29 Mart 2015, Pazar 15:01:36

"THY'DE 3 PİLOT PSİKOLOJİK NEDENLERLE EMEKLİYE AYRILDI"

Türkiye’de psikolojik rahatsızlığı olan bir pilot uçak uçurabilir mi? Bunu önlemek için yeterli denetim ve mekanizmalar mevcut mu? TALPA Genel Koordinatörü Behçet Kömürcü, pilot adaylarının sertifika almadan önce çok sıkı bir takım muayenelerden geçtiklerini ifade ediyor.
  • Iyi günler benimde hedefim pilot olmak ancak daha önce psikiyatrik rahatsızlıklarım oldu dikkat eksikliği ve kaygı bozukluğu daha sinra yapılan testte dikkatimin dağınık olmadığını öğrendim ancak bu tedaviler ve konulan teşhis sıkıntı yaratır mı ??
  • thy nın gösterdiği bu olumlu davranışı diğer hava yolu şirketlerinden de bekliyoruz, ayrıca Germanwings olayında pilot kabinde yalnız kalmış, thy da böyle bir şeye izin verilmiyormuş, yani kokpitte pilotlar tek kalamıyormuş. elleri öveceğimize kendi değerlerimize sahip çıkalım, adamların sorumsuzluluğu kaç cana mal oldu
  • thy bu konuda oldukça titiz, keşke bu hassasiyeti ve sorumluluğu başka hava yolu şirketleri de gösterse , örnek alınması gereken bir tutum ve davranış tebrikler thy
  • 3 pilot şart arkadaşlar cpl olsun veya ppl li ne olacak saglam olur
  • Hepinizin kontrole ihtiyacı var,
  • Alayi hasta zaten ki kendini ispatlamaya calisma reklam yapmaya calisma laf sokmaya calisma kabullenmeme sacmalama.Saymakla bitmez.ooo cesit cesit tip var.hepsini biliyorum.psikoloji komple bozuk.asarlar keserler takdir almislardir hatasizdirlar.kime anlatioyorum ki neyse ugrasip duruyoruz iste.tmm tmm en iyi pilot sensin.
  • THY DE INTIHARA TESEBBUS ETMIS PILOTLAR VAR... BASKA SIRKETLERDEDE VAR... Bu yuzden saglik muayenelerinde (intihara tessebbus ettiniz mi sorusu sorulmaya baslandi,,
  • kamuoyunu rahatlatmak için başka neler yapılacak merak ediyorum. trafik kazaları uçak kazalarından kat kat fazla,bu kadar önlem alınıyor mu?hayır.ayağını yerden kesiyorsun ve kurallar net.limitler net.bunun dışına çıktığında ölürsün.bu kadar basit.bir kısımı rahatlatmak için şekilden şekile girmek hiç bir şeyi çözmez.
  • THY bu Germanwings kazasindan sonra bu kuralı getirdi.
  • Muayene derken yeni öğrendim. THY de uçan yabancı kaptanların EASA gereği sağlık muayeneleri geldikleri diğer ülkelerde yapılıyormuş bizim TÜRK HASTANELERİN raporları geçerli değilmiş. Ayrıca yine bu kaptan ve fo ların simülatör ve yıllık yol kontrolları THY de görevli YABANCI ÖĞRETMEN KAPTANLAR tarafından yapılabiliyormuş. Büyük ülkenin büyük THY si. Maaş ver iş ver ama ne sağlığını ne de uçuşunu kontrol edebil!!!!!!!!!!!

Alman havayolları şirketi Germanwings’e ait Barselona-Düsseldorf seferini yapan ve Alpler’e çakılan uçağın düşmesinde sorumluluğun yardımcı pilot Andreas Lubitz’de olduğu düşünülüyor. Son olarak Lubitz’in psikolojik rahatsızlık geçirdiği ve rahatsızlığını çalıştığı şirketten sakladığı açıklandı.

Peki örneğin Türkiye’de psikolojik rahatsızlığı olan bir pilot uçak uçurabilir mi? Bunu önlemek için yeterli denetim ve mekanizmalar mevcut mu?
Türkiye Havayolu Pilotları Derneği Talpa’nın Genel Koordinatörü Behçet Kömürcü, pilot adaylarının sertifika almadan önce çok sıkı bir takım muayenelerden geçtiklerini ifade ediyor.

20 yıl Türk Hava Kuvvetleri’nde, 21 yıl da Türk Hava Yolları uçaklarında kaptanlık yapmasının ardından emekliye ayrılan Kömürcü, “Pilot eğitimine başlamak için üniversite mezunu olmak gerekiyor. Pilot olabilmek için de adaylar çeşitli psikolojik testlere tabii tutuluyor. Pilot adayları DLR testi, psikomotor testi ve kişilik testi gibi bir takım psikolojik testlerden geçiriyorlar. Bu testlerden geçtikten sonra eğitime başlıyorlar. Geçemezlerse zaten eğitime alınmıyorlar.”

Peki ya bir pilot hayatının ilerleyen dönemlerinde rahatsızlık geçirmişse? Behçet Kömürcü, bunun için de gerekli mekanizmaların bulunduğunu söylüyor.
“Pilotlar her yıl sağlık muayenesine girerler. Kan, idrar, röntgen, göz, kulak-burun-boğaz, kardiyoloji, nöroloji, psikoloji… Herşey muayene edilir. Geniş kapsamlı bir check-up gibi.

“Eğer bu muayeneler olumlu sonuç vermezse pilotun uçuşları hemen durdurulur. Şirket pilotu tedaviye sevk eder. Hastaneden, ‘ticari havayolu pilotluğu yapmaya uygundur’ onayı gelmesi gerekir.

PİLOTLAR YALNIZ KALMIYOR
“Pilot örneğin depresyon geçiriyorsa ve bu fark edilmişse hemen tedaviye sevk edilir. Tedavi masrafını şirket karşılar. Tedavi süresi maksimum iki yıldır. Bu iki yıl içinde eğer pilotluk yapmaya elverişlidir sertifikası verilmezse uçuştan alınır, emekliye sevk edilir.”

Bu prosedürün Türkiye’deki tüm havayolu şirketleri tarafından izlendiğini belirten Kömürcü, bunun Sivil havacılık idaresinin kuralları dahilinde olduğunu belirtiyor. “Bu yalnızca Türkiye’yede özel değil, uluslararası kurallar bu prosedürlerin izlenmesini gerektirir” diyor.

3 PİLOT EMEKLİYE SEVKEDİLDİ
Kömürcü, bu çerçevede THY’de çalıştığı yıllarda üç pilotun psikolojik nedenlerle emekliye sevk edildiğini de ifade ediyor.

Germanwings uçağının kara kutusundaki ses kayıtları yardımcı pilotun, dışarı çıkan pilotu içeri almadığına işaret ediyor.
Uzmanlara göre Türkiye'deki uygulamada, pilot ya da yardımcısı kokpitte tek başına kalmıyor. Bir kişi dışarı çıkacağı zaman içeri eğitimli bir kabin memuru alınıyor. (BBCTürkçe)

"THY'DE 3 PİLOT PSİKOLOJİK NEDENLERLE EMEKLİYE AYRILDI"

Yorumlar Tüm Yorumlar (41)

bekir ~ 7 yıl önce
Iyi günler benimde hedefim pilot olmak ancak daha önce psikiyatrik rahatsızlıklarım oldu dikkat eksikliği ve kaygı bozukluğu daha sinra yapılan testte dikkatimin dağınık olmadığını öğrendim ancak bu tedaviler ve konulan teşhis sıkıntı yaratır mı ??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yağmur altan ~ 9 yıl önce
thy nın gösterdiği bu olumlu davranışı diğer hava yolu şirketlerinden de bekliyoruz, ayrıca Germanwings olayında pilot kabinde yalnız kalmış, thy da böyle bir şeye izin verilmiyormuş, yani kokpitte pilotlar tek kalamıyormuş. elleri öveceğimize kendi değerlerimize sahip çıkalım, adamların sorumsuzluluğu kaç cana mal oldu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kim dio onu ~ 9 yıl önce
sende kardes pek bi safmissin her denilene inanion :)
gezgin ~ 9 yıl önce
thy bu konuda oldukça titiz, keşke bu hassasiyeti ve sorumluluğu başka hava yolu şirketleri de gösterse , örnek alınması gereken bir tutum ve davranış tebrikler thy

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
3 pilot şart arkadaşlar cpl olsun veya ppl li ne olacak saglam olur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sayın yorumcular ~ 9 yıl önce
Hepinizin kontrole ihtiyacı var,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hasta ~ 9 yıl önce
Alayi hasta zaten ki kendini ispatlamaya calisma reklam yapmaya calisma laf sokmaya calisma kabullenmeme sacmalama.Saymakla bitmez.ooo cesit cesit tip var.hepsini biliyorum.psikoloji komple bozuk.asarlar keserler takdir almislardir hatasizdirlar.kime anlatioyorum ki neyse ugrasip duruyoruz iste.tmm tmm en iyi pilot sensin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
THY DE INTIHARA TESEBBUS ETMIS PILOTLAR VAR... BASKA SIRKETLERDEDE VAR... Bu yuzden saglik muayenelerinde (intihara tessebbus ettiniz mi sorusu sorulmaya baslandi,,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kardeş ~ 9 yıl önce
Psikiyatrik Muayenelerde intihara teşebbüs sorusu standarttır. Naber nasılsın demekle psikiyatrik muayene olmaz zaten!
kazalar kazalar ~ 9 yıl önce
kamuoyunu rahatlatmak için başka neler yapılacak merak ediyorum. trafik kazaları uçak kazalarından kat kat fazla,bu kadar önlem alınıyor mu?hayır.ayağını yerden kesiyorsun ve kurallar net.limitler net.bunun dışına çıktığında ölürsün.bu kadar basit.bir kısımı rahatlatmak için şekilden şekile girmek hiç bir şeyi çözmez.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
THY bu Germanwings kazasindan sonra bu kuralı getirdi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Muayene derken yeni öğrendim. THY de uçan yabancı kaptanların EASA gereği sağlık muayeneleri geldikleri diğer ülkelerde yapılıyormuş bizim TÜRK HASTANELERİN raporları geçerli değilmiş. Ayrıca yine bu kaptan ve fo ların simülatör ve yıllık yol kontrolları THY de görevli YABANCI ÖĞRETMEN KAPTANLAR tarafından yapılabiliyormuş. Büyük ülkenin büyük THY si. Maaş ver iş ver ama ne sağlığını ne de uçuşunu kontrol edebil!!!!!!!!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
muayene ~ 9 yıl önce
haklısın kardeş, THY kendi pilotlarını her seferinde değişik bir hastaneye yolluyor ama yabancılar kendi memleketlerine gidip her seferinde aynı doktora ve hatta varsa kendi tanıdıkları ve arkadaşlarına muayene oluyorlar. THY 'ının her konuda olduğu gibi bu konuda da gereken hassasiyeti göstereceğine yürekten inanıyorum.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000