16 Ekim 2023, Pazartesi
Bilal YILDIZ
Bilal YILDIZ [email protected]
  • İyiki varsınız ama geçen ay Sunexpress uçağı uçamadı. Hemen Kölndeki ofisine gittim. Kocam kocaman SUNEXPRESS tabelası altında oturan kocam yapılı bir adam burası sunexpress değil, internetten başvurun dedi. Bizi resmen kovdu. Sunexpress e defalarca yazdım cevap bile vermediler. Sonuçta sizden aldığım bilgilerle avukata verdim. Ama o sunexpress ofisi hala duruyor. Kimbilir kimin yakını kimbilir kime neler veriyor ki hala duruyor orada
  • Bilal bey önemli bir konuya değinmişsiniz. Maalesef yolcu olarak haklarımızı tam bilmiyoruz. Aydınlatıcı ve bilgi dolu yazınız için teşekkür ederiz.
  • Beş paralık bagaj dosyaları için bin dereden su su getiren THY avukatlarında da sorun var. Mağdur yolcunun hakkını ödememek için dava dosyalarına yazdıkları gülünç savunmaları görseniz şaşarsınız
  • Havayolu bu hakları çok iyi biliyor sayın hocam ancak havayolu yetkilileri yani aksaklığın meydana geldiği anda görevli olan havayolu yetkilileri yer hizmetlerinden bahsetmiyorum bakın bizzat havayolu yetkilisi kendini şirketin sahibi sandığı için ne kadar az ödeme yaparsam o kadar da kâr elde ederim düşüncesinde bence. Senin mağduriyetinin hiç ama hiç bir önemi yok. E birde zamanla yarışan planları olan biriysen en hızlı şekilde nasıl giderimin derdine düşünüyorsun. Yer görevlilerinin burda bir suçu yok bence onlar havayolundan gelen direktifleri yerine getiriyor . Ne yapsın çocuklar emir büyük yerden. Hal böyle olunca ne diyeceksin . Overbook diye bir olay var abi neymiş gayet yaşalmış. Yapmasınlar bunu kimse mağdur olmasın. Havayolundan para da istemiyoruz bir sonraki sefere değişiklikte istemiyoruz Mağduriyet olusturmasınlar yeter. Tek anlayışla karşılayacağım aksaklık hava muhalefeti veya uçaktaki arıza.Onun dışında anlayış beklemeleri abesle iştigal. Saygılarımla. Güzel bir konuya değindiğiniz için de ayrıca teşekkür ederim.
  • Sayın Bilal bey, Harika bir yazı aydınlatıcı bilgiler dolu.Sanırım havacılık ile ilgili hem yolcu hem çalışanlar için çok faydalı yazılarınız olucak. Temennim kısa süre değil uzun yıllar yazarsınız. SiZin için efsane geri döndü desek çuk oturur.
  • Ucuz bilet aldık Almanya'ya gittik. Ama dönüş seferinde resmen perişan olduk. Önce iki saat tehir açıkladılar. Sonra peş peşe uzatmaları oynadılar. Aç susuz havalimanında geceledik. Sebep telnik arızaymış. Çektiğim sıkıntıdan daha kötüsü havayolu şirketinin samimiyetsiz tavırları ve sürekli yalan söylemeleriydi.
  • Başıma geldi. 3 saatlik tehir olmasın diye, yolcuları uçağa bindirdiler. 1.5 saat bekledikden sonra uçağı yolcularla beraber hangara çektiler. Motor arızası varmış. İki saatde orada bekletildik. Sudan başka bir ikram vermediler. Gecikme olması nedeniyle 4 saatlik uçuş 7-8 saate çıktı. Bidiğim kadarıyla bu bu uzunlukdaki uçuşlarda sıcak yemek vermeleri gerekirdi, ama uçağa katering almadıkları için bunuda yapmadılar. Şimdi sizin tarifinize dayanarak, tazminat ödenmesi gerekmezmi?
  • Ne kadar başarılı ve güvenilir bilemiyorum. Haklarını bilmeyen, zamanı sınırlı olan veya talep sürecini kendi başına yürütmek için gerekli uzmanlığa sahip olmayan yolcuların kolayca tazminat talebinde bulunmasını sağlayan firmalar da bulunmaktadır. https://www.airhelp.com/tr/havayolu-yolcu-haklari/
  • Çok güzel açıklama,bilgilendirme.Bu bilgileri yolcunun bilmesi gibi havayolunda özellikle yolcu hizmetlerinde çalışanların da çoktan iyi bilmesi gerekli.
  • Teşekkür ederim. Faydalı olacağını umarım.

HAVAYOLU YOLCUSUNUN HAKLARINI BİLMESİ ÇOK ÖNEMLİ-1

Değerli okuyucularım,

Bu köşede güncel sivil havacılık konuları ve sorunlarının yanı sıra, her birinizin potansiyel uçak yolcusu olduğunuz gerçeğinden hareketle ve bu kapsamda bilgi/tecrübe aktarma amaçlı yazılar da kaleme alacağım. Bu yazılar bir makale uzunluğunda ve akademik formatta olmayacak elbette. Sık yaşanan yolcu hizmet ve uçuş aksaklıklarında asgari ölçüde bilinmesi gereken uygulama esasları ve pratik detaylar içerecek.

Esasen bahse konu aksaklıklarda yolculara ve haklarına yönelik detaylı bilgilendirmeler her bir havayolu şirketinin web sayfalarında da mevcut. Ancak, bu uzun ve teknik detayları bir çoğunuz okumuyor. Bazı okuyanların zihninde de sonuç odaklı bir bilgilenme/bilinçlenme oluşmuyor ve bu aksaklıklardan biriyle karşı karşıya kaldığında da haklarını koruma, sahip çıkma açısından gereken pozisyonu (ya da aktivasyonu) alamıyor.

Birçok havayolu şirketi bu gibi durumlarda, aksaklığı en az maddi kayıpla kapatmak istedikleri ve ağızlarına sakız ettikleri “yolcu memnuniyetini sağlama ve/veya müşteri odaklı çalışma” misyonlarını bir kenara bıraktıkları için, çeşitli yolcu mağduriyetleri yaşanabiliyor. Bu nedenle yolcu olarak haklarımızı bilmemiz ve havayolu şirketlerinin bu haklarımızı suistimal etmelerine izin vermememiz gerekiyor.

Bu konulardaki düzenlemeleri, olabildiğince teknik detaylara boğmadan sizlere aktarırken, elbette Müfettiş / Sivil Havacılık Bilirkişisi olarak edindiğim tecrübelerin süzgecinden de geçireceğim.

Bu haftaki yazının konusu:

SEFER İPTALLERİ VE UZUN TEHİRLİ SEFERLER

Önümüzde koca bir kış sezonu var. Başta olumsuz hava koşulları olmak üzere zaman zaman havayolu şirketlerinin olumsuz teknik ve operasyonel koşullarından da kaynaklanacak uzun süreli rötar ve sefer iptalleri ile yolcu mağduriyetine yol açan diğer aksaklıklar, hiç temenni etmeyiz yaşanıyor, yaşanacak.

Nitekim Airporthaber’de geçen hafta bu kapsamda bir haber okuduk. Avrupa’da bu yaz uçuşlarda yaşanan gecikmenin ana nedeni olarak kötü hava şartları gösteriliyormuş. EUROCONTROL verilerine göre, Haziran-Ağustos döneminde yapılan uçuşların sadece yüzde 66’sı zamanında gerçekleştirilebilmiş. Yaz dönemi böyle olursa, kış dönemini düşünmek bile istemiyorsunuzdur, muhtemelen.

Havaalanı işletmecileri, havayolu şirketleri ve elbette yolcuları ilgilendiren bu konunun yasal kapsamı, bu husustaki uluslararası sivil havacılık düzenlemeleri (özellikle Avrupa Birliğinin 11/2/2004 tarihli ve (EC) 261/2004 sayılı Tüzüğü) ve başta sivil Havacılık Kanunu ve diğer yasalarımız esas alınarak, SHGM tarafından 2012 yılında yürürlüğe konulan yönetmelik (Havayolu ile Seyahat Eden Yolcuların Haklarına Dair Yönetmelik- SHY YOLCU) ve ilgili genelgelerdir.

İsteyen okuyucu SHGM sayfasından, “mevzuat“ sekmesine girerek bunları okuyabilir. Kuşkusuz havaalanı işletmecileri ve havayolu şirketlerinin kendi web sitelerinde yayınladıkları yolcuları önceden bilgilendirme amaçlı, kamuya açık prosedür ve talimatlar da bu konuda okunması gereken mevzuata dahildir.

Mezkûr yönetmelik, uçuşların iptali ve uçuşların tehiri durumlarını iki ayrı maddede (bölümde) tanımlıyor. Ama öncesinde tanımları verelim.

İptal, önceden planlanmış olan ve en azından bir yerin rezerve edildiği bir uçuşun gerçekleştirilmemesini ifade eder. Tehir ise, seferin açıklanan tarifesinde belirtilen saatinden sonra gerçekleştirilmesi durumudur. İleride bu konuyu detaylandıracağız ama tanımları açıklarken önemli bir detay (tanım) daha var ki; buna da “uzun süreli tehir” diyoruz. Yukarıda belirtilen AB tüzüğüne göre üç saati aşan tehirler uzun süreli tehir olarak değerlendirilmektedir.

Son olarak, yönetmelikte tanımlanan olağanüstü hâl durumu var. Olağanüstü haller: Uçuşu icra eden hava taşıma işletmesinin çalışmasını etkileyen özellikle siyasi istikrarsızlık, ilgili uçuşun gerçekleştirilmesine uygun olmayan meteorolojik şartlar, doğal afetler, güvenlik riskleri, beklenmedik uçuş emniyeti noksanlıkları ve grev gibi durumlardır.

Şimdi uygulama koşullarını sırayla açıklayalım. Öncelikle hava yolu şirketinin iptal durumunda bu durumu yolcuya bildirme yükümlülüğü bulunmaktadır.

Bir uçuşun iptal edilmesi durumunda Yönetmelik, öncelikle havayolu şirketine bu durumu, uçuşundan en geç 7 gün öncesinde yolcuya bildirme ve alternatif uçuş imkânı sunma sorumluluğu yüklüyor. Bunu yapmayan havayolu şirketi yolcuya tazminat ödemek zorundadır. Uçuşu icra eden hava taşıma işletmesi, tüm tedbirleri almasına rağmen olağanüstü hallerin iptale neden olduğunu ve bu nedenle sorumluluğunu yerine getiremediğini kanıtlayabildiği takdirde tazminat ödemekten kurtulur.

İkinci olarak, havayolu şirketinin iptal veya tehirden mağdur olan yolcularına yönetmelikte belirlenen kriterlere göre hizmet sunması gerekmektedir.

Yönetmelik, uçuşu icra eden hava taşıma işletmesinin yolculara, ilgili madde hükümlerine uygun olarak yardım teklif etmesi gerektiğini de belirliyor. Nedir bu yardım derseniz? Yolculara mevcut durumları ve kişisel tercihleri doğrultusunda seçenekler sunulması gerekiyor.

Bunlar sırasıyla, yolcunun seyahatine devam etmek istememesi halinde (a) bilet ücretinin 7 gün içinde iadesi; (b) yolcu tercihine bağlı olarak mümkün olan en erken tarihte yolcuya yeni bir rezervasyon yapılması; (c) yolcunun son varış noktasına transfer maliyetinin de karşılanarak mümkün olan en yakın yere transferini sağlayacak güzergâh değişikliğinin yapılması seçenekleridir.

Tehir durumu ise uçulacak olan uzaklık ve uçuşun gecikme süresine bağlı olarak Yönetmelikte tariflendirilmiş olup; verilecek hizmetler bu tarife göre belirlenmiştir. İlgili düzenlemeye göre, uçuşu icra eden hava taşıma işletmesi bir uçuşun planlanan hareket saatinden itibaren,

a) 1500 kilometreden (1500 km dahil) daha kısa ve iç hatlardaki uçuşlar için iki saat veya daha fazla,

b) 1500 ile 3500 (3500 km dahil) kilometre arası uçuşlar için üç saat veya daha fazla,

c) 3500 kilometreden daha uzun uçuşlar için dört saat veya daha fazla,

Tehir edilmesini beklediğinde, yolculara Yönetmeliğin bedelsiz hizmet hakkını düzenleyen 10. maddesi doğrultusunda ve tabi bekleme süresine bağlı olarak:  

  •  İki ila üç saat arası gecikmelerde, makul ölçüde sıcak ve soğuk içecekler,
  •  Üç ila beş saat arası gecikmelerde sıcak ve soğuk içecekler ile günün zamanına göre kahvaltı veya yemek,
  • Beş saat ve üzeri gecikmelerde sıcak ve soğuk içecekler ile günün zamanına göre kahvaltı veya yemek, ilave sıcak ve soğuk içecekler ile ilave hafif ara yemeği,
  • Bir veya daha fazla gece konaklamanın gerekli hale geldiği durumlarda veya yolcu için ilave bir konaklamanın gerekli hale geldiği durumlarda, otelde veya uygun bir konaklama tesisinde konaklama, havaalanı ve konaklama yeri (otel veya benzeri) arasındaki ulaşım hizmetleri sunulacaktır.

Tehir süresinin 5 saati aştığı durumda, tercihine bağlı olarak, yukarıda iptal durumunda, teklif edilecek yardım da sunulmalıdır.

Son olarak hava yolu şirketi, yine yönetmelikte belirlenen kriterler çerçevesinde yolcuya tazminat ödemek zorundadır.

Tazminat hakkı konusuna gelince, ilgili maddeye göre sefer iptali durumunda, yolculara iç hat uçuşlar için 100 EUR (Türk lirası cinsinden karşılığı) tutarında tazminat verilir. Dış hat uçuşlarında ise yolculara;

  • 1500 kilometre veya daha kısa tüm uçuşlar için 250 EUR, (Türk lirası cinsinden karşılığı)
  • 1500 ile 3500 kilometre arası uçuşlar için 400 EUR, (Türk lirası cinsinden karşılığı)
  • 3500 kilometreden daha uzun uçuşlar için 600 EUR. (Türk lirası cinsinden karşılığı)

Tutarında tazminat verilir. Yolculara yukarıda belirlenen kriterler doğrultusunda alternatif bir uçuş ile son varış yerlerine güzergâh değişikliği teklif edilmesi halinde, uçuşu icra eden hava taşıma işletmesi, tazminatı %50 oranında düşürebilir. Yolcuların diğer kanun ve düzenlemelerden doğan tazminat talep etme hakları saklıdır ve yönetmelik kapsamında ödenen tazminat söz konusu tazminattan mahsup edilebilir.

Son olarak, yazının başında da belirttiğim üzere, havayolu şirketi yukarıda açıklanan durumlarda mağdur olacak yolcularına, haklarını açıklayan yazlı, sözlü ve elektronik bildirimleri önceden sunmuş olmak zorundadır.

Uygulamada görülen bazı sorunlara ilişkin tespit ve değerlendirmeler:

Düzenlemenin kapsamını ana hatlarıyla bu şekilde açıkladıktan sonra, açıkça vurgulamak gerekirse, uygulamada çok sık karşılaşılan uzlaşmazlık konularının otel hizmeti sunma ve tazminat ödeme noktalarında yaşandığını takdir edersiniz ya da tecrübelerinizden bilirsiniz.

Hangi durumda yolcunun otel hakkının doğduğu Yönetmelikte tartışmasız bir şekilde belirlenmiş olup; yolcunun kendi durumuna ve sunulan seçeneklere göre bu hakkını talep edip etmemesi, elbette kendi ihtiyarındadır.

Tazminat hakkı ise havayolu şirketlerince türlü bahanelerle en çok ihlal edilen haktır. Yönetmeliğin ve havayolu prosedürlerinin bu konudaki kafa karıştıran düzenlemeleri içinde hangi durumlarda tazminat hakkının doğduğunu belirlemek aslında sanıldığı kadar zor değildir.

Yönetmelik ve yönetmeliğin dayandığı yasal alt yapı zorunlu halleri tazminat kapsamı dışında bıraktığına göre yukarıda olağanüstü haller tanımında sayılan hallerdeki uzun süreli tehir ve iptal durumunda yolcunun tazminat talep etme hakkı doğmayacaktır. Tabi ki yolcunun belirlenen sürelerde ve koşullarda bilgilendirilmesi ve alternatif hizmet seçeneklerin sunulmuş olması şartıyla.

Ancak bazı haller var ki; önceden belirlenemeyip hemen uçuş öncesinde ortaya çıktıkları için havayolu şirketleri bunları da maksatlı olarak, olağanüstü yani beklenmeyen hal tanımı içinde değerlendirerek, tazminat ödemekten kaçınmaktadır. Bunların başlıcaları teknik arızalar ve diğer operasyonel aksaklık ve eksikliklerdir.

“Teknik arıza” durumu, uçuşu icra eden hava taşıma işletmesinin çalışmasını etkileyen ve bu nedenle tazminat sorumluluğunu ortadan kaldıran “olağanüstü hâl” kapsamında değerlendirilemez. Çünkü, teknik arızanın bizatihi kendisi, Hava Taşıma Şirketinin kendi hatasından kaynaklanan bir durum olduğu için, havayolu şirketinin “uçağın elde olmayan nedenlerle arızalanmış olması” gerekçesine dayandıracağı savunma, tazminat ödeme dahil, yönetmelikte sayılan görev ve sorumluluklarını ortadan kaldırmaz.

Keza, arızanın kısa sürede giderilmesi için, gerekenin yapıldığı argümanından yola çıkılarak, Türk Sivil Havacılık Kanununun “Taşıyıcının Sorumluluktan Kurtulması “başlıklı 123. Maddesindeki “kurtuluş beyinnesi”ne dayandırılan savunmaların da bu bağlamda geçerli olmadığını değerlendiriyoruz.

Son olarak, uzun süren gecikmelerin (tehir) iptal niteliğinde olup olmayacağı ile ilgili olarak,  261/2004 sayılı Avrupa Birliği Tüzüğü kapsamında, Avrupa Adalet Divanının 2009 yılında vermiş olduğu kararla uzun (üç saat veya daha fazla) süren gecikmelerin iptal olarak değerlendirildiği ve hava taşıma şirketlerinin mağdur ettiği yolcularına tazminat ödemesi gerektiğine hükmedildiği için, SHGM tarafından da bu yönde bir  düzenlemeyle “HUD 2015/3 Yolcu Hakları Uygulama Esasları Genelgesi” mücbir sebebe dayanmayan uzun süreli tehirlerin, sefer iptali gibi değerlendirildiği ve bu gibi durumlarda mağdur yolcuya tazminat ödemeyi gerektiren SHY-YOLCU Yönetmeliğinin 8. Maddesine atıf yapıldığı bilgisini vererek  yazımızı sonlandıralım.

Bu serinin bundan sonraki yazısını, “bagaj aksaklıkları” konusuna ayıracağım.

HAVAYOLU YOLCUSUNUN HAKLARINI BİLMESİ ÇOK ÖNEMLİ-1

Yorumlar Tüm Yorumlar (27)

İyiki varsınız ~ 7 ay önce
İyiki varsınız ama geçen ay Sunexpress uçağı uçamadı. Hemen Kölndeki ofisine gittim. Kocam kocaman SUNEXPRESS tabelası altında oturan kocam yapılı bir adam burası sunexpress değil, internetten başvurun dedi. Bizi resmen kovdu. Sunexpress e defalarca yazdım cevap bile vermediler. Sonuçta sizden aldığım bilgilerle avukata verdim. Ama o sunexpress ofisi hala duruyor. Kimbilir kimin yakını kimbilir kime neler veriyor ki hala duruyor orada

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iyiki varsınız.cvp ~ 7 ay önce
Yardımcı olabildiğime sevindim. Gelişmeleri benimle e-postamdan paylaşabilirsiniz Sun ekspres temsilcisi çok meşgul olduğu için size yardımcı olamamış galiba https://www.airporthaber.com/sunexpress-haberleri/skandal-sunexpress-yoneticisi-hilafet-cagrisi-yapti.html
FFS ~ 7 ay önce
Bilal bey önemli bir konuya değinmişsiniz. Maalesef yolcu olarak haklarımızı tam bilmiyoruz. Aydınlatıcı ve bilgi dolu yazınız için teşekkür ederiz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
FFS ~ 7 ay önce
Beğendiğinize sevindim. Teşekkür ederim.
bence ~ 7 ay önce
Beş paralık bagaj dosyaları için bin dereden su su getiren THY avukatlarında da sorun var. Mağdur yolcunun hakkını ödememek için dava dosyalarına yazdıkları gülünç savunmaları görseniz şaşarsınız

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Havayolu ? ~ 7 ay önce
Havayolu bu hakları çok iyi biliyor sayın hocam ancak havayolu yetkilileri yani aksaklığın meydana geldiği anda görevli olan havayolu yetkilileri yer hizmetlerinden bahsetmiyorum bakın bizzat havayolu yetkilisi kendini şirketin sahibi sandığı için ne kadar az ödeme yaparsam o kadar da kâr elde ederim düşüncesinde bence. Senin mağduriyetinin hiç ama hiç bir önemi yok. E birde zamanla yarışan planları olan biriysen en hızlı şekilde nasıl giderimin derdine düşünüyorsun. Yer görevlilerinin burda bir suçu yok bence onlar havayolundan gelen direktifleri yerine getiriyor . Ne yapsın çocuklar emir büyük yerden. Hal böyle olunca ne diyeceksin . Overbook diye bir olay var abi neymiş gayet yaşalmış. Yapmasınlar bunu kimse mağdur olmasın. Havayolundan para da istemiyoruz bir sonraki sefere değişiklikte istemiyoruz Mağduriyet olusturmasınlar yeter. Tek anlayışla karşılayacağım aksaklık hava muhalefeti veya uçaktaki arıza.Onun dışında anlayış beklemeleri abesle iştigal. Saygılarımla. Güzel bir konuya değindiğiniz için de ayrıca teşekkür ederim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Havayolu ?.cvp. ~ 7 ay önce
Keşke dediğiniz gibi olsaydı. Ama havayolu yolcusu haklarını bilmiyor, maalesef. Zaten yorumunuzda bahsettiğiniz havayolu şirketleri de bu bilgisizliği ve tecrübesizliği istismar ediyorlar. Yorumunuzda bahsettiğiniz istasyon müdürlerinin yolcuya hakkı olan hizmeti vermeyip tazminatını da ödemeyerek çalıştığı şirkete kar ettirdiğini, fayda sağladığını zannetmesi ayrı bir acemilik ve garabet. Overbook uygulamasının istismar edilmesi de ayrı bir yanlış.
Ankara ~ 7 ay önce
Sayın Bilal bey, Harika bir yazı aydınlatıcı bilgiler dolu.Sanırım havacılık ile ilgili hem yolcu hem çalışanlar için çok faydalı yazılarınız olucak. Temennim kısa süre değil uzun yıllar yazarsınız. SiZin için efsane geri döndü desek çuk oturur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ankara.cvp ~ 7 ay önce
Yazıyı beğendiğinize sevindim. Teşekkür ederim. Ben de bu kapsamdaki yazıların faydalı olacağını düşünüyorum. Ancak, önceki yazılar kadar rating yapmadı gibi. Sebebini araştırmak lazım.
BORA ~ 7 ay önce
Ucuz bilet aldık Almanya'ya gittik. Ama dönüş seferinde resmen perişan olduk. Önce iki saat tehir açıkladılar. Sonra peş peşe uzatmaları oynadılar. Aç susuz havalimanında geceledik. Sebep telnik arızaymış. Çektiğim sıkıntıdan daha kötüsü havayolu şirketinin samimiyetsiz tavırları ve sürekli yalan söylemeleriydi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
BORA.cvp ~ 7 ay önce
Genellikle low cost havayolu şirketleri hizmet kalitesi odaklı çalışmadıkları ve sürekli maliyetleri düşük tutmaya çalıştıkları için bu tarz yolcuyu aldatmaya yönelik taktikler deneyebiliyorlar. Şikayet veya dava yoluyla tazminatınızı almış olduğunuzu umarım.
Joe ~ 7 ay önce
Başıma geldi. 3 saatlik tehir olmasın diye, yolcuları uçağa bindirdiler. 1.5 saat bekledikden sonra uçağı yolcularla beraber hangara çektiler. Motor arızası varmış. İki saatde orada bekletildik. Sudan başka bir ikram vermediler. Gecikme olması nedeniyle 4 saatlik uçuş 7-8 saate çıktı. Bidiğim kadarıyla bu bu uzunlukdaki uçuşlarda sıcak yemek vermeleri gerekirdi, ama uçağa katering almadıkları için bunuda yapmadılar. Şimdi sizin tarifinize dayanarak, tazminat ödenmesi gerekmezmi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Joe.cvp ~ 7 ay önce
Önce sorunuza cevap vereyim. Tazminat hakkı kesinlikle doğmuştur. Maalesef hizmet kalitesine önem vermeyen şirketler veya aklı sıra şirket maliyetlerini böylece azalttıklarını zanneden kalitesiz yöneticiler, yolcuyu oyalamaya ve aldatmaya yönelik böyle uzuz taktiklere başvurabiliyorlar. Yolcunun uçağa binmesiyle rötar süresi sona ermez. Rötar uçağın pistten teker kestiği (take off) saatine kadar hesaplanır. Sizi uçağa saatlerce hapsederek aslında eziyet etmişler. Manevi tazminat bile düşünülebilir.
airhelp ~ 7 ay önce
Ne kadar başarılı ve güvenilir bilemiyorum. Haklarını bilmeyen, zamanı sınırlı olan veya talep sürecini kendi başına yürütmek için gerekli uzmanlığa sahip olmayan yolcuların kolayca tazminat talebinde bulunmasını sağlayan firmalar da bulunmaktadır. https://www.airhelp.com/tr/havayolu-yolcu-haklari/

Yanıtla

Kalan karakter 1000
airhelp.cvp ~ 7 ay önce
Bu site linkini paylaştığınız için teşekkür ederim. Son yıllarda hizmet sektöründe, sigortacılık başta olmak üzere böyle profesyonel yardım organizasyonları/şirketleri çoğalmaya başladı. Şüphesiz çoğu bir ücret ya da tazminatın belli bir yüzdesi karşılığında bu işi yapıyorlar. Ne kadar başarı sağladıklarını ben de bilmiyorum.
Nihat Demirkan ~ 7 ay önce
Çok güzel açıklama,bilgilendirme.Bu bilgileri yolcunun bilmesi gibi havayolunda özellikle yolcu hizmetlerinde çalışanların da çoktan iyi bilmesi gerekli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Nihat Demirkan.cvp ~ 7 ay önce
Beğendiğinize sevindim Nihat Bey. Teşekkür ederim. Ayrıca, sizin gibi bir sizil havacılık tecrübesinin bu tespit ve değerlendirmeyi yapması önemli ve anlamlı.
Nihat Demirkan.cvp ~ 7 ay önce
Beğendiğinize sevindim Nihat Bey. Teşekkür ederim. Ayrıca, sizin gibi bir sivil havacılık tecrübesinin bu tespit ve değerlendirmeyi yapması önemli ve anlamlı.
Abdulhamid.cvp ~ 7 ay önce
Teşekkür ederim. Faydalı olacağını umarım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000