24 Temmuz 2017, Pazartesi
Erdal GÜLMEZ
Erdal GÜLMEZ [email protected]
  • Gobek atıyordur
  • 3. Havalimanı yapılmaya karar verilmeden evvel Atatürk havalimanın arazisi satılmaya başlandı bile ne yazık isim siliniyor Anıtkabirin arazisinin daraltılması gibi.
  • Yazıya Saygı gösterip, ezberleyelim, 40 kere suya okuyup içelim ve mala bağlayalım. Yahu Erdal hocam, bu sizin yazınızın kısmında wn anlaşılabilir bilir kısım, insanlara şu alanlarda hizmet edebilir kısmı o kadar. TAV her halükarda bir işletme ve iş planlarını 2021 e kadar yapmıştır. Kazandığı her kuruşun vergisini de ödüyordur. Yani kârı vergilerden sonra elinde kalandır. Yani devlet ülkemizde her şirketin %50 ye yakin ortağı olduğuna göre, bu kurumla olan iş anlaşmasına sadık kalması gerekir. Yani sizin öneri yada önermenizin iş dünyada karşılığı ortağını kazıklamaktir.
  • Avm rezidans tema park hepsi bir arada
  • Keşke pistlerden bir tanesi kalsa ve küçük te bir terminal inşa edilse, belirli şehirlere günde birkaç tane iç hat uçuşu AHL'den yapılmaya devam etse. İzmir'e uçacağım diye neden ta 3. havalimanına kadar gideyim ki. Tamam 3. havalimanı için devlet yolcu garantisi verdi ama AHL'den yapılacak olan 2 Ankara, 2 İzmir, 1 Gaziantep, v.b. seferlerin 3. havalimanının yolcu sayısını da olumsuz olarak çok fazla etkileyeceğini sanmıyorum. İç hat uçmak için sakin, küçük ve merkezi bir havalimanı İstanbullular için büyük kolaylık olur.
  • TAV veya başka bir girişimci , devlet veya muhapat kesinlikle sözleşmesine sadık kalmalı, İşletmeci güven olmaz ise kalır mı ? tekrar yatırım yapar mı ? Lütfen yazıyı dikkatli okuyunuz, en başta sözleşme yapılırken toplam yolcu sayısı pazarlık konusu olmuş mudur ? Kamu adına bu bakış olmalı, iki taraf ta kabul ettiyse sorun yok, detayını bilmediğimi zaten yazdım. TAV gözüyle değil, vatandaş gözüyle bakın lütfen, birde insanların bakış açısı farklı olabilir yazan hakaret içermeyen yoruma ,okuyucu da eleştirse bile yazıya saygı göstermeli.
  • Burada TAVın kazancı sizi ilgilendirmez. Şayet haksız bir kazanç söz konusu olsa neyse ancak zamanında anlaşma yapılmış ve 2021e kadar da bu hükümlerin geçerli olacağını devlet kabul etmiş. O zaman devlet Atatürk Havalimanını kapatacaksa sorumluluğunu yerine getirmeli ve gerekli tazminatı TAVa ödemelidir. Şayet bu yapılmazsa özel sektörün devlete olan güveni kaybolur. Ayrıca TAV sizin şirketiniz olsa bu şekilde konuşur muydunuz bunu da merak ediyorum.
  • Tav a tazminat odenmesi yada odenmemesi seni ne ilgilendiriyor.Senin firman olsa ayni seyi solermiydin.Kimin adamisin ki sen neyin yorumunu yapiorsun bu yorumu yanitlamazsan karaktersizsin airport haber.
  • yazar haklı olabilir, gsm operatörleri bile eksik- fazla ayları denkleştiriyor,
  • tava verilen Paralara yazik cunku tav cok Adi bir sirket cunku Ataturk havalani sanki bir hayvanat bahcesi

3. Havalimanı sonrası Atatürk Havalimanı ne olacak?

Merhaba,

İstanbul 3. Havalimanının ne zaman hizmete başlayacağı sorusunun cevabı netleşti. Hem Başbakan hem de Ulaştırma Bakanı bu tarihi 29 ekim 2018 olarak açıkladı.  Hatırlayacağınız üzere 3 mayıs 2013 tarihinde Ankara’da yapılan  3.havalimanı ihalesini  Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu ( OGG) kazanmıştı. İhale sonucunun belli olmasından hemen sonra ön sözleşme , DHMİ'nin 80. kuruluş yıldönümü olan 20 Mayıs 2013 tarihinde imzalanmıştı.     Sözleşme imzasından sonra 5 yıl içinde bu çapta bir yatırımın faaliyete başlayacak olması kendi kulvarında başarı olarak kabul edilebilir.

3. Havalimanı ne zaman başlayacak sorusunun cevabı netleşti. Artık yeni soru ;  Atatürk Hava Limanı ( AHL ) geleceği  ne olacak ? bu sorunun cevabı için Ulaştırma Bakanı  Sayın Arslan’ın konuyla ilgili demecini aynen alıntı yapıyorum  :  http://www.milliyet.com.tr/bakan-acikladi-3-havalimani-na-ekonomi-2488118/   “ Sayın Bakan,..........…Atatürk Havalimanı’nın artık  hizmet  vermeyeceğini ,  tesislerin  fuar  merkezi  olarak kullanılacağını,  yapılaşmaya  izin  verilmeyeceğini  vurguladı.........”

                                                  **

AHL’nin ne zamana kapanacağı  sorusu tüm ülkeyi ilgilendirse de  bölge de ikamet edenler, bölge de yatırımı olan kişi ve kuruluşlar ile  havalimanını 2021 yılına kadar işletecek  olan TAV  firmasını  daha yakından ilgilendiriyor.

AHL civarında ikamet edenlerin daha sessiz bir ortam, daha az trafik ve  daha az hava kirliliği olacağı için mutlu olacaklarını tahmin ediyorum.

Bölge de bina yapımı için üst rakım sınırı 76 metre oysa bölge de bazı yeni binalar statik hesaplarını 76 metre değil çok daha yüksek katlara göre yapıyor ve inşaatlarını da bu şekilde yapıyorlar yani beklenti  şu şekilde ; AHL kapanınca mania sınırı 76 metreden çok daha yüksek olacak ve mevcut binalardan uygun olanlar kat çıkarak ticari olarak avantaj elde edecek. Sayın Bakan’ın  yapılaşmaya izin verilmeyeceğini belirtmesinden sonra bakalım ne gibi değişiklikler olacak.  

Bilindiği üzere TAV’ın AHL sözleşmesi 2021 yılına kadar geçerli ve   AHL 2021den önce  kapatılsa bile DHMİ’nin  yıllık 15 milyon yolcu garantisi var. Bu şekilde bir yolcu garantisi olsa da DHMİ’nin AHL  2021 öncesinde kapatılsa bile tazminat ödememesi  gerektiğini düşündüğümü belirtmeliyim. Gerekçem , 15 yıl ve yıllık 15 milyon yolcu garantisi ile toplamda 225 milyon yolcu sınırı çoktan aşıldı yani TAV  beklediği ciroyu zaten  fazlasıyla elde etti hatta daha kısa sürede aynı sayıda yolcu, düşük marjinal maliyetlerden dolayı TAV için daha yüksek kar demektir. DHMİ ile TAV arasında imzalanan AHL işletme sözleşmesinin detaylarını bilmiyorum umarım kamu lehine benim düşündüğüm şekilde hükümler konulmuştur.

                                                           **

AHL gibi  uzun yıllardır  ülkemizin ( kamu-özel)  çok ciddi kaynak ayırarak  dev bir  yatırımı olan bu havalimanı ve tesislerinin salt fuar merkezi olarak kullanımının ülkemiz için yeterli olmayacağını  düşünüyorum.

Yeni yatırım yapılmadan mevcut hali ile bile fuar merkezi olmasının yanı sıra ; Havacılık Eğitim Kampüsü ( Üniversite – Ortaöğretim – Pilotaj kursları , DHMİ hizmet içi eğitimleri vb ) , Havacılık İhtisas OSB , Havacılık Müzesi , Heliport gibi çok daha geniş bir yelpazede hizmet verebilir. 3.havalimanı hizmet başlangıç tarihi bu kadar yaklaşmış durumda iken bir an evvel AHL ile ilgili konular şeffaf bir şekilde toplum ile paylaşılmalı ve olabildiğince geniş bir fikri katılım sağlanarak projeler geliştirilmelidir.

Saygılarımla

Erdal Gülmez

3. Havalimanı sonrası Atatürk Havalimanı ne olacak?

Yorumlar Tüm Yorumlar (31)

Yandaş candaş ~ 7 yıl önce
Gobek atıyordur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir Pilot ~ 7 yıl önce
3. Havalimanı yapılmaya karar verilmeden evvel Atatürk havalimanın arazisi satılmaya başlandı bile ne yazık isim siliniyor Anıtkabirin arazisinin daraltılması gibi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yazıya Saygı! ~ 7 yıl önce
Yazıya Saygı gösterip, ezberleyelim, 40 kere suya okuyup içelim ve mala bağlayalım. Yahu Erdal hocam, bu sizin yazınızın kısmında wn anlaşılabilir bilir kısım, insanlara şu alanlarda hizmet edebilir kısmı o kadar. TAV her halükarda bir işletme ve iş planlarını 2021 e kadar yapmıştır. Kazandığı her kuruşun vergisini de ödüyordur. Yani kârı vergilerden sonra elinde kalandır. Yani devlet ülkemizde her şirketin %50 ye yakin ortağı olduğuna göre, bu kurumla olan iş anlaşmasına sadık kalması gerekir. Yani sizin öneri yada önermenizin iş dünyada karşılığı ortağını kazıklamaktir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yorgun ~ 5 yıl önce
BEN HALA YENİ HAVALİMANINA NEDEN ATATÜRK ADININ KONMADIĞINI MERAK EDİYORUM ÜZERİNDE DURULMALI
Avm ~ 7 yıl önce
Avm rezidans tema park hepsi bir arada

Yanıtla

Kalan karakter 1000
asdfghjk ~ 7 yıl önce
Keşke pistlerden bir tanesi kalsa ve küçük te bir terminal inşa edilse, belirli şehirlere günde birkaç tane iç hat uçuşu AHL'den yapılmaya devam etse. İzmir'e uçacağım diye neden ta 3. havalimanına kadar gideyim ki. Tamam 3. havalimanı için devlet yolcu garantisi verdi ama AHL'den yapılacak olan 2 Ankara, 2 İzmir, 1 Gaziantep, v.b. seferlerin 3. havalimanının yolcu sayısını da olumsuz olarak çok fazla etkileyeceğini sanmıyorum. İç hat uçmak için sakin, küçük ve merkezi bir havalimanı İstanbullular için büyük kolaylık olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yazar açıklaması ~ 7 yıl önce
TAV veya başka bir girişimci , devlet veya muhapat kesinlikle sözleşmesine sadık kalmalı, İşletmeci güven olmaz ise kalır mı ? tekrar yatırım yapar mı ? Lütfen yazıyı dikkatli okuyunuz, en başta sözleşme yapılırken toplam yolcu sayısı pazarlık konusu olmuş mudur ? Kamu adına bu bakış olmalı, iki taraf ta kabul ettiyse sorun yok, detayını bilmediğimi zaten yazdım. TAV gözüyle değil, vatandaş gözüyle bakın lütfen, birde insanların bakış açısı farklı olabilir yazan hakaret içermeyen yoruma ,okuyucu da eleştirse bile yazıya saygı göstermeli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Saygı ~ 7 yıl önce
Hem yazıya saygı duyup, hem de nasıl eleştireceğiz ? Bence siz yazdığınız yazıları yayınlamadan önce tekrar tekrar okuyun. Gazete köşe yazarları yayınlamadan önce en az 15 kere yazılarını okurlar ve okuturlar ki hata olmasın. Bu hakikaten taraflı bir yazı olmuş. Neden böyle bir kininiz varsa artık ?
~ 7 yıl önce
Burada TAVın kazancı sizi ilgilendirmez. Şayet haksız bir kazanç söz konusu olsa neyse ancak zamanında anlaşma yapılmış ve 2021e kadar da bu hükümlerin geçerli olacağını devlet kabul etmiş. O zaman devlet Atatürk Havalimanını kapatacaksa sorumluluğunu yerine getirmeli ve gerekli tazminatı TAVa ödemelidir. Şayet bu yapılmazsa özel sektörün devlete olan güveni kaybolur. Ayrıca TAV sizin şirketiniz olsa bu şekilde konuşur muydunuz bunu da merak ediyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Xman ~ 7 yıl önce
Sizin şirketiniz sanırım devlete karşı bu kadar savunmazdınız yoksa değil mi?
Zayıfsın Naif ~ 7 yıl önce
Naif keşke biraz havacılıktan anlasan konuyu ağaca getirmezdin ama havada dakikalarca tur atıp takside saatlerce bekleyen uçaklardan haberin yok tabi.
Sen kimsin ~ 7 yıl önce
Tav a tazminat odenmesi yada odenmemesi seni ne ilgilendiriyor.Senin firman olsa ayni seyi solermiydin.Kimin adamisin ki sen neyin yorumunu yapiorsun bu yorumu yanitlamazsan karaktersizsin airport haber.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kem söz ~ 7 yıl önce
sahibine aittir
kümülatif yolcu ~ 7 yıl önce
yazar haklı olabilir, gsm operatörleri bile eksik- fazla ayları denkleştiriyor,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
roger ~ 7 yıl önce
tava verilen Paralara yazik cunku tav cok Adi bir sirket cunku Ataturk havalani sanki bir hayvanat bahcesi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Roger ~ 7 yıl önce
Sen git önce Türkçe öğren, ondan sonra oraya buraya yorum yaz. Zavallı aciz

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000