19 Mart 2018, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • SHGM yine yaptı yapacağınj. FTL uygulaması nedeniyle hem hava yollarını hem de hava yolu çalışanlarını mağdur etmenin yolunu yine buldu. Ne olması bekleniyordu ki?
  • tam saydıracaktım ki bakayım bu sefer ne yazmış bizim ki dedim . Ooo ilk defa delikanlı bi yazı , hoşuma gitti objektif olun ciyerimi yiyin , aferin böyle devam !
  • Ali bey merhaba. Thy malesef çürümüşlük gereksiz ego ve saçma bir hiyerarşi içinde yitip gitmekte.Sefleri bünyesine alsin demissiniz teşekkür ederiz ama keşke mevcut insanları artık havacı yapsalar.Allahın araplarını almış eğitiyor be çalıştırıyorlar ama pırlanta gibi hem uçuş tecrübesi hem üst seviye yabancı dil ve birde üstüne mutfak ve yemek bilgisi olan biz donanımlı insanları bir türlü hak ettiğimiz şekilde değerlendiriyorlar. Insallah benimde olduğum bir uçuşa safa denetimi gelir...
  • Sen yabanci kaptanlari yunanlari vs hepsini 330’a 777’ye upgrade et, Turk kaptanlar ve FO’lari surekli haftada 3-4 kere 4 bacak ucur. Olacak is degil
  • planlamayı uçuş işletmeye baplayacaklar. 01.08.2018 itibariyle. artık eskisi gibi at koşturamayacak. merak etmeyin güzel olacak herşey kabin için. kabin aş vs yalan. hatta planlamadan çok adam gidecek şimdiden herkes ayağını denk alsın
  • Tk kabinciler sirketi sevmiyor ki, tam tersine kotuluyor
  • Bindigimiz arabalara bakıyormuş...hangi modelle gelmemizi istersiniz ? :)) zihniyet bu işte.. Sadece ben de olsun baskasında olmasın.... Yalnız kendisi için bilet fiyatı dememiş de business bilet fiyatı demiş :)))))) bc de ucuyormuş belirtmek istemiş.... Thy de bc ucanların cogunun parasını calıştıkları sirketler ödüyor... Sonra miller birikiyor aileleriyle bc de ucuyorlar.... Türklerden kendi parasını kendi veren kac insan vardır acaba?....yurtdışı için konuşmak gerekirse.... İç hatta bc fiyatları Son dk almazsan normal...herseyi de ucuculara baglamak moda oldu:)
  • Arkadaşlar 21 yıldır uçuyorum yeni sendikada yıpranma payı ve Erken emeklilik gündemi olacak mı Acaba ona göre geçecem
  • Ali bey cok guzel konulara deginiyorsunuz ozellikle doco konusunda. Sizden bir ricamiz var eger siz bu ise el atarsaniz sonuc alacagimizi dusunuyorum. Doco’da yapilan toplantida butun zamlarin doco’nun zam oranlarini belirledigini fakat tk’nin bunu onaylamadigini onay vermeyi dusunmediklerini soylediler. Subat ayindan beri tk’nin finans departmanindaki yoneticilerin docoda kamp kurduklarini soylediler. 2 sirketin anlasmazligindan dolayi biz calisanlar magdur durumdayiz. Insanlar kredi borclarini krediyle kapatir oldu. Kimse bizimle muhattap olmuyor. Sirketin icindeki herkes mutsuz. Sizden ricamiz lutfen bu konuyu gundeme getirin. Saygilar
  • 2007 yılında Özel havayolu şirketinde görev aldığım dönemde SAFA avrupa hava sahasını bize kapatmıştı. Böylece 2 yıl boyunca sürekli uçuşlarımıza SAFA VE SANA denetlemeye geliyordu. Artık o denetim konusunda öyle tecrübe edinmiştik ki rutin hale geldi. Gel zaman git zaman THY de başladım. Daima kabin ve kontrollerimi SAFA gözüyle bakıyordum onlardan önce ben göreyim şirketim ve ekibim sorun yaşamasın bende görevimi yapayım. Fakat ne yazık ki işini o gözle bakmayıp hiyerarşiyi önde tutan bazı egolu “rütbeliler” bi bulgu buldup üstlerime söylediğimde tecrübeli olduğumu fark edip “bana amirlikmi tarslıyorsun” diyerek UDS ye düşük performans yazma zahmetine girdiler. Arka görev yerinde dolaba yapıştırılmış CRASH AXE yazısını 4 aydır kiralık olan ve günde 2-3 sefer yapan yazısını kimse görmüyor. Bana denk geldiğinde ve bildirdiğimde AMİRLİK tarsılyorum öylemii??? Eskiler bilir; amirlik uçuşu olduğunda her tür açık kapatılır yeterki amir olsun hakkıdır diye. EMG Işıklarını açmasını bile hatırlatırsın gerektiğinde... herkez birbirini toplarlar lüzum olursa alınmadan gücenmeden kardeşçe.. ne yazıkki bu hoşgörü burda yok “ ÜSTÜNLÜK TARSLAMA VAR çok yazık!! İşimi layıkıyla yaptığım için performans düşüklüğünden çıkartılmış oldum. NE YAZIK Kİ HİYERARŞİ UÇUŞ EMNİYETİN ÖNÜNE GEÇMİŞ sağ salim gidip gelin sadece başka bişi istemem.

THY kokpit ve kabine çözüm mü arıyor?

Sendika olayları ile birlikte, belki de göremediğimiz gerçekleri görmeye başlamış olduk. Kabin yetersiz, kokpit yetersiz. Kokpit konusunda yeterli planlama yapılmadığını, kabin konusunda da pratik çözümleri görmezden gelirseniz başınıza her türlü musibet de gelir, yeni sendikaların oluşmasına da yol açmış olursunuz.

Bir defa şunu baştan kabul edelim. Türk Hava Yolları’nda sistem sorunu var. Kokpit ve kabini bir genel müdür yardımcılığı temsil ediyor. THY personelinin yarıdan fazlası bu iki grup tarafından temsil ediliyor. Tabi kabin daha ağırlıklı. 10 bine yakın kabin memuru, 5 bine yakın kokpit personeli bulunuyor.

Kokpit açısından bakılırsa THY uçuş işletme 2015 ve 2016 yılları arasında yaşanan problemleri baz alarak eğitime önem vermedi veya yeterli derecede üzerine eğilmedi. Öte yandan büyümeye de devam etti.

Bu ters orantı kokpitin de kabinin de pestilini çıkartana kadar uçmasına sebep oluyor ve kimi bayılıyor kimi sersem bir vaziyette uçuşa gitmek zorunda kalıyor.

THY’nin yabancı pilot sigortası da patlayınca “Bu memleket benim” deyip ekmeğini yurtdışında aramak istemeyen Türk pilotlar işte bu sebeple canı pahasına uçmaya devam ediyor. THY’nin 08.00-17.00 mesaili beyaz yakalıları oturdukları yerden uçuculara iş buyururken bu iki kesimin sorunlarına eğilmeyenlerin yerine, hesabı başkaları kesiyor faturayı da kokpit-kabin ödüyor.

Şunu belirtelim; THY kabini kesinlikle başka bir genel müdür yardımcılığı şemsiyesi altında toplanmalı. Kokpitin derdini kokpit, kabinin derdini de kabinciler bilir.

THY Aydın gibi bir uçuş okulunu dahi doğru bir şekilde yönetip sadece Türkiye’nin değil bölgenin en büyük uçuş okulu yapamıyorsa, kokpitte pilot ihtiyacını buradan karşılayamıyorsa bir sorun var demektir. Şapka ne zaman kimin önüne konulup düşünülecekse bir an önce harekete geçilmeli.

Yarın üçüncü havalimanı açıldığında “yandım anam” dememek için pratik çözüm üreterek sorunların üstesinden gelinebilir.

Yoksa yeni sendikanın sadece “temsilde adalet yok” diye yollara düşeceğini, kendi çalışma hayatlarını riske atarak böyle bir reaksiyon göstereceklerine ihtimal vermiyorum.

Kabin konusunda da kısa vadede çözüm arıyorsanız hemen önereyim. Pırlanta gibi çocukları “işler kötü” diyerek takır-takır işten attığınızı biliyorum. Bu gerek FETÖ bahane edilerek atılan kabin personeli gerekse THY’nin yüzde 50 iştiraki olan DO&CO’daki uçan şefler açısından söylenmesi, yazılması gereken konu.

Gamze Kutval konusunda ve diğer “FETÖ” torbasına atılan tertemiz kardeşlerimiz için yazdığım yazılar ortada. En canlı şahidi de Gamze Kutval’dır. Demem o ki, öncelikli olarak “FETÖ” torbasına koyup işten attığınız insanlardan önce özür dileyin, sonra da onları çok sevdikleri şirketlerine yeniden kazandırın.

Nasıl bu durumda olan asker pilotlarımıza yeniden kapı açıldı ise onlara da bu kapıyı açmalısınız. Şirket aidiyetinden şüphe etmediğim bu masumların vebalini taşımak istemiyorsanız, vicdan var ise bunu yapmalısınız.

Diğer bir önerim de şu;  DO&CO’dan bir yılbaşı gecesi sorgusuz, sualsiz işten attığınız uçan şefleri THY kabinde istihdam etmek için hiçbir mazeret öne sürülmemeli. Hepsi eğitimli ve hepsi tecrübeli. THY’ye kalben saplantılı bu gençleri kazanmak ve kabin personeli yaparak kısa vadeli pratik çözüm olacağını düşünmekteyim.

“Şirketi mahkemeye vermiş” bahanesinin ardına saklanarak verilen saçma sapan mazeretler, mevcut uçucuların pert olacak kadar uçmasına neden olup, insan sağlığına zarar veriyorsa, bunun da bir vicdani vebal olması gerektiğini ben değil THY’yi idare edenler iyi düşünmeli.

THY’de sorun çıkmasına müsaade edenler, yarın “çözüm buldum” diyerek Cumhurbaşkanının kapısına dayanıyorsa bu acizlikten öte bir durum değildir.

Her sorun karşısında Cumhurbaşkanına da gitmek iş bilmezliğin kanıtı olsa gerek. Geçen hafta THY’nin bir yöneticisinin Cumhurbaşkanı ile görüşmek için külliyede akşama kadar nöbet tuttuğunu öğrendim. Ancak bu yöneticinin bırakın Cumhurbaşkanı ile görüşmesini özel kalem ile dahi görüşemediğini fısıldadılar.

İşte bu. Her önüne gelen Cumhurbaşkanı ile görüşecekse, kendi yöneticiliğinin ne kıymeti var.

Sözün özü.

THY gerek kokpit ve gerekse kabin açısından acil eylem planı hazırlamalı. Kimsenin canı yanmadan “önce sağlık” diyorsak Gürcan Mantı’nın, Sedat Şekerci’nin yoğun stres altında kalp krizi geçirerek bu dünyadan göç ettiklerini hatırlayarak durumun vahim olduğu kabul edilmeli.

Kimse “gözüm kör, kulağım sağır” diye yan gelip yatmamalı.

Kabin konusunda mutlaka DO&CO’dan hiç gerekçesiz işten çıkartılanlar ve mevcut uçan şeflerle kabin takviye edilmeli.

Bizden söylemesi. Sonra olacakların bedelini ödemeye hazır olun.

THY kokpit ve kabine çözüm mü arıyor?

Yorumlar Tüm Yorumlar (161)

FTL ~ 6 yıl önce
SHGM yine yaptı yapacağınj. FTL uygulaması nedeniyle hem hava yollarını hem de hava yolu çalışanlarını mağdur etmenin yolunu yine buldu. Ne olması bekleniyordu ki?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
dingil ~ 6 yıl önce
tam saydıracaktım ki bakayım bu sefer ne yazmış bizim ki dedim . Ooo ilk defa delikanlı bi yazı , hoşuma gitti objektif olun ciyerimi yiyin , aferin böyle devam !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mrb ~ 6 yıl önce
Ali bey merhaba. Thy malesef çürümüşlük gereksiz ego ve saçma bir hiyerarşi içinde yitip gitmekte.Sefleri bünyesine alsin demissiniz teşekkür ederiz ama keşke mevcut insanları artık havacı yapsalar.Allahın araplarını almış eğitiyor be çalıştırıyorlar ama pırlanta gibi hem uçuş tecrübesi hem üst seviye yabancı dil ve birde üstüne mutfak ve yemek bilgisi olan biz donanımlı insanları bir türlü hak ettiğimiz şekilde değerlendiriyorlar. Insallah benimde olduğum bir uçuşa safa denetimi gelir...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
FO ~ 6 yıl önce
Sen yabanci kaptanlari yunanlari vs hepsini 330’a 777’ye upgrade et, Turk kaptanlar ve FO’lari surekli haftada 3-4 kere 4 bacak ucur. Olacak is degil

Yanıtla

Kalan karakter 1000
planlama ~ 6 yıl önce
planlamayı uçuş işletmeye baplayacaklar. 01.08.2018 itibariyle. artık eskisi gibi at koşturamayacak. merak etmeyin güzel olacak herşey kabin için. kabin aş vs yalan. hatta planlamadan çok adam gidecek şimdiden herkes ayağını denk alsın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Inandirici degil ~ 6 yıl önce
Tk kabinciler sirketi sevmiyor ki, tam tersine kotuluyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yolcu ~ 6 yıl önce
Bindigimiz arabalara bakıyormuş...hangi modelle gelmemizi istersiniz ? :)) zihniyet bu işte.. Sadece ben de olsun baskasında olmasın.... Yalnız kendisi için bilet fiyatı dememiş de business bilet fiyatı demiş :)))))) bc de ucuyormuş belirtmek istemiş.... Thy de bc ucanların cogunun parasını calıştıkları sirketler ödüyor... Sonra miller birikiyor aileleriyle bc de ucuyorlar.... Türklerden kendi parasını kendi veren kac insan vardır acaba?....yurtdışı için konuşmak gerekirse.... İç hatta bc fiyatları Son dk almazsan normal...herseyi de ucuculara baglamak moda oldu:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sorumlu ka ~ 6 yıl önce
Arkadaşlar 21 yıldır uçuyorum yeni sendikada yıpranma payı ve Erken emeklilik gündemi olacak mı Acaba ona göre geçecem

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Geçme sen ~ 6 yıl önce
Yok evde otursan hiç yıptanmaycaktın .Gelme kardeşim sen
Geçme sen ~ 6 yıl önce
Yok evde otursan hiç yıptanmaycaktın .Gelme kardeşim sen
:) ~ 6 yıl önce
Mevcut sendikayla devam etsen , bu yorgunlukla emekliliği göreceğinin garantisi varmı ?
Sorumlu ka'ne ~ 6 yıl önce
Sorunuza cevabım yok, bu konuda bilgim yok ama benim de size bir sorum var. Hava Sen'e geçmeyip eski sendikada kalsanız yıpranma payı hakkınız olacak mı?
FC-FSC ~ 6 yıl önce
Ali bey cok guzel konulara deginiyorsunuz ozellikle doco konusunda. Sizden bir ricamiz var eger siz bu ise el atarsaniz sonuc alacagimizi dusunuyorum. Doco’da yapilan toplantida butun zamlarin doco’nun zam oranlarini belirledigini fakat tk’nin bunu onaylamadigini onay vermeyi dusunmediklerini soylediler. Subat ayindan beri tk’nin finans departmanindaki yoneticilerin docoda kamp kurduklarini soylediler. 2 sirketin anlasmazligindan dolayi biz calisanlar magdur durumdayiz. Insanlar kredi borclarini krediyle kapatir oldu. Kimse bizimle muhattap olmuyor. Sirketin icindeki herkes mutsuz. Sizden ricamiz lutfen bu konuyu gundeme getirin. Saygilar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Safa Denetim ve hiyerarşi ~ 6 yıl önce
2007 yılında Özel havayolu şirketinde görev aldığım dönemde SAFA avrupa hava sahasını bize kapatmıştı. Böylece 2 yıl boyunca sürekli uçuşlarımıza SAFA VE SANA denetlemeye geliyordu. Artık o denetim konusunda öyle tecrübe edinmiştik ki rutin hale geldi. Gel zaman git zaman THY de başladım. Daima kabin ve kontrollerimi SAFA gözüyle bakıyordum onlardan önce ben göreyim şirketim ve ekibim sorun yaşamasın bende görevimi yapayım. Fakat ne yazık ki işini o gözle bakmayıp hiyerarşiyi önde tutan bazı egolu “rütbeliler” bi bulgu buldup üstlerime söylediğimde tecrübeli olduğumu fark edip “bana amirlikmi tarslıyorsun” diyerek UDS ye düşük performans yazma zahmetine girdiler. Arka görev yerinde dolaba yapıştırılmış CRASH AXE yazısını 4 aydır kiralık olan ve günde 2-3 sefer yapan yazısını kimse görmüyor. Bana denk geldiğinde ve bildirdiğimde AMİRLİK tarsılyorum öylemii??? Eskiler bilir; amirlik uçuşu olduğunda her tür açık kapatılır yeterki amir olsun hakkıdır diye. EMG Işıklarını açmasını bile hatırlatırsın gerektiğinde... herkez birbirini toplarlar lüzum olursa alınmadan gücenmeden kardeşçe.. ne yazıkki bu hoşgörü burda yok “ ÜSTÜNLÜK TARSLAMA VAR çok yazık!! İşimi layıkıyla yaptığım için performans düşüklüğünden çıkartılmış oldum. NE YAZIK Kİ HİYERARŞİ UÇUŞ EMNİYETİN ÖNÜNE GEÇMİŞ sağ salim gidip gelin sadece başka bişi istemem.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000