26 Şubat 2018, Pazartesi
Erdal GÜLMEZ
Erdal GÜLMEZ [email protected]
  • Merhaba ben İskenderun Teknik Üniversitesi sivil havacılık yüksekokulu havacılık yönetimi bölümü okuyorum. Staj yapmam gerekli mi değil mi?
  • Erdal Bey, yazınız önemli bir sorunu dile getiriyor.Staj, teorik eğitimin tamamlayıcısı, olmazsa olmazıdır.Bununla birlikte açılan havacılık okulların nicelik ve nitelik ihtiyacı ile tutarlı olup olmadığı, üniversitede uygulanan dersler ile bilinmesi gerekenlerin uyumu, okuldan mezun olanlar ile havalimanına girebilme potansiyeline sahip olacak kişilerin niteliklerinin birbiriyle örtüşmesi gibi unsurların dikkate alınmasının da bir o kadar önemli olduğunu düşünüyorum. Unutmamak gerekir ki bir tek gevşek civatanın sonucunda yaşanabilecek olanların riskinin büyüklüğü karşısında dehşete kapılabileceğimiz bir iş yerine girebilecek kişilerin denetlenmesini zorunlu kılar. SHGM'nin staj zorunluluğunu kaldırmasıyla birlikte staj yapabilmek üzere kabul edilen öğrenci niteliğini de piyasaya bırakmıştır. Şöyle ki;staj yapabilecek nitelikte öğrenci yetiştiren okulların ürettiği öğretim kalitesi açığa çıkacaktır.Staj koşullarını iyileştirecektir.Yoksa okullar muaf olduk diye bu kadar sevinir miydi?
  • KARŞINIZDAKİNİ + { OKURU } HAKİR GÖRMEYİP / SALAK ZANNETMEYİP HAKKLARINA TECAVÜZ ETMEDİĞİMİZ ZAMAN BİRAZ YOL KATETTİĞİMİZDE. "SonuuÇ " BİRAZ ZOR OLURSUNUZ.
  • Allah rızası için bir staj yeri bulun
  • Tassa logo sonuçları Ne zaman açıklanıyor ?
  • Ne kadar zor bir staj yeri bulmak 2-3 aydır uğraşıyorum hala bulamıyorum staj süreci 1ay zaten neyin zorluğu bu
  • Stajlarını hangi kalitede yapıldığının kontrolü çok önemli, belki de bu kapsamdaki sıkıntı konuyu etkilemiştir. Ayrıca her birey staj görebiliyor mu!
  • Erdalım az havacı değilsin
  • İki yıl Arel de okudum hocalarımız Thy, Uls, Ups, Bilen Air gibi firmalarda uzun yıllar çalışmış öğretişlerinde kusur bulamadığımız, gerçekten mesleki tecrübeye ulaşmış kıymetli öğretmenlerdi. Çocukken hayalim hiçbir zaman pilot olmak değildi. 1992 - 93 sanırım Michael Jackson Ahl indiğinde Çelebi özel uçağın yer hizmetleri görevinde bulunuyordu. Tabi büyük hayranı olduğum Jackson'ı karşılamak üzere Ahl ye gitmiştik. Yanıma yaklaşan mesleğini sonraları öğrendiğim bir Dispeçer başımı okşamıştı uçakları seviyor musun diye. O gün bugündür deli gibi bu meslekte olabilmek için yırtındım didindim. Başarıya ulaşmak üzereyim. Şuan yaşım 29 :) biraz Rotar yaptım. Hayat işte :) Staj için geçen yaz, Aprona tekrar çıkıyorum hevesiyle Onur Air de staja başladım. Ayak işleri ve çoğunlukla Fotokopi çektim. Bir tane uçak bile göremedim. Benim için rezalet bir deneyimdi. Havacılığın H sini bile bilmeyen adamların siyasi ve torpille çalışmak bile istemediği pozisyonlar için dişimi tırnağımı takıp mücadele edişim boşa mı kürek çekmek, yoksa sonunu görebileceğim mutlu olacağım bir deneyim mi yakında göreceğiz. Koskoca şirketlerin müdür yardımcılığı pozisyonlarını çocuktaki hayalim olan havacılık sektörü için elimin tersiyle itip 1800 lü maaşa rağmen uçakların içinde olmak Rota planlamak umuduyla girdiğim yaz stajın sadece ve sadece fotokopi çekmek kolay unutulacak bir deneyim olmadı benim için. Uzun lafın kısası neye niyet, neye kısmet. Trajikomik :)
  • Zorunlu staj olmamasi bisi ifade etmez erdal bey. Stajyeri ayak islerinde kullananan bilgi ogretmektwn kacinan sirketler yine stajyer almak istiyeceklerdir ve bunu stajinizi yaparsaniz ise aliriz size diye lanse edeceklerdir.birakin olmasin .isteyen yapsin insanlar tatil gapsin.stajda bisey ogretseler ne olur

Havacılık Alanında Yüksek Öğretim ve Staj

Merhaba,

Havacılık  alanında eğitim yapan yüksekokul öğrencilerinin  stajları olması gerektiği  gibi yapılamasa da stajlar yapılabileceğin en iyisini yapma gayreti ile devam ediyordu. Bu şekilde devam etmesi yeterli değil  daha iyisi olsun talebine karşı  çözüm arayışı sonuçlandı ve önce YÖK tarafından sonra da SHGM tarafından  staj zorunluluğu iptal edilerek sorun ‘’çözülmüş ‘’  oldu.  Konuyla ilgili 3 tane  paylaşım yapacağım;

1- SHGM : 17  Mart 2015 / GENELGE SDED –‘’ .... 2015/2 Sivil havacılık alanında sektörümüzün ihtiyaç duyduğu kalifiye personelin yetiştirilmesi tüm paydaşların sorumluluklarını yerine getirmesi ile mümkün olabilecektir. Sivil havacılık alanında yükseköğretim düzeyinde eğitim alan öğrencilerin eğitim müfredatlarında zorunlu staj uygulaması bulunmakta olup; zorunlu staj, akademik eğitim sürecinde teorik dersler ve/veya atölye çalışmalarının sonucunda edinilen bilgilerin sivil havacılık sektöründe tecrübe edilmesini içermektedir. Yükseköğretimde okuyan sivil havacılık alanındaki öğrencilerin yetiştirilmesine en büyük katkının, sağlanacak etkin bir staj programı ile olabileceği aşikârdır........’’

2- YÖK : 08/06/2016 tarih ve 29736 sayılı Resmi Gazete’ de Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından  yayınlanan yönetmelik gereğince, stajlar zorunlu olmaktan çıkarıldı.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından:

MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM BÖLGESİ İÇİNDEKİ MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN İŞYERLERİNDEKİ EĞİTİM, UYGULAMA VE STAJLARINA İLİŞKİN ESAS VE USULLER HAKKINDA YÖNETMELİĞİN YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILMASINA DAİR YÖNETMELİK

 

MADDE 1 – 22/5/2002 tarihli ve 24762 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi İçindeki Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin İşyerlerindeki Eğitim, Uygulama ve Stajlarına İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 2 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

         MADDE 3 – Bu Yönetmelik hükümlerini Yükseköğretim Kurulu Başkanı yürütür.

3- SHGM:  13/02/2018  : ‘’....Sivil Havacılık Komisyonu 10. Toplantısında da bu konu görüşülmüş olup mevcut öğrenci sayısına bakıldığında halen aktif olan programın verimli olmadığı teyit edilmiştir.  Bu kararlar neticesinde ‘Sivil Havacılık Alanındaki Öğrenci Stajları’ konulu SDED-2015/2 Genelgesi 13/02/2018 tarihi itibarıyla yürürlükten kaldırılmıştır........’’

 

Bu paylaşımlardan  sonra devam edelim, YÖK uçak bakım alanında eğitim yapan  yüksek öğretim kurumlarının tanınan okul kriterlerine uygun eğitim yapmalarını şart koşmuş ve bunun için 2018 yılı nisan ayına kadar süre tanımıştı. Ayrıca bu şartlara uymayan kurumlara da kontenjan tahsis edilmeyeceği  belirtilmişti. Sanıyorum hem YÖK hem SHGM nasıl olsa eğitim kriterlerini yükselttik artık sorunlu staj sürecini tamamen iptal edelim diye düşündüler. Tanınan okul kriterlerine uyulması kesinlikle çok iyi bir uygulama  ve katma değeri olur bunda şüphe yok fakat bu durum stajlar ile ilgili  iki temel sorunu çözmez ; 1- Tanınan okul uçak bakım dışındaki diğer havacılık eğitim  alanlarını  kapsamıyor  2- Okulda ne kadar iyi eğitim ortamı olsa da yüksek öğretim çağındaki öğrencinin iş yeri ortamında bulunması çok ayrı bir tecrübedir ve  ikamesi okuldaki iyi eğitim ortamı olamaz.

Bütün bunları yazarken ilgililerin de bunları bildiğini ve düşündüğünü tahmin etmek zor değil peki niye eleştirel yazı yazdım o zaman ? Çünkü ağrı hissi hastalığı haber verir sürekli ağrı kesici ile hastalığı değil belirtilerini yok ederiz hastalık ilerler. Eğer bu tür eleştiriler olmaz  ise toplantılarda gündeme gelen ve tartışılan konular ile ilgili düşünceler karar vericilere  doğru iletilmemiş olur. Bizler konuyla ilgili görüş paylaşırız  ve karar verilirken havacılık sektörünün tüm paydaşlarının fikrini almak  mümkün olmayacaktır  bir nebze bizler bu platformlarda farklı görüşleri de gündeme taşımız oluyoruz. Sonuçta sevabı ve günahıyla  yetki ve sorumluluk  ilgili makamların, umarım tekrar değerlendirip çözüm üretirler.

Saygılarımla

Erdal Gülmez

Havacılık Alanında Yüksek Öğretim ve Staj

Yorumlar Tüm Yorumlar (12)

Yüksekokullu ~ 5 yıl önce
Merhaba ben İskenderun Teknik Üniversitesi sivil havacılık yüksekokulu havacılık yönetimi bölümü okuyorum. Staj yapmam gerekli mi değil mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Staj ve istihdam ~ 6 yıl önce
Erdal Bey, yazınız önemli bir sorunu dile getiriyor.Staj, teorik eğitimin tamamlayıcısı, olmazsa olmazıdır.Bununla birlikte açılan havacılık okulların nicelik ve nitelik ihtiyacı ile tutarlı olup olmadığı, üniversitede uygulanan dersler ile bilinmesi gerekenlerin uyumu, okuldan mezun olanlar ile havalimanına girebilme potansiyeline sahip olacak kişilerin niteliklerinin birbiriyle örtüşmesi gibi unsurların dikkate alınmasının da bir o kadar önemli olduğunu düşünüyorum. Unutmamak gerekir ki bir tek gevşek civatanın sonucunda yaşanabilecek olanların riskinin büyüklüğü karşısında dehşete kapılabileceğimiz bir iş yerine girebilecek kişilerin denetlenmesini zorunlu kılar. SHGM'nin staj zorunluluğunu kaldırmasıyla birlikte staj yapabilmek üzere kabul edilen öğrenci niteliğini de piyasaya bırakmıştır. Şöyle ki;staj yapabilecek nitelikte öğrenci yetiştiren okulların ürettiği öğretim kalitesi açığa çıkacaktır.Staj koşullarını iyileştirecektir.Yoksa okullar muaf olduk diye bu kadar sevinir miydi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
"NE ZAMAN { ADAM } OLURUZ ?" ~ 6 yıl önce
KARŞINIZDAKİNİ + { OKURU } HAKİR GÖRMEYİP / SALAK ZANNETMEYİP HAKKLARINA TECAVÜZ ETMEDİĞİMİZ ZAMAN BİRAZ YOL KATETTİĞİMİZDE. "SonuuÇ " BİRAZ ZOR OLURSUNUZ.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Staj ~ 6 yıl önce
Allah rızası için bir staj yeri bulun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tassa ~ 6 yıl önce
Tassa logo sonuçları Ne zaman açıklanıyor ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Staj ~ 6 yıl önce
Ne kadar zor bir staj yeri bulmak 2-3 aydır uğraşıyorum hala bulamıyorum staj süreci 1ay zaten neyin zorluğu bu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mekanik ~ 6 yıl önce
sanayiye git
TRI ~ 6 yıl önce
Stajlarını hangi kalitede yapıldığının kontrolü çok önemli, belki de bu kapsamdaki sıkıntı konuyu etkilemiştir. Ayrıca her birey staj görebiliyor mu!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
replica havacı erdal ~ 6 yıl önce
Erdalım az havacı değilsin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hayali Dispeçer ~ 6 yıl önce
İki yıl Arel de okudum hocalarımız Thy, Uls, Ups, Bilen Air gibi firmalarda uzun yıllar çalışmış öğretişlerinde kusur bulamadığımız, gerçekten mesleki tecrübeye ulaşmış kıymetli öğretmenlerdi. Çocukken hayalim hiçbir zaman pilot olmak değildi. 1992 - 93 sanırım Michael Jackson Ahl indiğinde Çelebi özel uçağın yer hizmetleri görevinde bulunuyordu. Tabi büyük hayranı olduğum Jackson'ı karşılamak üzere Ahl ye gitmiştik. Yanıma yaklaşan mesleğini sonraları öğrendiğim bir Dispeçer başımı okşamıştı uçakları seviyor musun diye. O gün bugündür deli gibi bu meslekte olabilmek için yırtındım didindim. Başarıya ulaşmak üzereyim. Şuan yaşım 29 :) biraz Rotar yaptım. Hayat işte :) Staj için geçen yaz, Aprona tekrar çıkıyorum hevesiyle Onur Air de staja başladım. Ayak işleri ve çoğunlukla Fotokopi çektim. Bir tane uçak bile göremedim. Benim için rezalet bir deneyimdi. Havacılığın H sini bile bilmeyen adamların siyasi ve torpille çalışmak bile istemediği pozisyonlar için dişimi tırnağımı takıp mücadele edişim boşa mı kürek çekmek, yoksa sonunu görebileceğim mutlu olacağım bir deneyim mi yakında göreceğiz. Koskoca şirketlerin müdür yardımcılığı pozisyonlarını çocuktaki hayalim olan havacılık sektörü için elimin tersiyle itip 1800 lü maaşa rağmen uçakların içinde olmak Rota planlamak umuduyla girdiğim yaz stajın sadece ve sadece fotokopi çekmek kolay unutulacak bir deneyim olmadı benim için. Uzun lafın kısası neye niyet, neye kısmet. Trajikomik :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Stajyer ~ 6 yıl önce
Zorunlu staj olmamasi bisi ifade etmez erdal bey. Stajyeri ayak islerinde kullananan bilgi ogretmektwn kacinan sirketler yine stajyer almak istiyeceklerdir ve bunu stajinizi yaparsaniz ise aliriz size diye lanse edeceklerdir.birakin olmasin .isteyen yapsin insanlar tatil gapsin.stajda bisey ogretseler ne olur

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000