13 Eylül 2015, Pazar 10:13:59

Yerli uçağın fabrikası Ankara'da kuruluyor

Yerli üretim uçak TRJ 328 ve 628 için üretim merkezi olarak Ankara seçildi. Yerli uçak fabrikasının temelinin Ekim ayında düzenlenecek bir törenle atılması planlanıyor. Esenboğa Havalimanı içinde DHMİ’nin tahsis ettiği 30 bin metrekarelik alanda kurulacak fabrikanın temelini Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu birlikte atacak.
  • Işçi.alım.varmı.boyacı
  • Ne zaman yapılacak
  • Seçim yatırımı olarak gören yorumcular son derece haklılar. Bu tamamen palavradan ibaret olan ve gerçekleşmesi bu kafalar ile mümkün olmayan bir hayal. Hatta o kadar ham hayal ki, bu kadar olur. Hele bir tanesi yazmış Arap ülkeleri ile anlaşma yapılmış ta, satılacakmış ta. Erbakan'ın milleti aldatma politikalarının 21. yüzyıl versiyonu. O zaman tank yapılacak fabrika arsalarında inekler otluyordu.Fakat kafa yapısı aynı.Saçmalamayın yahu...samanı bile dışarıdan ithal eden, et üretimini beceremeyen ve yetmiyormuş gibi halkına GDO'lu pirinç yedirdikten sonra haberi olmadığını söyleyen ve her türlü rezaletin yaşandığı bir ülkede bırakın uçak yapma hayallerini bir yana; maket bile yapamazsınız sizler.
  • Bunun nesi, yerli? Kimi kandırıyorlar? Sırf böyle siyasi malzeme olsun diye bu işlere kalkışılıyor, illet bir durum. Adam gibi çıkıp yapsanıza neden onun bunun çöpe atılmış projeleri ile avunmaya çalışıyorsunuz? Hem sonra bu saatten sonra uçak yapsan ne olur ki? Kime satacaksın da yatırım geri dönecek. Satılsaydı zaten Dornier kapanmazdı. Bunun yerine daha akılcı işler yapılsa olmaz, neden, bunu daha çok konuşur insanlar da ondan. Her şeyi abartmaya bayılıyoruz, sonra içi boş çıkınca kimse geri dönüp bakmıyor, hatırlamıyor; ama siyasi olarak iş görülmüş oluyor. Yeter ya, insaf!
  • Teknoloji ve bilimin çok gerisinde olan bir ülke, bilim ile değil arazi ve bina işleriyle uğraşır sadece...F-4 2020 ler İsrailde çok küçük bir atölyede modernize edildi, Konya da kocaman fabrika binaları var ama içleri boş, uçak üreteceğim diyorsan bina yapmazsın, ilk örnek Türkiye bu konuda. Ayrıca milleti m..l sanmayın!
  • Kısa süre içiresinde bu teşkilatta da bütün kadroların bakan, müsteşar, siyasetçi yakınları ile doldurulacağından hiç şüphem yok. Referansı kişisel becerisinden kat kat önde olan yetenek abidelerinin üreteceği tayyarelere buyurun güven içerisinde binin bakalım.
  • Nuri Demirağa ayıp olmadımı yada onun uçaklarına yapılan değerlendirme bu yerli üretime de yapılacak mı ?
  • Daha bi durun, hani yerli araba yapıyorduk, nerede o babayiğit
  • sanki suç işliyorlarmış, sanki kimyasal zehirli deney yapıyorlarmış gibi bıdı bıdı boş boş konuşuyorsunuz bre!! O zaman yapsaydınız onlarca senedir, herkes de ne biliyor! Ülkenin anası ağlatılmış senelerce, bakın şu terörle on yıllar heba edildi işte! Şehit haberi varken güvenlik varken memleket bişeye girişemedi, mutlu musunuz aynen öyle olmaya devam etsin?! Adam yerli uçak için prototiplerden yola çıkıp bir hedefe ilerliyor en azından! Sizde ne var arkadaş?! Getirin masaya elinizdekini . Ben söyleyeyim, gevezelik dışında hiçbirşey yok. (Adamın asabı bozuluyor be)
  • Ankarada çubukta falan arsaları var galiba fiyatları patlatırlar şimdi dağa taşa. Kekolar sever fabrika dibi değerli , fabrika manzaralı demeyi.

Türkiye'nin ilk yerli uçağı için başlatılan projede kapsamında üretim yerinin neresi olacağına karar verildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun geçtiğimiz Mayıs'ta İstanbul'da tanıttığı TürkJet'in üretim üssü olarak Ankara seçildi.

Esenboğa Havalimanı Türkiye'nin ilk yerli sivil uçağının üretileceği yer olacak.

TEMELİ EKİM AYINDA
Yerli uçak fabrikasının temeli Ekim ayında atılması planlanıyor. Temele Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılması bekleniyor. TAI tarafından yerli uçağın gövde ve kuyruk kısmı yapılacak. Parçalar tırlarla Esenboğa'daki, üretim tesislerine getirilip orada birleştirilecek. İlk etapta uçağın motoru ve kokpitinde yeralan Aviyonik(elektronik) sistemleri yurtdışından getirilecek. Yerli uçak için ilk dönemde üçte bir oranında yerli üretim olması hedefleniyor. Yerli uçak için Esenboğa Havalimanı içinde 30 bin metrekarelik alan ayrıldı. Apronu ile birlikte alanda uçağın montaj işlemleri yapılarak pistte uçmaya hazır hale getirilecek.

HERKES KATKI VERİYOR
Yerli uçak için yerli dinamikler kullanılacak. Bu alanda uluslararası üretim yapan firmalar Türkiye'nin ilk yerli uçak üretiminde büyük bir katkıyı sağlayacak. THY Teknik bu alanda Türkiye'nin önünü açan lokomotif kurum oldu adeta. Kendi ihtiyaçları için uçak parçaları üretimine başlayan THY Teknik, sanayicilerle yaptığı toplantılarda yerli uçuk için parça üretimi konusunda teşvik edici ve yönlendirici bir rol üstlendi. Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, THY Teknik Genel Müdürü Ahmet Karaman, THY Teknik Genel Müdür Danışmanı Halil Tokel; milli uçak konusunda önemli sorumluluklar üstlendi. Tokel, "Saha İstanbul, Ankara OSSA, Eskişehir ve İzmir'deki savunma ve havacılık sanayi kümeleri üyesi firmalar yerli uçağa şimdiden katkı sağlanmaya başlamıştır" dedi.

ADIM ADIM MİLLİ UÇAK TAKVİMİ
- SNC şirketine ait, Dornier-D328 modeli uçak modernize edilecek ve T 328 ve TRJ 328 kodlu 32 kişilik yolcu uçağı üretilecek.
- T 328 (turboprop motorlupervaneli) ve TRJ 328 (jet motorlu) uçaklarının testleri 2017'de başlayacak ve 2019'da ticari uçuşlara çıkacak.
- 328 uçaklarını temel alan 70 kişilik yeni bir TRJ 628 uçağı geliştirilecek.
- SNC, D328'in bütün mülkiyet haklarını SSM'ye devredecek. Yeni uçakların bütün hakları da SSM'nin mülkiyetinde olacak.
- Türkiye'ye sivil yolcu uçağı üretimi tesisi sertifikalı fabrika kurulacak.
- TRJ 628 (jet motorlu) 2023'te ticari uçuşlara başlayacak. Hedef, uçağın motorunun da yerli üretim olması.

ARAZİ TAHSİS İŞLEMLERİ TAMAM
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, Esenboğa Havalimanı içinde en uygun alanın bulunduğunu ifade etti. Arazi tahsis işlemlerinin tamamlandığını ifade eden Yıldırım, apronu ile birlikte 30 bin metrekarelik bir alanın tahsis edileceğini söyledi. Türkiye'nin bölgesel uçak yapımı işinde Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile yakın bir çalışma içinde bulunduklarını söyleyen Yıldırım, "Güzel bir yer tahsis edildi" dedi. Temel atma töreni için sabırsızlandıklarını söyleyen Yıldırım muhtemelen Ekim ayının ortalarında gerçekleşebileceğini söyledi.

Yerli uçağın fabrikası Ankara'da kuruluyor

Yorumlar Tüm Yorumlar (67)

Efrahyim.döngel ~ 5 yıl önce
Işçi.alım.varmı.boyacı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mustafa ~ 6 yıl önce
Ne zaman yapılacak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
B-52 ~ 9 yıl önce
Seçim yatırımı olarak gören yorumcular son derece haklılar. Bu tamamen palavradan ibaret olan ve gerçekleşmesi bu kafalar ile mümkün olmayan bir hayal. Hatta o kadar ham hayal ki, bu kadar olur. Hele bir tanesi yazmış Arap ülkeleri ile anlaşma yapılmış ta, satılacakmış ta. Erbakan'ın milleti aldatma politikalarının 21. yüzyıl versiyonu. O zaman tank yapılacak fabrika arsalarında inekler otluyordu.Fakat kafa yapısı aynı.Saçmalamayın yahu...samanı bile dışarıdan ithal eden, et üretimini beceremeyen ve yetmiyormuş gibi halkına GDO'lu pirinç yedirdikten sonra haberi olmadığını söyleyen ve her türlü rezaletin yaşandığı bir ülkede bırakın uçak yapma hayallerini bir yana; maket bile yapamazsınız sizler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gerçekler ~ 8 yıl önce
Tank Anka atak bunlara da yapamaz diyenler bu projeler uygulanincada teşekkür etmeyi bilmeyen sozde vatandaslar
Öf be kardeşim ~ 9 yıl önce
Bunun nesi, yerli? Kimi kandırıyorlar? Sırf böyle siyasi malzeme olsun diye bu işlere kalkışılıyor, illet bir durum. Adam gibi çıkıp yapsanıza neden onun bunun çöpe atılmış projeleri ile avunmaya çalışıyorsunuz? Hem sonra bu saatten sonra uçak yapsan ne olur ki? Kime satacaksın da yatırım geri dönecek. Satılsaydı zaten Dornier kapanmazdı. Bunun yerine daha akılcı işler yapılsa olmaz, neden, bunu daha çok konuşur insanlar da ondan. Her şeyi abartmaya bayılıyoruz, sonra içi boş çıkınca kimse geri dönüp bakmıyor, hatırlamıyor; ama siyasi olarak iş görülmüş oluyor. Yeter ya, insaf!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yerlilik ~ 9 yıl önce
Kardeş yerlilik çok önemli tabi ama, buradaki asıl amaç o değil. Asıl amaç, uçak yapabilmek, o teknolojiye sahip olabilmek. Satılmayacak olsa da, ticari başarı ihtimali şu an düşük gözükse de, yarın bir gün biri sana uçak satmayı reddederse, ihtiyacın olan uçağı yapabilecek teknolojik ve altyapıya sahip olabilmek. ( Bkz. Kıbrıs Barış Harekatı ambargosu, Bkz. Alman Leopar tanklarının NATO'ya saldırı olmadı diye güneydoğuda kullandırılmaması - 89/90 yılı-Kohl )
Bay Bilmişe ~ 9 yıl önce
Varsa daha iyi bir önerin söyle onu yapalım, içi boş eleştiriler ülkemizdeki havacılığa birşey katmayacaktır, sadece yapılmak isteneni yıpratmaktan öteye geçmeyecektir. yoksa önerin yol ver insanlar tasarladıkları projeyi yapsınlar, başarısız olursa o zaman tekrar konuşmaya başlarsın. projenin altında yatan amaçlar hakkında bilginiz olmadan yorum yapmanız hoş degil, bunu sadece bir yerli uçak üretimi olarak görmek sadece vizyonsuzluktur.
Caglar ~ 29 gün önce
Yil subat 2024 bu yorumu okudum.yildirim ve yerli ucak ortalikta yok.bos yalanlarmis 10 yil uyuttular milleti
Üretim yeri ~ 9 yıl önce
Teknoloji ve bilimin çok gerisinde olan bir ülke, bilim ile değil arazi ve bina işleriyle uğraşır sadece...F-4 2020 ler İsrailde çok küçük bir atölyede modernize edildi, Konya da kocaman fabrika binaları var ama içleri boş, uçak üreteceğim diyorsan bina yapmazsın, ilk örnek Türkiye bu konuda. Ayrıca milleti m..l sanmayın!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ali ~ 9 yıl önce
Kısa süre içiresinde bu teşkilatta da bütün kadroların bakan, müsteşar, siyasetçi yakınları ile doldurulacağından hiç şüphem yok. Referansı kişisel becerisinden kat kat önde olan yetenek abidelerinin üreteceği tayyarelere buyurun güven içerisinde binin bakalım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ayıp olmadımı ? ~ 9 yıl önce
Nuri Demirağa ayıp olmadımı yada onun uçaklarına yapılan değerlendirme bu yerli üretime de yapılacak mı ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yerli araba ~ 9 yıl önce
Daha bi durun, hani yerli araba yapıyorduk, nerede o babayiğit

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Zorlu ~ 9 yıl önce
Manisa'da..
Yerli araba ~ 9 yıl önce
Sahi, bir de İMZA'mız vardı hani şu "Jet Fazıl" pardon "Ermiş Fazıl"ın, sahi ne oldu ?
ADAMLAR BİRŞEY YAPMAYA ÇALIŞIYOR EN AZINDAN! ~ 9 yıl önce
sanki suç işliyorlarmış, sanki kimyasal zehirli deney yapıyorlarmış gibi bıdı bıdı boş boş konuşuyorsunuz bre!! O zaman yapsaydınız onlarca senedir, herkes de ne biliyor! Ülkenin anası ağlatılmış senelerce, bakın şu terörle on yıllar heba edildi işte! Şehit haberi varken güvenlik varken memleket bişeye girişemedi, mutlu musunuz aynen öyle olmaya devam etsin?! Adam yerli uçak için prototiplerden yola çıkıp bir hedefe ilerliyor en azından! Sizde ne var arkadaş?! Getirin masaya elinizdekini . Ben söyleyeyim, gevezelik dışında hiçbirşey yok. (Adamın asabı bozuluyor be)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
zz ~ 9 yıl önce
hükümetin partisini desteklemediğim için projelerim tübitaktan dönüyor,tai tei aselsan hiç bir şirket cv me bile bakmıyor.yurtdışında masterim var harika bi ingilizcem ve almancam var.üniversitesyi dereceyle bitirdim.Neden çünkü bıyığım yok :) neden çünkü gençlik kollarına üye değilim.hayallerinizde yaşamaya devam edin arkadaşlar
Buzz2 ~ 9 yıl önce
Ankarada çubukta falan arsaları var galiba fiyatları patlatırlar şimdi dağa taşa. Kekolar sever fabrika dibi değerli , fabrika manzaralı demeyi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000