiz para da cok asiri harcama yapmiyorsaniz, 8 10 bin de oyle gidiyor. 52 bin dolara egitimi bitiriyorsunuz . Ustelik FAA, EATA
  • Durmadan pilot acigi var deniliyor. Thy nin 900 pilot alacagi soyleniyor. Thy de calisanlar kaptanlarin ucacak f/o bulamamasindan sikayet ettigini soyluyor vs. Peki sacma sapan sebeplerle insanlar neden mulakattan eleniyor? Bu kadar zorlugu atlatmis lisanslilara CRM gibi gereksiz bi asama neden dayatiliyor ve niye kaldigini bile anlayamadan ceza olarak 6 ay bekletiliyor? Thy yavas yavas yaptigi hatalardan donuyor ancak hala cok yetersiz. Bu kadar pilota ihtiyac var madem hazir pilotlari neden issizlige mahkum ediyor Thy? Torpil olmadan is bulmanin bi yolu yok mudur su ulkede?
  • gazi makina bitirdim ardından tk akademi ye girmeye çalıştım dlr dan elediler. daha sonra türkiyede 60 bin euro verip atpl frozen sahibi oldum tekrar tk nın kapısına dayandım dlr ve hta ı geçtim ardından 19 nisan perşembe günü kurul mülakatında yine elendim. şuan da istanbul da 4 bin lira maaşla özel bir firmada çalışıyorum. uçuş okulundaki hocamın referansı ile business jet başlamak üzereyim. öyle yada böyle bir gün tk da işe başlıcağımı biliyorum ama şu açıklamalara karşı o kadar kinliyim ki kimse TK nın pilot açığı var demesin haber yapmasın bu suça ortak oluyorsunuz! ayrıca da benim durumumla benzer yüzler pilot adayı var yüzlerine bile bakılmıyor, bunu görebilcek bir tane adam gibi adam koyamazlar mı İK nın başına. hadi dlr dan kalan insanları anlarım ki o bile tartışmalı ama kurul mülakatında neden pilot adayı elenir? 6 kişilik mkurul mülakatı grubunda 4 kişiyi elemeleri neye göredir?
  • Zor iş dışarıdan instagramdan güzel gözüküyor fakat disiplin dikkat her zaman saglık istiyor .FO zaten her türlü yükü çekiyor kariyer olarak özveri istiyor .Bence gerçekten sevmek gerekli yoksa zorluyor .Radyasyon uyku sorunları ve yalnız bir hayat kolay degil
  • Fatih bey, euro/dolar in ucup gittigi bir ortamda suya sabuna dokunmayan, fikir/meslek/gelecek degisikligi icin sizler gibilerden yonlendirme bekleyen binlerce genc icin pek faydali olmamis yaziniz. Airporthabere ucus okullarinin verdigi reklamlar ile finanse edildigine iliskin burada yorumlari okuduk. O yuzden midir yabanci okullar ozellikle Macaristandakiler hakkinda. Sizlerden cok detayli yazilar bekliyoruz, gerekirse destege hazirim.
  • İş varda uçuş okullarımız çok kötü durumda. Çıkan pilotlara iş vermek çok zor. Eğitimler kağıt üzerinde kalıyor. Uçuş korkusu olan çocuklar var. Mezun olmuş iş arıyor. İş ahlakı ve CRM yok. Türkiye'de pilot olanlara ben iş vermiyorum.
  • Şu anda Avrupa’da Türkiye deki ücretin tam yarısına eğitim alıyorum. İş yok diyenlere ise şunu belirteyim Türkiye’de sınıf arkadaşlarımın hepsi çalışmaya başladı bile. Boşta kalan var ise mutlaka ya İngilizce yetersizliği ya da başka bir sorun vardır.
  • şu an thy pilotları low-cost firma pilotları kadar bile almıyor.

Türkiye'de pilot açığı ve Uçuş okulları

Geçen hafta uçuş okullarıyla ilgili yaptığım kısa değerlendirme pilot olmayı hedefleyen adayların oldukça dikkatini çekti.

Öğrencilerden bir çok e-posta aldım. Yazıya gelen yorumlardan da Türkiye’deki uçuş okullarına ciddi anlamda mesafeli olduklarını anlamak mümkün. Bunun nedenleri için de ayrı bir konu ve ayrı bir yazı gerekebilir.

Burada önemli olan verilen paraların, zamanın ve emeği karşılığını alabilmek… Bu nasıl mümkün olabilir; elbette mezun olur olmaz iş bulabilmekle. Peki durum Türkiye’de böyle mi; HAYIR DEĞİL!

Türkiye’de havacılık sektörü özellikle 2006’dan sonra dünyadaki ortalamadan çok daha fazla büyüdü. Öylesine büyüdü ki, ne havalimanları yetebildi, ne de filodaki uçaklar. Başta THY olmak üzere şirketler kısa sürede filolarına ciddi sayıda uçak kattılar. Buna paralel olarak uçuş ekibi ihtiyacı da hızla arttı. Kabin ekibi tahsisinde o kadar sorun yaşanmadı ancak, pilot açığı çok ciddi seviyelere ulaştı.

Bu da yabancı pilot istihdamını önemli oranda artırdı. Çünkü yerli kaptan pilot ihtiyacı karşılamadı. Bu süreçte bir çok uçuş okulu açıldı ve pilot adaylarına büyük büyük vaatler verilmeye başlandı. Sektörün büyümesi uçuş okullarının adeta en büyük reklamı oldu. Tabi bu sırada yabancı pilot istihdamı da çokça konuşulur hale geldi.

Çünkü iş bekleyen çok sayıda mezun vardı ancak, kaptan pilot yoktu! Kaptan pilot açığı da yabancılarla kapatılmaya çalışıldı. O dönem Ulaştırma Bakanı olan Binali Yıldırım’a yanılmıyorsam 2009 yılında yaptığım bir röportajda bu konuyu sormuştum. Yıldırım, sağ koltuk için yabancı pilot alımı hakkında son derece kesin konuşmuştu ve ‘avucunu yalarlar’ demişti. Buradaki en önemli husus yerli kaptan pilotun olmamasıydı. Aslında mevcut durum da çok farklı değil. Hatta yabancı pilot konusunda bile sıkıntılar olduğu aşikar. Çünkü yabancı pilotlar daha iyi imkan buldukları anda Türkiye’yi terk ediyorlar.

Konuya geri dönecek olursak; Uçuş okullarının aldıkları ücretler, öğrencilerin hevesi ve pilot olma hayalleri, bazen hayal kırıklıklarına neden olabiliyor. Geçen hafta değinmeye çalıştığım husus da buydu. Dikkat ve iyi araştırma... Çünkü, hangi okula giderseniz gidin, istediğiniz tüm kriterlere uygun olduğunu göreceksiniz! Kimse yoğurdum ekşi demez. Araştırın derken demek istediğim buydu.

Gelen tepkilerden yurt dışındaki okullarla ilgili anlatılan detaylar da dikkat çekici. Hem fiyat hem de verilen eğitim anlamında çok daha avantajlı olduklarını söyleyenlerin sayısı hiç az değil. Bana gelen e-posta ve yorumlardan çok sayıda tavsiye isteyenler oluyor ancak, geçen hafta da yazdığım gibi bunu yapma durumum söz konusu değil. Çünkü iyi niyetle birini tavsiye etme hatasına düşsem bile bunun vebalini almak ve açıkçası ‘şunu tavsiye etti, bunu önerdi’ gibi dedikodularla dillere düşmek istemem…

Gidilecek uçuş okulunun geçmişte mezun ettiği adayların durumu, şirketlerle olan anlaşmaları ve sektöre kazandırdıkları gibi hususlar tercih etmek için önemli veriler olabilir. 3. Havalimanıyla birlikte artacak uçak sayısı pilot ihtiyacını kısa vadede çok daha konuşulur hale getirecek. Bırakın konuşmayı, kısa sürede acil olarak ihtiyaca dönüşecek. Bunu en yetkili ağızların açıklamalarından anlamak mümkün.

Türkiye'de pilot açığı ve Uçuş okulları

Yorumlar Tüm Yorumlar (43)

F/O ~ 6 yıl önce
Değerli F/O adayı ya da olmak isteyen arkadaşlarım. Şu an uçuş okulu bitirip type parası dahil toplam ödemeniz gereken rakam 400 bin tl.ki kabaca yazdım fazlası var eksiği yok. Diyelim ki sorun değil paranız var işi seviyorsunuz. Fakat iş eski iş değil. Evi göremeden sadece 10 saat rest ki uyku en fazla 6 saat oluyor yatıda, çalışmak isterseniz buyurun. Güzelim mesleği iğrenç bir hale getirdiler. Sakın type parasını maaştan keseceğiz yalanına inanmayın. Bu kadar yorucu ve riskli işte maaşınızın büyük kısmına ipotek koyuyorlar. Biliyorum bir çok kişi bana kızacak bulmuşsun koltuğu konuşuyorsun diye. İnanın bizde aynı fikirdeydik. 3-5 bakmam çalışırım deniliyor ama işin içine girince insan gerçeği görüyor. Çok zor ve yorucu meslek. Lütfen iyi düşünün.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Taze F/O ~ 6 yıl önce
Pilot açığı falan yok hatta arz fazlası bile var birçok pilot işsiz.Sistem şöyle işliyor; 1-pilot açığı var şu kadar maaş garanti laflarıyla insanlar uçuş okullarına çekiliyor 2-uzun ve meşakkatli bir süreçten sonra mezun olup tip eğitimi için ya 40000€ verip bir şirkette devam edeceksiniz ya da THY nin engelli parkurunu geçmeye çalışarak %10 gibi bir ihtimalle THY ye gireceksiniz. 3- 40000€ verip bir şirkette devam etmeniz halinde ise tip eğitim süreci veya devamında ki bir süreçte elenip en başa dönersiniz. 4-Bu aşamayı da geçtiyseniz maaş almak için 6 ay kadar eğitim uçuşu vb. sürüyor tanıdık varsa tabi o da yoksa 2,5 yıl sonra en başa dönersiniz. 5- Sakın bulaşmayın derim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ex Flight Attendant ~ 6 yıl önce
Kesinlikle haklisiniz. Amerikada yasiyorum burda ucus okullari 42 43 bin dolar iyi calisirsaniz 8 9 ayda egitimi cok rahat bitirebiliyorsunuz. En gec 11 ayda bitiyor. O sure icinde harcayacaginiz para da cok asiri harcama yapmiyorsaniz, 8 10 bin de oyle gidiyor. 52 bin dolara egitimi bitiriyorsunuz . Ustelik FAA, EATA

Yanıtla

Kalan karakter 1000
k ~ 6 yıl önce
Durmadan pilot acigi var deniliyor. Thy nin 900 pilot alacagi soyleniyor. Thy de calisanlar kaptanlarin ucacak f/o bulamamasindan sikayet ettigini soyluyor vs. Peki sacma sapan sebeplerle insanlar neden mulakattan eleniyor? Bu kadar zorlugu atlatmis lisanslilara CRM gibi gereksiz bi asama neden dayatiliyor ve niye kaldigini bile anlayamadan ceza olarak 6 ay bekletiliyor? Thy yavas yavas yaptigi hatalardan donuyor ancak hala cok yetersiz. Bu kadar pilota ihtiyac var madem hazir pilotlari neden issizlige mahkum ediyor Thy? Torpil olmadan is bulmanin bi yolu yok mudur su ulkede?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kurul mülakatı ~ 6 yıl önce
gazi makina bitirdim ardından tk akademi ye girmeye çalıştım dlr dan elediler. daha sonra türkiyede 60 bin euro verip atpl frozen sahibi oldum tekrar tk nın kapısına dayandım dlr ve hta ı geçtim ardından 19 nisan perşembe günü kurul mülakatında yine elendim. şuan da istanbul da 4 bin lira maaşla özel bir firmada çalışıyorum. uçuş okulundaki hocamın referansı ile business jet başlamak üzereyim. öyle yada böyle bir gün tk da işe başlıcağımı biliyorum ama şu açıklamalara karşı o kadar kinliyim ki kimse TK nın pilot açığı var demesin haber yapmasın bu suça ortak oluyorsunuz! ayrıca da benim durumumla benzer yüzler pilot adayı var yüzlerine bile bakılmıyor, bunu görebilcek bir tane adam gibi adam koyamazlar mı İK nın başına. hadi dlr dan kalan insanları anlarım ki o bile tartışmalı ama kurul mülakatında neden pilot adayı elenir? 6 kişilik mkurul mülakatı grubunda 4 kişiyi elemeleri neye göredir?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sanki ~ 6 yıl önce
Boşuna elememisler sizi. Mülakatta da sürekli başkalarını suçlar tarzda kendini en doğru olarak sivri bir dille ifade etmişsinizdir. Ya yok rol yaptıysanız da anlamışlar demek ki ayıklamışlar. Ekibe tebrikler
737NG ~ 6 yıl önce
Zor iş dışarıdan instagramdan güzel gözüküyor fakat disiplin dikkat her zaman saglık istiyor .FO zaten her türlü yükü çekiyor kariyer olarak özveri istiyor .Bence gerçekten sevmek gerekli yoksa zorluyor .Radyasyon uyku sorunları ve yalnız bir hayat kolay degil

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Easa Pilots ~ 6 yıl önce
Fatih bey, euro/dolar in ucup gittigi bir ortamda suya sabuna dokunmayan, fikir/meslek/gelecek degisikligi icin sizler gibilerden yonlendirme bekleyen binlerce genc icin pek faydali olmamis yaziniz. Airporthabere ucus okullarinin verdigi reklamlar ile finanse edildigine iliskin burada yorumlari okuduk. O yuzden midir yabanci okullar ozellikle Macaristandakiler hakkinda. Sizlerden cok detayli yazilar bekliyoruz, gerekirse destege hazirim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Alem ~ 6 yıl önce
İş varda uçuş okullarımız çok kötü durumda. Çıkan pilotlara iş vermek çok zor. Eğitimler kağıt üzerinde kalıyor. Uçuş korkusu olan çocuklar var. Mezun olmuş iş arıyor. İş ahlakı ve CRM yok. Türkiye'de pilot olanlara ben iş vermiyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kagit uzerinde solo ~ 6 yıl önce
ppl de ve pic de solo ucan cok az adam var,
FO ~ 6 yıl önce
Şu anda Avrupa’da Türkiye deki ücretin tam yarısına eğitim alıyorum. İş yok diyenlere ise şunu belirteyim Türkiye’de sınıf arkadaşlarımın hepsi çalışmaya başladı bile. Boşta kalan var ise mutlaka ya İngilizce yetersizliği ya da başka bir sorun vardır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cenk ~ 6 yıl önce
şu an thy pilotları low-cost firma pilotları kadar bile almıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Az bekie ~ 6 yıl önce
Az bekle güzel zamlar gelecek :)

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000