05 Mayıs 2013, Pazar 10:11:45

THY'DEN YENİ HAVALİMANI HAMLESİ

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, “A380’de 550, Boeing 747’de de 450 yolcu taşınıyor. New York’a kalkan 2 uçağın yolcusunu tek uçakta toplamak mümkün olacak. 3’üncü havalimanında THY’nin ayrı bir terminali olmasını isteyeceğiz” dedi.
  • ne yalaka muhabirmissin. bir tane bile zor soru soramadinmi? pesin ucak alim komisyonlari, es dost sirkete doldurdugun rizeliler, grev, yok efendim 380 550 yolcu tasiyormus, icine bir tane koltuk koy 1 yolcu tasir. bu nasil hesap yapmak, transfer yolcu iyi kazandirir, gunde o alana 5 ucusun olsun tum transferi toplarsin. 1 380 baglamakla para kazanilmaz o route tan. senin derdin nakit ucak alim komisyonu kimi kandiriyorsun
  • Topçu, sende aynı Kanada gibisin bende senin tavrını hiç anlayamadım ...
  • Nasil bir röportajdır ki THY'nin hatta ülkenin önemli konularından biri olan Grev konusunda bir soru soramaz ve cevap alamazsınız, yazık....
  • Borsa düşüşte,tur şirketleri uçuş iptallerine başladı bile,12 yıldır çalıştığım şirketime verdiğim emeklerden sonra,şirket çalışanlarının greve gitmesine bile sesinizi çıkartmadınız,sms ile 305 arkadaşımızı işten attınız,,sadece grevde kaybedilecek zarar yerine çalışanların işe geri dönüşünü onayın,sonrasında tazminatını verip çıkartmak sizin bileceğiniz iş,şirket büyiyor büyütiyoruz takdir ederseniz,bverdiğiniz paralarapirttimelar kaç yıl çalışacak bakalım,nerede eski kafalar nerede,şirketim ülkem nereye gidiyor,bu iş 14 üne kalmaz umarım
  • O iş yalan oldu. Kar payını unutun.
  • Milli havayolu mu, yuzde 51'i satilmis bir havayolu milli filan degildir dostum kimsekimseyi kandirmasin haaa sen kendini kandir o sikinti degil, bu sirketin yuzde 51' i kimin o bile belli degil, dolayisiyla duygusal takilmaya gerek.yok,parayi veren dudugu calar, haaa sen.salaksindir yabanciya kolelige aliskinsindir o baska ama buna bizi alet etme
  • işçilerin emekçilerin alin terini gasp ederek dünya birincisi olsan ne yazar agam, istersen filonun hepsi 380 alsun bikere ah almissiniz..
  • Kar payını unutturdular, ortaklara dağıttılar, personeli unuttular
  • umarım ki o günleri sen göremezsin...
  • THY için ayrı terminal olsun ama inşallah o günlerde hamdi topçu THY de olmasın...

Hürriyet Gazetesi yazarlarından Vahap Munyar, THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ile yaptığı söyleşiyi köşesine taşıdı.

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Hava-İş’le yaşadıkları grev kararı gerginliği üzerinde durmadan doluluk rekoruna değindi:

- Şu anda 100 ülkeye uçuyoruz. Bu konuda dünya birincisi olduk. Uçtuğumuz ülke sayısı yıl sonuna kadar 110’a çıkacak. Air France, 88 ülkeyle bu konuda dünya ikincisi. Geçen yıl 35 yeni hat açtık, buna rağmen ortalama dolulukta yüzde 78’le rekor kırdık. Bu yıl yüzde 79’a çıktı.

Bu yıl hizmet verecekleri yolcu sayısının 46 milyona ulaşacağını belirtti:

- Ortadoğu, Afrika ülkeleri ve Orta Asya’ya en iyi bağlantı artık İstanbul’dan gerçekleşiyor. Bu durum, transit yolcu sayımızı artırıyor. Nitekim şimdiki transit yolcu sayımız 2003’te 10 milyon olan toplam yolcu sayımızı geride bıraktı.

Transit yolcu oranlarına Kenya örneğini verdi:

- Nairobi’den kalkan uçağımızdaki transit yolcuda yüzde 92’yle rekor kırdık. Bir uçakta İstanbul’dan 102 farklı noktaya uçmayı planlayan yolcu vardı. İstanbul, dünyada en fazla noktayla bağlantısı olan ikinci merkez konumunda.
ABD’nin New York kentine günde 3 seferin artık yetmediğini vurguladı:

- Aynı durum Çin ve Hong Kong’ta da yaşanıyor. Yeni bir karar verme aşamasındayız.

- Ne kararı?

- Airbus 380 ve Boeing 747-800 alımı konusunda bir karar vermek durumundayız. A380, tam 550, Boeing 747 de 450 yolcu taşıyor. Bu konuda kararımızı yıl sonuna kadar vereceğiz.

- Atatürk Havalimanı’nda bu uçakların yolcu trafiğini yönetmenin zor olacağını söylüyordunuz. Bu, 3’üncü havalimanına hazırlık mı?

- New York’a kalkan 2 uçağın yolcusunu tek uçakta toplamak mümkün olacak. Böylece sefer sayısı artırmadan daha fazla yolcu taşıma imkanına kavuşacağız. 3’üncü havalimanında zaten THY’nin ayrı bir terminali olmasını isteyeceğiz.

Avrupa’daki uçuş noktalarının da arttığını kaydetti:

- Bu yıl Lüksemburg, Letonya, Estonya ve Malta’yı da ekleyince Avrupa’da uçmadığımız ülke kalmayacak.
Önümüzdeki dönemde Güney Amerika’ya da yoğunlaşacaklarına vurgu yaptı:

- Bu yıl sefer başlatacağımız ülkeler arasında Venezüela, Küba ve Meksika da yer alıyor. Venezüela Devlet Başkanı Chavez’in, “THY’nin ilk uçağını ben karşılayacağım” sözü vardı. Ömrü vefa etmedi.

Kanada’da yaşadıkları sıkıntıyı dile getirdi:

- Kanada’da şu anda Toronto’ya uçuyoruz. Örneğin Montreal’e de sefer düzenlemek istiyoruz. Başvurularımız hep cevapsız kalıyor. Toronto’ya da sefer sayısını artırmak istiyoruz, bu konuda da önümüzü açmıyorlar. Kanada’nın bu tavırını anlayabilmiş değiliz.

Yeri gelmişken uçak siparişlerini de anımsattı:

- Airbus ve Boeing’ten 20’şer olmak üzere 40’ı geniş gövdeli 278 uçak siparişimiz var. Siparişlerimizin toplam değeri 38 milyar doları buluyor. Uçakların filomuza katılmasının 2020 sonuna kadar tamamlanmasını bekliyoruz. 2020’de filomuz 450’ye kadar çıkabilecek.

THY, Hava-İş’le grev gerginliği yaşasa da, hız kesmeden büyümesini sürdürüyor. 17 şirket, 13 milyar dolar yıllık ciro ve 32 bin personelle büyük bir holdinge dönüşmüş bulunuyor.

Yıllık tanıtım bütçesi 130 milyon dolara çıktı

HamdiTopçu, Şampiyonlar Ligi’nde finale kalan Borussia Dortmund’la sponsorluk anlaşmalarının takımın başarısıyla iyi denk düştüğünü vurguladı:

- Manchester United ve Barcelona ile anlaşmamız noktalandı. Katar, Barcelona’ya büyük bir teklifte bulundu. Biz de ikinci planda kalmamak için çekildik. Almanya’da futbol yükseliyor. Aslında bir başka kulüple görüşmelere başlamıştık. Son anda Borussia Dortmund gündeme geldi.

Basketbolda Euroleauge’le sponsorluk anlaşmalarının başarıyla yürüdüğünü kaydetti:

- 5 yıl artı 5 yıl opsiyonlu bir anlaşmamız var. 3 yılı geride kaldı. Biz süreyi şimdiden 10 yıla çıkarmayı düşünüyoruz. Bizim en başarılı sponsorluk anlaşmamız Euroleauge ile yürüyor. Karşılaşmaları dünyada 800 milyon kişi canlı izliyor.
- Bir de golf sponsorluğunuz var.
- 12 ülkede THY’nin adını taşıyan golf turnuvası düzenleniyor. Final Antalya’da.
- Tanıtım ve sponsorluk bütçeniz yıllık ne düzeye çıktı?
- 130 milyon doları buluyor.
- Bunun ne kadarı kulüp ve sporcularla yapılan anlaşmalara gidiyor?
- Yüzde 10’u.

Yılda 100 milyon dolarlık yazılım şirket kurduruyor

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’ya Assan Grubu’yla uçak koltuğu üretimi işinin nasıl gittiğini sordum:

- Ekonomi sınıfı koltukların testleri söz konusu. Zaten THY’nin 15 yeni uçağında kullanılmak üzere bağlantı kurmuştuk. Bunun ardından business class koltukların üretimine de adım atılacak.

Sonra galey üretimine uzandı:

- Bu şirket ilk aşamada uçakların mutfak, genel kullanım amaçlı küçük dolap ve elbise dolaplarını yapacak. Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki tesislerde haziranda Boeing’e üretim yapacağız. Airbus’la da görüşüyoruz.

Kısa süre önce MNG Teknik’i aldıklarını anımsattı:

- Atatürk Havalimanı’nda uçak bakımı konusunda önemli bir alana sahip olduk. Şirketin ismini değiştireceğiz. Sabiha Gökçen’deki Habom, 380 bin metrekare alanda aynı anda 12 uçağa bakım yapılmasına imkan tanıyacak. Orası yıl sonunda tam teşekküllü faaliyete geçecek.

Turkish Do&Co’dan da çok memnun olduklarını vurguladı:

- Servis ettiğimiz yemeklerle ilgili bazı yenilikler gerçekleştirmek üzere araştırma yapıyoruz.

Bir de yeni şirketin işaretini verdi:

- Yazılıma yılda 100 milyon dolar harcıyoruz. Bu kaynak ülkemizde kalsın diye yerli yazılıma odaklanacağız. Üniversitelerle görüşüyoruz. Bir yazılım şirketi kuracağız.

Yatırım için ilham verecek

Ekonomistler ve finans çevreleri, Sinop’ta inşa edilecek nükleer santral ile İstanbul’a yapılacak 3’ncü havalimanının, Türkiye’nin ekonomisine olumlu katkı sağlayacağını belirtiyor. Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver, sermaye piyasalarının özü itibarıyla portföy yatırımlarını içermesine karşın sanayi yatırımlarının ülkenin ciddi anlamda ihtiyaç duyduğu yatırımlar sınıfında yer aldığını söyledi. Ünver, Türkiye’nin son 10 yılda yüksek büyüme oranları yakaladığını dile getirdi. Yeni yapılacak havalimanının yatırımcıların Türkiye’ye gelişleri açısından önemli kolaylıklar sağlayacağına  dikkati çeken Ünver, “Dünya ile fiziksel entegrasyon olmadan, finansal entegrasyon olmaz. Finans piyasalarında insanlar işlem yapıyor. Bu insanların Türkiye’ye geliş gidişleri önemli. Bu açıdan bakıldığında 3’ncü havalimanının öneminini iyi anlaşılması lazım. Bütün bu projeler yatırımcılar için ilham kaynağı olacak” diye konuştu.

THY'DEN YENİ HAVALİMANI HAMLESİ

Yorumlar Tüm Yorumlar (34)

d ~ 11 yıl önce
ne yalaka muhabirmissin. bir tane bile zor soru soramadinmi? pesin ucak alim komisyonlari, es dost sirkete doldurdugun rizeliler, grev, yok efendim 380 550 yolcu tasiyormus, icine bir tane koltuk koy 1 yolcu tasir. bu nasil hesap yapmak, transfer yolcu iyi kazandirir, gunde o alana 5 ucusun olsun tum transferi toplarsin. 1 380 baglamakla para kazanilmaz o route tan. senin derdin nakit ucak alim komisyonu kimi kandiriyorsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
THY Uzman ~ 11 yıl önce
Topçu, sende aynı Kanada gibisin bende senin tavrını hiç anlayamadım ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Vahap Munyar'a ~ 11 yıl önce
Nasil bir röportajdır ki THY'nin hatta ülkenin önemli konularından biri olan Grev konusunda bir soru soramaz ve cevap alamazsınız, yazık....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kabin ~ 11 yıl önce
Borsa düşüşte,tur şirketleri uçuş iptallerine başladı bile,12 yıldır çalıştığım şirketime verdiğim emeklerden sonra,şirket çalışanlarının greve gitmesine bile sesinizi çıkartmadınız,sms ile 305 arkadaşımızı işten attınız,,sadece grevde kaybedilecek zarar yerine çalışanların işe geri dönüşünü onayın,sonrasında tazminatını verip çıkartmak sizin bileceğiniz iş,şirket büyiyor büyütiyoruz takdir ederseniz,bverdiğiniz paralarapirttimelar kaç yıl çalışacak bakalım,nerede eski kafalar nerede,şirketim ülkem nereye gidiyor,bu iş 14 üne kalmaz umarım

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kar payı ~ 11 yıl önce
O iş yalan oldu. Kar payını unutun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bra ~ 11 yıl önce
Milli havayolu mu, yuzde 51'i satilmis bir havayolu milli filan degildir dostum kimsekimseyi kandirmasin haaa sen kendini kandir o sikinti degil, bu sirketin yuzde 51' i kimin o bile belli degil, dolayisiyla duygusal takilmaya gerek.yok,parayi veren dudugu calar, haaa sen.salaksindir yabanciya kolelige aliskinsindir o baska ama buna bizi alet etme

Yanıtla

Kalan karakter 1000
737den ha ha ha ~ 11 yıl önce
Islerine geldigi zaman milli havayolu islerine gelmedigi zaman ozel sirket. Bizde safiz ya yutuyoruz. Gerci yutan cok var yaa. Hakediyor bu millet. Greve evet hemide sonuna kadar
rumuzsuz ~ 11 yıl önce
işçilerin emekçilerin alin terini gasp ederek dünya birincisi olsan ne yazar agam, istersen filonun hepsi 380 alsun bikere ah almissiniz..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Occ'ye ~ 11 yıl önce
Kar payını unutturdular, ortaklara dağıttılar, personeli unuttular

Yanıtla

Kalan karakter 1000
umarım ~ 11 yıl önce
umarım ki o günleri sen göremezsin...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
temenni ~ 11 yıl önce
THY için ayrı terminal olsun ama inşallah o günlerde hamdi topçu THY de olmasın...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000