02 Kasım 2015, Pazartesi
Erdal GÜLMEZ
Erdal GÜLMEZ [email protected]
  • O kadar ingilizce kişilik envanteri mülakatları geç. Tk tecrübeli 50-60 kişi alsın 2000 kişi ziyan olsun. Hakmı hukuk mu bu?
  • Sn Erdal bey Cok guzel yazmisiniz tesekkur ederiz F/O larin veya adaylarin mulakattan eleme nedenlerine tekrar goz atilirsa buyuk bir kisminin Dlr1 ve Dlr2 yi tek seferde gectigi Ingilizcesinin yeterli oldugunu Elenme nedeni x den dolayi Yazil degilmi bu genclere Dini ve Insani yonden hic bir kaliba uymayan nedenlerden Elenmeleri Kul hakki yemek degilmidir Iyi calismalar
  • Ben de 777 de FO olarak ucuyorum. Thy dunyanin hic bir ulkesinde uygulanmayan bir haksiz uygulamayla bizim ucaktaki istirahat saatlerimizi kesti. Ustelik gecmise yonelik diye. Bu kadar kaptan yillarca bu sekilde kesintisiz kaptan olmusken bir anda bizim istirahatleri kesti. Sonuc yabanci FO lar sinyoritede en sonda olsada bir anda kaptan oldu. O kadar kaptan ihtiyaci varken benim haksiz bir uygulamayla neredeyse 9 sene ikinci pilot olarak ucmam elin yabancisinin hemen kaptan olmasi ne kadar mantikli anlayamadim
  • Çok doğru bir konuşma öncelik daima emniyet olmalı
  • Bu yazı eskimiş yayından kaldırın artık. Sayın THY yöneticileri kaç zeytin vereceklerine çoktan karar vermiştir.
  • Tgs bu ortaklığın neresinde sadece teknik a.ş ve do-co yok bu sektörde tgs ye yapılan haksızlıklardan bahsedin biraz
  • Tüm uçaklarda A320 değil.Boeing 777 uçaklarında L pack fresh air sağlar hem flight cabine hemde crew rest bölümüne
  • Evet bu işin içindeyim. Thy sınavlarına girin tabiki ama orda da şaibelerin olduğu söyleniyor.ayrıca o sınava girip kazanamayan özel yollarda olan kaptan pilotları tanıyorum ben... Yani pekte bir ölçüt değil.. Ama deneyin ne kaybedersiniz?
  • Tabiki bir dezavantaj ama tandıgın varsa sıkıntı yok. Tanıdıgın yoksada anca pegasus onur da uçarsın
  • Arkadaslar merhaba ben suan aof c.e.k.o okuyorum pilotaj egitimi almak istiyorum ingilizcem ve almancam var bu sene toefl a girerekte belgeleyecegim ingilizcemi.Aklimda olan bir soru ise aof mezunu olmam bir dezavantaj mi?

İlker Aycı - Öncelik ikram değil uçuş emniyeti

Merhaba,

Daha önce bir yazımda Sayın Hamdi Topçu’nun THY’den ayrılması  ve Sayın  İlker Aycı’nın başlaması ile ilgili değerlendirmelerimi yazmıştım.

(Özetle, kişilerin eleştirisi değil fakat etkin olan / etkin olduğunu düşündürecek kadar siyasi tarafı ön planda olan değişiklikler olduğunu belirtip eleştirmiştim)

Sayın Aycı’nın bazı iç-dış iletişime dönük çalışmaları kimileri tarafından çok beğenilirken kimileri de çok eleştirel yaklaştı. Bunlardan bir kaçını hatırlayacak olursak;

 

-       Temizlik personeli kıyafeti giyerek uçakları tebdil-i kıyafet teftişi

-       Tebdil-i kıyafet olarak  havalimanında başbakanı karşılaması

-       Plansız olarak Uçak teknisyenlerinin  sahuruna katılıp hangarı ve özellikle teknisyenlerin soyunma dolabı alanı gibi bölümleri teftişi.

-       Rutin toplantı formatı dışında yöneticiler ile görüşüp çalışan lehine tavır alması ve çalışan doğrudan teması.

 

Burada niyetin bir PR imaj çalışması mı olduğu yoksa samimi bir davranış olup standart bilgi kanalları yerine doğrudan görmek ve hızlı çözümler üretmek mi olduğu tartışılıyor. Ben aksinden emin olana kadar 2. Şık olduğunu düşünmek  istiyorum.

                                                           **

Yukarda yazdığım formata uygun olarak iki konuda daha Sayın Aycı alışılmadık bir şekilde davrandı.

Bilindiği üzere THY yıllardır DO-CO ile başarılı bir ortaklık yürütüyor ve bunu da TURKISH DO-CO olarak ortak şirket çatısı altında yapıyor. Diğer konularda farklı görüşler olsa da her zaman THY ikramın öneminden bahsetti ve ikramı öne çıkardı. Sayın Aycı farklı ne yaptı derseniz – haber kaynaklarımızın ilettiği bilgiye göre yazıyorum-  Pilotlar ile yaptığı bir görüşmede THY’nin önceliğinin ikram değil uçuş emniyeti olması gerektiğini vurgulamış. Uçuş emniyetinin önemini herkes söylerdi fakat biraz da – bu benim yorumum – ikram ile karşılaştırıp sanki biraz bu konuda daha çok çalışmalıyız düşüncesine sahip olduğunu hissettirmiş. Tebrik ediyor gereğini bu yolda atılan her adımın, harcanan her liranın helal olacağını belirtmek istiyorum.

Bunu yaparken de özellikle hızlı  mesafe kazanmak için 3. göz olarak bakacak / bakan kuruluş ve kişilerden faydalanmasının önemli olduğu aşikardır.

 

Bir  başka sıra dışı davranışı da  TEKNİK A.Ş TİS sürecinde gördük. Yıllardır teknik personelin Pas bilet hakkı ile ilgili sorunları vardı ve bu konunun bazı teknik detayları  ısrarla THY tarafından  kabul edilmiyordu. İmzalanan son TİS ile pas bilet konusunda ki durum çalışan lehine olarak kabul edildi. Burada Sayın Aycı’nın  kişisel yaklaşımının etkili olduğu anlaşılıyor.                              ( Çalışan TEKNİK A.Ş şirketinin personeli Bilet hakkı veren ise THY A.O yani burada  TEKNİK A.Ş maddi fedakarlık yapan taraf aynı zamanda )

 

                                                           **

Bu yazımda daha önce değindiğim bir konuya  da kısaca yer vermek istiyorum.

Konu : İşsiz pilotlar

Soru : Bu kadar pilot ihtiyacı varken işsiz pilot nasıl olur ?

(Burada işsizlik sorunu olanların kaptanlar değil 2. Pilot / F.O ‘lar olduğunu belirtmeliyim)

Bu sorunun cevabı için –istisnaları ayrı tutalım- işsiz pilotlarımızın özelliklerine  bakmak gerekiyor.

Kamu şirketlerini bir kenara koyalım ( THY de kamu kabul edebiliriz )         Sadece bir havayolu olsa bir şekilde izah etmeye çalışabiliriz fakat bu kadar farklı özellikte özel havayollarımız varken böyle bir sorun varsa bakış açımızı değiştirmemiz gerektiği kanaatindeyim. Niçin bazıları iş bulurken bazıları işsiz kalıyor ?

İş bulanların;  uçuş eğitimi , ingilizce , diploma , davranış vb durumlarına  bakıp aynı şekilde birde iş bulamayanlara bakarsak arada fark olduğunu emin olun görebilirsiniz.

Bu kadar yetişmiş pilotu işsiz kalması da ayrıca hem bu arkadaşlarımız için hem de ülkemizin kaynaklarının kullanımı açısından üzücü.

Çözüm olarak ; İşsiz pilotlarımızın elenme sebeplerine göre gruplandırılarak bu eksiklerini tamamlayıp hazır hale gelmeleri sağlanabilir.

Okyanus geçilmiş , tüm süreç bitmiş fakat X konuda yetersiz olduğu için dereyi geçemeyen / sürekli elenen bir pilotun israfı yazık değil mi ?

Bu eksiklerin giderilmesi en başta ülke ekonomimiz için  atıl bir yatırımı kazanmak  anlamına gelir. Burada en çok görev STK’lara düşüyor. Pilotların örgütlü olduğu vakıf , dernek gibi oluşumlar  var. Bu STK’lar aktif rol üstlenebilir.

                                                           **

Bu vesile  lüzumu üzere kısacık bir teknik bilgiyi de yeniden paylaşmak istiyorum. Havacılık tıbbı ile ilgili kişiler bile teknik konularda yanlışlıklar yapabiliyor örneğin pilotların sürekli kabindeki havayı soluduğu için sorun olduğu yazılıyor / söyleniyor. İşin aslı kokpitte kabin havası olmaz kabinden farklı olarak kokpit havası sirkülasyona tabii değildir sol pack’ten alınan özel bir hat ile doğrudan ve sürekli temiz hava verilir.

Saygılarımla

Erdal GÜLMEZ

İlker Aycı - Öncelik ikram değil uçuş emniyeti

Yorumlar Tüm Yorumlar (40)

iPhone Uygulaması ~ 8 yıl önce
O kadar ingilizce kişilik envanteri mülakatları geç. Tk tecrübeli 50-60 kişi alsın 2000 kişi ziyan olsun. Hakmı hukuk mu bu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Zeren ~ 8 yıl önce
Sn Erdal bey Cok guzel yazmisiniz tesekkur ederiz F/O larin veya adaylarin mulakattan eleme nedenlerine tekrar goz atilirsa buyuk bir kisminin Dlr1 ve Dlr2 yi tek seferde gectigi Ingilizcesinin yeterli oldugunu Elenme nedeni x den dolayi Yazil degilmi bu genclere Dini ve Insani yonden hic bir kaliba uymayan nedenlerden Elenmeleri Kul hakki yemek degilmidir Iyi calismalar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
777 F/O ~ 8 yıl önce
Ben de 777 de FO olarak ucuyorum. Thy dunyanin hic bir ulkesinde uygulanmayan bir haksiz uygulamayla bizim ucaktaki istirahat saatlerimizi kesti. Ustelik gecmise yonelik diye. Bu kadar kaptan yillarca bu sekilde kesintisiz kaptan olmusken bir anda bizim istirahatleri kesti. Sonuc yabanci FO lar sinyoritede en sonda olsada bir anda kaptan oldu. O kadar kaptan ihtiyaci varken benim haksiz bir uygulamayla neredeyse 9 sene ikinci pilot olarak ucmam elin yabancisinin hemen kaptan olmasi ne kadar mantikli anlayamadim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Viraaa TS ~ 8 yıl önce
Çok doğru bir konuşma öncelik daima emniyet olmalı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bu yazı ~ 8 yıl önce
Bu yazı eskimiş yayından kaldırın artık. Sayın THY yöneticileri kaç zeytin vereceklerine çoktan karar vermiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
misafir ~ 8 yıl önce
Tgs bu ortaklığın neresinde sadece teknik a.ş ve do-co yok bu sektörde tgs ye yapılan haksızlıklardan bahsedin biraz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Genellemeye Cevap ~ 8 yıl önce
Tüm uçaklarda A320 değil.Boeing 777 uçaklarında L pack fresh air sağlar hem flight cabine hemde crew rest bölümüne

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 8 yıl önce
Evet bu işin içindeyim. Thy sınavlarına girin tabiki ama orda da şaibelerin olduğu söyleniyor.ayrıca o sınava girip kazanamayan özel yollarda olan kaptan pilotları tanıyorum ben... Yani pekte bir ölçüt değil.. Ama deneyin ne kaybedersiniz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 8 yıl önce
Tabiki bir dezavantaj ama tandıgın varsa sıkıntı yok. Tanıdıgın yoksada anca pegasus onur da uçarsın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Burak ~ 8 yıl önce
Peki thy ucuş akademisine girebilirmiyim butun sinavlardan gectigimi var varsayarsak ? Siz neye dayanarak cevap veriyorsunuz mesela bu isin icinde msiniz tesekkurler simdiden
Burak ~ 8 yıl önce
Arkadaslar merhaba ben suan aof c.e.k.o okuyorum pilotaj egitimi almak istiyorum ingilizcem ve almancam var bu sene toefl a girerekte belgeleyecegim ingilizcemi.Aklimda olan bir soru ise aof mezunu olmam bir dezavantaj mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000