19 Eylül 2016, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • İs lazım
  • Bu soyledikleriniz adil olanlara ayittir.bence hepsi fasa fiso kriterleri formalite icabi yayimlanio,hersey icerde kimi taniyip tanimdaginiza bagli.zamaninda belediyeye ilkokul diplomasi olmayan geri zekali insanlari copculerin muffetisi olarak ise aldilar ve bu insanlar sadece kagit uzerinde isci goruktuler Yani evde yatarken maas aldilar. Boyle bir ulkelede asla kriterleri felan inanipda hayel kirikligina ugramayin is garantniz daima icerdeki sizi taniyanlardir,on yillarcana bu boyledir isterseniz agzinizla kus kapin.bu arada Turkcem zaif yurtdisinda yasadim.herkesin yolunu Allah acik etsin,kim kimin gelecegile oynuyosa Allah islah eylesin.
  • iyi de 40-50 yaşında uzman olarak işe girenler var...Bu şirkette olmaz olmaz. Her şey olur. Bu kriterler torpili olmayanlar için geçerli. Sağlam bir referansınız varsa siyasi bir partiden 65 yaşında bile işe girersiniz.
  • Ben Avustralya'dan geliyorum,kendim sahitim adam 55 yasinda daha yeni B-737'de F/O oldu. Onu birak 20 yastan 65 yasa kadar Hosteslerimiz var.. Amerika'dada ayni.. Onemli olan isi yapabiliyorsa "Yas Siniri olmamasi lazim".... Dediginiz gibi T.C yas siniri koyunca, insanalarin hayelleri ile oynuyor.. birakin su yasi kardesim.. Soyle bakalim, Turkiye savasa girse, "O'zamandami yas siniri koyacaklar" Kim silah ates edebilirse Turkiye icin canini verir.. Bu isler boyle'dir.. Bu Havacilik isini seven ne yasta olursa olsun, yapabiliyorsa ve gereken tecrube yada egitim varsa ise alinmasi azim.. Saygilar..
  • elinize ve kalemize saglik Çetin Bey,cok guzel bir yazi olmus.sizlerde olmasaniz kim bizim sorunlarimizi dile getirirdi.saolun.
  • Maalesef ülkemizde eğitimli ve işe yarayacak personelin işsizlik oranı %10 un çok üzerindedir. Birde çalışan ve fakat memnuniyetsizlik içerisinde bulunanları da eklerseniz rakam daha tehlikeli boyutlara ulaşıyor. Torpilin olduğu ve liyakata dayalı işe alım olmadığı sürece bu rakamlar gizlilik içerisinde sürüp gidecektir.
  • Öyle örnekler vermişsiniz ki, hangisi için ne söyleyeyim. Bizde insana verilen değer malum. takibiniz için teşekkürler ediyorum.
  • Yazdıklarınıza özellikle eklemek isterim ki artık devlet kurumları güvenilecek eleman istiyorlar ise yaş sınırını mutlaka ortadan kaldırıp, son 10 yılda etkin siyasi grupların içinde yetişmemiş olanları ortaya çıkarabilir. Zaten son 10 yılda iyi eğitim seviyesine sahip olduğu halde, etkin bir grup içinde olmamış olan ve yaşı da 30 ve üstü olanlar, bir yerlere müdür, şef, uzman yani dişe dokunur bir konumda olamamıştır. Sistem ve bilimum sistemsel, örgütsel zırvalıklar izin vermemiştir.
  • thy surekli kendimizi yeniliyoruz dunya birinciligine oynuyoruz diyor.neye gore kime gore.sadece ucmakla dunya birinciligine oynanilmiuor ne yazik ki.kriterler hala turkiyenin kriteri alimlar hala turkiyeye uygun alimlar.hala insanin degersiz gorulmesi ve 30 yas ustu ise yaramaz dusuncesi.yil olmus 2016 ve havaciligin en fazla gelistigi doneme ulasmamiza ragmen hala kabin memuru alirken insanlarin yasina takiliyorlar.sizin performansi yuksek diye dusundugunuz insanlar oyle bir zaman oluyor ki yolcuyla bas edemiyor stresi kaldiramiyor fakat yasi buyuk arkadaslarimiz gayet soguk kanliliklarini koruyor.en fazla is birakanlar yasi genc diye tabir ettiginiz grup yaparken yasi buyuk arkadaslar isi konusunda daha sahiplenici cunku yasin getirdigi sorumlulugun farkinda.bence thy artik bu yas konusunu masaya koymali ve kabin alim yasini artik artirmali.o kadar kisi var yillardir girip kazanamayan sivil havaciliktan mezun olup bir turlu giremeyip tekrar tekrar sansini deneyen.unutulmamasi gereken bir konu var ki artik ulkemizde hicbir sey kolay degil.okul kazanma yasi,universite mezuniyet yasi ve is bulma yasi artti .ulke durumunu ve bu zorluklari masaya yatirip yas kriterini yukseltme vakti gelmedi mi sizce thy ? umarim sn.ilker bey ve diger yoneticiler bu yaziyi okur ve bir degisime giderler.
  • thy gibi koskocaman avruda devi bir sirketin yas konusunda bu kadar kati olmasi anlamsiz.ozellkkle bu havacilik sektoru ve tecrube gerektiriyorsa.ust yas uygulamasi icin thy siniri yukseltmeli en azindan 32 yasina cikartmasi lazim.nedenine gelirse ulkemizde surekli bir olaylar oluyor bu havaciligi etkiliyor bu yonden ilanlar sekteye ugruyor yada mulakata girenin basarisiz oldu diye uzunca bir sure bekleme suresi.simdi bu insan napsin.beklerken yasinin gecmesine mi uzulsin basarisiz olduguna mi.thy artik bu konuda yas yukseltme polikitasina gitmeli.bakin sunex e ,borajete,freebird ve corendon gibi ulkemizdeki sirketlere yas kriterleri gayet yuksek.aynisi umarim thy icinde olur.performans 30 yasini gecenle degerdirilcek olsa 30 yas ustu herkesi suan sirketten cikartmaniz gerekicekti.ayni isi 1 numarada yapiyor son numarada.yasla hicbirsey degismiyor

Şirketin Aynı Ünitesine İş Başvurusu İçin Her Yıl Değişen Yaş Kriteri

Farz edin ki, daha lise tahsilindeyken Havalimanında görev yapan bir şirkete girmeyi kafanıza koydunuz. Havayolu olabilir,  yer hizmeti şirketi de olabilir. Uçaklar, renkli havalimanı yaşamı ve hareketli bir çalışma temposu gençlik hayallerinizi süsleyen öğe.  Üniversiteyi bitirmenizi takiben müracaat edip imtihana / mülakata gireceksiniz. İngilizcenizin üst seviyede, mevcut genel bilginizle tahsilinizin birleşmesinden kaynaklanan görgünüzün yanında fiziğinizin yapacağınız işe uygun olmasının bu sınavı mutlak başarı ile atlatmanıza yeterli olacağını düşünebilirsiniz.  Ama kazın ayağı pek öyle değil. Her ne ise, mülakat / sınav sonlanır. Sonuçlar açıklanır. Panoda asılan bir kâğıttan öğrenirsiniz ki bu yarışta başarılı olamamışsınız. Her ne ise hayal o kadar benliğinize işlemiş ki seneye tekrar deneyebilirsiniz. Evet, bir kez imtihana girip kazanamayan adayın 2 sene süreyle aynı şirkete müracaatını engelleyen yönetmeliği karşınıza çıkacaktır bu kez. Zaman çabuk geçiyor. Bir deneme daha. Aynı üzüntüyü bir kez daha yaşamaktan kaynaklanan çöküntü bile sizi hayallerinizden vazgeçirmeyecektir. İki senelik bir beklemenin ardından yeni müracaat yapmak için gittiğinizde bu kez de işe kabul için yaş kıstasının değişmiş olduğunu görmek sizin için ayrı bir yıkım olur. Evet, gençlik hayalleriniz siz daha ihtiyarlamadan yıkılmıştır. Ve de Sivil Havacılık Sektörü bir hayranını ve belki de kendisine en iyi hizmet verebilecek bir müstakbel elemanını yitirmiştir. Belki inanmayacaksınız ama bu bire bir yaşanmıştır.

Bir işe başlamak için en ideal yaşın ne olduğunu mutlak uzmanlar belirlemişlerdir.  İyi de her sene bu kıstas bir aşağı bir yukarı nasıl değişir ki? Şimdi bu genç ne düşünsün? İlk mülakatta kıstaslara benden daha fazla uyanları tercih ettiler diye düşünebilirsiniz. İyi niyetli iseniz ikincisinde de aynı durumu yaşadığınızı kabul etmeğe hafiften zorlansanız bile çalışabilirsiniz. Evet; üçüncüsü için aynı iyi niyetli düşünceyi sürdürmeniz pek olası değil.   BURASI TÜRKİYE. ŞARTLARI TORPİLLİ BİRİNE UYDURMA İHTİYACI HİSSETTİLER HERHALDE DİYE DÜŞÜNECEKSİNİZ MUTLAK. HELE MÜRACAAT ETTİĞİNİZ ŞİRKET ADAM KAYIRMA, KİŞİLERİ AYRIŞTIRMA VB. KONULARDA NAM SALMIŞ BİR KURULUŞ İSE.

 Aşağıda verilen bilgilerin de bu çerçevede değerlendirilmesinde fayda var. Doğrusu bu ama.  Burası Türkiye her şey olur sözünü sevmiyorum da yaşananlar yine de bu sözü söyletiyor.

1970’li yılların ikinci yarısında Havalimanında çalışıyorduk. O sırada İstanbul’a gelen Air France ve Bristish Airways’ in kabin memurları gümrükten geçip otele giderlerdi. Hatırlıyorum da genelde orta yaşlıya yakın veya orta yaşlıydı kabin görevlilerinin hatırı sayılır bir kısmı.. Müşterek bir tarafları vardı.  Hepsi güzeldi. O sırada Air France’ da çalışan bir Türk arkadaşımıza söz konusu görev için neden bu yaş kuşağının tercih edildiğini sordum. Kendisinden aldığım cevap Hizmet sunumu konusunda olgunluk çağına gelmiş ve hatta aşmış insanlar daha başarılı oluyor. Gördüğün bu orta yaşlı kabin görevlilerinin her birinin yanında iki veya üç genç hostes var. Onlar işin eğitimini bu görevlilerden iş başında alıyorlar. Bu nedenle de kabin hizmetlerimizden hiç bir yolcu şikâyeti almıyoruz.” şeklindeydi. Senelerce aklımda kaldı bu söz.

Şirket üniteleri ile ilişki artınca insan bazı şeyleri daha iyi görüyor.  Gençlik sınırını aşmış, deneyimli, iş başında eğitmen olabilecek evsafta ki Kabin Amirlerini emekli edebilmek için uğraşan, çaba sarf eden bir şirkette çalışıyordum. Hoş şirketin bu uğraşı yalnız Kabin Amirleri için değil, uzmanlık gerektiren diğer iş kolları için bile geçerliydi. Hiç unutmam bir ara pilotluğun üst yaş sınırı ile hayli oynanmıştı.

Bu konuda uzman seviyesinde düşünebilmem ve fikir yürütebilmem mümkün değil. Ancak edindiğim bilgileri yapabildiğimce doğru yorumlamaya çalışarak bir yerlere varabiliyorum.

Yazının bundan sonraki kısmı aşağıdaki not ile bilgi talep eden arkadaşımızın beklentilerine cevap verecek yapıda değil maalesef. Keşke onların düşüncelerini destekler bilgilere ulaşabilseydim.

 Ve İstihdamda yaş konusu ile ilgili olarak bana ulaşan yorumu aşağıya nokta ve virgülüne dokunmadan aynen alıyorum

“ Bu kadar işsiz insan varken neden halen yeni istihdam ilanlarında ısrarla 1990 ve sonrası doğumluları almak istemekte ısrar ediyor ilker aycı başkan ve yönetimdeki büyükler 26 yaşındaki insan mesleğinde ne kadar deneyim elde etmiş olabilir? Biz ülke olarak neden yaş takıntısını aşamıyoruz? yaşı 30 olmuş ya da 35 olmuş insan neden kurum içinde bir işe yaramaz gözüyle bakılıyor? Neden istihdam edilmiyor? Dünyada ki ve Avrupa’daki havayolu şirketlerinin neredeyse hiçbirinde yaş takıntısı yok. Hangi zeki insan yaşı genç olanın liyakat sistemiyle işini düzgün yapabileceğin bu kadar emin olabiliyor ve ilanları bu şekilde veriyor? Siz yazar olarak neden bu konu üzerinde durmuyorsunuz? Ülkedeki işsizlik oranlarını muhakkak takip ediyorsunuzdur diye düşünüyorum. Bu kadar vurdumduymaz olmaya devam ederseniz gerçektende ilerleyen dönemler hepimiz için zor geçeceğini düşünüyorum. Bu yaş takıntısını dile getireceğiniz yazınızı bekliyoruz. Yazacağınız o yazıyı da THY başkanı umarım okur.”

Bu arkadaşımıza konu ile ilgili bir uzmanın yazısını gönderebileceğimi söyledimse de maalesef buna gerek görmediğini belirtti. Öncelikle belirtmek isterim ki, bu konu salt THY’ nin değil, tüm sektörlerin konusu ve de hiç kimsenin 30- 35 yaş ve üzerindeki kimselere işe yaramaz gözü baktığı yok. Üstelik Türkiye’mizde bu yaşlar çalışanların işteki adaptasyon ve deneyim süresin takip eden yukarı sıçrama yaşı olarak görülüyor.

Tabii ki her kuruluş her konuda istihdam edeceği personelin yaş sınırını belirleme hakkına sahip. Bunda sorun yok. Ancak hangi yaşta işe başlayan personelden yüksek performans alınabiliri belirlemek hakikaten bir uzmanlık işi. Tüm dünyada olduğu üzere ülkemizde de işe başlama yaşı konusundaki tercihler sektöre göre değişiyor. Hatta bir şirketin değişik ünitelerine göre bile bu değişkenlik arz edebileceğini düşündüm.. Tabii ki bu ülkenin ve sektörlerin koşulları ve de yapısı ile ilgili. Bazı işlerde yaratıcılık,  fiziksel performans ve yorulmamış beyinlere ihtiyaç duyuluyor.

Ancak şunu da altını çizerek belirtmek isterim ki, bu yazılanlar tabii ki normal yapıdaki şirketler için geçerli olabilir. Yönetmeliklerinde belirtilen hususları veya yakın maddeler mevcut olan işyerlerinde bunun aksi uygulamaları görebilmek mümkün. Özellikle bizim sektörümüzde.

Bu sektörde yaşayanlar okuyunca derin bir iç  çeker ve de haklıdırlar ama, Sivil Havacılık Sektörün e 22-23-24 yaşlarında adım atan bir çalışanın 30’lu yaşlarda liderlik yetkinliklerini geliştirerek yöneticiliğe adım atması olası. Bunun ilk bir ve ikinci senesini işe adaptasyon süreci olarak görüyor uygulayıcı IK’cı Serkan Binici. Üniversite Di Parma’nın yaptığı bilimsel araştırmaya göre Turizm sektörü için ideal verimlilik süreci 8 ila 10 yıl olarak belirlenmiş.  Yüksek teknolojide bu süre düşerken örneğin otomotiv sektöründe daha yukarılara çıkıyor. Bizde görülen o dur ki; Türkiye’mizde iş hayatına atılma yaşı daha genç. Ve de bizim sektörümüz perakende sektörü ile birlikte vücut yaşının en önemli olduğu sektörlerde biri. Türkiye’de insanlar 30’lu yaşlarda yönetim pozisyonuna gelebilirken yurt dışında ise 30’lu yaşlarda iş hayatına atılanları görebilmek mümkün. Bu nedenle gelişmiş ülkelerde verimli yaş aralıklarının daha yukarıda şekillendirilmesi normal.

Türkiye’nin en büyük holdinglerinin insan kaynakları direktörlerine diğer uzmanlara göre de genelde yönetici ( Müdür ) olma yaşı 30’larda başlıyor. Hizmet, reklamcılık ve teknoloji sektörlerinde ise çalışanlar bu yarışa bir adım önde başlayıp daha hızla yükseliyorlar.

Ancak uzmanlar bir konuda birleşiyorlar. Oda şirketlerin işe alım ve terfi kararlarında tek kriterin yaş olmamasının gerektiği ve işe kabulde yaştan bağımsız olarak kişinin yetkinliğinin, başarı grafiğinin ve deneyiminin ağırlıklı faktör olarak değerlendirilmesinin gerektiği. Fikren aynı noktada buluşulan bu görüşler uygulamalara aksediyor mu? Bana sorarsanız Hayır.

Türkiye İstatistik Kurumunun Nisan 2016 dönemi ile ilgili açıklamasına göre işsizlik oranı ise 0,3 puanlık azalış ile  %9,3 seviyesinde gerçekleşti. 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 1,6 puanlık azalış ile %16 oldu. Konuya bu açıdan yaklaşılırsa Genç İşsizlerin  ( 15 – 24 yaş arası ) Türkiye’mizde   % 16’lık bir yüzde ile en büyük işsiz gurubunu oluşturulduğu görülüyor.

İşsizlik oranlarını diğer bulgularla birleştirmemiz halinde Sivil Havacılık Sektöründe (  Teknik, Elektronik vb..  ünitelere göre mutlak küçük değişkenlik arz edecektir ) işe giriş için uygulanan yaşın yadırganacak bir tarafının olmadığı ortaya çıkmaktadır. Hatta uygulamanın doğru olduğunu söylemek mümkündür. Yukarıda da ifade ettiğim üzere yadırgadığım husus başlangıç yaşının 22-23-24 olması değil, bu limitin bazı personel alım süreçlerinde değiştirilmesi. Bunun da yorumu maalesef uygulayan şirket açısından iyi değil. Tabii ki şirket buna aldırıyorsa.

( * ) Bu yazıda Sn. Elçin Cirik ve Sn. Hande Yavuz’un ( Kapital ) görüşlerinden faydalanılmıştır.

Şirketin Aynı Ünitesine İş Başvurusu İçin Her Yıl Değişen Yaş Kriteri

Yorumlar Tüm Yorumlar (25)

Dilara ~ 8 yıl önce
İs lazım

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bush pilot ~ 8 yıl önce
Bu soyledikleriniz adil olanlara ayittir.bence hepsi fasa fiso kriterleri formalite icabi yayimlanio,hersey icerde kimi taniyip tanimdaginiza bagli.zamaninda belediyeye ilkokul diplomasi olmayan geri zekali insanlari copculerin muffetisi olarak ise aldilar ve bu insanlar sadece kagit uzerinde isci goruktuler Yani evde yatarken maas aldilar. Boyle bir ulkelede asla kriterleri felan inanipda hayel kirikligina ugramayin is garantniz daima icerdeki sizi taniyanlardir,on yillarcana bu boyledir isterseniz agzinizla kus kapin.bu arada Turkcem zaif yurtdisinda yasadim.herkesin yolunu Allah acik etsin,kim kimin gelecegile oynuyosa Allah islah eylesin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bilgi ~ 8 yıl önce
evde yatıp da maaş alanlar şimdi de var...
ŞAMİL ~ 8 yıl önce
iyi de 40-50 yaşında uzman olarak işe girenler var...Bu şirkette olmaz olmaz. Her şey olur. Bu kriterler torpili olmayanlar için geçerli. Sağlam bir referansınız varsa siyasi bir partiden 65 yaşında bile işe girersiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ŞAMİL ~ 8 yıl önce
Haklısınız, bunu da biliyoruz ancak sizin şirketinizde bir çok konuda olup biteni çözümleyebilmek mümkün değil. Kriterlerin normal iş yerleri ve torpilsiz çalışanlar için geçerli.
Bravo Hocam ~ 8 yıl önce
Ben Avustralya'dan geliyorum,kendim sahitim adam 55 yasinda daha yeni B-737'de F/O oldu. Onu birak 20 yastan 65 yasa kadar Hosteslerimiz var.. Amerika'dada ayni.. Onemli olan isi yapabiliyorsa "Yas Siniri olmamasi lazim".... Dediginiz gibi T.C yas siniri koyunca, insanalarin hayelleri ile oynuyor.. birakin su yasi kardesim.. Soyle bakalim, Turkiye savasa girse, "O'zamandami yas siniri koyacaklar" Kim silah ates edebilirse Turkiye icin canini verir.. Bu isler boyle'dir.. Bu Havacilik isini seven ne yasta olursa olsun, yapabiliyorsa ve gereken tecrube yada egitim varsa ise alinmasi azim.. Saygilar..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bush pilot ~ 8 yıl önce
Cok amma cok dogru yazmisiniz100% katiliyorum.yasa degil verimlilige ve becerisine bakmalilar.
ö.yilmaz ~ 8 yıl önce
elinize ve kalemize saglik Çetin Bey,cok guzel bir yazi olmus.sizlerde olmasaniz kim bizim sorunlarimizi dile getirirdi.saolun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP Ö YILMAZ ~ 8 yıl önce
Teşekkürler ediyorum. Yine de arkadaşlarımızın bir bölümü her konuda aynı fikirde olmamızı bekliyor.Bunu yapamıyoruz.Sizin için önemli olan konuları bana bildirip destek olmanız mümkün. Bu da beni sevindirecektir.
İşsizlik ~ 8 yıl önce
Maalesef ülkemizde eğitimli ve işe yarayacak personelin işsizlik oranı %10 un çok üzerindedir. Birde çalışan ve fakat memnuniyetsizlik içerisinde bulunanları da eklerseniz rakam daha tehlikeli boyutlara ulaşıyor. Torpilin olduğu ve liyakata dayalı işe alım olmadığı sürece bu rakamlar gizlilik içerisinde sürüp gidecektir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP İŞSİZLİK ~ 8 yıl önce
Şirketlerin yaş limitlerini daha yukarı çekememelerinin tabii ki birçok nedeni var. Farz edin ki 32 yaşında Sivil havacılık sektörüne adım attınız. Sizden önce girmiş olan ve 26 yaşındaki bir çalışanın ise terfi almış olduğunu ve yönetici kademesine düşünün. İnsanın kendisinden genç birine raporlaması çok kolay bir iş değil. Bu durum değişik yönetimsel sakıncaları beraberinde getirecektir. Bu durum beni etkilemez diyen çalışanların bir kaç sene sonra nasıl davrandıklarına ilişkin yaşanmışlar mevcut. TUIK tarafından yapılan en son ( 19.9.2016 ) açıklamada 15 -24 yaş arası genç nüfusun işsizlik oranının geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 1.7 puanlık bir artış ile 19.4’ e tırmandığı görülmekte. Bu hususların ve daha bir çok konunun hep birlikte değerlendirilerek sonuca gidilmesi gerekecektir. Kaldı ki ülkemize has olup konu ile ilgili dengeleri alt üst eden hususları ( adam kayırmacılığı, işe kabulde ki tavassutlar, vb...) nasıl ve hangi kategoriler için de değerlendireceğimizi tabii ki bilemiyoruz. Hepimiz benim kişisel görüşüm diye başlayan ve şöyle olmalı böyle olmalı diye devam eden bir şeyleri yazıp çiziyoruz. Ülkenin bu halinde ve işverenlerimizin bu tutumları devam ettiği sürece bu konuya ilaç olacak uygulamaları görebilmemiz mümkün değil. Sizinle aynı görüşteyim.
leman ~ 8 yıl önce
bu durumun nedeni yine yasi kucuklerin tercih edilmesi diilmi.her yas grubuna imlan verilip basarili olan insanlar yoneticilige gayet iyi bir sekilde yukseltilebilir.is hayatinda yas demek basarili olcak demek diildir.onemli olan o isin hakkini verebilmektir.bu arada bu cevabi veren kisi eger sizseniz cetin bey ,hangi tarafta oldugunuzu anlayadim.yasi kucuk alimlarin olmasi konusjnda mi yoksa yasi buyuk alim yapilmasi konusunda mi tarafsizniz.ben inanin ne taraftan baktiginizi kestiremedim yazinizda.
leman ~ 8 yıl önce
cetin bey,2 saat evvelde yazdim fakat yayinlamadiginiza gore bellki ki yazdigim isinizs gelmedi.yazinizi ne amacka yazdiniz ben anlamis degilim.yasi buyuk olanlarinda sektore kazandirilmasini mi savundunuz yoksa yasi buyuk olanlarin sektorde yer bulmamasina mi degindiniz.yaziyi oyle komplex bir duruma sokmussunuz ki basta diyorum beyfendin yasi buyuk olanlarin sektorde yer bulmamaisin savunuyor asagiya dogru inip okudugumda yasi buyuk olanlara yer verilsin diyor.burdaki cevao kismindada 32 yasi almamalari sirketelrin normal gibi bir tutum sergilemissiniz.cok enteresan gercekten.yazilarinizi surekli takio ederim fakat elestri kabul ederseniz eger bu yazinizin tutarsizliklarla dolu oldugunu ve kendi kendinize celistiginizi soylemeden gecemicegim.
cvp leman ~ 8 yıl önce
Şu anda sistemi açtım. Gördüm ki ilk notunuzu 12.38' de göndermişsiniz. İkincisi ise 15.49' da. Buyurun ikisi birden yayında. Öncelikle belirtmek isterim ki bilgisayarın başında biri yorum yazsında hemen yayınlayayım diye beklemiyorum. İki, üç saatte bir açıp bakarım. Yayınlanan yorumlara bakarsanız hatırı sayılır miktarda aleyhte yorum görmeniz mümkün. Anlıyorum ki tenkidiniz yazı ile ilgili değil, bir yorumcuya verdiğim cevapla ilgili. Öyle anlaşılıyor. Belki de ikisi içindir. Ben olayı mantığı çerçevesinde anlatmaya çalışıyorum. Mutlak bir taraf tutmam mı gerekiyor? Anlayamamanız veya yazımın anlaşılır olmadığı konusunda yorum yapmak istemem. Nerden aşağı indiniz, nerde yaşı büyük olanlara yer verilsin sözümü okudunuz anlayamadım. Belli ki aramızda düşünce farkı var. Her ne kadar sizin iki notunuzda da sizin açınızdan doğru olan uygulamayı belirtmemiş olsanız da. Tenkitte bulunduğunuz için teşekkür ediyorum.
leman ~ 8 yıl önce
o zaman yasi buyuk olanlara kapilar kapansin havacilik sektorunde yerleri yok diyorsunuz.ben bunu anladim.bu isi hayal edip sektore girmeye calisan bir cok insan var sirf yas kriterine takilan.boyle bir yazi yazmakla ve verdiginiz cevaba bakarsak evet anlamamiz gereken bu.size soylemek istedigim yaş kurunun halinden anlamaz deyimidir.iyi gunler
CVP LEMAN 2 ~ 8 yıl önce
BEN ÖYLE SÖYLEMİYORUM. SİZ ÖYLE ANLAMAK İSTİYORSUNUZ. TARZINIZDAN BU YAZIŞMALARLA BİR NOKTADA BULUŞAMAYACAĞIMIZI ANLIYORUM. SAĞLIK OLSUN. YAZIŞMA İÇİN TEŞEKKÜRLER.
CVP NE DESEK ~ 8 yıl önce
Öyle örnekler vermişsiniz ki, hangisi için ne söyleyeyim. Bizde insana verilen değer malum. takibiniz için teşekkürler ediyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Önemsiz ~ 8 yıl önce
Yazdıklarınıza özellikle eklemek isterim ki artık devlet kurumları güvenilecek eleman istiyorlar ise yaş sınırını mutlaka ortadan kaldırıp, son 10 yılda etkin siyasi grupların içinde yetişmemiş olanları ortaya çıkarabilir. Zaten son 10 yılda iyi eğitim seviyesine sahip olduğu halde, etkin bir grup içinde olmamış olan ve yaşı da 30 ve üstü olanlar, bir yerlere müdür, şef, uzman yani dişe dokunur bir konumda olamamıştır. Sistem ve bilimum sistemsel, örgütsel zırvalıklar izin vermemiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ÖNEMSİZ ~ 8 yıl önce
Devlet kurumlarının güvenilir eleman arayışlarının ben farkında değilim. diğer hususları tamamı ile paylaşıyorum.Teşekkürlerimle.
umit ~ 8 yıl önce
thy surekli kendimizi yeniliyoruz dunya birinciligine oynuyoruz diyor.neye gore kime gore.sadece ucmakla dunya birinciligine oynanilmiuor ne yazik ki.kriterler hala turkiyenin kriteri alimlar hala turkiyeye uygun alimlar.hala insanin degersiz gorulmesi ve 30 yas ustu ise yaramaz dusuncesi.yil olmus 2016 ve havaciligin en fazla gelistigi doneme ulasmamiza ragmen hala kabin memuru alirken insanlarin yasina takiliyorlar.sizin performansi yuksek diye dusundugunuz insanlar oyle bir zaman oluyor ki yolcuyla bas edemiyor stresi kaldiramiyor fakat yasi buyuk arkadaslarimiz gayet soguk kanliliklarini koruyor.en fazla is birakanlar yasi genc diye tabir ettiginiz grup yaparken yasi buyuk arkadaslar isi konusunda daha sahiplenici cunku yasin getirdigi sorumlulugun farkinda.bence thy artik bu yas konusunu masaya koymali ve kabin alim yasini artik artirmali.o kadar kisi var yillardir girip kazanamayan sivil havaciliktan mezun olup bir turlu giremeyip tekrar tekrar sansini deneyen.unutulmamasi gereken bir konu var ki artik ulkemizde hicbir sey kolay degil.okul kazanma yasi,universite mezuniyet yasi ve is bulma yasi artti .ulke durumunu ve bu zorluklari masaya yatirip yas kriterini yukseltme vakti gelmedi mi sizce thy ? umarim sn.ilker bey ve diger yoneticiler bu yaziyi okur ve bir degisime giderler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ÜMİT ~ 8 yıl önce
KABİNLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIYORUM. YAZIDA YER ALAN YAŞANMIŞ ANLATIMI DA AYNI ŞEYİ SÖYLÜYOR.
leman ~ 8 yıl önce
thy gibi koskocaman avruda devi bir sirketin yas konusunda bu kadar kati olmasi anlamsiz.ozellkkle bu havacilik sektoru ve tecrube gerektiriyorsa.ust yas uygulamasi icin thy siniri yukseltmeli en azindan 32 yasina cikartmasi lazim.nedenine gelirse ulkemizde surekli bir olaylar oluyor bu havaciligi etkiliyor bu yonden ilanlar sekteye ugruyor yada mulakata girenin basarisiz oldu diye uzunca bir sure bekleme suresi.simdi bu insan napsin.beklerken yasinin gecmesine mi uzulsin basarisiz olduguna mi.thy artik bu konuda yas yukseltme polikitasina gitmeli.bakin sunex e ,borajete,freebird ve corendon gibi ulkemizdeki sirketlere yas kriterleri gayet yuksek.aynisi umarim thy icinde olur.performans 30 yasini gecenle degerdirilcek olsa 30 yas ustu herkesi suan sirketten cikartmaniz gerekicekti.ayni isi 1 numarada yapiyor son numarada.yasla hicbirsey degismiyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000