11 Nisan 2016, Pazartesi 09:52:05

Sani Şener'den önemli açıklamalar

Turizmde son dakikacıların yine Türkiye’yi tercih edeceğini söyleyen TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, “Bir sıkıntı olduğu muhakkak. Ancak kriz tellallığı yapamayız” dedi
  • Köklü yer hizmeti kuruluşu olan Havaş'ın bu denli yeteneksiz orta kademe yöneticilerin eline düşmesi tam anlamıyla bir facia. Her geçen gün bu şirketin kan kaybetmesinin en büyük sebeplerin de başında bu gelmekte. Tav'ın bu şirket için yapmak istediği şey hakkında bir fikri olup olmadığı konusunda ciddi şüphelerim var. Havaş İK'nım gerçek anlamda elindeki personelin ne gibi yetkinliklere sahip olduğu konusunda da bir fikri olmadığı açık. Yüksek potansiyeli olan kişiler yerine, eski devlet zihniyetindeki insanların allayıp pulladığı ,hısım akraba ve eşlerini kolladığı halk dilinde torpilli kişilerin istasyonlarda bir yerlere getirilmesi bunun en büyük kanıtı. Gerçek anlamda İK da profosyonel yaklaşımlara ihtiyaç var. Kurumsal olduğunu iddiaa eden bir şirketin çalışanlarına bu kurumsal kimliği benimsetmesi şart. Şirketin kilit noktalarında ,şirket içindeki deneyimli personelin getirilmesi çabası elbette anlaşılabilinir bir durumdur.Fakat bu atamaların, kişilerin gerçekten de o pozisyona uygun olup olmadığının çok detaylı olarak ölçülmeden yapılması kurumsallıktan çok uzak bir yaklaşım. Sadece personel ile klasik mülakat ve sınav teknikleri yerine, personelin verilecek olan görevin gerekliliklerine ne kadar uygun olduğu ölçülmelidir. Yani personel içinden bir yolcu hizmetleri müdürü seçilirken bu pozisyona uygun sınama teknikleri geliştirilmelidir. Aynı şekilde ramp müdürü seçilirken de , harekat yada lojistik müdürü seçilirken de bu teknik uygulanmalıdır. Yatay atamalar için de yolcu hizmetlerinden ramp'a geçecek bir yöneticinin, ramp bölümüne uygunluğu ölçülmelidir. Mümkünse bu süreç sadece klişe bir sınav ve aynı sorulardan oluşan mülakatlar ile olmamalıdır. Sani Bey eminim ki siz de havaş'da görevli yöneticiler gibi burada yazılanları okuyorsunuz. Geçen senelerde Ahl'de tezgah açan çorapçı amca kadar biz Havaş çalışanlarının da sesini duymanız ,bizi mutlu edecektir.
  • Ido nun bursa istanbul hattini vatandasi duduklucem diye ugrasiyim derken musteriyi budo ya kaptirdin. Eskihisar topcular hattinda da ayni sekilde saglam bir musteri kaybetti,millet karayolunu tercih etti tav aldiktan sonra. Bir de ustune rakip firma geldi. Istanbullines Simdi de Ataturk Havalimani kapaniyor. Bir bursali olarak gram uzulmuyorum tav a. Bursalilarin cok bedduasini aldin.
  • Park pozisyonlarının koordinesini yapan DHMI Ramp Kule personelinin kalitesinin arttırılması ve yaş ortalamasının düşürülmesi körük kullanım oranlarını daha da arttıracaktır.... Personelin işine olan hassasiyetinin ve devlet memuru zihniyeti ile değil işimi en iyi nasıl yaparım zihniyetinin arttırılması da oranları arttıracaktır....
  • sen önce tav olarak ahl'deki kaliteyi arttır ondan sonra konuş ! yağmur yağdığında metro katı göl oluyor bilmem biliyor musun? tabii sen son model makam aracınla seyahat ettiğin için bunları bilmezsin! ayrıca devletten kira ertelemesi istiyorsun aynı şeyi kiracıların içinde yapacak mısın? onlar da senden kiraları ertele talebinde bulunurlarsa ne yapacaksın? siz ve kendi vatandaşını kazıklayan turizmciler iyi alıştınız en ufak bir olayda devlet yardım etsin olayına! sen diyordun tav 1 milyar dolar ciro yaptı diye demek ki paran var niye hala devletten yardım istiyorsun? bu ülkede bir olay oldu mu en çok vatandaşlar mı yoksa sizin gibi gözü doymazlar mı etkileniyor?
  • Bende TAV`in Sabiha Gokcen havalimani isletmesini alacagina inaniyorum. En akillica hareket o olur. 3. havalimanini baska bir firmalarin almasini cok iyi bir sekilde avantaja cevireceginden eminim. Bakalim neler olacak onumuzdeki senelerde.
  • anlam veremiyorum!!! TAV gibi kurumsal derinliği olan bir şirketin sadece %20 iyileştirme yapabilmesi çok az ve bunun altından başka ticari sebepler olduğunu düşünüyorum. Acaba körük kullanım zorluğu çıkarıp terminal büyütme ve yatırıma zorlama stratejisi olabilir mi??????
  • Hmmm, X-ray sırası bazen 50 kişi oluyor, ya bomba orada patlarsa ? Sorun çözülüyor mu o zaman ? Milyon tane adamı ülkene alıyorsun sonra canlı bomba !
  • 3. havalimanının açılmasına yakın elinizdeki hisseleri satın. yatırım tavsiyesidir.
  • biraz kasarsanız sabiha yı alırsınız. adamlar gitmeye niyetli
  • neden %40 değil...?

Turizmde son dakikacıların yine Türkiye’yi tercih edeceğini söyleyen TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, “Bir sıkıntı olduğu muhakkak. Ancak kriz tellallığı yapamayız” dedi

Brüksel'deki terör saldırıları sonrasında havalimanlarında X-Ray'lerin önemi bir kez daha ortaya çıktı. Türkiye'de tek x-ray'e geçiliyordu. Bu proje durdu mu?

Dünya Havalimanları Birliği yönetim kurulu üyesiyim. Orada Avrupa'yı temsil ediyorum. Brüksel patlamasından sonra Avrupa Havalimanları Birliği Genel Sekreteri aradı. Avrupa'da hiçbir havalimanı girişinde X-Ray yok. Bizde var. Biz de Avrupa'ya uyum çerçevesinde bunları yavaş yavaş kaldırmak istiyorduk. Hatta İzmir'de kaldırmıştık. Terminal girişlerinde kuyruk olduğu için bunu başlattık ama son olaylardan sonra vazgeçtik. Çünkü sadece yolcuyu değil, onu karşılayan ve uğurlayanı da korumak zorundayız. Ben kapıdaki X-Raylerin olmasından yanayım. Güvenlik Konseyi de bunu istiyor. Avrupa'da da şimdi terminal girişlerine X-Ray konulması tartışılıyor.

Güvenlik tedbirleri artırıldı mı?

Biz TAV olarak sadece terminal girişlerinde kendi özel güvenlik ekibimizle arama yapıyoruz. Havalimanını koruyan güvenlik kuvvetleridir. Onlar da en üst düzeyde koruma yapıyorlar.

Terör saldırıları yolcu sayısını azalttı mı?

2016 yılı için mayıstan sonrasını beklemek gerekir. Son dakikacılar yine Türkiye'yi tercih edecektir. Bir sıkıntı olduğu muhakkak fakat pozitif bakmak gerekiyor. Kriz tellallığı yapamayız. Tunus'ta da çok ciddi terör olayları oldu. Ama orada hükümet bize yardım etti. Bir takım destekler sağladı. Türkiye'de de hükümetimiz şimdi turizmcilere yardım ediyor.

KİRA ERTELEME İSTİYOR

Turizmciler için destek paketleri açıklanıyor…

Torba Yasa'ya bir tek konaklama tesislerini ve tur şirketlerini koydular. Bu, turizmde zincirin bir halkasıdır. Ulaştırma da turizm açısından önemlidir. O nedenle, bizi de bu paketin içine almaları gerektiğine inanıyorum.

Havalimanları için ne yapılabilir?

Devlete kira ödüyoruz. Örneğin, Bodrum ve İzmir gibi turizmde kaybın yaşandığı bölgelerde belki kiralar ertelenebilir.

Parmak izi uygulaması yaygınlaşacak mı?

Hızlı geçişlerde bunun uygulamasını yapıyoruz. Parmak izini yaygınlaştıracağız.

TAV'ı büyütmek için yeni ihalelere girecek misiniz?

Filipinler'de ihaleye girdik. Bir aya kadar belli olur. Güneydoğu Asya'ya sıcak bakıyoruz. Bundan sonraki 20 yılda büyüme orada olacak. Afrika ve Ortadoğu'da radarımızda olan bölgeler.

70 HAVALİMANINDA AYAK İZİMİZ VAR

TAV'ın kaç havalimanında izi var?

Türkiye'de İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes, Milas-Bodrum ve Gazipaşa-Alanya Havalimanları'nı işletiyoruz. Yurtdışında ise Tiflis, Batum, Monastır, Enfidha-Hammamet, Üsküp, Ohrid, Medine ve Zagreb Havalimanları'nda hizmet sunuyoruz. 70 havalimanında ise servis şirketleri ile ayak izimiz var.

YENİ HAVALİMANIYLA % 50 GELİR KAYBI OLUR

Atatürk Havalimanı'nın sözleşmesi 2021'de bitiyor. İstanbul'un yeni havalimanının ilk etabı da 2018'de açılacak. Bu sizin işlerinizi yüzde kaç etkiler?

Yeni havalimanı açıldıktan sonra yüzde 50 kaybımız olur. Bunun için hem inorganik hem de organik fırsatlara bakıyoruz. Satın alma ya da özelleştirme projeleri ilgi alanımızda. Uzun dönemde havacılık dışı gelirlerin toplam gelire oranını yüzde 70'e çıkarmayı hedefliyoruz.

Atatürk Havalimanı'na yapılan ilave yatırım ne zaman devreye girecek?

İlave tesisle yolcu sayımızı 70 milyona çıkarıyoruz. Atatürk Havalimanı'nda VIP tarafını uzatıyoruz. Bir aya kadar tamamlarız. 75 milyon euro harcadık, 8 ilave köprü yapıyoruz. Bu bir rahatlama sağlayacak.

YENİ YAZILIMLARLA KÖRÜK OPTİMİZASYONU % 20 ARTTI

IT şirketinin üzerinde çalıştığı teknolojik yenilikler var mı?

IT şirketimizde çözümler üretiyoruz. Mesela havalimanlarında iki tane kulemiz var. Biri hava trafik kontrol kulesi, diğeri apron kulesi. Hava trafik kontrol kulesi, uçak inip, teker yere değdikten sonra görevi apron kuleye devreder. Bunların ikisi telefonla haberleşirdi. Bir program yazdırdık. Hava trafik kulesi, uçağın tekeri yere değdikten sonra numarasını ve tipini giriyor. Apron kule bunu bir körüğe yerleştiriyor. Bu sayede, körüklerde optimizasyon yüzde 20 arttı. Her körüğe günde 8 uçak park edebiliyordu. Şimdi 11 uçak park etmeye başladı. IT şirketine tüm bilgiyi yolcunun avucunun içine indirmemiz gerektiğini söyledik. Dünyada ilk defa havalimanı mobil uygulamasını herkes telefonuna indirdi.

Dilek Güngör / Sabah

Sani Şener'den önemli açıklamalar

Yorumlar Tüm Yorumlar (17)

Devlet zihniyetinin özel sektörde yaşatılması ~ 8 yıl önce
Köklü yer hizmeti kuruluşu olan Havaş'ın bu denli yeteneksiz orta kademe yöneticilerin eline düşmesi tam anlamıyla bir facia. Her geçen gün bu şirketin kan kaybetmesinin en büyük sebeplerin de başında bu gelmekte. Tav'ın bu şirket için yapmak istediği şey hakkında bir fikri olup olmadığı konusunda ciddi şüphelerim var. Havaş İK'nım gerçek anlamda elindeki personelin ne gibi yetkinliklere sahip olduğu konusunda da bir fikri olmadığı açık. Yüksek potansiyeli olan kişiler yerine, eski devlet zihniyetindeki insanların allayıp pulladığı ,hısım akraba ve eşlerini kolladığı halk dilinde torpilli kişilerin istasyonlarda bir yerlere getirilmesi bunun en büyük kanıtı. Gerçek anlamda İK da profosyonel yaklaşımlara ihtiyaç var. Kurumsal olduğunu iddiaa eden bir şirketin çalışanlarına bu kurumsal kimliği benimsetmesi şart. Şirketin kilit noktalarında ,şirket içindeki deneyimli personelin getirilmesi çabası elbette anlaşılabilinir bir durumdur.Fakat bu atamaların, kişilerin gerçekten de o pozisyona uygun olup olmadığının çok detaylı olarak ölçülmeden yapılması kurumsallıktan çok uzak bir yaklaşım. Sadece personel ile klasik mülakat ve sınav teknikleri yerine, personelin verilecek olan görevin gerekliliklerine ne kadar uygun olduğu ölçülmelidir. Yani personel içinden bir yolcu hizmetleri müdürü seçilirken bu pozisyona uygun sınama teknikleri geliştirilmelidir. Aynı şekilde ramp müdürü seçilirken de , harekat yada lojistik müdürü seçilirken de bu teknik uygulanmalıdır. Yatay atamalar için de yolcu hizmetlerinden ramp'a geçecek bir yöneticinin, ramp bölümüne uygunluğu ölçülmelidir. Mümkünse bu süreç sadece klişe bir sınav ve aynı sorulardan oluşan mülakatlar ile olmamalıdır. Sani Bey eminim ki siz de havaş'da görevli yöneticiler gibi burada yazılanları okuyorsunuz. Geçen senelerde Ahl'de tezgah açan çorapçı amca kadar biz Havaş çalışanlarının da sesini duymanız ,bizi mutlu edecektir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Radikeler ~ 8 yıl önce
Yoneticilerinde kendi isleri(firmalari) oldugu duyumlari aliniyor.
Bakınız ~ 8 yıl önce
Bakınız ADB ve AYT örnekleri.
Tav a yazik ~ 8 yıl önce
Ido nun bursa istanbul hattini vatandasi duduklucem diye ugrasiyim derken musteriyi budo ya kaptirdin. Eskihisar topcular hattinda da ayni sekilde saglam bir musteri kaybetti,millet karayolunu tercih etti tav aldiktan sonra. Bir de ustune rakip firma geldi. Istanbullines Simdi de Ataturk Havalimani kapaniyor. Bir bursali olarak gram uzulmuyorum tav a. Bursalilarin cok bedduasini aldin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tavcı ~ 8 yıl önce
tav'da seni kaybettik diye çok üzülüyor
KUMANYAYI AZ YE....ÇOK ÇALIŞ.... ~ 8 yıl önce
Park pozisyonlarının koordinesini yapan DHMI Ramp Kule personelinin kalitesinin arttırılması ve yaş ortalamasının düşürülmesi körük kullanım oranlarını daha da arttıracaktır.... Personelin işine olan hassasiyetinin ve devlet memuru zihniyeti ile değil işimi en iyi nasıl yaparım zihniyetinin arttırılması da oranları arttıracaktır....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sorular ~ 8 yıl önce
sen önce tav olarak ahl'deki kaliteyi arttır ondan sonra konuş ! yağmur yağdığında metro katı göl oluyor bilmem biliyor musun? tabii sen son model makam aracınla seyahat ettiğin için bunları bilmezsin! ayrıca devletten kira ertelemesi istiyorsun aynı şeyi kiracıların içinde yapacak mısın? onlar da senden kiraları ertele talebinde bulunurlarsa ne yapacaksın? siz ve kendi vatandaşını kazıklayan turizmciler iyi alıştınız en ufak bir olayda devlet yardım etsin olayına! sen diyordun tav 1 milyar dolar ciro yaptı diye demek ki paran var niye hala devletten yardım istiyorsun? bu ülkede bir olay oldu mu en çok vatandaşlar mı yoksa sizin gibi gözü doymazlar mı etkileniyor?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
belki ~ 8 yıl önce
adam kira erteleme istemiyor durumlar kötüleşirse ki doğaldır bu nasıl bir afet sonrası o bölgedeki insanların ödemeleri erteleniyor adamda turizm çok kötü giderse BELKİ erteleme istenebilir demiş. ilk emir oku oku!!! önce oku anla biraz kafanı çalıştır
belki'ye ! ~ 8 yıl önce
yukarıda büyük siyah puntolarla '' KİRA ERTELEME İSTİYOR'' diye yazıyor istersen sen oku oku !!! ama gözlerinle tamam mı kafası çok çalışan ! sivri zeka !!!
isg ~ 8 yıl önce
Bende TAV`in Sabiha Gokcen havalimani isletmesini alacagina inaniyorum. En akillica hareket o olur. 3. havalimanini baska bir firmalarin almasini cok iyi bir sekilde avantaja cevireceginden eminim. Bakalim neler olacak onumuzdeki senelerde.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
%80 ~ 8 yıl önce
anlam veremiyorum!!! TAV gibi kurumsal derinliği olan bir şirketin sadece %20 iyileştirme yapabilmesi çok az ve bunun altından başka ticari sebepler olduğunu düşünüyorum. Acaba körük kullanım zorluğu çıkarıp terminal büyütme ve yatırıma zorlama stratejisi olabilir mi??????

Yanıtla

Kalan karakter 1000
%5 ~ 8 yıl önce
ya kardeşim acaip komplo teorileriyle beyniniz yanmış sizin... ya sopa yememişsiniz yada optimizasyon nedir bilmiyorsunuz...
Bomba! ~ 8 yıl önce
Hmmm, X-ray sırası bazen 50 kişi oluyor, ya bomba orada patlarsa ? Sorun çözülüyor mu o zaman ? Milyon tane adamı ülkene alıyorsun sonra canlı bomba !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sat sat ~ 8 yıl önce
3. havalimanının açılmasına yakın elinizdeki hisseleri satın. yatırım tavsiyesidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
nnnn ~ 8 yıl önce
biraz kasarsanız sabiha yı alırsınız. adamlar gitmeye niyetli

Yanıtla

Kalan karakter 1000
%20 ~ 8 yıl önce
neden %40 değil...?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
%80 ~ 8 yıl önce
neden %10 değilse o sebepten.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000