22 Nisan 2024, Pazartesi
Fatih AKDENİZ
Fatih AKDENİZ [email protected]
  • Hangi şirket te çalışırsa çalışsın bazı arkadaşlar ced bileti art niyetli olarak kullanıyor lar her personel in belli bir hakkı olması gerekir Pegasusda 10 garanti bilet olsa hiç kimse mağdur olmaz
  • Köşe yazısını yazarken keşke gerekli yerlerden doğru bilgi alınarak yazılsaydı.Öncelikle kişi bazı durumları kendısınden bilir.Toplum olarak bir yetki verildiğinde yetkiyi kendi menfaatimize kullandığımız için Tgs personellerinin de bu yetkiyi kafasına göre kendımiz gıbı kullanabileceğini sanıyoruz..Bir tgs personelinin istediği şekilde pass yolcuyu sıraya koyma lüksü yok..Occ de her ucagı takip eden Tk memurları mevcut..Kapıda pass yolcuların suphesı varsa gereklı birime mail atabılırler..şikayet olmasa bile ayrıca Occ de ucagı takıp eden kişiler de yanlıs bir durumda dönüş yapabiliyorlar..Her bırımde olduğu gıbı kınama ve uyarıyı goze alıp bunu yapabılen personel varsa da ona bişey dıyemeyiz..Tgs personelleri kabın kokpıt Tss ve yakında Ajet gibi bütün yüzde yüz iştiraklerden sonra geliyor..Sadece Tk anne baba ve kardeşten önce geliyor..Sanırım asıl rahatsızlık ve karın agrısı burada.. Olayın carpıtılmasının ana nedenı bu..Bilet satısından boardınge operasyonun ana merkezı Occ den harekata kadar çok önemli birimlerde çalışan personellerin bu hakkı da gözünüze batıyorsa bu sizin vicdanınızla ilgili bir durum..Ayrıca artık uçakların doluluk oranları yuzde 90 a yaklaşmış durumda.. Bayram ve benzeri durumlarda Tgs memuru da uçamıyor kokpıt hakkı olmasa neredeyse kaptan bile uçamıyor..Çocuklarıyla gelip uçamayanların ettiği şikayeti referans alıyorsunuz..
  • Tss çalışanlarına R4A verilmesi zaten zor olan uçuş durumunu dahada zorlaştırıyor.
  • Ajetin ced bilet sisteminden çıkması sabiha personeli için çok kötü oldu umarım en kısa zamanda tekrar sisteme dahil edilir.
  • Thy ‘den emekli olan bekar personelin emekliliği ile tüm ailesinin pass ve ced hakkı bitiyor Evli iseniz emekli olduğunuzda eş ve çocuk için haklar devam ediyor Bekar olan personelin en azından ailesine(anne,baba,kardeş) ced hakkı devam ederse,evli ve bekar ayrımı da yapılmamış olur Bekar personel emekli olduğunda sadece kendisi için bu hakka sahip oluyor Yöneticilerin bu eksikliği görmelerini ve düzeltmelerini talep ederim
  • Biraz da şeyi yazsanız. Biletlemediki bazı tgs personelleri sıraya bakmaksızın kendi arkadaşlarını direk içeri bilet numarası verirken Thy çalışanlarını ilk sıralarda olmasına rağmen standby içeri gönderiyor. Bunları da yazın.
  • Tgs, tss Ced bilet hakki ile ilgili bilgilendirmenizde bilgi eksikligi var. Belirli siralama vardir. Ona gore kabul alinir. Tgs, Tk personellerinden sonra gelir. Onlar oldugu icin ailelerimiz ucamiyor diyor muyuz biz? Kidemi yuksek biri varsa ben ucamiyorum. Mudur varsa kaptan ucamaz.. boyle boyle gider. Dolu ucaklarda, yogun sezonda kapi beklememeleri gerektigini ogrenmeliler. Coluk cocuguyla dolu ucaga da gitmesinler bi zahmet.
  • yapma yauv bak sen su işe. ced bileti hakkını almışlar bide üzülüyolarmış hay allah
  • Fatih Bey , Ced bilet konusu üst düzey makam sahipleri dışında herkes için muamma maalesef . Pilot (FO) ailesiyiz, Bir ara ailecek yurtdışına ced bilet ile gitme teşebbüsünde bulunduk , uçakta çok boş koltuk yokmuş, bizim gibi personel yakını bir çok kişi ced bilet talebinde bulunmuş , bize yer kalmadı .Nedenini görevliye sorduğumda bizden daha kıdemli bir hostes ailesinin öne geçtiğini söyledi. Böylece bir pilotun (FO) kokpit üyesi sayılmayıp hostesle eşdeğer tutulduğunu öğrenmiş olduk.

CED bilet hakkı ve AJET'teki ilginç yanılgı

Geçtiğimiz haftaya damgasını vuran gelişmelerden biri Dubai'de yaşanan kaostu. Hala devam eden bir kaos...

Biliyorsunuz, Dubai son 75 yılın en fazla yağış aldığı dönemi yaşadı. Dolayısıyla hava trafiği alt üst oldu. Seferler iptal, yolcular perişan, personel zor durumda. Bunun benzerlerini ABD'de çoğu zaman yaşıyoruz aslında. Yani bunları görünce Türkiye'de dönem dönem yaşanan aksaklıkların oluşturduğu mağduriyetler geliyor insanın aklına. Bizde çok sık yaşanmasa da olağan dışı yağışlar ya da rüzgarların etkisi bazen benzer sonuçlar doğurabiliyor. Bu aslında şu demek; Beklenmeyen hava durumlarında ne kadar zengin olursanız olun, teknolojiniz ne kadar kusursuz olursa olsun bunu yaşıyorsunuz. Bizde olduğu zaman ortalığı ayağa kaldırmamak lazım demek istiyorum. Ama bir detay var; Bizde bu tip durumlarda ortadan kaybolan idariciler saklandıkları yerden çıksınlar bir zahmet!

Tüm yükü personele yüklemesinler. Çünkü bu durumlarda sabır sınırları zorlanan yolcu hizmetleri memuru arkadaşlar bazen tartışmalara dahil olabiliyor. Anlamsız kavgalar ve tartışmalar yaşanıyor. İdareci olmak bu anlarda belli olur. 

               ..................................................................................................................

Türk Hava Yolları'nın iştiraki olduğu TGS'ye verilen CED bilet hakkı sonrası bazı aksaklıkları dile getirmek bize düşer. Uzun zaman bu hakkı bekleyen ve önceki THY yönetimi tarafından verilmesi beklenen ancak hayal kırıklığına uğranan hak, bu dönemde TGS personelinin yüzünü güldürdü. Ancak özellikle yurt içi uçuşlarda bazı mağduriyetler yaşanıyor. Onlarca mesaj aldım bu konuda. Uçuş için havalimanına giden personel, maalesef çoğu zaman hayal kırıklığına uğruyor. Ve çoğu zamanda saatler süren, hatta bekleyişin yarım günü aştığı durumlarda bileti satın alarak uçmak zorunda kalan onlarca çalışan var. 

Bu durum bekar olan personel için belki görmezden gelinebilir ancak çocuklu aileler için gerçekten bir çileye dönüşüyor. 

Verilen hak gerçekten muazzam. Ben bunu yazmak bile istemedim ama ortada böyle de bir sıkıntı var. Ben düzeleceğini düşünüyorum. Ancak yoğunlaşacak yaz dönemi öncesi ilgililer biraz daha bu duruma eğilirse çok daha uygun bir çözüm bulunacağına inanıyorum.

                ....................................................................................................................

Anadolujet'in AJET olmasından sonra sanırım bazı yanlış anlaşılmalar oluştu. AJET'in tıpkı Türk Hava Yolları gibi hizmet verileceği düşünüldü. Belki de böyle düşünülmesinde THY'nin tanıtım kampanyalarının etkisi de vardır. Çünkü şirketi sürekli allayıp pullarken havacılık sektöründe görev yapmayanların konuyu anlaması açısından net bir bilgi akışı sağlanmamış görünüyor.

Çünkü ilgili ilgisiz herkes tarafından uçak içi ikramların ücretsiz olacağı sanılmış.

AJET, düşük maliyetli modelle hizmet verecek bir şirket olarak faaliyet gösterecek. Yani tıpkı Pegasus gibi... Yani uçak içi ikramların ücretsiz olması söz konusu değil. Şirketin yapısı itibarıyla da son derece normal bir durum bu.

Ama dediğim gibi THY AJET'i öyle bir lanse etti ki, herkes yeni bir Türk Hava Yolları doğdu sandı. Burada şirketin lansmanını eksik yaptığı THY yönetimine yazar. 

CED bilet hakkı ve AJET'teki ilginç yanılgı

Yorumlar Tüm Yorumlar (27)

TGS işçi ~ 9 gün önce
Hangi şirket te çalışırsa çalışsın bazı arkadaşlar ced bileti art niyetli olarak kullanıyor lar her personel in belli bir hakkı olması gerekir Pegasusda 10 garanti bilet olsa hiç kimse mağdur olmaz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tgs ~ 9 gün önce
Köşe yazısını yazarken keşke gerekli yerlerden doğru bilgi alınarak yazılsaydı.Öncelikle kişi bazı durumları kendısınden bilir.Toplum olarak bir yetki verildiğinde yetkiyi kendi menfaatimize kullandığımız için Tgs personellerinin de bu yetkiyi kafasına göre kendımiz gıbı kullanabileceğini sanıyoruz..Bir tgs personelinin istediği şekilde pass yolcuyu sıraya koyma lüksü yok..Occ de her ucagı takip eden Tk memurları mevcut..Kapıda pass yolcuların suphesı varsa gereklı birime mail atabılırler..şikayet olmasa bile ayrıca Occ de ucagı takıp eden kişiler de yanlıs bir durumda dönüş yapabiliyorlar..Her bırımde olduğu gıbı kınama ve uyarıyı goze alıp bunu yapabılen personel varsa da ona bişey dıyemeyiz..Tgs personelleri kabın kokpıt Tss ve yakında Ajet gibi bütün yüzde yüz iştiraklerden sonra geliyor..Sadece Tk anne baba ve kardeşten önce geliyor..Sanırım asıl rahatsızlık ve karın agrısı burada.. Olayın carpıtılmasının ana nedenı bu..Bilet satısından boardınge operasyonun ana merkezı Occ den harekata kadar çok önemli birimlerde çalışan personellerin bu hakkı da gözünüze batıyorsa bu sizin vicdanınızla ilgili bir durum..Ayrıca artık uçakların doluluk oranları yuzde 90 a yaklaşmış durumda.. Bayram ve benzeri durumlarda Tgs memuru da uçamıyor kokpıt hakkı olmasa neredeyse kaptan bile uçamıyor..Çocuklarıyla gelip uçamayanların ettiği şikayeti referans alıyorsunuz..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TSS - R4A ~ 10 gün önce
Tss çalışanlarına R4A verilmesi zaten zor olan uçuş durumunu dahada zorlaştırıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ajet - ced ~ 10 gün önce
Ajetin ced bilet sisteminden çıkması sabiha personeli için çok kötü oldu umarım en kısa zamanda tekrar sisteme dahil edilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
BİR TALEP ~ 10 gün önce
Thy ‘den emekli olan bekar personelin emekliliği ile tüm ailesinin pass ve ced hakkı bitiyor Evli iseniz emekli olduğunuzda eş ve çocuk için haklar devam ediyor Bekar olan personelin en azından ailesine(anne,baba,kardeş) ced hakkı devam ederse,evli ve bekar ayrımı da yapılmamış olur Bekar personel emekli olduğunda sadece kendisi için bu hakka sahip oluyor Yöneticilerin bu eksikliği görmelerini ve düzeltmelerini talep ederim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tgs nin işgüzarlığı ~ 10 gün önce
Biraz da şeyi yazsanız. Biletlemediki bazı tgs personelleri sıraya bakmaksızın kendi arkadaşlarını direk içeri bilet numarası verirken Thy çalışanlarını ilk sıralarda olmasına rağmen standby içeri gönderiyor. Bunları da yazın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Amir ~ 9 gün önce
Tespit doğru. Biz 3 saat önce uçuşu açıyoruz daha yolcu bile biletlenmemişken TGS personeli kendisini en güzel koltuğa boardlamış oluyor. Uçak kapı kapatmadan önce özellikle bakıyoruz arkada kalan pas var mı diye. İndirmişliğim var işgüzar tayfayi
Amir’e ~ 6 gün önce
Helal sana amirim, böyle adaletsizliklere dur demek lazım.
Ced sorunsali ~ 11 gün önce
Tgs, tss Ced bilet hakki ile ilgili bilgilendirmenizde bilgi eksikligi var. Belirli siralama vardir. Ona gore kabul alinir. Tgs, Tk personellerinden sonra gelir. Onlar oldugu icin ailelerimiz ucamiyor diyor muyuz biz? Kidemi yuksek biri varsa ben ucamiyorum. Mudur varsa kaptan ucamaz.. boyle boyle gider. Dolu ucaklarda, yogun sezonda kapi beklememeleri gerektigini ogrenmeliler. Coluk cocuguyla dolu ucaga da gitmesinler bi zahmet.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bilet ~ 10 gün önce
Sıralama bir yerde yazıyor mu? CED bilet kesilen kişiler yüksek sesle ilan ediliyor mu? Yoksa önce gelen mi alıyor? Sıralamada geride olan bir kişiye bilet kesildiği ama önde olan kişinin binemediği durumlar olabilir mi? Sıralamaya %100 uyulduğu nasıl anlaşılıyor?
Son Bilet Bükücü ~ 10 gün önce
Bileti biniş kartı olarak düzeltme ihtiyacı duydum. Bilet satın aldığınız hizmetin numerik karşılığını içerirken biniş kartı ise kontuara upradığınızde elinize verilen dikdörtgen şeklinde üzerinde ya SBY ya Koltuk no yazan şeydi. Bir açıklamada olabilecek en fazla bilet kelimesini kullanmayı başardığınız için tebrik ederim öncelikle. Sorunuza gelecek olursa Up’ta artık görebiliyorsunuz. Elinizdeki teknolojiyi söylenmeden önce iyi kurcalamanız önerilir. Sevgiler.
jump seat ~ 9 gün önce
tk ve 100 de 100 istirakler hepsi ayni ucus koduna sahip tss ile tk personeli teknik hepsi ajet hepsi ayni ucus kodu tgs tfs doco 4rb ucus kodu oldugu icin birde ist thy hub kontrol jump seat yasakladigi icin ucamiyor
Saka ~ 9 gün önce
Sıralamada yazıyor mu ne demek tabiiki sistem tarafından pass bilet ced bilet statü işe giriş tarihi vb sekilde sıraya konuluyor bu sıraya uymayan personelden de savunma ıstenıyor herhangı bir şikayet oldugunda veya ucakları takip eden Tk personellerı tespıt ettiğinde..
Sacmalıyorsunuz ~ 9 gün önce
Kardesim thy sisteminde siralama denilen birsey var tgs de ona gore alir önündeki yedekleri. Eger yanlislik yapildigini dusunuyorsaniz sikayet edin olur biter
check ~ 11 gün önce
yapma yauv bak sen su işe. ced bileti hakkını almışlar bide üzülüyolarmış hay allah

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CED MUAMMASI ~ 12 gün önce
Fatih Bey , Ced bilet konusu üst düzey makam sahipleri dışında herkes için muamma maalesef . Pilot (FO) ailesiyiz, Bir ara ailecek yurtdışına ced bilet ile gitme teşebbüsünde bulunduk , uçakta çok boş koltuk yokmuş, bizim gibi personel yakını bir çok kişi ced bilet talebinde bulunmuş , bize yer kalmadı .Nedenini görevliye sorduğumda bizden daha kıdemli bir hostes ailesinin öne geçtiğini söyledi. Böylece bir pilotun (FO) kokpit üyesi sayılmayıp hostesle eşdeğer tutulduğunu öğrenmiş olduk.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
He tamam oldu ~ 11 gün önce
Ya bi git Allah aşkına saçma saçma konuşup durma,neyin tripdesin.Kendini nerde görüyorsunuz.Kaptan olursun ilerde zati sıralamada 1. Sıralarda olursun.Cahillik zor hastalık,Allah kurtarsın
FO’ya ~ 11 gün önce
Pardon, sizin FO olarak “hostesten” üstün tarafınız nedir? Hadi sorumlu kaptan olsanız tamam diyeceğim. Hepimiz aynı uçakta çalışıyoruz hatırlatmak isterim. Ayrıca uçağa kabul prosedürlerini okumuş olsaydınız böyle saçma bir yorum da yazmamış olurdunuz.
Eee ~ 11 gün önce
Nolmuş kural bu. İşe giriş tarihi baz alınır 3 aylık fonungelip 20 yıllık herhangi bi çalışanın önüne geçmesi mi adalet?
Böcük ~ 11 gün önce
Tek sorun TGS’nin Ced biletle uçamaması değil. Bilet hakkı verilen şirket sayısındaki artık ve uçak dolulukları göz önüne alındığında aynı durunu 10 yılı aşkın pass biletli yolcu da yaşıyor. İki bayram tatilinde de gittikleri yerlerden günlerce dönemeyen pek çok personel oldu. THS sürece sonradan dahil olduğu için bocalıyor sanırım. Yoksa pandemi sonrası herkes aynı dertten muzdarip.
Kokpit kabin eşdeğeri değil ~ 11 gün önce
Sicil önemli,misal sicili eski thy memuru da önünüze geçebilir.ayrıca skp da olsa siz gene sicil ile değerlendirileceksiniz,bilginiz olsun.kapıda ama benim çocuğum kaptan diye yükselmeyin
bilgisiz fo ~ 11 gün önce
limit üstü uçmak biraz ağır gelmiş herhalde, aç biraz döküman oku. kaptan olacağın güne kadar hem o -hostes- hem de senden bir gün önce şirkete imza atmış diğer tüm kabin ekipleri senden önceliklidir. ikinci pilotun kabin ekiplerine göre biniş önceliği yoktur. yine ikna olmadıysan bu durumu - lütfen bu üslupla - tip müdürlüğüne yaz da daha anlaşılır dilden anlatsınlar planlayacakları ofis meşguliyetinde;)
Kaptan ailesi ~ 11 gün önce
Ailenin altı üstü olmaz , tüm aileler aynı derecede kıymetlidir.
Kokpit ~ 10 gün önce
FO bir kabin çalışanı değil kokpit çalışanıdır. Ced sıralamasında da kabin katagorisine alınmamalı, kabinden önce ama kaptandan sonra bir sıralamaya tabi olmalıdır, akıl ve mantık bunu gerektirir.
b1/b2 ~ 9 gün önce
Bu kafayla senin ucak ucurmaman lazim zaten,pass bilet prosedurunu oku sonra gel buraya yaz. Daha da uzucu bir sey soyliyeyim teknik as de calisan biri de senin onune gecebilir, yeter ki sicili eski olsun
b1/b2 ~ 9 gün önce
Tabiki bekleyecekler, zamaninda Teknik %100 istirak olmasina ragmen cok bekledi, hatta AO personeli teknisyenlere bile "ama siz tekniksiniz" diye atarlanan TGS personeli gordu bu gozler; onun icin beklemeye alismalari lazim. Hatta bir arastirma yapilsa boarding siralamalarina uyulmadigindan emin olun TGS verilen CED hakki alinir.
MAALESEF ~ 7 gün önce
Ced Muamması başlığı altındaki yoruma yorum yazanların bazıları bu yorumu yazanın bir Pilot olmadığını , pilot yakını olduğunu anlayamamış maalesef.Bir pilotun Ced mevzuatını bilmemesi mümkün mü Allahaşkına?!

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000