Bilal YILDIZ
Bilal YILDIZ [email protected]

THY DE ASTRONOMİK YÖNETİCİ MAAŞLARI

Bayramdan önceki yazımda, THY’deki keyfi yönetim anlayışını 3 somut konuda irdelemiş ve o yazıda, TİS görüşmelerinde çatır çatır virgül sonrası rakam pazarlığı yapan THY yönetiminin, ulufe dağıtmaya gelince, bonkörlüğünün tuttuğunu belirtmiştim.

THY DE PARTİZANLIK HİÇ BİTMİYOR

THY de partizanlık konusunda çok şey yazıldı, konuşuldu. Amacım size THY de işe alımlarda ve terfilerdeki siyasi torpilleri bir kez daha tekrarlamak değil. Bu yazının konusu, THY yönetimlerinin yıllardır sürdürdükleri “artık bu kadarı da olmaz!” dedirten istihdam politikalarını, iktidar partisinin aynı zamanda İstanbul il yöneticisi de olan 2 THY personeli özelinde ortaya koymak.

THY DE KEYFİ YÖNETİM TAM GAZ DEVAM EDİYOR

Değerli okurlarım THY’ ye hâkim olan keyfi yönetim anlayışı, misyonuna tam gaz devam ediyor. Yapılan ikaz ve eleştirileri hiç dikkate almıyorlar, yanlış yapmaya ısrarla devam ediyorlar. Çünkü maksatlı olarak oluşturdukları özel şirket- kamu şirketi ikilemini yıllardır istismar ediyorlar.

CEKETLERİNİ ALIP GİTTİLER

Geçenlerde, Melbourne hat açılışı ile ilgili uzun paylaşımı dikkatimi çekti. Baştan sona okudum. “Bu hat açılışında eşim bana eşlik etti. Her zaman olduğu gibi pas biletini kullandı. Avustralya vizesi dahil tüm masrafları da cebimizden ödedik. Gerçi 4 günlük organizasyonun harcamalarının çoğunu Eyaletin resmî kurumu Viktorya Seyahat” yaptı. Cümlelerine takıldım, doğal olarak.

THY’DE TEFTİŞ KURULU VAR DİYORLAR.

Önceki hafta sonuncusunu yazdığım teftiş konulu yazı dizisinin 3. Bölümünde THY Teftiş Kurulu’nu da örnek olarak yazmış olduğumu konuyu takip eden okurlarımız hatırlayacaklardır.

THY DE TİS SÜRECİ VE PAZAR MESAİSİ KONUSU

Bu hafta için yazacağım yazıda THY Teftiş Kurulundaki vahim gelişmeleri değerlendirecektim. Ancak, THY ve HAVA-İŞ sendikası arasındaki TİS Görüşmeleri daha güncel olduğu ve beklendiği üzere sendikanın teslimiyeti ile sonuçlanmak üzere olduğu için, o yazıyı yayınlamayı gelecek haftaya erteledim.

THY'NİN BOZDUĞU TEFTİŞ SİSTEMİ

Teftiş konulu yazı serimizin sonuncusunda, bozulan teftiş-denetim sisteminin yeniden yapılandırılması gerektiğini ve bunun mevcut iktidar değiştikten ya da mutlak gücü kırıldıktan sonra mümkün olabileceğini belirtmiştik.

THY GERİ BİLDİRİM SİSTEMİ

Bay Bolat’ın sitayişle bahsettiği THY Geri Bildirim Sistemini yazmayı planladığımı belirttiğim ve okurlarımdan da bu konudaki bilgi ve deneyimlerini paylaşmalarını istediğim geçen haftaki yazıma gelen yorumlarla başlamak istiyorum bu konuya.

THY NİN İKİ BAŞARISIZ UYGULAMASI

Değerli okurlar bu haftaki yazımda sizlere THY’nin 2 başarısız uygulamasından bahsedeceğim. Bunlardan birinde sanki yasak savıyorlarmış gibi bir durum var. Diğerinde ise güya iyi bir şey yapıyorlar ama sebebiyet verdikleri sonuçlar itibarıyla, yapılan iş tam bir saçmalık dedirttiriyor ve her ikisi de sonuçları itibarıyla yolcu memnuniyetsizliğine ve yoğun şikayetlerine yol açıyor.

BAY BOLAT’IN BAŞ TACI PERSONELİ KİM?

Başlıktaki “Bay Bolat” jargonunu Çetin Özbey üstadımızın yazılarından bilirsiniz. Yazımda Çetin Beyin bu jargonunu kullandım ve kendisinden izin talep etmedim. Çünkü telif hakkı istemeyeceğini biliyorum.

“NE İŞ YAPARSAN YAP EN İYİSİNİ YAP” MOTTOSU

Başlıkta gördüğünüz cümleyi (mottoyu) yıllar önce büyük bir holdinge bağlı bir iş yerinin girişinde, karşı duvara asılmış tabelaya büyük harflerle yazılmış olarak görmüştüm.

SGK EMEKLİ SİSTEMİNDEKİ BOZULMA VE THY DAYATMASI

Haziran 2023 verilerine göre, ülkemizde 7.380.482 işçi, 1.732.055 esnaf, 1.618.855 adet memur emeklisi varmış. Toplam 10.731.392 adet ediyor. Ayrıca 4.476.395 dul, yetim, malul, sürekli iş göremezlik geliri elde edenleri de bu rakama ekleyince, Türkiye'de SGK'dan maaş alan kişilerin toplamı 15 milyon 207 bin kişi olarak ortaya çıkıyordu. Yıl sonuna kadar toplam rakam 16 milyona yuvarlandı.

TÜRKİYE YÜZYILI VE 55 MİLYON DOLARLIK İLK ASTRONOTUMUZ

Haberi ilk duyduğumuzda hayırdır inşallah demiştik! Mevcut imtiyazlı pozisyonlarını sürdürmekten başka siyasetleri kalmayanlar, toplumsal algı oluşturmaya yönelik yeni bir toplumsal manipülasyon peşinde olabilirler mi? diye de sormuştuk kendi kendimize, ister istemez.

DİKLENMEDEN DİK DURMAK

Değerli okurlarım, geçen haftaki yazıma gelen daha fazla sayıda olumlu tepkinin yanı sıra, şahsıma dönük menfi yorumlar içeren tepkiler de aldım. Bunlardan bir tanesi 20 yıl önceki (2003) somut bir olaya atıf yaparak, doğrudan bana yöneltilmiş haksız ve mesnetsiz bir eleştiri içeriyordu. “Dik durmakmış” rumuzlu bu yorumda:

MÜGE BEKMAN HABERİNİN BANA DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ-2

Airporthaber sitemizde yayınlanan bir haberden yola çıkarak geçen haftaki yazımızda THY de torpil ve adam kayırmacılık konusunu hem etik dışılık yönünden irdelemiş ve hem de ötekileştirilenlerin aktif ve pasif iş birliklerine ilişkin bazı tespit ve değerlendirmeler yapmıştık. Bu hafta kaldığımız yerden devam ediyoruz.

MÜGE BEKMAN HABERİNİN BANA DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ-1

Değerli okurlarım, Airporthaber Sitemizde iki hafta önce okuduğumuz bir flaş haber, THY de yıllardır gözümüze sokulurcasına, pervasız bir şekilde yapılan torpilleri, adam kayırmaları bütün çıplaklığıyla yeniden gündeme getirdi.

PAZAR MESAİLERİNİ ÖDEMEMEK İÇİN ÇAMURA YATMAYA DEVAM EDİYORLAR

Bir okuyucumun yorumundan esinlenerek yazdığım başlıktan anlaşılacağı üzere, konumuz: THY’deki uçuş personelinin 4 yıldır gasp edilen pazar mesaisi ücret alacakları.

THY NİN BEDAVA (İKRAM) BİLET PROTOKOLLERİ

Bu hafta “teftiş” konulu serinin son yazısını yayınlayacaktım. Ancak, çok çabuk değişen ülke gündemine geçtiğimiz hafta damgasını vuran vahim bir açıklama, daha sonra yazmayı planladığım ikram biletleri konusunu bu haftaya çekmeme yol açtı.

AKP REJİMİNİN İŞLEVSİZLEŞTİRME OPERASYONUYLA BOZDUĞU TEFTİŞ SİSTEMİ (4)

Mevcut 21 yıllık iktidarın, teftiş-denetim sistemimizi yozlaştırarak işlevsiz hale getirmesinin subjektif sebeplerini, serinin ilk yazısında, yaptığı operasyonları da 2.ve 3. yazılarda açıklamıştık.

THY MEKSİKA MÜDÜRLÜĞÜNDE NE OLDU?

Değerli okurlarım THY’de yaşanmış binlerce, “yandaşı kayırma, olmayanı ayırma” hikayesi var. Bazen bu hikayelerde, yozlaşmış Teftiş Kurulu da verilen görevi layıkıyla yerine getiriyor.

AKP REJİMİNİN İŞLEVSİZLEŞTİRME OPERASYONUYLA BOZDUĞU TEFTİŞ SİSTEMİ (3)

Kamu Teftiş Kurullarında yaşanan yozlaşmanın daha beteri, özellikle memur kadrosunda olmadıkları için, "Memur ve Müfettişlik Güvencesi" nden yoksun olan bazı KİT ve benzeri kuruluşlardaki Müfettişlerin adeta infaz edilmeleriyle sonuçlanmıştır.

AKP REJİMİNİN İŞLEVSİZLEŞTİRME OPERASYONUYLA BOZDUĞU TEFTİŞ SİSTEMİ (2)

Okurların ilgisi ve önerileri doğrultusunda, konu bütünlüğünü de dikkate alarak, geçen hafta başladığım teftiş konusuna, bu hafta devam ediyorum. Serinin bu bölümünde, kamudaki denetim örgütlenmesinde son 20 yılda yapılan operasyonu ve vahim sonuçlarını anlatacağım. İlk taslakta 2 bölüm olarak kurgulamıştım bu konuyu. Ancak, bütünlüğü bozmamak için iki yazıyı birleştirdim. Bu nedenle yazı biraz uzun oldu.

AKP REJİMİNİN İŞLEVSİZLEŞTİRME OPERASYONUYLA BOZDUĞU TEFTİŞ SİSTEMİ (1)

Bu haftadan itibaren bazılarınızın uzun zamandır ısrarla yazmamı talep ettiği teftiş konusunu yazmaya başlıyorum. Toplam 6 bölümde yazmayı planladığım bu dizinin bu haftaki ilk bölümünde, ülkemizdeki teftiş sisteminin hangi zihniyetle ve ne maksatla bozulduğunu ve işlevsizleştirildiğini anlatacağım.

OTUZ İKİ KISIM TEKMİLİ BİRDEN BU SİNEMADA

Airporthaber sitemizde ve diğer sitelerde gezinirken not alıp daha sonra yazı konusu yapar mıyım (?) düşüncesiyle bir araya getirerek bilgisayarıma kaydettiğim 8 haberin bulunduğu dosyayı sıklıkla yaptığım üzere iki, üç gün önce de gözden geçirirken müteakip okumalarımda dikkatimi çekmesi için başlığının yanına (XXXX) koyduğum haber, haliyle tekrar gözüme çarptı.

HAVAYOLU YOLCUSUNUN HAKLARINI BİLMESİ ÇOK ÖNEMLİ-2

İptal ve tehirli seferlerde yolcu haklarını anlattığımız serinin birinci yazısından sonra gerek siteden ve gerekse doğrudan olumlu geri dönüşler aldım. Okurlarım özellikle bagaj aksaklıkları konusunda da yazı yazmamı istediler. Okurların talebi doğrultusunda, bu haftaki konumuzun başlığı: