16 Ekim 2017, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • İlk paragraf beklediğin yapılanma.e Temel e dedim aslında senin beklediğin değil benim söylediğim. Yaz ama dahası var
  • Vatan evlatları basit politik, sosyolojik, dini, v.b söylemler yerine ülkesinde ortaya çıkan başarılar ile umutlanmalı. Kendi tankı, uçağı, teknolojisi ile umutlandığımız az sayıda kurumdan biriydi son yıllarda TAI. Bu haberler çürümenin ve yozlaşmanın en temel göstergesidir. Dışardan alıp yeşile boyuyorlar demişsiniz. Yakında bunun bile olamayacağını anlıyorum ben bu haberi ve yapılan yorumları okuyunca. Bayrağına aşık vatan evlatlarını hayal kırıklığına uğratan her devlet adamını, her bürokratı, hepinizi... Allaha havale ediyorum...
  • Daha once yazdigimiz yorumlarida yayinlayabilseniz keske , kimden neyi sakliyorsunuz acaba :)
  • Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.
  • dhmi ile ilgili de aydınlatıcı yazı yazsanız iyi olur kanaatimce.
  • TAI tasarımda bir yere geldiyse 2006-2016 yılları arasındaki akılcı ve özverili çabalarla gelmiştir, bunun altında imzası olanlara saygı ve selamlar..
  • Ali bey öyle bir yazıyorsunuz ki sanki Hürkuş denen uçak teknolojisi gizli ve sadece o kişi tarafından yapılmış gibi algılanıyor. Tai showdan başka iş yapmaz. Üretme algısı şöyledir; dışarıdan alır yeşile boyar devlete yüksek karla satar. Kritik tüm alımlar gizlilik prensipleri dahilinde onların üzerinden yapıldığı için kolay para kazanırlar ve 1 KURUŞ VERGİ VERMEZLER. Devlet bunların farkında olduğu için ballı börek tepsisinin başına kendi adamını koyup diğerine yol veriyor. Durum bukadar basit.
  • Yorumcu arkadaşlarıma katılıyorum. TAI şirketi önceki yönetimle ağızda sakız ve torun torba çiftlik yapılmış, güyya geleceğe taşıyacağı idda edilen yeni yönetimde kendilerinde bunları doğal hak görerek devam etmektedir. Ali Bey, yeni yönetim, sizin bahsettiğiniz kişiler tarafından koltuk için yenen "Eski ODTU'lü TAI'liler" göreve çağırılıyormuş gibi kandırmacalara girip, göstermelik birkaç vasıfsız adamla her ne hikmetse herkesi temizleyip eski IHA çalışanlarnı yerlerinde bırakarak süre kazanma çabasındalar. Kulisler ise 2019 da Ulaştırma Bakanlığına kimin geleceğini konuşuyor.... Sizce?
  • Ali bey keşke biraz daha detaylı araştırıp yazmış olsaydınız.Temel beyin ilk icraatlerinden biri çalışan personelin iş akidlerini fesh etmekti haklı haksız demeden bir takım iftiralarla birçok çalışanın işten çıkarılmasına imza atmıştır.Geçmişte yapılan toplantılarda projelerin gecikmesinden dolayı Özcan beyin nasıl zor durumlara düştüğünü bilmeden böyle bir yazı yazmanız çok hoş olmamış.
  • Yanlışlarla dolu ve bir yazı, çoğuna katılmak mümkün değildir.

TAI paralel pençesinde mi?

Temel Kotil’in TAI’ye genel müdür olmasının ardından ne gibi gelişmeler olacak diye takip ederken, beklediğim tarzda yapılanma başladı. Derin ve bir o kadar da “paralel yapılanma mı oluyor” endişesine kapıldığım kadrolaşmanın yapıldığını gözlemliyoruz.

TAI; Hürkuş Eğitim Uçağı, insansız hava aracı ANKA, T129 ATAK helikopteri, TURNA uçağı gibi milli gurur kaynağı projelerin ana üssü durumunda olan bir kurumumuz.

Özellikle Hürkuş uçağı ve ATAK helikopteri ve insansız hava aracı üretimleri ile sükse yapan TAI, geleceğe yönelik milli değerimiz olma yolunda umudumu korurken endişelerimi de aktarmadan edemeyeceğim.

Temel Kotil göreve geldikten sonra nasıl bir yapılanma olacağının ilk işaretini medyada kendini koruyacak ve kollayacak Ali Genç ile kadrolaşma sürecini başlatmış olsa bile hakkını yemeyelim Ali Genç, Temel Kotil’in koruyucu meleği gibi çalışıyor.

Devamında Temel Kotil’in Selman Nas’ı TAI’ye getirmesine de şaşmadık. Zira Selman Nas, Temel Kotil’in THY’deki vazgeçmediği isimlerden biri idi.

Bunları normal görebiliriz. Köklü bir kuruma gidiyorsunuz, yapısı, işleyişi, kuruluş felsefesi tamamen farklı bir kuruma atanırken, bir veya birkaç adamınızı yanınızda götürmek hoşgörü ile karşılanır. Lakin devamında sistemi bilmeyen, TAI’nin kapısından dahi geçmeyen kişileri etkin yerlere, proje sorumluluklarına getirmek, mevcut yapının temeline dinamit koymak gibi görünüyor.

Birkaç isimden söz edip sistemin paramparça edilmek istendiği endişesine kapılmama yol açan gelişmeyi anlamanıza yardımcı olacaktır.

Özcan Ertem. ODTÜ mezunu uçak mühendisi. 1990 yılında TAI’de çalışmaya başlamış ve başarıları ile üst yönetimlere tırmanmış TAI Uçak Grup Başkanlığı makamına kadar yükselmiş. Hürkuş’tan tutun ANKA’ya, ATAK helikopterinden TURNA uçağına kadar bir çok projede emeği olan Özcan Ertem, Temel Kotil göreve geldikten bir süre sonra görevinden ayrılmak zorunda kalıyor. Ve bunu da sözüm ona “Amerika’ya yerleşmek için ayrılıyorum” gerekçesi ile açıklıyor. İnandım mı? Hayır.

Bu kadar milli projelere imza atacaksın, onların milli savunmamızda etkin hale gelmesini tam manasıyla görmeden, o hazzı yaşamadan aniden Amerika’da yaşama hevesin tutacak. Yer miyim? Hayır yemem. Bu kaçışın altında başka nedenler yok ise ben de hiçbir şey duymadım, görmedim, konuşmadım.

Adam bir kelam konuşmadan resmen kaçıverdi ülkeden.

Özcan Ertem’le yetinilmedi. Aylin Ararat Gökalp’e ne diyelim. Hürkuş uçağının başmühendisi. İğneden ipliğe her zerresinde emeği var. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın övünçle bahsettiği projemiz. Özcan Ertem’in ardından Aylin Ararat’ın ayrılma gerekçesini Ali Genç’e sordum. “Özcan bey Amerika’ya yerleşmek isteyince o da ayrılmak istedi” gibi çok basit bir gerekçe söyledi. Niye ayrılsın ki? Daha etkin göreve getirilemez mi? Hürkuş gibi bir projenin atan kalbisin ve Temel Kotil geldikten sonra bu görevinde kalmaması için mobbing yapılacak, arkasından da “hadi sana uzmanlık verelim” gibi bir aşağılayıcı teklif götüreceksiniz. Kim sizin bu oyunlarınızla yaşamak ister ki?

Peki, Atilla Özdemir neden durup dururken emeklilik istedi dersiniz? TAI’de test pilotluğundan uçuş başkanlığı gibi önemli göreve yükselen başarılı bir kişi durup dururken neden ayrılsın? Farkında mısınız bilmiyorum ama hiçbiri de açıklama yapmadı.

Hepsine ulaşmaya çalıştım. Lakin sırra kadem bastılar.

Bütün bu gelişmelerin ardından TAI ile ilgili endişelerim artmaya başladı. Umarım kriptoların kol gezdiği, devletin her noktasına, kılcal damarlarına girmiş hainlerin bir girişimi değildir bu kaçışlar. Korkarım ki TAI’nin başarılı çalışmalarına, bu kriptoların engelleme girişimi olarak karşımıza çıkacak bir tablo olmaz.

Biz geçmişte olduğu gibi bugün de erken uyarılarımızı yapalım.

Vatanseverlik de bu değil mi?

TAI paralel pençesinde mi?

Yorumlar Tüm Yorumlar (36)

Yg ~ 7 yıl önce
İlk paragraf beklediğin yapılanma.e Temel e dedim aslında senin beklediğin değil benim söylediğim. Yaz ama dahası var

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hayal kırıklığı ~ 7 yıl önce
Vatan evlatları basit politik, sosyolojik, dini, v.b söylemler yerine ülkesinde ortaya çıkan başarılar ile umutlanmalı. Kendi tankı, uçağı, teknolojisi ile umutlandığımız az sayıda kurumdan biriydi son yıllarda TAI. Bu haberler çürümenin ve yozlaşmanın en temel göstergesidir. Dışardan alıp yeşile boyuyorlar demişsiniz. Yakında bunun bile olamayacağını anlıyorum ben bu haberi ve yapılan yorumları okuyunca. Bayrağına aşık vatan evlatlarını hayal kırıklığına uğratan her devlet adamını, her bürokratı, hepinizi... Allaha havale ediyorum...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Esb ~ 7 yıl önce
Daha once yazdigimiz yorumlarida yayinlayabilseniz keske , kimden neyi sakliyorsunuz acaba :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sezer ~ 7 yıl önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
slice ~ 7 yıl önce
dhmi ile ilgili de aydınlatıcı yazı yazsanız iyi olur kanaatimce.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mete ~ 7 yıl önce
TAI tasarımda bir yere geldiyse 2006-2016 yılları arasındaki akılcı ve özverili çabalarla gelmiştir, bunun altında imzası olanlara saygı ve selamlar..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mete userina ~ 7 yıl önce
TAI de tasarımı tasarım yapan uluslararasi tanıtan 2002-2008 yıllarında A400M yapan ve projelerle AIRBUS ın ARGE sine bile giren havacılıgįn en ince damarlarına işleyen sonra Muharrem Dörtkaşlı ve Ali Beyin bahsettiği kişileride içine alan ekibi tarafından bizzat tek tek harcanan 45 kisidir.... Temel Kotil bunların kaç tanesine ulaşmış?
Mahmut ~ 7 yıl önce
Ali Bey yazınızı dikkatle okudum. Yorumları da okudum. siz bu üç insanı yazarken asıl Muharrem Beyi unutmuşsunuz. Bu insanlar orada arada derede herhangi bir yöneticiydi Asıl başarılı olan onları oraya getiren eski CEO lari olmalı değil mi? O zaman size ben sorayım birşey mi biliyordunuz da bu ayrıntıyı unuttunuz? Onu da apar topar görevden almadılar mı? Ben orda takıldım okurunuz olarak...
45 kisi? ~ 7 yıl önce
Listeyi yayinlayin lütfen... Kendilerine ulaşmak isteyen bir çok şirket var.
Mahmuta ~ 7 yıl önce
Dediginiz dogru muharrem bey arada dere kalan basarili insanlarin onunu acti hak eden cogu insan ustlere geldi fakat muharrem beyde yemek masalarinda onun tanidigini oburunun yigenini berisinin pasa kizini mudur yapmadimi sofrada konusup ertesi gun organizasyon semasinda mudur oldugunu gorurduk yani yapilanma her kosulda dogal herkes kendi tanidigi bildigi guvendigi insanla calismak ister bugun cumhurbaskanimiz bile dile getiriyor mental yorgunlugu olan biraksin diye eger temel bey gelmeseydi bekir pasa gidermiydi ?? Bu cifligi birakirmiydi oya tansu birakirmiydi insan kaynaklari onun elinde kimler ise aliniyor belli degildi tesisler tainin parasinin aktigi yatirimlarin yapildigi yer anka yillarda basari gosteremedi 13 yillik proje hesap soruluyormuydu ? Yani temel beyin yaptigi hamleler cok yerinde yeni bir enerji yeni bir baslangic var tabiki temel beyinde yanlisllari var yonetici fazlaligi var dedi 200 kusur liderin liderligi alindi sonra 300 kusur seflik acildi tum liderler upgrade edilip sef oldu bir gecede piyangondan maas zammi ve kariyer ama hersey duzene girer yeni bir enerjiye ihtiyac vardi herseyin hayirlisi
Mahmut ~ 6 yıl önce
Bana yazan arkadaşıma teşekkürler. Bu kadar olduğunu duyduk ama yazılmamıştı. Ali Bey sizde bunları zamanında yazmak istemediniz sizede hatırlatmak lazım . Ama Temel Bey de hala aynı IHA cılara kucak açmış durumda ve hala uçaklar düşüyor (bakınız yeni haberlerin biri 25 Temmuz 2017, )... Ve Temel Bey geleli tam 1 yıl oldu. Bunuda unutmayalım.
Paranoya ~ 7 yıl önce
Ali bey öyle bir yazıyorsunuz ki sanki Hürkuş denen uçak teknolojisi gizli ve sadece o kişi tarafından yapılmış gibi algılanıyor. Tai showdan başka iş yapmaz. Üretme algısı şöyledir; dışarıdan alır yeşile boyar devlete yüksek karla satar. Kritik tüm alımlar gizlilik prensipleri dahilinde onların üzerinden yapıldığı için kolay para kazanırlar ve 1 KURUŞ VERGİ VERMEZLER. Devlet bunların farkında olduğu için ballı börek tepsisinin başına kendi adamını koyup diğerine yol veriyor. Durum bukadar basit.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yorumlara katılım ~ 7 yıl önce
Yorumcu arkadaşlarıma katılıyorum. TAI şirketi önceki yönetimle ağızda sakız ve torun torba çiftlik yapılmış, güyya geleceğe taşıyacağı idda edilen yeni yönetimde kendilerinde bunları doğal hak görerek devam etmektedir. Ali Bey, yeni yönetim, sizin bahsettiğiniz kişiler tarafından koltuk için yenen "Eski ODTU'lü TAI'liler" göreve çağırılıyormuş gibi kandırmacalara girip, göstermelik birkaç vasıfsız adamla her ne hikmetse herkesi temizleyip eski IHA çalışanlarnı yerlerinde bırakarak süre kazanma çabasındalar. Kulisler ise 2019 da Ulaştırma Bakanlığına kimin geleceğini konuşuyor.... Sizce?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hikaye ~ 7 yıl önce
Bunlar thy de 2005 'ten beri konuşuluyordu. Hepsi fasa fiso çıktı, sizde bu sakızı bir süre cignersiniz.
Kim? ~ 7 yıl önce
Ulaştırma Bakanlığına kim baş koymuş? Sence diyerek bırakmasak biraz açsak. Bunun x versiyonuda herşeye talip bir ODTü'lüydü. Yıkama yağlamada üstüne yoktu hatta TAI'nin park yerine araba yıkama bile açtı, şimdi Tepe Prime da şirketinde uslu uslu geziniyor.
~ 7 yıl önce
Ali bey keşke biraz daha detaylı araştırıp yazmış olsaydınız.Temel beyin ilk icraatlerinden biri çalışan personelin iş akidlerini fesh etmekti haklı haksız demeden bir takım iftiralarla birçok çalışanın işten çıkarılmasına imza atmıştır.Geçmişte yapılan toplantılarda projelerin gecikmesinden dolayı Özcan beyin nasıl zor durumlara düştüğünü bilmeden böyle bir yazı yazmanız çok hoş olmamış.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Efsane ~ 7 yıl önce
Yanlışlarla dolu ve bir yazı, çoğuna katılmak mümkün değildir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000