24 Nisan 2018, Salı 14:41:32

'Yeni Havalimanı'na taşınma süreci nasıl olacak?

29 Ekim’de hizmete açılması planlanan 3’üncü Havalimanı’na taşınma, ‘Big Bang’ diye adlandırılan sistemle 45 saatte tamamlanacak. Taşınma sürecine fiilen 30 Ekim 2018 Salı günü 03.00’de başlanacak, tüm uçuşlar 12 saat durdurulacak.
  • 25 Haziranda herşey değişir. Bakarsınız açılmaz
  • Istanbul'a gidişimiz kaç gün sürücek onu merak ediyorum açıkçası :)
  • Rayli tasima icin proje bitimi beklendi herhalde?
  • Atatürk Havalimanı’nın kodu AHL değil ki IST.
  • AHL değil IST şu an Atatürk
  • Teknik in akibeti ne olucak
  • Bu işi layığı ile yapabilecek profesyonellerden ziyade öyleymiş gibi kurgulanan bir yapı olduğu konuşuluyor. Danışmanından tutun, böyle bir analiz için gerekli mühendisine kadar yoksunluk ve hatta iç inançsızlık dahili ve iştirak yöneticilerinde malesef mevcutmuş. Önümüz erken seçim, Reis doldur boşalt ile koltuk koruyan yapıyı gördü gördü yoksa seçime kadar dokunur bu iş ki bunu millet affetmez!
  • İST değil IST ve İSL değil ISL.. ayrıca zaten AHL diye bir kod yoktu. Varsa da hep var olacak, yeni havalimanının da ismi Atatürk Hava Limanı değilse
  • İstanbul Mustafa Kemal Atatürk Uluslararası Havalimanı- LMKA-MKA
  • Sabiha Turkish Technic’ten teknisyen geçişi olcakmı acaba ?

Tamamen faaliyete girdiği anda dünyanın sayılı büyüklükteki havalimanlarından biri olma özelliğine sahip 3’üncü Havalimanı’nda sona yaklaşılıyor. Büyük oranda yapımı tamamlanan havalimanının resmi açılışının 29 Ekim’de yapılması planlanıyor. Bu kapsamda taşınmaya ait bazı bilgiler de netleşmeye başladı.

Büyük hazırlık yapılıyor

Atatürk Havalimanı’ndan İstanbul Yeni Havalimanı’na taşınma sürecine fiilen 30 Ekim 2018 Salı günü 03.00’de başlanacak. Taşınma için büyük bir organizasyon hazırlığı içinde olan yetkililer, 31 Ekim’de 23.59’da bitmesi planlanan taşınmaya Big Bang taşınma adını veriyor. Taşınmada uçuşlar ilk etapta karşılıklı olarak önce azaltılacak. Gün içinde Atatürk Havalimanı ile 3’üncü Havalimanı’nda 12 saatlik bir süreçte uçuşlar tamamen kesilecek.

Kargo uçakları inecek

Kargo uçakları, yıllık 5 milyon ton kargo kapasitesi olan yeni havalimanı yerine ilk etapta Atatürk Havalimanı’na inecek. Daha sonrasında ise kargo uçakları da yeni havalimanına yönlendirilecek. Kargo firmalarına bu nedenle iki havalimanında da personel çalıştırma yetkisi verilecek.

Kodlar da değişiyor

Yeni havalimanının uçuş kodu ‘LTFM’ olarak belirlenirken, üçlü kodu ‘İST’ olacak. Taşınmayla birlikte Atatürk Havalimanı’nın “AHL” olan kodu ise “İSL” olarak değiştirilecek. Yeni havalimanında kargo için gelip bekleme yapacak araçlara 23 bin metre karelik otopark alanı ayrılacak. Buna ek olarak da kargo terminalleri içinde 13 bin 475 metre karelik ve 17 bin metre karelik toplamda 30 bin metrekarelik park alanı hizmet verecek.

6 bin kamera 7/24 izleyecek

3’üncü Havalimanı 6 bin kamerayla 7 gün 24 saat takip edilecek. Ayrıca yüz tanıma sistemi de kullanılacak. Havalimanının iç ve dış güvenliğinin yanında 2.5 km. uzaklığa kadar herhangi bir hareketlilik olursa kamera sistemleri devreye girecek ve müdahale edilecek. Güvenlik sistemlerinin dışında havalimanına 3 bin 500 güvenlik personeli alınacak ve açılış tarihine kadar eğitimleri tamamlanacak.

Kesintisiz güneş ışığı

Havalimanın en yeni özelliği aydınlatma sistemi. İlk kez kullanılan özel camlar sayesinde yazın güneş ışığı kesintisiz içeriye verilirken, ısı girişi engellenecek. Kışın da soğuk hava engellenecek. Bu sayede yıllık elektrik tasarrufu 19 bin konutun elektriğini karşılayacak kapasitede olacak. Aynı zamanda drenaj ve yağmur sularından elde edilen su tasarrufu da 5 bin 500 konuta denk gelecek. Bu tasarrufun parasal değeri yıllık 33 milyon lira.

Turnikeli takip

Yeni havalimanında, personellere ve acente ofislerine yüksek güvenlikli turnike sistemi uygulanacak. Çalışanlar harici binada bulunanlar, ziyaretçi adı altında tutulan kayıtlarla takip edilecek.

90 MİLYON YOLCU KAPASiTESi

Son teknoloji ile donatılacak olan yeni havalimanının ilk etabı, 90 milyon yolcu kapasiteli olacak. Tamamı bittiğinde ise bu sayı 150 milyona çıkacak.

Hızlı tren bağlantısı

Ulaşımda D-20 karayolunun 3 gidiş, 3 dönüş olmak üzere 17 km. ’lik yolu tamamlandı. Ağustos ayına kadar yine 3 gidiş, 3 dönüş olmak üzere Çatalca’ya kadar olan kısmı da bitecek. Kuzey Marmara Otoyolu’yla Yavuz Sultan Selim Köprüsü‘nünde bağlantı yolu D-20 Karayolu’na bağlandı. Diğer taraftan Kınalıyaka ve Akyazı’ya kadar devam eden Kuzey Marmara Otoyolu’nun ana koridora bağlanması için çalışmalar devam ediyor. Şehir içi bağlantı yolu için de Gayrettepe-3. Havalimanı metroya çalışması sürüyor. Karayolu ve metro dışında YSS Köprüsü üzerinden geçecek bir hızlı tren çalışmasına başlanacak.

1.500 TIR kullanılacak

Dünyanın en büyük taşınması için, en büyük konvoylardan biri oluşturulacak. Atatürk Havalimanı’nın taşınması için 1.500 TIR kullanılacak. Sadece Türk Havayolları 600 TIR ile taşınacak. Kalan 900 TIR ise diğer havayollarını taşıyacak. Bu sürece bazı uçaklar da Atatürk Havalimanı’ndan yolcusuz kalkış yapacak ve 3’üncü Havalimanı’na inecek. Taşınmanın ilk etabında yer hizmeti veren şirketler taşınacak. Teknik bölümlerin taşınmasının ardından diğer taşınmalar gerçekleştirilecek. Taşınma sırasında gerekirse trafik kesilebilecek.

Robotlar karşılayacak

Yeni havalimanında yolcuların yönlendirilmesi ve bazı kritik güvenlik noktalarında robotların kullanılması planlanıyor. Yabancı cisim takibi de yapay zekayla yapılacak. Pist kenarlarına yerleştirilecek sesli uyarılan sayesinde piste giren kuşun türüne göre farklı desibellerde ses verilecek.

6 pist 165 yolcu köprüsü

Açılışı yapılacak olan havalimanında ilk etapta 3 bağımsız pist bulunacak. Tamamı bittiğinde pist sayısı 6 olacak. Yeni havalimanında 165 yolcu köprüsü, 3 teknik blok ve hava kontrol kulesi bulunacak. 16 taksi yolu, 500 uçak kapasiteli toplam 6.5 milyon metrekare büyüklüğünde apron yer alacak. (Vatan)

'Yeni Havalimanı'na taşınma süreci nasıl olacak?

Yorumlar Tüm Yorumlar (37)

Yorulmayın ~ 6 yıl önce
25 Haziranda herşey değişir. Bakarsınız açılmaz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Delay ~ 6 yıl önce
Istanbul'a gidişimiz kaç gün sürücek onu merak ediyorum açıkçası :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ulasim ~ 6 yıl önce
Rayli tasima icin proje bitimi beklendi herhalde?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
:) ~ 6 yıl önce
:)
AHL ~ 6 yıl önce
Atatürk Havalimanı’nın kodu AHL değil ki IST.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Üçlü kod ~ 6 yıl önce
AHL değil IST şu an Atatürk

Yanıtla

Kalan karakter 1000
—- ~ 6 yıl önce
Teknik in akibeti ne olucak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Erken seçim ~ 6 yıl önce
Bu işi layığı ile yapabilecek profesyonellerden ziyade öyleymiş gibi kurgulanan bir yapı olduğu konuşuluyor. Danışmanından tutun, böyle bir analiz için gerekli mühendisine kadar yoksunluk ve hatta iç inançsızlık dahili ve iştirak yöneticilerinde malesef mevcutmuş. Önümüz erken seçim, Reis doldur boşalt ile koltuk koruyan yapıyı gördü gördü yoksa seçime kadar dokunur bu iş ki bunu millet affetmez!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
KAy ~ 6 yıl önce
İST değil IST ve İSL değil ISL.. ayrıca zaten AHL diye bir kod yoktu. Varsa da hep var olacak, yeni havalimanının da ismi Atatürk Hava Limanı değilse

Yanıtla

Kalan karakter 1000
LMKA ~ 6 yıl önce
İstanbul Mustafa Kemal Atatürk Uluslararası Havalimanı- LMKA-MKA

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Teknik ~ 6 yıl önce
Sabiha Turkish Technic’ten teknisyen geçişi olcakmı acaba ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000