30 Aralık 2014, Salı 08:12:40

2014 HAVACILIK İÇİN İYİ GEÇMEDİ

2014’te havacılık sektörü kötü bir yıl geçirdi. Yaşanan çok sayıda kazada yüzlerce kişi hayatını kaybetti.

Senenin uçak kazaları 8 Mart’ta MH-370 sefer sayılı Malezya uçağının düşmesiyle başladı.

Kuala Lumpur’dan Pekin’e giden Boeing 777 yolcu uçağı, kısa bir süre sonra 227 yolcu ve 12 mürettebat ile radarlardan kayboldu. Güney Hint Okyanusu’nda arama çalışmaları haftalarca sürdü ancak uçağın akıbetini belirlemeye yetecek bir delile ulaşılamadı. Tarihte yapılmış en kapsamlı ve en pahalı arama çalışmalarına rağmen kazadan 9 ay sonra enkaza dair bir iz bulunamadı.

Malezya Havayolları’nda 4 ay sonra yeni bir facia daha yaşandı. Amsterdam’dan Kuala Lumpur’a gitmekte olan ve 295 kişi taşıyan yolcu uçağı, Ukrayna’nın doğusunda, Rusya sınırına yakın bir bölgede düştü. Söz konusu uçağın füzeyle vurulmuş olabileceği iddia edildi. Ukrayna ile Rusya, düşürüldüğü öne sürülen uçak nedeniyle birbirlerini suçladı. Avrupalı yetkililer bölgedeki uçuşlarını iptal etti.

23 Temmuz’daysa Tayvan’ın Kaohsiung şehrinden Penghu Adaları’na giden TransAsia Havayolları’na ait bir yolcu uçağı düştü. Fransız-İtalyan ortak yapımı ATR72 tipi uçak Tayvan’a acil iniş yaparken yere çakıldı. Kazada 48 kişi hayatını kaybederken 11 kişi de yaralandı. Matmo tayfunundan kaçmaya çalışan uçak yere çakılarak alev aldı. Kaza yerinde de en az iki evin yandığı bildirildi.

Aynı hafta içinde üçüncü uçak kazası haberi Cezayir’den geldi. Cezayir Havayolları’na ait kaybolan yolcu uçağının enkazı Mali’de bulundu. Kötü hava şartlarından kaynaklanan kazada 116 kişi hayatını kaybetti.

Son beş yıla oranla 2014 yılında uçak kazalarında hayatını kaybeden kişi sayısı yükseldi. Uçaktaki güvenlik sistemlerinin artmasına ve otomatik navigasyon sistemlerinin daha da kapsamlı hale gelmesine rağmen uçak kazalarının önüne geçilemiyor.

Her kazanın ardından güvenlik sistemlerinde bir adım daha öteye gidiliyor. Örneğin, 228 yolcusuyla Rio’dan Paris’e giden Air France uçak kazasının ardından Fransız hava yolları kara kutuların dayanıklılık süresini 30 günden 90 güne çıkardı. Havacılık şirketlerinin kullanmaya mecbur olmadığı yeni güvenlik sistemleri sayesinde, uçağın bulunduğu konum her 10 dakikada bir sinyalle merkeze bildiriliyor. Uçak yörüngesinden saptığı andaysa konum bildirimi bir saniyeye düşürülüyor. (BBC)

2014 HAVACILIK İÇİN İYİ GEÇMEDİ

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000