03 Nisan 2017, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

Yediniz adamı bitirdiniz havacılığı...

Son zamanlarda Türkiye üzerinde oynanan oyunların bir ayağı da havacılık üzerinden yürütülüyor. Tırı vırı bahane üretilip havacılığımızı etkileyecek yasaklar veya zorlaştırıcı uygulamalar getirilerek zarar verme yolları aranıyor.

İşte tam bu noktada aklıma havacılığımız adına önemli atılımların mimarı Ali Arıduru geliyor. Niye geliyor biliyor musunuz? Bütün bu yasakların karşısına dikilecek bir irade vardı onda. Eminim ki bu tür durumlarda kendi yöneticiliğini gösterip, mütekabiliyet esaslarını gözden geçirip aynı dilden cevap verirdi.

Amerika'nın koyduğu elektronik yasak üzerine İngiltere de bu ülkenin kuyruğu gibi davranıp aynı yasakları getirmesi karşılığında elimizi kolumuzu bağlayarak tepkisiz kalmak kabul edilebilir bir durum değil.

Üstelik dünyanın her yerinde terör varken özellikle seçilmiş ülkelerden biri olan Türkiye'nin söylemesi gereken "Amerika'da, Fransa'da, İtalya'da, İspanya'da, İngiltere'de terör saldırısı olmuyor mu" sözünü duyamamak da ayrı bir acizlik.

Açıklamaları okuyorum, içi boş laf kalabalığı. İcraata yönelik bir öneri yok. Üzüntü ile karşılamak, eyvahlar olsun demek, ticarete darbe demek, yasağın nedeni THY'nin yükselişini önlemek gibi açıklamalar günü kurtarmak ve milletin gözünü boyamak anlamı taşır.

Eğer bizim ticaretimize, bizim havayolu şirketimize zarar veriliyorsa bizim de onların ticaretine zarar verecek eylem içinde olmamız gerekmez mi? Neden bunu yapamıyoruz?

Dedim ya, Ali Arıduru aklıma geliyor. Eminim ki Amerikan Havacılık Dairesi'nin karşısına geçer dimdik durup yaptıklarının yanlış olduğunu yüzlerine haykırır ve söke söke alırdı. Ve yine eminim ki İngiltere sivil havacılığını dize getirirdi.

Şöyle bir gözden geçirelim isterseniz. Afrika açılımı, T-MAG gibi gelişmeler Ali Arıduru zamanında gerçekleşti. ECAC Eğitim Organizasyonu'nda olmamız nedeniyle Ali Arıduru'nun baskısı ile beş olan üye sayısı altıya yükseltirelerek Haydar Yalçın'ın bu yönetime girmesi sağlanmıştır.

Avrupa Birliği ile havacılık konusunda yatay anlaşma imzalanarak AB üyesi statüsü kazanması da Ali Arıduru zamanında gerçekleştirildi.

Türkiye'nin ICAO üyeliğinin temelleri de Ali Arıduru zamanında gerçekleştirildi. Çok daha erken gerçekleşmesi gereken bu üyelik Ali Arıduru'nun görevden ayrılması ile sekteye uğradı ve altı yıl sonra gerçekleşti.

EASA lisansı verilme hakkı da Ali Arıduru zamanında kazanılmış bir hak idi. Ancak yapılan yanlış denetlemeler sonrasında bu hak kaybederek verilen emekler heba edilmiş oldu.

Say say bitmez bu hizmetler. Tabi bunların yanına mutlaka şunu eklemek lazım. Ali Arıduru tüm yurtdışı toplantılarına sektörü yanına alarak giderdi. Ve bu toplantılarda sektör yeni iş anlaşmaları yapar geleceğe yönelik planlama içine girerdi.

Peki biz ne yaptık Ali Arıduru'ya? Söyleyeyim. O zamanın başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kulağına yanlış, yalan, fitne fesatlarla Ali Arıduru'yu kötüledik. Görevden uzaklaştırılması için her türlü tezviratı asılsız bir şekilde işledik, ördük ve Ali Arıduru'nun defterini dürdük.

Oysa şimdi bu tezviratları yapanların halini biliyoruz. Kazdıkları kuyuya düştüler.

Peki Ali Arıduru ne yaptı? Dürüst Anadolu evlatlarının yaptığını yaptı. "Devletim ne bilirse iyisini bilir" deyip tevekkül içinde davrandı. İsyan etmedi, ihanet etmedi. Verilecek her göreve hazır bir şekilde bekledi.

Şimdi olması gereken havacılığı canlandımak ve ülkemize karşı yapılacak her türlü eyleme karşılık verecek Ali Arıduru'yu iyi değerlendirmektir.

Evet çok kişi sevmez ama zaten sevilen insan değil iş yapan insan gerekli değil mi bize.

Biz yine samimi duygularımızla düşündüklerimizi aktardık. Pısırık yöneticilerle değil cesaretli yöneticilerle yol alabiliriz.

Yediniz adamı bitirdiniz havacılığı...

Yorumlar

Sorumlu kim ~ 7 yıl önce
Ali Arıduru gecesini gündüzüne katarak Türk havacılığını bir yerlere götürmeye çalışıyordu. Önü kesilerek Türk havacılığına zarar verilmiştir. ICAO Konsey üyeliği, bölgesel işbirlikleri, Sivil havacılık eğitim merkezi de dahil onlarca proje ya durdu veya amacı dışına çıktı. Sonra ne oldu? Havacılığımız zarar gördü. Sorumlusu kim?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yala ~ 7 yıl önce
Ali Arıduru'nun yerine THY'den Bilal Ekşiyi getirip genel müdür yaparak Türk havacılığına verilen zararların sorumlusu kim? THY'Den SHGM'ye genel müdür yaparsan EASA da tüm karşılıklı tanıma yetkilerini iptal eder sen de avucunun içini yalarsın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Arıduru olsaydı ~ 7 yıl önce
SHGM THY'nin Ankara bürosuna dönüşmemiş olurdu, ICAO Konseyi üyeliği 5'li rotasyon grubuyla 15 senede bir ve 3 yıl gecikmekeyle değil, sürekli olarak 2013 yılında elde edilirdi, JAA'in akıbetine sürüklenirken PC Başkanlığı ile övünülmez Eurocontrol'ün AB'nin taşeron örgütü haline getirilmesine engel olunurdu, EASA'dan binbir zahmetle alınan yetki kaybedilmezdi... Daha sayalım mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hep ayni terane ~ 7 yıl önce
Bir insan düsün ki her basina gelen problemi baskasina yikiyor. Böyle bir insan gitgide batakliga saplanmaz mi? Türkiye, kusura bakmayalim ne Avrupa ne de Amerikanin dikkatini ve hasetini cekebilecek bir ülke. Gelismis ülkelerde yüksek binalardan, uzun köprülerden önce insan haklaridan, demokrasiden bahsedilir. Bircok müslüman ülke Amerikayi ve Avrupayi kinar ama bir cok müslüman ülke vatandasi kendi ülkesini yasanir bulmadigindan oralara yerlesmeye calisir. Bu da müslüman aleminin kendi kendine yalan söylemesinin en acik delillerinden. Kimsenin gözü bizim kücük hesaplari olan ülkemizde degil. Su paranoya ve siyasi söylem bitmeden de bize güzel günleri mumla aratacaklar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
~ 7 yıl önce
Ülkemize halihazırda herhangi bir ABD şirketi uçmadığı için yaptırım yapsak da pek işe yaramaz. Bir Delta uçuyordu ama o bu sezon uçmaz herhalde. İngilterenin getirdiği yasaksa zaten British Airways için de geçerli olduğundan yaptırımlık bir tarafı yok. Ee ne yaptırımı uygulayacağız o zaman? Gidip adamları ülkeye mi sokmayacaksın? Zaten uygulasak da takan yok ki bizi maalesef.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Murat ~ 7 yıl önce
SHGM Genel Müdür Vekili acilen bulunduğu konumdan ayrılmalı ve bu koltuğa layık iş yapacak, Türk ve Dünya sivil havacılığını daha iyi tanıyan ve çok daha dinamik bir Genel Müdür atanmalı. Benim aklıma şimdilik gelen kesinlikle ve kesinlikle Haydar Yalçın Bey. Daha iyisi varsa beri gelsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
HY ~ 7 yıl önce
Haydar Yurdadönden mi bahsediyorsun. Güldürme adamı, adam maaşından fazla harcırah almaktan başka bir şey kovalamaz merak etme
ali bey ~ 7 yıl önce
Kabin yasağına karşı tepkisiz kalmamız elbette üzücü ama yaptırım gücü olmayan bir ülkeyiz. Gerçi son 2 yılda ülkemizde yaşananlar da çok vahim. Bunların yaşandığı bir ülkeye güvenlik tedbiri uygulamak çok da yanlış değil maalesef. Ticari düşünseler başka şeyler de yapabilirler. Ayrıca Ab üyesi ülke vatandaşları ülkemize sadece kimlikleriyle geldiği,abd,ingiliz vatandaşları da kapıda vize alıp ülkemize giriş yapabildikleri ve vergi vermeden ev,arsa sahibi olabildikleri,istedikleri gibi iş kurabildikleri müddetçe ki biz bunların hangisini o ülkelerde yapabiliyoruz, bize daha çook yaptırım uygularlar.Ya gücümüz yok deyip susacağız ya da sonucu ne olursa olsun tepki vereceğiz. Ve her sektörde,kurumda olduğu gibi havacılıkta da torpil,hemşehricilik,yandaşçılık,ispiyon,ayak oyunları,liyakatsizlik,kul hakkı yeme,haksızlık,adaletsizlik bitmedikçe faydalı,bilgili,tecrübeli çok insanın önü tıkanır,bu sistemde yok olur gider bu da ülkemize kötü yansır ama maalesef kimsenin umurunda değil!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Arı söz ~ 7 yıl önce
Arıduruyu gönderten şahıs kısa boylu, kel, kilolu birimiydi? Başkasına kötülük eden insanlar için ancak alçak, iftiracı, şeref yoksunu sıfatları kullanılır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000