26 Şubat 2019, Salı 13:03:48

Diplomatik ilişkilere THY etkisi

Türkiye’nin Ulanbator Büyükelçisi Ahmet Yazal, Türk Hava Yolları’nın (THY) Moğolistan’a doğrudan uçuşlarını başlatması halinde iki ülke arasındaki ilişkilerde önemli sıçrama yaşanacağını söyledi.
  • TÜRKLERİN ANA YURDU MOGOLİSTANDIR ! ! ! BU NE BİÇİM HABER ? ? ? İLİŞKİ SIÇRAMASI NE DEMEK ? ? ? MOĞOLİSTAN VE DOĞU TURKİSTAN ÇİN İŞGALİ ALTINDADIR ! ! ! ATAYURDUMUZ ORASIDIR ? SİZ ATALARINIZIN RİZEDEMİ ? TRABZONDAMI ? ELAZIĞDAMI DOĞDUĞUNU ZANNEDİYORSUNUZ BRE CAHİLLER ! ! ! MOGOLİSTANDAN DOĞU TÜRKİSTANDAN ÇIKIP GELMİŞİZ BU TOPRAKLARA SONRA ANADOLUYA SIKIŞIP KALMIŞIZ ALLAH TEKRAR KENDİ TOPRAKLARIMIZDA ÖZGÜRCE DOLAŞMAYI NASİP ETSİN İNŞALLAH BU YÜCE TÜRK MİLLETİNE ! ! ! HOŞ İÇİMİZDE NE KADAR TÜRK KALDI ODA TARTIŞILIR YA !
  • THY TEKNİK ENGELLİ HASTA calışanını işten attı

Türkiye’nin Ulanbator Büyükelçisi Ahmet Yazal, Türk Hava Yolları’nın (THY) Moğolistan’a doğrudan uçuşlarını başlatması halinde iki ülke arasındaki ilişkilerde önemli sıçrama yaşanacağını söyledi.

Büyükelçi Yazal, Türkiye ile Moğolistan arasındaki ilişkiler hakkında AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, iki ülkenin 50 yıldır diplomatik ilişki içinde olduğunu, Türkiye’nin Ulanbator Büyükelçiliğinin ise 1996’dan beri faaliyet gösterdiğini hatırlattı.

İki ülke arasında diplomatik ilişki kurulmasının 50. yılı dolayısıyla bu yıl daha fazla faaliyet, tören ve etkinliklerin düzenlendiğini aktaran Yazal, ayrıca karşılıklı üst düzey ziyaret düzenlenmesi için çalıştıklarını ifade etti.

“Binlerce yıla giden bir dostluk ve ortak gelenekler var.” diyen Yazal, Moğolistan halkının, ülkedeki Türk mirası tarihi eserleri Moğol tarihinin de parçası olarak gördüğünü söyledi.

Ahmet Yazal, Türkiye ile Moğolistan arasındaki siyasi ilişkileri “mükemmel” şeklinde tanımladı ancak ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Ticaret hacminin iki ülke arasındaki potansiyelin çok gerisinde kaldığını vurgulayan Yazal, "Bunun nedenlerinden birisi, Moğol hükümetinin IMF programı uygulaması nedeniyle altyapı yatırımlarına girememesidir. Bu aşılırsa eminim firmalarımız buradan çok pay alacaktır.” diye konuştu.

Yazal, şöyle devam etti:

“İkinci neden ise uzaklık. Türk iş adamları burayı öncelikli bir hedef olarak seçmiyorlar. Bunların üzerinde en etkili olan sebep ise buraya ulaşımın güçlüğü. THY buraya haftada 3 gün uçuyor ancak Moğolistan ile anlaşmamızdaki 500 koltuk sınırı yüzünden, haftada 3 kere küçük uçakla uçmak zorunda kalıyor. O uçağın Bişkek’te durup yakıt alması gerekiyor. Ticaret bakımından en önemlisi ise THY kargo taşıyamıyor. Hava kargo olmayınca da mesafeyle birlikte bu pazar cazip olmaktan çıkıyor. Uzun süredir Moğolistan ile koltuk sınırının kaldırılması için müzakereler devam ediyor. Hedefimiz geniş gövdeli uçaklarla buraya her gün uçuş olması. Bunda belirli bir mesafe de kaydettik. THY’nin buraya doğrudan uçuşlarını sağlarsak bu Moğolistan ile ilişkilerde inanılmaz bir sıçrama olacaktır. Bu olursa 45 milyon dolara yakın ticaret hacmini, birinci yılın sonunda 150-200 milyon dolara çok rahat taşıyabiliriz.”

Türkiye'nin Moğolistan’daki avantajının Türk mallarının bilinmesi ve tercih edilmesi olduğunu söyleyen Yazal, “Burada Türkiye merakı, ilgisi var. Tersi de bizde var. Ata yurdunun burada olması, Türklerin en eski anıtları, bilinen Türkçe en eski metinler Orhun Nehri, Ötüken, Orhun Vadisinin burada yer alması ilgiyi artıyor.” dedi.
 

Diplomatik ilişkilere THY etkisi

Yorumlar

ŞAKAMI BU ~ 5 yıl önce
TÜRKLERİN ANA YURDU MOGOLİSTANDIR ! ! ! BU NE BİÇİM HABER ? ? ? İLİŞKİ SIÇRAMASI NE DEMEK ? ? ? MOĞOLİSTAN VE DOĞU TURKİSTAN ÇİN İŞGALİ ALTINDADIR ! ! ! ATAYURDUMUZ ORASIDIR ? SİZ ATALARINIZIN RİZEDEMİ ? TRABZONDAMI ? ELAZIĞDAMI DOĞDUĞUNU ZANNEDİYORSUNUZ BRE CAHİLLER ! ! ! MOGOLİSTANDAN DOĞU TÜRKİSTANDAN ÇIKIP GELMİŞİZ BU TOPRAKLARA SONRA ANADOLUYA SIKIŞIP KALMIŞIZ ALLAH TEKRAR KENDİ TOPRAKLARIMIZDA ÖZGÜRCE DOLAŞMAYI NASİP ETSİN İNŞALLAH BU YÜCE TÜRK MİLLETİNE ! ! ! HOŞ İÇİMİZDE NE KADAR TÜRK KALDI ODA TARTIŞILIR YA !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tk ~ 5 yıl önce
Ötüken Türk, Moğol ve Orta Asya tarihlerinde kutsal başkenttir. Ötügen olarak da söylenir. Ötügen Türklerin yeryüzünde ilk var olduğu ve oradan Dünya’ya dağıldığı yerin adı olarak da kabul edilmektedir. Ortak tarih.
Saka ~ 5 yıl önce
Sen bakta o yunan su anki topraklarimizda ozgurce dolasmaya kalkmasin sen mogolistan ve D. turkistanda dolasmak isterken. Tarihi yok sayamayiz ama kalkipta mogolistan icin bizim topragimiz demek yanlis olur ve su anda o ulkede yasayanlara ters gelmek olur. Gider mogolistani ziyaret eder geliriz ama hak iddia etmeyiz.
tk ~ 5 yıl önce
THY TEKNİK ENGELLİ HASTA calışanını işten attı

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000