15 Kasım 2014, Cumartesi 08:08:04

KOKPİTTE HACKER TEHLİKESİ

Kalifornia Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada uçaklarda büyük bir güvenlik açığı ortaya çıktı.
  • Bu yaziyi kim buraya yazdiysa havacilik hakkinda zerre kadar bilgisi yok anlasilan.Benim uctugum ucakta EFB mevcut electrnick flight bag kullaniyoruz ipad in daha gelismisi sadece bunun uzerine yapislmis bir program hava trafigini ve hava durumunu burdan kullanmiyoruz ve ayrica ucaga bagimsiz aletler bunlar.Bunlara ulasarak ucagin rotasi veya irtifasi hicbirsekilde digistirilemez uydurmayin oturun okuyun arastirin oyle yazin..
  • Herhangi bir tabletin uçağın sistemlerini kontrol etmesi veya yanlış bilgi vererek tehlike yaratması şu anda mümkün değil.Zaten tabletler de henüz uçağa entegre olabilecek kadar yetenekli değil.Ancak bildiğim kadarıyla birkaç senedir Avrupa da yürütülen bir proje kapsamında yakın gelecekte tabletlerin ve uçağın birbirine entegrasyonu sağlanacak.Bunun üstüne Acars ın yapacaklarını da koyarsanız o zaman bu link in güvenliği daha da önemli olabilir.Haber bu projeyi ve çalışma prensibini kastetmiş olabilir (Malezya örneği bence de biraz abartılı olmuş).
  • EFB'ler ile uçak sistemleri arsında kullanılan bağlantı protokolleri sadece tek yönlü yani sadece Uçaktan EFB'ye bilgi aktarımına izin verir.IPAD'ler zaten uçağa bağlı değildir.IPAD veya LAPTOP'lar Class1 EFB'dir.Uçakla bağlantılı değildir.Class 2 ve 3 EFB'ler de dediğim gibi sadece uçaktan bilgi alabilirler.EFB kandırılarak uçağın yönü şaşırtılamaz zaten çünkü hiç bir EFB navigasyon amaçlı zaten kullanılmaz.Pilotlar tablet ve ya EFB ile uçak uçurmuyorlar arkadaşlar onlar sadece ek bilgi veren zaman zaman bakılan, haritadan daha kolay bilgi almamızı(harita ile navigasyon yapılmıyor) ve ya bir bilgiyi kitaptan aramaktan daha kolay bulmamızı sağlayan yardımcılardır. Özelliklerini abartmayalım.
  • EFB' ler sadece ipad diil . 3 nesil. Mounted olan modeller ucagin database sistemi ile haberlesiyor . Uzaktan yukleme sinyallerine ulasilirsa database degistirmek gayet kolay. Alcalma kartinda saga donusu sol yapmak zor degildir, ancak pilotlar tod oncedinde yaptiklari brifingde kendi ipadleri veya hard copy kullandiklari icin cok sikinti olacagini dusunmuyorum
  • çok zorlama olmuş bu haber. ads-b henüz data alacak seviyede değil ayrıca pilot istediği her an bağımsız kaynaklar ile uçağı uçurmaya devam edebilir. çok film seyretmiş bu arkadaş. bilinçli amerikan paranoyasına alet olmayın. kormayın yani.
  • Farzedelimki dogru.Bunu haber yapmadan önce bu konuda gizlilik altında calisma yurutulse daha olumlu olmazmi.Dunyada manyak cok bu konudan esinlenerek bie boyle bir seye tesebbus edebilecek cok kisi olabilir.
  • Sacma olmus, yazmadan once bi arastirsaydiniz keske
  • Ben boyle bir sacmalik ne gordum ne duydum. Siz kormayin o EFB ( electronic flight bag) ler ucaga kumanda edemiyor , birileri cok fazla flight sim oynamis oralarda sanirim . sizde bunu haber yapiyorsynuz ya sizin havacilik bilginizden de suphelenmemek elde degil.
  • Adamlar hükümeti dinledi, ipad dedigin nedir ki?

Kalifornia Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada uçaklarda büyük bir güvenlik açığı ortaya çıktı. Araştırmacıların yapmış olduğu çalışmada hackerların uçakları düşürebileceği ortaya çıktı. Bu gelişme aylardır kaybolan Malezya uçağını akıllara getirdi.

news.com.au haberine göre son dönemlerde birçok uçak şirketi uçaklarda uçuş tabletleri kullanmaya başladı. Bu uygulama sayesinde pilotlar hava trafiğini, uçuş ve kontrol listelerini çok kolay bir şekilde takip edebiliyor.

İlk başlarda bu işlevi ucuz maliyeti olan geleneksel navigasyonlarla yapılırken şimdilerde ise uçuş tabletleri çok popüler. iPad uygulamaları günümüzde Qantas ve America Airlines havayolu şirketleri tarafından da kullanılıyor.

Hackerlar, uçak ve hava trafik kontrolü arasındaki şifreyi ADS-B sinyalleriyle kırarak iPadlere bağlanabileceği iddia edildi.     

Hackerlar tehlike yaratan bu sinyallerle kokpitteki pilotların iPadlerine sızıp bilgi yüklemeyi başarabilirse hava trafiğini veya hava durumununun bilgilerini değiştirebilecek. Bu da uçaklarda büyük bir tehlike demektir. Bu durum siz havadayken bambaşka yerlere veya havaalanlarına inmeniz demektir.

Bu gelişme akıllara 8 Mart 2014'te kaybolan ve hala bulunamayan Malaysia Airlines 370 sefer sayılı uçuşu getirdi. Eğer uçağın pilotları iPad kullanarak uçuş bilgilerini takip etmişse bu yöntemle uçuş verileri değiştirilip Malezya uçağının düşürülmüş olabileceği iddia edildi. 

KOKPİTTE HACKER TEHLİKESİ

Yorumlar Tüm Yorumlar (10)

iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Bu yaziyi kim buraya yazdiysa havacilik hakkinda zerre kadar bilgisi yok anlasilan.Benim uctugum ucakta EFB mevcut electrnick flight bag kullaniyoruz ipad in daha gelismisi sadece bunun uzerine yapislmis bir program hava trafigini ve hava durumunu burdan kullanmiyoruz ve ayrica ucaga bagimsiz aletler bunlar.Bunlara ulasarak ucagin rotasi veya irtifasi hicbirsekilde digistirilemez uydurmayin oturun okuyun arastirin oyle yazin..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Herhangi bir tabletin uçağın sistemlerini kontrol etmesi veya yanlış bilgi vererek tehlike yaratması şu anda mümkün değil.Zaten tabletler de henüz uçağa entegre olabilecek kadar yetenekli değil.Ancak bildiğim kadarıyla birkaç senedir Avrupa da yürütülen bir proje kapsamında yakın gelecekte tabletlerin ve uçağın birbirine entegrasyonu sağlanacak.Bunun üstüne Acars ın yapacaklarını da koyarsanız o zaman bu link in güvenliği daha da önemli olabilir.Haber bu projeyi ve çalışma prensibini kastetmiş olabilir (Malezya örneği bence de biraz abartılı olmuş).

Yanıtla

Kalan karakter 1000
EFB VE FMS VEYA FMGS ~ 9 yıl önce
EFB'ler ile uçak sistemleri arsında kullanılan bağlantı protokolleri sadece tek yönlü yani sadece Uçaktan EFB'ye bilgi aktarımına izin verir.IPAD'ler zaten uçağa bağlı değildir.IPAD veya LAPTOP'lar Class1 EFB'dir.Uçakla bağlantılı değildir.Class 2 ve 3 EFB'ler de dediğim gibi sadece uçaktan bilgi alabilirler.EFB kandırılarak uçağın yönü şaşırtılamaz zaten çünkü hiç bir EFB navigasyon amaçlı zaten kullanılmaz.Pilotlar tablet ve ya EFB ile uçak uçurmuyorlar arkadaşlar onlar sadece ek bilgi veren zaman zaman bakılan, haritadan daha kolay bilgi almamızı(harita ile navigasyon yapılmıyor) ve ya bir bilgiyi kitaptan aramaktan daha kolay bulmamızı sağlayan yardımcılardır. Özelliklerini abartmayalım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
EFB' ler sadece ipad diil . 3 nesil. Mounted olan modeller ucagin database sistemi ile haberlesiyor . Uzaktan yukleme sinyallerine ulasilirsa database degistirmek gayet kolay. Alcalma kartinda saga donusu sol yapmak zor degildir, ancak pilotlar tod oncedinde yaptiklari brifingde kendi ipadleri veya hard copy kullandiklari icin cok sikinti olacagini dusunmuyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yavaş... ~ 9 yıl önce
çok zorlama olmuş bu haber. ads-b henüz data alacak seviyede değil ayrıca pilot istediği her an bağımsız kaynaklar ile uçağı uçurmaya devam edebilir. çok film seyretmiş bu arkadaş. bilinçli amerikan paranoyasına alet olmayın. kormayın yani.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 9 yıl önce
Farzedelimki dogru.Bunu haber yapmadan önce bu konuda gizlilik altında calisma yurutulse daha olumlu olmazmi.Dunyada manyak cok bu konudan esinlenerek bie boyle bir seye tesebbus edebilecek cok kisi olabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 9 yıl önce
Sacma olmus, yazmadan once bi arastirsaydiniz keske

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sacmaligin dik alasi ~ 9 yıl önce
Ben boyle bir sacmalik ne gordum ne duydum. Siz kormayin o EFB ( electronic flight bag) ler ucaga kumanda edemiyor , birileri cok fazla flight sim oynamis oralarda sanirim . sizde bunu haber yapiyorsynuz ya sizin havacilik bilginizden de suphelenmemek elde degil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uzman ~ 9 yıl önce
Haberde Kaliforniya Üniversitesi diyor dikkatinizi çekerim.. Ayrıca gelişmiş EFB'ler sizin bildiğinizin çok ötesinde FMGS'e-AutoFlight Sistemlerine ulaşabiliyor..bile ulaşabiliyor.. Haberin doğruluk oranı bence yüksek..
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Adamlar hükümeti dinledi, ipad dedigin nedir ki?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000