20 Şubat 2018, Salı 14:34:32

Uçucu ekiplerin bu ilaçları kullanması yasak!

Yoğun iş temposu nedeniyle ayakta durabilmek adına ilaç kullanmak zorunda kalan uçucu ekiplerin kullanması yasak olan ilaçlar listesi yayınlandı. Peki, uçucu ekipler açısından kullanması yasak olan ilaçlar hangileri?
  • Pilotu,hostesi saatlerce havada,gecesi-gunduzu,uykusu ,yemegi,belirsiz o kadar insanin guvenli bir sekilde gidecegi yere ulasmasi icin emek veriyor.Ayagi topraga basan birgun uykusuz kalsa bir hafta kendine gelemiyor.Bence bu degerli insanlarin saglik raporlu ozel dinlenme gunleri olmali,hasta bir insani disiplin cezasi vs..tehdit de bal gibi bir suc.
  • shgm nin böyle bir talimatı yok...!
  • zehirleniyorsunuz haberiniz yok. kulanmayin bence. sisteme zarar veriyo. yas ilerledikce anlicaksiniz. gercek ilac yesilik ve organik gida!!
  • Hasta oluruz basımız agrır rapor alsan kem arar gel istifanı yaz dıye ilaç içsen uçuş hayatın biter yani ölelimmi irtifa değişiklınden zaten basımız deli agrıyor bırde hiç unutmuyorum ameliyata gırecegım gün beni rapor aldığım için kem aramıstı cıkartırım dıye tehdıt etmısti bazılarımızın gerçekten vıcdan damarnın alındığını düşünüyorum yazıklar olsun
  • hadi antidepresani filan anlarım da arkadaş en basit bitkisel iceriklere bile kısıtlama var, yahu bu tempoda çalıştırdığınız "seyler" makine degil İNSAN. shgm çok biliyorsa şirket içinde bir yılda verilen binlerce yorgunluk raporunu bi incelesin bakalım,bi çare bulabilecek mi, anca yazı çizi. artik şirketleri degil insanları önemseyen, teknik ve bilimsel altyapısı olan bir yaklaşım sunduğunu görelim.
  • Kim nerden nasıl anlayacak. Herkes kendi derdinde yada çıkarının peşindeyken.
  • bu benim yasal hakkım nokta
  • Aspirin hacı aspirin için
  • İlaçmı ? Rapor mu? Sağlık mı ? Para mı? Sağlığınız bozulursa kimse arkanızda durmaz O yüzden rapor önemli,iş hayatında gördüğüm rapor alanlar el üstünde ve daha kıymetli,çok çalışan ise nasılsa çok çalışıyor buna daha fazla yüklenelim mantığı mevcut O yüzden önceliginiz sağlık olsun,para birşekilde bulunur
  • Arkadaslar alin raporunuzunu neden hasta gidiyor sunuzki??

Havacılık sektörünün yoğun temposu nedeniyle en ağır iş yüklerinden birini uçucu ekiplerin çektiği herkes tarafından biliniyor. Sürekli uçuşlara gidip bir de sağlıklı kalabilmek ise pek de kolay olmuyor. 

Düzensiz uykunun sağlığı bozduğu bilimsel bir gerçek,bununla beraber seyahat edilen ülkelerdeki salgınlar, hijyen açısından düşük ortam olan otel odaları, yüzlerce farklı insanla etkileşimde olma, uçulan irtifadaki radrasyon vs. etrafımız bu kadar sarılı iken hastalanmamak mucize olarak görülebilir.

Uçucusözlük adlı internet portalı tarafından derlenen bilgilere göre; Hastalıkları genellikle ayakta veya çalışarak atlatan uçucu ekiplerin böyle günlerde en büyük dostu ilaçlar oluyor. Herhangi bir uçuşa katılamassanız ya kesinti olarak size yüksek meblağlarla geri dönüyor yada sicilinizde raporlu veya aksaklık olarak kalıyor. Hal böyle olunca ilaç kullanmak kaçınılmaz bir hal alıyor. Ancak her ilacı da kullanmak serbest değil...

Peki, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan talimatname ile uçuş emniyetini olumsuz etkileyeceği düşünülen etken maddelerin bulunduğu ve uçucu personelin kullanması yasaklı ilaçlar listesinde hangi ilaçlar yer alıyor?

İŞTE O İLAÇ LİSTESİ

ANTİDEPRESANLAR

amitriptyline (laroxyl), imipramine (tofranil), maprotiline (ludiamil, maprotil), opipramol (insidon, deprenil), trazodone (desyrel), mianserin (tolvon), mirtazapine (remeron) vb.

ANTİDİAREİKLER

loperamide (lopermid), co-phenotrope (lomotil), codeine phosphate vb. antipsikotikler: chlorpromazine, haloperidol, flupentixol, sulpiride, risperidone, olanzapine vb.

ANTİHİSTAMİNİKLER

diphenhydramine (benadryl), dimenhydrinate (dramamine), doxylamine (unisom), promethazine, hydroxyzine (atarax) vb.

ANTİSPAMADİKLER

dicylomine, mepenzolate, pipenzolate, poldine, propatheline vb.

BARBİTÜRATLAR

amobarbital (amytal), pentobarbital (nembutal), secobarbital (seconal), phenobarbital (luminal) vb.

BENZODİAZEPİNLER

clonazepam, diazepam (diazem), estazolam (prosom), flunitrazepam (rohypnol), lorazepam (ativan), midazolam (dormicum), nitrazepam (mogadon), oxazepam (serax), triazolam (halcion), temazepam (restoril, temaze), chlordiazepoxide (librium), alprazolam (xanax) vb.

BİTKİSEL SEDATİFLER

duboisia, prostanthera striatiflora, catnip, valerian, cannabis, passiflora vb.

KODEİN İÇEREN ÖKSÜRÜK İLAÇLARI

neokodin, tussifed (şurup), plevron (şurup) vb.

MEPROBAMATE KOMBİNASYONLARI

miltown, equanil vb.

PARKİNSON HASTALIĞI 

levodopa, dopamin içeren ilaçlar, antikolinerjik ilaçlar (biperiden) vb.

PSİKOSTİMULANLAR

methylphenidate (ritalin), modafinil (modiodal), amphetamine ve türevleri vb.

SANTRAL ANALJEZİKLER VE NARKOTİKLER

morfin, kodein, kodethylin, kokain, cannabis, nefopam vb.

KODEİN İÇEREN AĞRI KESİCİLER

a-ferin(kapsül), doladamon p(draje), dolviran(tabiet), geralgine-k(tablet), pacofen(tablet), pirosal, temsaljin, theraflu c&c (draje), vermidon-k (tablet) vb.

SANTRAL ANTİHİPERTANSİF İLAÇLAR

clonidine (catapres), alpha methyldopa (aldomet) vb.

SİGARAYI BIRAKMA İLAÇLARI

bupropion vb.

UYKU BOZUKLUKLARI

zoldipem (ambien), zopiclone (imovane, zimovane), melatonin, eszopiclone (lunesta), zaleplon (sonata), chloral hydrate (somnote) vb.

Uçucu ekiplerin bu ilaçları kullanması yasak!

Yorumlar Tüm Yorumlar (34)

Abid ~ 6 yıl önce
Pilotu,hostesi saatlerce havada,gecesi-gunduzu,uykusu ,yemegi,belirsiz o kadar insanin guvenli bir sekilde gidecegi yere ulasmasi icin emek veriyor.Ayagi topraga basan birgun uykusuz kalsa bir hafta kendine gelemiyor.Bence bu degerli insanlarin saglik raporlu ozel dinlenme gunleri olmali,hasta bir insani disiplin cezasi vs..tehdit de bal gibi bir suc.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Arştrmc gazeteci ~ 6 yıl önce
shgm nin böyle bir talimatı yok...!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
g ~ 6 yıl önce
zehirleniyorsunuz haberiniz yok. kulanmayin bence. sisteme zarar veriyo. yas ilerledikce anlicaksiniz. gercek ilac yesilik ve organik gida!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Red. Cabin ~ 6 yıl önce
Hasta oluruz basımız agrır rapor alsan kem arar gel istifanı yaz dıye ilaç içsen uçuş hayatın biter yani ölelimmi irtifa değişiklınden zaten basımız deli agrıyor bırde hiç unutmuyorum ameliyata gırecegım gün beni rapor aldığım için kem aramıstı cıkartırım dıye tehdıt etmısti bazılarımızın gerçekten vıcdan damarnın alındığını düşünüyorum yazıklar olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mekanik adam ~ 6 yıl önce
hadi antidepresani filan anlarım da arkadaş en basit bitkisel iceriklere bile kısıtlama var, yahu bu tempoda çalıştırdığınız "seyler" makine degil İNSAN. shgm çok biliyorsa şirket içinde bir yılda verilen binlerce yorgunluk raporunu bi incelesin bakalım,bi çare bulabilecek mi, anca yazı çizi. artik şirketleri degil insanları önemseyen, teknik ve bilimsel altyapısı olan bir yaklaşım sunduğunu görelim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aldım diyelim ~ 6 yıl önce
Kim nerden nasıl anlayacak. Herkes kendi derdinde yada çıkarının peşindeyken.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bekleyenın var ~ 6 yıl önce
Cınım uçağın kapısını açar açmaz kan testi seni bekliyor
.. ~ 6 yıl önce
Normalde Zaten ilaç ne olursa oldun içtıgın an o uçuşa katılmaman lazım shgm onu denetlycene buna bi düzenleme getirsin
Tek dişi kalmış hotcup ~ 6 yıl önce
bu benim yasal hakkım nokta

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 6 yıl önce
Aspirin hacı aspirin için

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hangisi ? ~ 6 yıl önce
İlaçmı ? Rapor mu? Sağlık mı ? Para mı? Sağlığınız bozulursa kimse arkanızda durmaz O yüzden rapor önemli,iş hayatında gördüğüm rapor alanlar el üstünde ve daha kıymetli,çok çalışan ise nasılsa çok çalışıyor buna daha fazla yüklenelim mantığı mevcut O yüzden önceliginiz sağlık olsun,para birşekilde bulunur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rapor alin ~ 6 yıl önce
Arkadaslar alin raporunuzunu neden hasta gidiyor sunuzki??

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000