23 Ekim 2023, Pazartesi
Bilal YILDIZ
Bilal YILDIZ [email protected]
  • 3 gündür Muhteşem Filistin mitingi ile meşguldük.Bize cevap yazmışsın. Sen ki bu milletin reisine , bu devlete katil ve işkenceci demiş bir gafilsin. Fetöseversin.Fetönün emre ve zekeriyasının hayranısın. porno hesapları takip edensin. Burnuna kadar boka batmışsın. Bi de kafa kaldırıyorsun. Sokağa çıkamayacak hale geleceksin.Rezil olmandan 1 gün önce sana haber verilecekti. Artık o şansı da kaybettin. Bundan sonra heran rezilliklerin ortaya çıkabilir. Her gün bekle izle.Gün söylemek yok artık. çin işkencesi başlıyor. Tevbe suresi 10. ayeti oku.
  • Geri sayım tekrar başladı. Şafak kaç Bilal?
  • Uçmadığımız havalimanındaki yolcunun parasını da ödeyelim ya, ben her seferinde kullanmadığım Çanakkale köprüsü için ödüyorum mesela, her vatandaş gibi.
  • Pegasus Hava Yolları’nın Cumhuriyet’in 100. yılında filosuna kattığı 100. uçağının ilk rotası başkent Ankara oldu. Bayrak taşıyıcı havayolu şirketimiz THY’nın cumhuriyetimizin 100. yılı kutlamaları için bir hazırlığı var mı acaba? Bilgisi olan ?
  • Bilal bey, ülkemizdeki mevcut YİD Kanunu uyarınca bir projenin bu model ile yapılmasını talimatlandıran mercii, Yüksek Planlama Kuruludur. Kısaca YPK, projenin alt sekreteryası olan Hazine ve DPT uzmanları vasıtasıyla YİD modeline konu olan projenin sadece mali fizibilitesini değil, yöreye olan ekonomik katkılarını ve Sosyal yönden getirisini incelettirerek, projenin yapılmasına onay verir veya reddeder. Zafer Havalimanı Projesi de mali yönden ilk başında fizibl olmayan bir proje olmasına rağmen, yöreye sağlayacağı ekonomik ve sosyal katkılar nedeniyle yapılması YPK Kararı ile uygun görülen bir projedir. İhale sonucu ve şartları da hem Bakanlık hem de YPK tarafından onaylanmıştır. Tüm YİD Projelerinin prosedürü böyledir. Kaldı ki bugün ülkemizde işletilen 57 havalimanının sadece 6 adedi karlıdır, diğerlerinin tamamı Devlet Bütçesine yüktür. Ancak Hava Ulaşım Ağının bütünlüğü ve bölgesel gelişim yönünden, illere ve bölgelere havalimanı yapılması sosyal yatırım olarak da zorunludur.
  • Sevgili Bilal bey , Türkiye’de bulunan ve işletilen havalimanlarından % kaçı zarar ediyor? Zafer havalimanı zarar eden havalimanlarının % kaçını oluşturuyor? Siz havacılık kökenli bir uzman ve vatandaş olarak ne yapılabilir kısmında uzmanlığınızı konuşturmanız gerekir. Bu havalimanı kamu malıdır. İşletme süreci bitince bahsettiğiniz şirket cebine koyup götürmeyecek havalimanını biraz objektif olun. Siyasi argümanlarınızı düzgün ele alın.
  • Sevgili Bilal bey zafer havalimanının bahsettiğiniz zararından başka bölgedeki Eskişehir Uşak havalimanına da dolaylı zararlarını da incelerseniz sevinirim zira eskişehireve uşağa inen uçaklarda zafere gitsin diye airporthaberde daha önce çıkan yazılar vardı bir tarafın garantisi yüzde 1 artsın diye diğer 2 şehir neden cezalandırılıyor bunu da değerlendirebilir mısınız
  • Güzel konulara değiniyorsunuz, bizleri aydınlatıyorsunuz teşekkürler ama aynı zamanda da üzüyorsunuz zira ülkemizin, milletimizin parasının nasıl vicdansızca çar çur edildiğini bize hatırlatıyorsunuz. İlk sorunuzdaki sapmanın sorumlusu ihale kanununu 20 yılda 100 küsür kere değiştirten malum kişidir. Mühendis, uzman ne derse desin sonuçta malum müteahhitlerin haksız,haddinden fazla kazançları ve verdikleri iddia edilen komisyonlar önemli gerisi boş. Havalimanları,köprüler,yollar vs yurt dışından devlet garantörlüğünde alınan kredi,fon ve borçlarla yapılıyor. Ayrıca iktidardan torpilli müfettişlerin ederinin misline mal edilen ve haksız kazancın gün gibi ortada olduğu işleri araştırmalarını beklemek de hayalcilik olur haliyle. İktidar tefeci ! dediği İngiliz'in mahkemelerini boşuna mı yetkili mahkeme olarak kıldı? Muhterem, ödemeyeceğiz diyen muhalefete elin adamı paşa paşa ödetir demedi mi?. Muhalefet seçim öncesi Zafer havalimanı vb gibi işlerde ülkeyi,milleti korkunç zarara uğratanlardan hesap soracaklarını, gerekirse garanti paraları ödemeyeceklerini beyan etmiş, uzman avukatlar da bunun mümkün olduğunu belirtmişlerdi fakat necip milletimiz bir kere daha ülkemizi ekonomik,sosyal,ahlaki,hukuki her yönden iyice dibe götürenlere oy verdi ne yazık ki. Saygılar.
  • THY örneğinden hareketle Teftiş kurulları ile ilgili yazacağınız yazıyı sabırsızlıkla bekliyorum.
  • Bu havalimani hesaplarini Turk muhendisler yapmamistir- Yaptiysa eger : ya okulu kopya cekerek bitirdi ya özel universite de parayla okudu ya da vatan haini. Bu kadar hesap hatasini kopya da cekseniz parayla okusaniz da yapmazsiniz, iki secenek elendi bile. Yazarda hic usenmemis bir bir dokmus hesaplari.

BİR YAP-İŞLET-DEVRET MUCİZESİ: ULUSLARARASI ZAFER HAVA LİMANI

Her yıl bir önceki yıla ait Sayıştay Raporları açıklandığında, medyada bu havalimanının haberi mutlaka yapılır. Çünkü, devletin kasasından bir kuruş çıkmayacak denilerek, dünyada eşi benzeri olmayan YİD (yap-işlet-devret) modeliyle yaptırılan bu havalimanına verilen yolcu garantisi geçen hiç bir yılda tutturulamadı. 

Tutturulamadı ifadesi anlamsız oldu aslında. Zira DHMİ kayıtlarına baktığımızda, on yılı aşkın süre önce işletmeye alınan havalimanında, geçtiğimiz süre zarfında gerçekleşen ortalama yolcu sayısının sadece yüzde 3! olduğunu görüyoruz.  Yüzde 97’lik sapmanın sonucunda, bu projeye geçen 10 yılı aşkın sürede, yaklaşık 60 mio EUR yolcu garantisi farkı ödenmiş durumda.

Afyon ve Kütahya illerimiz arasında yapılan ve Türkiye’nin ilk bölgesel havalimanı olarak lanse edilen Zafer Hava Limanı’nın proje/inşaat bedeli 50 Milyon Euro olarak açıklanmıştı. Yirmi bir yıllık iktidarın, lütfen yanlış anlamayın (başarılı anlamında) makbul müteahhit firmalarından olan İÇTAŞ tarafından, YİD modeliyle yapılmış ve 2012 yılı sonunda işletmeye alınmıştı.

Toplam 30 yıllık işletme hakkı olan yüklenici firma, Uluslararası Zafer Havalimanı’nı 21.03.2044 tarihine kadar işletecek. Sözleşmeye göre, yolcu garanti sayısı her yıl artarak, 10. Yılda (2022) 1.370. 000 rakamında sabitlenmiş. Bu taahhüt çerçevesinde, hedef yolcu sayısında gerçekleşen sapmaya göre, devletin kasasından çıkacağı tahmin edilen rakam yaklaşık, 208 milyon EUR olarak çıkıyor karşımıza.

Geçen on yıllık ortalamadaki yüzde 97 lik yanılma, havalimanının yapıldığı bölgenin nüfusunun kalan sürede 5 -10 katına çıkacağına veya bölgede turizm patlaması yaşanacağına dair bir projeksiyon olmadığına göre, garanti edilen yolcu sayılarının realize edilmesi, hazineye yük olmadan karşılanabilmesi imkânsız görünüyor.

Hazineye yük demişken, yüklenici firma açısından bir sorun yok burada. Ödenen paralar devletin, milletin parası oluyor. Çünkü müthiş performansıyla geçen 10 yılda bütün inşaat bedelinden daha fazlasını, yolcu garantisi farkı olarak devletten tahsil ederek yatırımını amorti etmiş olan firmanın, işletme süresi sonuna kadar milletin hazinesinden toplamda 208 milyon EUR tahsil edeceği hesaplanmakta.

Bu durumda, kalan süre zarfında elde edeceği işletme ve kira gelirleriyle işletme masrafını rahatlıkla karşılayabileceği için, harcadığı beher EUR başına 4 EUR kazanacağını söyleyebiliriz. Bir zamanlar “1 koyup 3 almak” diye bir tabir vardı. Bunu güncellemişler netekim. Hem de döviz bazında.

Gelinen noktada, devletin kasasından bir kuruş çıkmayacak diyerek lanse edilen projenin 10 yıllık sonuçlarını gören vatandaş da haklı olarak, “usullere aykırı bir durum yok” diyerek, sorulan soruları savuşturan Bakan dahil, bu işte yanlışı ve ihmali olanlara soruyor:

1.  Garanti edilen yolcu sayıları ve bu sayılar esas alınarak verilen taahhüt, hangi uzmanlar tarafından hangi kriterler esas alınarak hesaplanmıştır? Bu sapmanın sonradan ortaya çıkan makul, mantıklı bir gerekçesi, bahanesi var mıdır?

2. Yüzde 97 lık bir sapma elbette çok fahiş bir sapmadır. Bu fahiş hesap hatasına rağmen, gelecek yıllarda bu sapmanın sıfırlanması, devletin bu yükten kurtulması ihtimali var mıdır?

3. Başlangıçta bu ihale devletin idari, mali ve hukuki denetim süreçlerinden geçmiş midir? Yapılacak bir teftişte ihmal, kusur, hatta kasıt tespit edildiği takdirde ne yapılabilir? Kamu zararı tazmin edilebilir mi? Sorumlulardan hesap sorulabilir mi?

Birinci soruya bu güne kadar cevap veren oldu mu bilmiyorum.  Ancak ülkenin mevcut koşullarında   bu tür ihaleleri denetleyecek, hesap soracak bir merci maalesef yok. Aslında kağıt üstünde var gibi, ama yok! Çünkü, yıllardır iktisadi ve mali tercihlerini meclis ve diğer kamu denetim/hukuk sisteminin etkili ve gerçek kontrolü dışında gerçekleştirebilmek için, teftiş/denetim sistemi ve kadrolarını pasifize eden bir siyaset anlayışı yönetiyor ülkemizi.

Diğer yandan, yukarıda kaynak olarak Sayıştay Raporlarını adres gösterdik ama, artık herkes biliyor ki; Meclis adına denetim yapan Sayıştay’ın raporlarının gereği yapılmıyor. Çünkü, Meclisteki iktidar çoğunluğu buna izin vermiyor.

Siyasi erk sahipleri, 20 yıl önce iktidara geldiklerinde, Teftiş Kurullarını tamamen kapatma niyetlerini açıkça ortaya koymuşlardı, aslında. Devam eden süreçte, tamamen kaldırmaktan vaz geçip; 2004 yılında çıkardıkları 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununu kapsamında bu kurulların yetkilerini budayıp, teftiş fonsiyonlarını ikinci plana itip, yanısıra ne kasdedildiği belli olmayan rehberlik fonksiyonu dayattılar. Böylece etkin teftiş sistemini ve kadrosunu tamamen pasifize ettiler.  

Oluşturdukları yeni sistemde, İç Denetim Koordinasyon Kurulu çatısı altında, paralel bir denetim yapısı ve kadrosu da oluşturdular. Bu kapsamda dış denetim yetkisini sadece Sayıştay’a verdiler. Ancak, TBMM adına denetim yapan Sayıştay’ın düzenlediği raporlar, içerikleri boşaltılmış haliyle bile siyasi erk sahiplerini rahatsız ettiği için, sümen altı edillir oldular. Bu nedenle, 3. Sorunun sağlıklı bir cevabını ortaya koymak da şimdilik mümkün görünmüyor.

İkinci soru kapsamında belirtmek gerekirse, Sayıştay Raporları bu konuda hiç kaale alınmıyor diyerek hepten haksızlık yapmış olmayalım. Mesela 2017 yılındaki raporda yer alan bir bugu ve öneriye istinaden, Zafer Bölgesel Havalimanı'nın uçak ve yolcu trafiğinin artırılmasına yönelik projeler geliştirilmesi amacıyla bir komisyon kurmuşlar. Ancak, garip bir tesadüf diyelim, 2017 den sonraki yıllarda, gerçekleşme oranları ortalamanın da altına düşmüş. Nedense tam bu noktada, “bir sorunu sürüncemede bırakmak istiyorsan, komisyona havale et” sözü geldi aklıma.

Buraya kadar bir sürü rakam sıraladık. Konunun daha iyi anlaşılabilmesi için YÖK ün mucidi ve kurucusu rahmetli İhsan Doğramacı’nın deyimiyle “esasen bunun da tablosu var” diyelim ve tabloyu aşağıya koyalım. Böylece geçen süre zarfında ortaya çıkan vahim manzarayı bu tabloda daha iyi takdir edeceğinizi düşünüyorum.

YILLAR

GARANTİ EDİLEN YOLCU

GERÇEKLEŞEN YOLCU

GERÇEKLEŞME ORANI

ÖDENEN GARANTİ (EUR)

2012 (24/11)

     85.000

  1.522

% 2

   446.956

2013

   909.500

43.672

% 5

4.637.056

2014

   968.618

41.876

% 4

4.936.732

2015

1.026.695

42.276

% 4

5.254.494

2016

1.083.205

41.188

% 4

5.581.610

2017

1.138.365

51.229

%3

 

2018

1.188.547

50.134

%4

 

2019

1.236.089

39.609

%3

 

2020

1.279.352

 7. 429

%1

 

2021

1.317.733

22.929

%2

 

2022

1.370.000

57.097

%4

 

Tabii ki; bu tablonun mucidi ben değilim. Sayıştay Denetçileri, bu tabloyu 2016 yılı dahil, 2012 yılından itibaren her yıl yenileyerek, denetledikleri DHMİ Denetim Raporuna koyuyorlarmış. Gazeteciler de buradan iktibas edip, haber yapıyorlarmış. Ancak, nedense bu original çalışmayı 2017 den itibaren es geçmişler. Bu nedenle, tablonun 2017-22 yıllarına ait rakamlarını başka kaynaklardan temin ederek tabloya aktardım.

Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuz Yılmaz, 2021 yılında gerçekleştirilen KİT Komisyonu toplantısında, Sayıştay/DHMİ Raporunda gerekli detayları bulamayınca, CİMER’e sorarak  elde etmiş  bu rakamları. Sonraki yılların rakamlarını DHMİ Faaliyet Raporlarından aldım. Son sütunda boş bırakılan “Garanti Ödemeleri” hariç.

Diğer yandan, Sayıştay’ın yıllık raporlarında bu konuya ayırdığı mesainin yıldan yıla giderek azalmakta olduğunu tespit eden sayın Milletvekili, KİT toplantısındaki konuşmasında, bu konuya da özellikle dikkat çekmiş. En iyisi ben konuşmasının ilgili bölümü aşağıya aynen alıntılayayım ve takdirlerinize bırakayım.

“…Diğer tarafı itibarıyla, Sayıştayın 2017 Yılı Devlet Hava Meydanları İşletmesi Raporu 241 sayfa, 2019 yılı Raporu ise 87 sayfa. Biraz önce ben, bu topladığım bilgileri, resmî belgelere dayanarak topladığım bilgileri, verileri ifade ettim. 2,77 katlık bir fark var ve dolayısıyla da bu bilgileri aslında gizlemiş oluyorsunuz.”2013 yılından itibaren 2016 yılına kadar Sayıştay raporlarında Zafer Havalimanı'yla ilgili garanti yolcuları konusundaki gerçekleşme oranlarının tablosu yer alırken bunu hangi nedenle Sayıştay raporlarından çıkarıyorsunuz ve denetleyen milletvekillerinin gözünün önünden kaçırıyorsunuz? Bunu öğrenmek istiyorum. Neden? Yani bu kadar büyük bir kamu zararından bahsediyorum ben. Bu vatandaşın vergileri, yani buradaki hiç kimsenin cebinden çıkarıp da ödediği ve finanse ettiği bir havalimanından bahsetmiyorum. Bu vatandaşın vergileriyle ödenerek yapılan bu yanlış yatırıma, -o şekilde ifade edeyim- buna neden Sayıştay raporlarında bir veri olarak, bir sayı olarak bile yer vermiyorsunuz? Bunu sizden açıklamanızı istiyorum.”

Sonuç olarak, bu fiyasko, (pardon fizibilitesi yanlış) projedeki garanti ödemelerinin kamuoyuna şeffaf bir şekilde açıklanmadığını görüyoruz. Başlangıçta, fizibilitesinin, neden ve nasıl yanlış yapıldığını ve bu şekilde ihale edildiğini de bilmiyoruz?  

Ancak, doğru fizibilitenin nasıl yapılması gerektiği konusunda bir değerlendirme yapabiliriz. Başka bir ifadeyle, bu proje iflah olmayacak. Bu aşikar ve neden iflah olamayacağını izah etmek mümkün aslında. Tam bu noktada, okurların haklı eleştirileri doğrultusunda, en iyisi yazıyı daha fazla uzatmayalım ve bu konuya gelecek haftaki yazımızda devam edelim…

BİR YAP-İŞLET-DEVRET MUCİZESİ: ULUSLARARASI ZAFER HAVA LİMANI

Yorumlar Tüm Yorumlar (41)

Abdülhamid Han ~ 7 ay önce
3 gündür Muhteşem Filistin mitingi ile meşguldük.Bize cevap yazmışsın. Sen ki bu milletin reisine , bu devlete katil ve işkenceci demiş bir gafilsin. Fetöseversin.Fetönün emre ve zekeriyasının hayranısın. porno hesapları takip edensin. Burnuna kadar boka batmışsın. Bi de kafa kaldırıyorsun. Sokağa çıkamayacak hale geleceksin.Rezil olmandan 1 gün önce sana haber verilecekti. Artık o şansı da kaybettin. Bundan sonra heran rezilliklerin ortaya çıkabilir. Her gün bekle izle.Gün söylemek yok artık. çin işkencesi başlıyor. Tevbe suresi 10. ayeti oku.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Abdülhamid Han ~ 7 ay önce
Geri sayım tekrar başladı. Şafak kaç Bilal?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gakkoş ~ 7 ay önce
“Boş yapma Abdülhamid”, anladın sen onu.
Şafak ~ 7 ay önce
Hayırdır Abdülhamid, neden rahatsız oldun. Meyve veren ağacı taşlarlar. Taş atmaya mı başladın.
Abdül.cvp ~ 7 ay önce
Tanışıyor muyuz?
Gakkoşa ~ 7 ay önce
Hemşehrim, "Abdülhamit Han" rumuzluyu tanıyor musunuz? Tanıyorsanız e-potama yazabilirsiniz
bunu da alın ~ 7 ay önce
Uçmadığımız havalimanındaki yolcunun parasını da ödeyelim ya, ben her seferinde kullanmadığım Çanakkale köprüsü için ödüyorum mesela, her vatandaş gibi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bunu da alın.cvp ~ 7 ay önce
O kadar kötümser olmayın lütfen. Bölgeye sağladığı ekonomik ve sosyal faydayı da dikkate alırsanız, bir nebze olsun rahatlarsınız.
Arap kadri ~ 7 ay önce
Pegasus Hava Yolları’nın Cumhuriyet’in 100. yılında filosuna kattığı 100. uçağının ilk rotası başkent Ankara oldu. Bayrak taşıyıcı havayolu şirketimiz THY’nın cumhuriyetimizin 100. yılı kutlamaları için bir hazırlığı var mı acaba? Bilgisi olan ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sizce ~ 7 ay önce
Şaşırdık mı?
Arap kadri.cvp ~ 7 ay önce
Henüz kamuoyuna yansıyan bir bilgi yok ama, THY nin mevcut değerli yöneticilerinin de en az Pegasus yöneticileri kadar milliyetçi ve vatansever olduklarını, her fırsatta bağlılıklarını ifade ettikleri Cumhuriyetimizin seçkin vatandaşları olarak gerekli aktivasyonu ve duruşu göstereceklerini, ulusal gurur ve sevincimize ortak olacaklarını zannediyorum. Son iki günde her şey olabilir.
Bayrak taşıyıcı ~ 7 ay önce
Atatürk’ün “İSTİKBAL GÖKLERDEDİR” sözünün yansımalarından biri olarak Cumhuriyet döneminde1933 yılında Atamızın onayladığı kanun ile faaliyete geçen Türk Hava Yollarında; Cumhuriyetin 100. Yıl kutlamaları nasıl yapılıyor, hangi etkinlikler düzenleniyor haberi olan var mı?
Ekim ~ 7 ay önce
Bilal bey, ülkemizdeki mevcut YİD Kanunu uyarınca bir projenin bu model ile yapılmasını talimatlandıran mercii, Yüksek Planlama Kuruludur. Kısaca YPK, projenin alt sekreteryası olan Hazine ve DPT uzmanları vasıtasıyla YİD modeline konu olan projenin sadece mali fizibilitesini değil, yöreye olan ekonomik katkılarını ve Sosyal yönden getirisini incelettirerek, projenin yapılmasına onay verir veya reddeder. Zafer Havalimanı Projesi de mali yönden ilk başında fizibl olmayan bir proje olmasına rağmen, yöreye sağlayacağı ekonomik ve sosyal katkılar nedeniyle yapılması YPK Kararı ile uygun görülen bir projedir. İhale sonucu ve şartları da hem Bakanlık hem de YPK tarafından onaylanmıştır. Tüm YİD Projelerinin prosedürü böyledir. Kaldı ki bugün ülkemizde işletilen 57 havalimanının sadece 6 adedi karlıdır, diğerlerinin tamamı Devlet Bütçesine yüktür. Ancak Hava Ulaşım Ağının bütünlüğü ve bölgesel gelişim yönünden, illere ve bölgelere havalimanı yapılması sosyal yatırım olarak da zorunludur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ekim.cvp ~ 7 ay önce
Bilgilendirici yorumunuz için teşekkür ederim. Siz bu ülkede YİD projelerine memurların karar verdiğine inanıyorsanız, buna bir diyeceğim yok. Ama o durumda bile bu havalimanının neden en az 4 kat şişirilmiş bir maliyetle yaptırıldığını da açıklamanız gerekiyor. İhale süreçleri de ayrı bir muamma tabi. Benim fikrimi soracak olursanız ben o YPK nın yerinde olsaydım, o bölgeye havalimanı değil, büyükbaş hayvan çiftliği projesi tavsiye ederdim. Belki fukara vatandaş biraz daha ucuz et süt yerdi.
Sevgili Bilal Bey ~ 7 ay önce
Sevgili Bilal bey , Türkiye’de bulunan ve işletilen havalimanlarından % kaçı zarar ediyor? Zafer havalimanı zarar eden havalimanlarının % kaçını oluşturuyor? Siz havacılık kökenli bir uzman ve vatandaş olarak ne yapılabilir kısmında uzmanlığınızı konuşturmanız gerekir. Bu havalimanı kamu malıdır. İşletme süreci bitince bahsettiğiniz şirket cebine koyup götürmeyecek havalimanını biraz objektif olun. Siyasi argümanlarınızı düzgün ele alın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sevgili.cvp ~ 7 ay önce
Havalimanı bazında kar-zarar tablosu sizde varsa, lütfen paylaşın biz de faydalanalım. Ancak, yaptığınız yorumdan, DHMİ'nin son 3 yıldır zarar açıkladığını bilmediğiniz anlaşılıyor. Siz O kadar havalimanı yapılıyor içinde bir iki tanesi de zarar etsin diye düşünebilirsiniz. Bu yazıda Zafer havalimanının fahiş taahhütle ihale edildiğini 10 yıllık gerçekleşmeleriyle anlattım. İkinci bölümünde ise bu havalimanının atıl, yani yanlış yatırım olduğunu anlatacağım. Okumanızı tavsiye ederim. O zaman yapılan değerlendirmelerin ne kadar düzgün olduğunu anlayabileceğinizi tahmin ediyorum. Evet, süre sonunda şirket bu havalimanını cebine koyup gitmeyecek, devlete kalacak. O zaman da bu havalimanına hiç bir havayolu şirketi sefer düzenlemek istemeyecek. Maalesef DHMİ nin sırf siyasi baskılarla ama kendi kaynaklarıyla yaptığı bir çok havalimanı da bu durumda.
sevgili Bilal bey'e ~ 7 ay önce
Ülkenin en büyük havalimanı olan İga ederinin kaç misline mal edildi malum. Kaç kere önerge verildi ticari sır diye açıklanmadı sanki iktidar kendi cebinden harcamış da yapmış. Ülkede yapılan her iş ticari sır,yollar,köprüler vs hepsi. Hem vatandaşın parasını harca hem yurt dışından kredi al hem de ticari sır olsun. Bu sır kime karşı peki? Ayrıca İga kar ediyor diyelim neden devlete ödemesi gereken kirayı kaç yıldır ödemiyor ve iktidar da sürekli bu parayı almayı erteliyor? En büyük limanda durum buyken diğerlerinde durum farklı olabilir mi? Kimse havalimanını cebine koyup götürmeyecek doğru birisi de ülkemizden ev,arsa alanlar için aynı şeyi söylemişti de biz o gayrimenkulleri alanların ülkelerine gidip de çakıl taşı alabiliyor muyuz? Önemli olan kamu malını en hesaplı ve kaliteli şekilde yapıp,ücretsiz olarak halkın hizmetine sunmak. Vatandaş hem yapımına hem kullanımına para versin,kredi faizini ve garantileri de ödesin,ne güzel,değil mi? Siyasi argümanları asıl siz düzgün ele alın.
RETORIK ~ 7 ay önce
Yazar havalimani yapilmasin dememis - Bu paraya bu maliyete Yap islet yapilmaz demek istemis bence. Ayrica alternatif maliyet diye iktisatta bir kavram var- Bu kadar öngörusuz hesap yapilir mi- Havalimanini cebine koyup göturmek ne demek? Yazar somut bilgiler vermis retorik yapmaya gerek yok.
Büyük resim ~ 7 ay önce
Sevgili Bilal bey zafer havalimanının bahsettiğiniz zararından başka bölgedeki Eskişehir Uşak havalimanına da dolaylı zararlarını da incelerseniz sevinirim zira eskişehireve uşağa inen uçaklarda zafere gitsin diye airporthaberde daha önce çıkan yazılar vardı bir tarafın garantisi yüzde 1 artsın diye diğer 2 şehir neden cezalandırılıyor bunu da değerlendirebilir mısınız

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Büyük resim.cvp ~ 7 ay önce
Haklısınız. Yazının gelecek haftaki devamında bu konuyu da değerlendireceğim.
Sn Bilal Bey ~ 7 ay önce
Güzel konulara değiniyorsunuz, bizleri aydınlatıyorsunuz teşekkürler ama aynı zamanda da üzüyorsunuz zira ülkemizin, milletimizin parasının nasıl vicdansızca çar çur edildiğini bize hatırlatıyorsunuz. İlk sorunuzdaki sapmanın sorumlusu ihale kanununu 20 yılda 100 küsür kere değiştirten malum kişidir. Mühendis, uzman ne derse desin sonuçta malum müteahhitlerin haksız,haddinden fazla kazançları ve verdikleri iddia edilen komisyonlar önemli gerisi boş. Havalimanları,köprüler,yollar vs yurt dışından devlet garantörlüğünde alınan kredi,fon ve borçlarla yapılıyor. Ayrıca iktidardan torpilli müfettişlerin ederinin misline mal edilen ve haksız kazancın gün gibi ortada olduğu işleri araştırmalarını beklemek de hayalcilik olur haliyle. İktidar tefeci ! dediği İngiliz'in mahkemelerini boşuna mı yetkili mahkeme olarak kıldı? Muhterem, ödemeyeceğiz diyen muhalefete elin adamı paşa paşa ödetir demedi mi?. Muhalefet seçim öncesi Zafer havalimanı vb gibi işlerde ülkeyi,milleti korkunç zarara uğratanlardan hesap soracaklarını, gerekirse garanti paraları ödemeyeceklerini beyan etmiş, uzman avukatlar da bunun mümkün olduğunu belirtmişlerdi fakat necip milletimiz bir kere daha ülkemizi ekonomik,sosyal,ahlaki,hukuki her yönden iyice dibe götürenlere oy verdi ne yazık ki. Saygılar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tüm negatifliklere rağmen ~ 7 ay önce
Pek çoğumuzun ciddi umut bağkadığı sn kılıçdaroğlu seçimi kazanamadıysa dönüp bir öz eleştiri yapması gerekmez miydi? Güzelim Türkiyemiz ne bu iktidarı ne de bu muhalefeti haketmiyor ama benim sadece 1 oyum var
tüm negatiflikler'e ~ 7 ay önce
Muhalefetin başındaki kişi ve partisinin üyeleri elbette öz eleştiri yapmalı ama öncelikle ülkeyi 20 yıldır kötü yöneten iktidarı eleştirmeliyiz. Onlar sayesinde bu haldeyiz. Ayrıca bir oyunuz var doğru ama tepki vermek ve iyi yönetilmeyi talep etmek için sadece oy kullanmak yetmez,başka şekilde de uyarı niteliğinde tepkiler birlik olarak verilebilir. Bu sözümden kastım kesinlikle şiddet dolu tepki vermek değil,tepki vermenin başka birçok yolu var. Etienne De La Boetie'nin 'Gönüllü kulluk üzerine bir söylev' isimli kısa eserinin internetten bulunup okunmasını herkese tavsiye ederim...
Gakkoş ~ 7 ay önce
THY örneğinden hareketle Teftiş kurulları ile ilgili yazacağınız yazıyı sabırsızlıkla bekliyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gakkoş.cvp ~ 7 ay önce
Bazı öncelşkli konular var.Sonrasında bu konuyu bir seri halinde yazmayı planlıyorum.
ÖNGÖRUSUZLUK ~ 7 ay önce
Bu havalimani hesaplarini Turk muhendisler yapmamistir- Yaptiysa eger : ya okulu kopya cekerek bitirdi ya özel universite de parayla okudu ya da vatan haini. Bu kadar hesap hatasini kopya da cekseniz parayla okusaniz da yapmazsiniz, iki secenek elendi bile. Yazarda hic usenmemis bir bir dokmus hesaplari.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ÖNGÖRUSUZLUK.cvp ~ 7 ay önce
Bu ironik yorumunuzla, ülkemizdeki bütün bürokratların (mühendislerin) yaptıkları hesapları her zaman meslek etiğine uygun olarak, işten atılma korkusu yaşamadan yaptıklarını varsaydığınızı zannediyorum.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000