31 Temmuz 2017, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • Eğer dünyanın en büyük havalimanında kaliteli iş yapıcam diyorsanız risk alıp iga kendi yer hizmetini kurmalı.zaten havalimanını yapan,parayı başka nerden kazanacak.tgs kurulandan beri işçi sirkülasyonu çok fazla tgsyi bende olsam almam yanlız bu sitedeki tgs haberlerini okuyan bile 3 cü havaalanına tgs yi sokulmaması gerektiğini anlar
  • İsmi tgs olmasında hatta tgs sokmayın derim sicili çok kabarık
  • İleri bir zamanda THY ile QATAR havayolları işbirliğine giderse bunlara iyi bir rakip olur
  • Disaridan davulun sesi hos geliyor Malesef th y de liyakatli vizyoner adam fazla yok Yani yeni rekabet donemine hazir dehil Bunu hep bitlikte gorecegiz Hala mevki ve makamlar ganimet gibi goruluyor Benim adamim yesin mantigi Mudahale olmassa is ehline verilmesse 2019 da sirketin halini gorecegiz
  • Yer Hizmetleri şirketleri kazanmaktan yorulmadılar. Bu arada bu kuruluşların personeli ise gelir açısından olduğu yerde duruyor. Her sene başı bir ümit. Şubat ayında alınan maaş ise tokat gibi iniyor yüzümüze. Sık sık yazdığınız gibi memleketteki işsizliği istismar ediyorlar. Nasıl olsa iş bulmakta zor. Bu nedenle çalışmak mecburiyetindeyiz. Üst yöneticilere verdikleri maaşlar ise inanılır gibi değil. 6-7 ay önce yukarıdaki bir iki yöneticinin maaşını bir arkadaşımız öğrenmiş. İnanamadık.Yazdığınız örnek bir tanesi. Daha neler var. Bu durumda ve bu şikayetlerimize rağmen bir işimiz var diye memnunuz. Allah olmayanlara da nasip etsin.
  • Çetin özbey thy yönetimi övdü ise maocuların yönetimde söz sahibi olduğu artık iddia değil bir gerçektir.
  • iyiye iyi kötüye kötü diyorsunuz. işte bu güzel ve adil. size bunu yakıştırıyorum. yazı da çok güzel.teşekkür ediyorum.

THY’na karşı Sanal Süper Havayolu Güç Birliği



Süper Havayolu İçin Güç Birliğine Gittiler.

Bilinir ki, haftalık ve aylık yazı yazanların gündemi yakalaması zordur. Bu sabah okuduğum bir yazı, beni 31 Temmuz seslenişimin konusunu değiştirmeye itti. Yazı aşağıda.

“Dört büyük havayolu şirketinin sanal bir süper havayolu yaratma konusunda anlaştıkları belirtiliyor. Avrupa ve ABD’li şirketlerin aldıkları bu kararın ardında, Ortadoğu ve Asyalı Şirketlerin yükselişlerinin yer aldığı kaydedildi. Delta Airlines, Şangay merkezli China Easter,Air France, KLM Group ile ünlü milyarder R.Bronson’un Virgin Atlantic Airways’ i bu işbirliğinin içinde.

1 MİLYAR DOLAR HARCAYACAKLAR: Şirketler bunun için 1 Milyar Doların üzerinde harcama yapmayı planlıyorlar. Rekabete engel olmayan bir yapı kurmak için birleşmeye gitmeyen şirketlerin hedefinde ise Türk Hava Yolları, Qatar Airways, ve Emirates gibi yükselen şirketlerin olduğu belirtiliyor. Air France, KLM CEO’ su Jean Marc Janaillac “ kuzey Atlantik’te bir ağ kurup, fiyatlama ve verimlilik gibi konularda ortak karar almayı hedefliyoruz dedi. 2017 yılı sonunda anlaşmaya imza atılması ve planlamanın 2019 yılı başında sonuçlandırılması hedefleniyor.” İşte haber böyle.

Evet; haberde adı geçen havayollarının kurmayları Türk Hava Yollarının için de hatta başında olduğu bu grubu şirketlerinin ticari yaşamı açısından potansiyel tehlike olarak görüyorsa, bu benim açımdan memnuniyet verici bir gelişme olup Türk Hava Yollarının ticari açıdan doğru yolda olduğunun bir göstergesini teşkil eder diye düşünüyorum. Yanılıyor muyum?.

Bize düşen tabii ki Türk Hava Yollarımızın eleştirilecek konularını şimdiye kadar olduğundan daha ciddi olarak ele almaktır. Kim bilir? Zaman gelir minicik bir mum ışığı bile yolu bulmaya yardımcı olur. Türk Hava Yolları yönetimine düşen ise, çok ivedi bir komisyon kurarak bir birliğin önlerine ne tür engeller koyabileceğini öngörmek ve de bunlara nasıl engel olacağına ilişkin ciddi bir planlama yaparken bazı tutkularından vazgeçerek bu ticari savaşa top yekün hazırlanırken şirketi daha iyi yönetmektir.

Dövizle Verilen Hizmete Türkiye Enflasyon Oranında Zam.

Biz çok akıllı bir milletiz vesselam. ( ? ) Hem Turizm bizi kurtaracak deriz, hem de turistlere ve onları ülkemize getirenlere bin bir dalavere çeviririz. İşte bunlardan bir örnek. Yer Hizmeti Şirketleri ile ilgili. Öncelikle belirtmek isterim ki, konu kanuna aykırı değil. Borçlar kanununda bunu engelleyen bir madde yok. Ancak söz konusu kanunun ilgili maddesi ( Madde     )  döviz bazlı ev kiralamalarında ev sahibinin kiraya her sene zam yapılamayacağı ancak 5 senede bir azlı kira bedelinin yeniden gözden geçirilebileceği / belirlenebileceği yazılı.

Tabii ki Yer Hizmetleri ile ilgili Evet, tekrar söylemek gerekirse konu ve uygulama mevzuata aykırı değil. Ancak iyi niyet kuralları ile bağdaşmadığı da açık.

Farz edelim ki 2014 yılı başında 1500 EURO yer hizmeti bedeli ile ( x ) firma ile anlaştınız. Sözleşmeyi imzaladığınız sene Türkiye’de enflasyon % 8.17, 2015’ de enflasyonumuz % 8,81,  2016’ da ise % 8.53. Hesaplarsanız bu şirkete 2017 yılı başında verdiğiniz birim hizmet 1916.10 EURO oluyor. Bu uygulama yabancı şirket yöneticilerine nasıl anlatılabilir, merak ederim.. Bu tabloyu düzeltmek mümkün mü? Tabii ki. Diğer bir şirketten teklif alarak, hizmet alınan şirketin değiştirilmesi ile mümkün olabilir. İyi de diğer 2 Yer Hizmeti şirketi aynı uygulamayı yapma konusunda anlaşmışlarsa. İşte o zaman doğruya dönmek mümkün değil demektir.

Bu arada 2014 yılı 30 Aralık tarihinde 1 EURO = 2.825.80 TL iken, 2016 yılı sonu günü 3.700.60 TL olmasını hiç dikkate almıyoruz. Bunun giderinin % 20 veya 30’u döviz cinsinden olan şirketler için ne ifade ettiğini benden iyi bilirsiniz. Malum Türk Lirası değer kaybettikçe sistem karlı çıkardı. Öyle veya böyle 2014’ deki TL değeri üzerinden hesaplanırsa 2016 yılı sonunda 2014’ün 4239.TL’ lik hizmeti 5550 TL’ ye yükselmiş oluyor. Buda TL bazında % 30,4’lük bir artışa tekabül eder. Yer Hizmeti Şirketleri herhangi bir yerli havayoluna 3 senede ( aynı tip uçak ve aynı hizmetler için )  % 30,4 tutarında bir artım uygulayabilmiş midir dersiniz( ? ) Sanmıyorum.

Evet; kanaatimce yabancılara yönelik olarak yapılan bu uygulama doğru değil.

Konuya bir de değişik açıdan bakmak gerektiği de ayrı bir husus.  THY’nin (x ) tip bir uçağı Paris Charles De Gaulle havalimanında Yer Hizmeti ücreti olarak ne ödüyor? Bir buna bakın. Fransızların Air France’ı İstanbul’da aynı tip uçak için aldığı aynı hizmet karşılığında Türk Yer Hizmeti Şirketine ne kadar ödeme yapıyor? İşte buna bakınca, insan bizimkilerin ( yapılanı doğru bulmamama rağmen ) yabancı havayollarına dövizle sunulan yer Hizmeti ücretine her sene Türkiye’deki enflasyon oranında artım uygulamasına ister istemez acımtırak bir gülümseyerek bakıyor.

ŞİMDİ HAVAYOLU ŞİRKETLERİ NEYİ BEKLİYOR?  Geçenlerde bir haber okumuştum APH’ de. 3 Hava limanı yönetiminin Yer hizmetlerinde de yolcu deneyimini ( deneyim kelimesi aynen haberden alınmıştır ) ön planda tutarak hizmet vermeyi amaçladığı belirtiliyordu. Bu kapsamda gerek yolcu terminallerinde gerekse aprondaki tüm hizmetler, teknolojinin yoğun kullanılacağı en gelişmiş tekniklerin hayata geçirildiği ve yolcuların kendilerini ayrıcalıklı hissetmesini sağlayacak uygulamalar yapılacağı ifade ediliyordu. Sözler güzel. Yine de neyin nasıl yapılacağını kurgulayamıyorum.

Bu konuda uygulanması mümkün olmayanlarda dâhil olmak üzere 3.ncü Havalimanında Yer Hizmeti sunumu için 4 alternatif olduğu ortada. .

Birincisi 3 Havalimanı yönetiminin ( İGA- İstanbul Grand Airport ) ) ayrı bir Yer Hizmeti Şirketi kurması. 2 nci şık İGA’nın, Havaş ile birleşerek işi üstlenmesi, 3 ncü şık İGA + Çelebi İşbirliği ve de 4 ncü şık IGA + TGS işbirliği ile oluşacak olan bir şirketin İGA pazarına girmesi. Tabii bu şıkkı düşünürken TGS’de THY ve TAV hisselerinin de bulunduğunu göz önüne almak gerek. Aslına bakarsanız bu şıklar potansiyel müşteri havayollarının şu anda yaşadıkları sıkıntılara son verebileceğini düşünmek hafiften bir iyimserlik bana göre. Şu veya bu şekilde muhtemel bir işbirliği dışında,  yalnız kalan Yer Hizmeti Şirketi için de ufuk pek aydınlık görülmüyor. 4 firmanın her hangi bir konuda ( ? )  anlaşmaları da zor gibi.  Hele birde IGA ayrı bir Yer Hizmeti Şirketi kurup bir de müşterilere Terminal Hizmetleri ile Yer Hizmetini birleştirerek paket fiyat uygulaması yaparsa (?)  İnşallah yanlış düşünüyorumdur.

Yine de bu konu ile ilgili bütün olasılıkları konuyu benden çok daha iyi bilen ve yaşayan bir iki uzmanlarla görüşüp Eylül ayında işleyeceğim. Hangi şık müşteri havayolları açısından iyi olur(?)  Hangi şık hangi Yer Hizmeti Şirketini sarsar (?)  O zamana kadar 3 ncü Havalimanı Yönetimi tarafından konu ile ilgili bir açıklama yapıldığı takdirde, “ bir senede köprünün altından daha çok su akar”  sözünü de dikkate alarak bilgilenmiş olacağız

THY’na karşı Sanal Süper Havayolu Güç Birliği

Yorumlar Tüm Yorumlar (16)

Kalite ~ 7 yıl önce
Eğer dünyanın en büyük havalimanında kaliteli iş yapıcam diyorsanız risk alıp iga kendi yer hizmetini kurmalı.zaten havalimanını yapan,parayı başka nerden kazanacak.tgs kurulandan beri işçi sirkülasyonu çok fazla tgsyi bende olsam almam yanlız bu sitedeki tgs haberlerini okuyan bile 3 cü havaalanına tgs yi sokulmaması gerektiğini anlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tgs ~ 7 yıl önce
İsmi tgs olmasında hatta tgs sokmayın derim sicili çok kabarık

Yanıtla

Kalan karakter 1000
maho ~ 7 yıl önce
İleri bir zamanda THY ile QATAR havayolları işbirliğine giderse bunlara iyi bir rakip olur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Satın gitsin ~ 7 yıl önce
Sizin zihniyetinizi yiyim. Thy qatar isbirliginin anlamı thynin katar a satılması demektir. Zaten şirketin %55 i yabancilarda . Kalan %45 i de qatar a satin rahatlayın. Satmadıginiz ne kaldı ki ülkede zaten?????
Yazik ~ 7 yıl önce
Disaridan davulun sesi hos geliyor Malesef th y de liyakatli vizyoner adam fazla yok Yani yeni rekabet donemine hazir dehil Bunu hep bitlikte gorecegiz Hala mevki ve makamlar ganimet gibi goruluyor Benim adamim yesin mantigi Mudahale olmassa is ehline verilmesse 2019 da sirketin halini gorecegiz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP YAZIK ~ 7 yıl önce
BU ADAMLARA UZAKTAN DAVULUN SESİ HOŞ GELMEZ ARKADAŞIM. THY' NİN İNSAN YAPISINI OKUDUĞUM YORUMLARDAN TAHMİN EDEBİLİYORUM. BUNDA VE DİĞER SÖYLEDİKLERİNİZDE HAKLISINIZ.NE DİYELİM. HEPİMİZİN HAVAYOLU YİNE DE. İNŞALLAH AKLI SELİM GALİP GELİR. BAŞARILI OLURLAR.
Yer Hizmeti ~ 7 yıl önce
Yer Hizmetleri şirketleri kazanmaktan yorulmadılar. Bu arada bu kuruluşların personeli ise gelir açısından olduğu yerde duruyor. Her sene başı bir ümit. Şubat ayında alınan maaş ise tokat gibi iniyor yüzümüze. Sık sık yazdığınız gibi memleketteki işsizliği istismar ediyorlar. Nasıl olsa iş bulmakta zor. Bu nedenle çalışmak mecburiyetindeyiz. Üst yöneticilere verdikleri maaşlar ise inanılır gibi değil. 6-7 ay önce yukarıdaki bir iki yöneticinin maaşını bir arkadaşımız öğrenmiş. İnanamadık.Yazdığınız örnek bir tanesi. Daha neler var. Bu durumda ve bu şikayetlerimize rağmen bir işimiz var diye memnunuz. Allah olmayanlara da nasip etsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP YER HİZMETİ ~ 7 yıl önce
ARKADAŞIM. YER HİZMETİ ŞİRKETLERİN KAZANÇLARI ESKİSİ GİBİ DEĞİL. 1990’LI YILLARDA KAZANDIKLARININ YARISINI KAZANAMADIKLARINA İNANABİLİRSİNİZ. DÜŞÜK KAR MARJLARI İLE ÇALIŞTIKLARINI BİLİYORUM. ESKİNİN % 25-30 KAR MARJLARI ŞİMDİ HAYAL. & 12- 15’ E FİTLERDİ 2013- 2014’ DE. % 15’ E ULAŞABİLDİKLERİNİ ZANNETMİYORUM. TABİİ Kİ ŞU ANDAKİ MAAŞ DURUMUNU VE HİZMET ÜCRETLERİNİ BİLEMİYORUM. MALİYET HESAPLARINDA MUTLAK KENAR KÖŞEYE SAKLANMIŞ, KENDİLERİNE ÇOK YAKIN YÖNETİCİLERİN BİLDİĞİ GİZLİ KARLAR MEVCUTTUR. ANCAK HİZMET ALANLARDA ÜCRET KONUSUNDA ONLARI SIKIŞTIRIYOR. ASLINDA MİNİMUM HATALAR İLE YER HİZMETİ ŞİRKETLERİNİN MALİYETLERİNİ HESAPLAYABİLİYOR MÜŞTERİLER. PERSONEL SİRKÜLÂSYONU BU İŞLERİ KOLAYLAŞTIRDI. ARTIK HERKES UYANDI. ŞU ANDA, ÜST YÖNETİCİLERE YAPILAN ÖDEMELER İLE İLGİLİ FİKRİM YOK. ÜÇ DÖRT SENE ÖNCESİNDE BAZI YÖNETİCİLERE YAPILAN ÖDEMELERİ BİLİRDİM. BU KONUDA ÖRNEKLEMEK YANLIŞ OLUR. HERKES KENDİNE MÜSLÜMAN. EĞER MAAŞLARINI ÖĞRENDİĞİNİZ KİŞİLERİN İÇİNDE, SİZLERİN MAAŞLARINIZIN BELİRLENMESİNDE ETKİLİ OLAN BİR YÖNETİCİ VARSA, HERKES KENDİNE MÜSLÜMAN SÖZÜ DAHA ANLAŞILABİLİR OLACAKTIR. HAKLISINIZ İŞ BULMAK ZOR. BU NEDENLE DEVAM ETMEKTE FAYDA VAR. EN İYİ İŞ AN İTİBARI İLE SAHİP OLDUĞUNUZDUR. TA Kİ DAHA İYİSİNİ BULANA KADAR.
Torpil ~ 7 yıl önce
torpille giren her kim varsa o şirkete ömür boyu aynı maaşla çalışsınlar inşallah,çocuklarına götürecek ekmek bulamasınlar. torpilsiz girenlere de Allah yeni tertemiz kapılar açsın. çoluk çocuk mutlu sağlıklı bol helal kazançlı işler nasip etsin.
Çeto ~ 7 yıl önce
Çetin özbey thy yönetimi övdü ise maocuların yönetimde söz sahibi olduğu artık iddia değil bir gerçektir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ÇETO ~ 7 yıl önce
SİZİN KARAKTERİNİZİN TÜRK HAVA YOLLARINDA BULUNMASI ÜZÜNTÜ VERİCİ. AKLINIZI SAĞ- SOL ALMIŞ. BAŞKA BİR ŞEY DÜŞÜNEMEZ MİSİNİZ ALLAH AŞKINA. TÜRKİYE'DE MAOCU MU KALDI? ETRAFA BAKMAYI DA MI BİLMİYORSUNUZ.
ÇETO'YA ~ 7 yıl önce
ARZALI OLDUĞUNUZ A ŞÜPHE YOK.EN SIKINTI VEREN HUSUS İSE ARIZANIN BEYİN DE OLMASI. ALLAH AKIL FİKİR İHSAN EYLESİN.
ceto'ya ~ 7 yıl önce
bu aptal iddiayı duyan tek akıllı da bu yorumu yazan garip kişi herhalde.Realite thy'nın bu türlere iş vermeden zeka testi uygulamadığı.
Çeto ~ 7 yıl önce
Ne kadar feci ve tehlikeli bir zihniyet bu böyle. İnşallah THY da çalışmıyorsunuzdur. Kitap okumaktan korkan zihniyetin klavye başına geçmiş hali.
iyi ~ 7 yıl önce
iyiye iyi kötüye kötü diyorsunuz. işte bu güzel ve adil. size bunu yakıştırıyorum. yazı da çok güzel.teşekkür ediyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP İYİ ~ 7 yıl önce
BEĞENDİĞİNİZE SEVİNDİM. BEN TEŞEKKÜR EDİYORUM.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000