02 Aralık 2016, Cuma 16:33:04

Uçak kazasında skandalın belgesi

Kolombiya'da Brezilya kulübü Chapecoense'nin futbolcuları dahil, 71 kişinin hayatını kaybettiği uçak kazasında havayolu şirketinin aldığı büyük risk belgelendi.
  • Trim şitte ne yazıyorsa o doğru. Uçak kazası belgesellerinde izleriz artık :(
  • Icao flight plan referans alınamaz. Bunun amacı aftn yolu ile plan file etmektir. Bunları geçelim.Gerçeğe bakalım.Holding time (30 dakika fuel) almadan plan üretemezsiniz,hiç bir flt plan sistemi böyle plan üretemez bunu da geçelim.(arınc dahil). Dispatch imzalı orijinal flight plan incelenmeli ve trip fuel and time,block fuel and time,contengency,taxi ve range yetiyor ise additional fuel ve actual flght level için actual rüzgarlar baz alınarak üretilmiş mi buna bakılmalı.Plandaki flt level ile uçuştaki flt level aynı mı?Bakılmalı... Asla uçuş plan sisteminde yakıt eksiltemezsiniz.Sadece havadurumu ve güncel rüzgar incelenmeden ve range yetmediği için additional fuel yok ise sorun oluşur. Hava durumu iyi ise tek alternate ve additional fuel olmadan dispatch releasele yapılabilir. Kabul edilemez hata sadece range dir. Range limitler de ise ekstra yakıt almadan operasyon yapılamaz çünkü rüzgarlar kış periyodunda anlık değişir. Son anda oluşabilecek yüksek kt headwind yakıt sarfiyatını artırır. Uçucu ekiplerin ve dispatcher arkadaşların hayatlarının riske edilmemesi gerekiyor şirket karı için. Tesekkurler
  • Bu sadece flight plan. Fakat gelişi güzel 0422 yazmış da olabilirler. Endurance ile eet'nin aynı olduğu görüldükten sonra flight planin reddedilmesi olası. Trim sheette de aynı ise o zaman gerçekten diyecek birşey yok.
  • Hangi havayolumuz türkiyede her ay en çok yakıt tasarrufu yapan top 10 kaptanı şirkette gururla ifşa ediyor biliyormusunuz ?
  • Bir Kemal Ek..n vakası daha
  • Kurtarmamış mi durumu.allah allah ne enterasan
  • Uçuş planındaki Total EET hanesi uçuş süresini, Endurance hanesi ise uçaktaki yakıtın tamamıyla ne kadar uçabileceğini gösteriyor. Bu uçuş planındaki bilgiler doğru ise uçak yalnızca trip yakıtıyla (kalkış meydanından varış meydanına gidiş yakıtı) kalkmış. Bu gerçekten inanılmaz. Oysa varış meydanına inememeleri ihtimaline karşı varış yedek meydanına gidiş yakıtı, varış yedeği üzerinde 30 dakikalık bekleme yakıtı ve trip yakıtının en az yüzde 3'ü kadar contingency (beklenmedik durum) yakıtı da olması şarttır. Bir dispeçer böyle bir plana nasıl imza atar, kaptan böyle uçmayı nasıl kabul eder, bu aptalca usulsüzlüğü uçuş planı üzerinde açıkça nasıl gösterirler ve havalimanı otoritesi bu planı nasıl kabul eder? Çok tuhaf çok...
  • ATC'den yakıt çok sağlıklı anlaşılmaz. Zira bunu dolduran kişi belli ki yanlış doldurmuş. OFP'yi görmek lâzım. Endurance (E) ve Total EET en çok karıştırılan kısımlar acemi yardımcı dispatcherler için. OFP'yi görmek lazım.
  • gidenler dönmeyecek gidenler dönmeyecek..
  • Hayir o degil de briefing ofisi nasil boyle bir plani kabul ediyor hadi onu gectim dispetch nasil boyle bir plan dolduruyor hadi onu gectim kaptan ve fo bu plani nasil kontrol ediyor yani pardon da neresinden tutsan elinde kaliyor

Kolombiya'da Brezilya kulübü Chapecoense'nin futbolcuları dahil, 71 kişinin hayatını kaybettiği uçak kazasında havayolu şirketinin aldığı büyük risk belgelendi.

Bolivya merkezli LaMia havayolu şirketine ait uçak, Santa Cruz kentinden Kolombiya'nın Medellin şehrine giderken yakıtı bittiği için düşmüştü. Kazanın ardından söz konusu havayolu şirketinin nasıl böyle bir ihmale imza atabileceğine dair tartışma başlamıştı.

Tartışmalar sürerken ortaya çıkan uçuş planı belgesi ise spekülasyonlara noktayı koydu.

Uçuş planına göre, 28 Kasım günü yerel saatle 22.13'te Bolivya'nın Santa Cruz kentinden havalanan uçağın, Medellin'e 4 saat 22 dakikada ulaşması öngörülüyordu.

Hürriyet'ten Cengiz Özbek'in haberine göre; Plandaki çarpıcı nokta ise uçağın toplam yakıtıyla ne kadar gidebileceğini gösteren bölümdü. Burada belirtilen süre de tam olarak 4 saat 22 dakikaydı. Bu detay, yakıt planlamasının ucu ucuna yapılarak büyük bir risk alındığını resmen ispatladı.

HAVALİMANI YETKİLİSİ ÖNCE KARŞI ÇIKTI AMA

Planı inceleyen Bolivyalı hava trafik yetkilisi Celia Castedo'nun, böyle bir ihmale izin vermemek için havayolu şirketi yetkililerine karşı çıktığı ancak ısrarlı çabalarına rağmen başarılı olamadığı ortaya çıktı.

LaMia havayolu şirketinin sevk (dispatch) birimi yetkilisi Alex Quispe'nin, yakıtın bu güzergâh için yetersiz olduğunu söyleyen Castedo'yu, "Yakıt bize göre uygun. Kaptan pilotumuz, sürenin yeteceğini, hatta planlanandan daha kısa sürede varacağımızı belirtti" diyerek ikna ettiği öğrenildi.

TÜYLER ÜRPERTEN İDDİA

Havalimanı yetkilisi Castedo'nun bu baskıya boyun eğme nedenine dair iddia ise skandalın boyutunu daha da büyütüyor.

Havayolu şirketi LaMia'nın büyük ortağı Gustavo Vargas Gamboa'nın, Bolivya sivil havacılık kurumu DGAC'nin üst düzey yetkililerinden Gustavo Vargas Villegas'ın babası olmasının, havalimanı yetkilisini uçuş planına onay vermeye itmiş olabileceği konuşuluyor.

LaMia'nın bir diğer ortağı ise düşen uçağın kaptan pilotu Miguel Quiroga. Pilotun, havayolu şirketinin masrafını kısmak için riskli bir yakıt miktarıyla yola çıktığı öne sürülüyor.

Bu gelişmelerin ardından Bolivya'da dün LaMia'nın uçuş izni süresiz olarak iptal edilirken, sivil havacılık kurumu DGAC ile havalimanlarını yöneten AASANA'nın tepe yöneticileri soruşturma boyunca açığa alındı.

Kazada, düşen uçağa binen LaMia'nın sevk yetkilisi Quispe ile kaptan pilot Quiroga da hayatını kaybetmişti. Medellin havalimanına yaklaşırken yakıtı azalan uçağın kaptan pilotunun, kuleye acil durum bildirimi yapmadığı için iniş önceliğini kaybettiği ve bu yüzden uçağın yakıtının bittiği öne sürülmüştü.

Uçak kazasında skandalın belgesi

Yorumlar Tüm Yorumlar (30)

Bilmeyen ~ 7 yıl önce
Trim şitte ne yazıyorsa o doğru. Uçak kazası belgesellerinde izleriz artık :(

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dispatcher ~ 7 yıl önce
Icao flight plan referans alınamaz. Bunun amacı aftn yolu ile plan file etmektir. Bunları geçelim.Gerçeğe bakalım.Holding time (30 dakika fuel) almadan plan üretemezsiniz,hiç bir flt plan sistemi böyle plan üretemez bunu da geçelim.(arınc dahil). Dispatch imzalı orijinal flight plan incelenmeli ve trip fuel and time,block fuel and time,contengency,taxi ve range yetiyor ise additional fuel ve actual flght level için actual rüzgarlar baz alınarak üretilmiş mi buna bakılmalı.Plandaki flt level ile uçuştaki flt level aynı mı?Bakılmalı... Asla uçuş plan sisteminde yakıt eksiltemezsiniz.Sadece havadurumu ve güncel rüzgar incelenmeden ve range yetmediği için additional fuel yok ise sorun oluşur. Hava durumu iyi ise tek alternate ve additional fuel olmadan dispatch releasele yapılabilir. Kabul edilemez hata sadece range dir. Range limitler de ise ekstra yakıt almadan operasyon yapılamaz çünkü rüzgarlar kış periyodunda anlık değişir. Son anda oluşabilecek yüksek kt headwind yakıt sarfiyatını artırır. Uçucu ekiplerin ve dispatcher arkadaşların hayatlarının riske edilmemesi gerekiyor şirket karı için. Tesekkurler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bir cevap veren ~ 7 yıl önce
Alternatesiz ve holding yakıtı olmadan da plan üretebilirsin aç bak bakalım ders kitaplarını +/-1 vmc şartlarla, çift pist şartıyla, 6 saatin üzerine çıkmayan bi uçuşu üretebilir misin; üretemez misin? Dispatch piyasasının neden bu kadar ucuz olduğuna kanıt gibi bu kadar yanlış bilgiyi aynı paragrafta kurmak
FPL ~ 7 yıl önce
Bu sadece flight plan. Fakat gelişi güzel 0422 yazmış da olabilirler. Endurance ile eet'nin aynı olduğu görüldükten sonra flight planin reddedilmesi olası. Trim sheette de aynı ise o zaman gerçekten diyecek birşey yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Soru ~ 7 yıl önce
Hangi havayolumuz türkiyede her ay en çok yakıt tasarrufu yapan top 10 kaptanı şirkette gururla ifşa ediyor biliyormusunuz ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Soru'ya Soru ~ 7 yıl önce
ipucu verin de bilelim...
Atlas ~ 7 yıl önce
Atlasglb
Pegasus ~ 7 yıl önce
Pegasus doğru cevaptır..
77 ~ 7 yıl önce
Bir Kemal Ek..n vakası daha

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bayan fo ~ 7 yıl önce
Kurtarmamış mi durumu.allah allah ne enterasan

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dispeçer ~ 7 yıl önce
Uçuş planındaki Total EET hanesi uçuş süresini, Endurance hanesi ise uçaktaki yakıtın tamamıyla ne kadar uçabileceğini gösteriyor. Bu uçuş planındaki bilgiler doğru ise uçak yalnızca trip yakıtıyla (kalkış meydanından varış meydanına gidiş yakıtı) kalkmış. Bu gerçekten inanılmaz. Oysa varış meydanına inememeleri ihtimaline karşı varış yedek meydanına gidiş yakıtı, varış yedeği üzerinde 30 dakikalık bekleme yakıtı ve trip yakıtının en az yüzde 3'ü kadar contingency (beklenmedik durum) yakıtı da olması şarttır. Bir dispeçer böyle bir plana nasıl imza atar, kaptan böyle uçmayı nasıl kabul eder, bu aptalca usulsüzlüğü uçuş planı üzerinde açıkça nasıl gösterirler ve havalimanı otoritesi bu planı nasıl kabul eder? Çok tuhaf çok...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yuh ~ 7 yıl önce
Yazıklar olsun değermiydi canını emanet et canından ol herşey para pul mu yuh size yok öyleymiş yok böyleymiş giden gitmiş ne yazık ki geride kalanlara allah sabır versinn
ekstra ~ 7 yıl önce
Söylediklerinize harfiyen katılıyorum. Ayrıca bu denli bir uçak için bu uçuş planının kullanımı da çok saçma. Görselde kullanılan uçuş planını Türkiye'de artık neredeyse sadece pırpır diye tabir ettiğimiz eğitim ya da sportif uçaklar ile helikopterler kullanıyor. Yolcu uçakları hatta private/business taşımacılık yapan uçaklar daha kapsamlı (jet plan vs) sistemlerle planlarını alarak, her FL için bile ayrı ayrı yakıt planlaması yapmakta. Brezilya havacılığı bence dünyaya ayak uydurmalı...
ATC / OFP ~ 7 yıl önce
ATC'den yakıt çok sağlıklı anlaşılmaz. Zira bunu dolduran kişi belli ki yanlış doldurmuş. OFP'yi görmek lâzım. Endurance (E) ve Total EET en çok karıştırılan kısımlar acemi yardımcı dispatcherler için. OFP'yi görmek lazım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yanlış form ~ 7 yıl önce
Katılıyorum, o form hatalı doldurulmuş, aceleyle yazılmış.
cayman ~ 7 yıl önce
gidenler dönmeyecek gidenler dönmeyecek..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hayir o degil ~ 7 yıl önce
Hayir o degil de briefing ofisi nasil boyle bir plani kabul ediyor hadi onu gectim dispetch nasil boyle bir plan dolduruyor hadi onu gectim kaptan ve fo bu plani nasil kontrol ediyor yani pardon da neresinden tutsan elinde kaliyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000