23 Ocak 2017, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • teknikçiler yazmışsınız sayın yazar.bizler kendi isteğimizle ''teknikçi'' olmadık. ben işe girdiğimide kartımda THY AO yazıyordu. 2006'da THY TEKNİK AŞ kurulduğunda bize hiçbir hakkınızı kaybetmeyeceksiniz dediler. ama şimdi benden 15 sene sonra thy personeli olmuş adam sırf thy ao olduğu için benden daha fazla hakka sahip. Aramızdaki bu farkı sorduğumuzda ''ama onlar thy ao size thy teknik aş'siniz farklı şirketlersiniz'' deniliyor.
  • İlk yazdığım yorum nedense yayınlanmadı. THY'de iş barışı falan sağlanmadı ve THY yönetiminin bu işçi aleyhine tavrı ve yine onların en güçlü kozu olan sarı sendikayla da sağlanması pek mümkün değil. Sendika yönetimi kendilerini yönetime getiren THY yönetiminin her dediğini yapmaya devam ediyor. Bu sefer bu seneki sendika seçimlerini düşünerek işçiye sorduk, onlar da kabul etti, diyebilmek için anket yöntemine başvurdu. Gerçekten üyelerinin ne düşündüğünü önemsiyor olsaydı kapalı zarf usülü oylamaya giderdi noter huzurunda. Ama onlar ne yaptı? TC numarasını dahi isteyen bir sistemle işçiyi fişlenme tehdidiyle karşı karşıya bıraktı. Bu kadar önemli bir hususta 22 bin küsur çalışanın ancak yarısı oy kullanmış ve onun da %95'i evet, demişmiş. Kim diyor bunu? Sendika. Başka tanık, şahit var mı? Yok tabi ki. İmzalanan protokolün kopyası da yayınlanmadı. Hadi geçmiş olsun. Ama bu işin sendika genel seçimleri de var. Öbür tarafı saymıyorum bile zira bu kadar kul hakkıyla yatacak yerleri yok!
  • Ülkemizin bulunduğu coğrafyayı,olabilecek ekonomik krizleri,terör saldırılarını umursamadan bize bir şey olmaz mantığıyla kafasına göre iş yapan,şirket paralarını saçan ve şirketin krizde böylesine sallanmasına sebep olan hamdi ve temel ile onların işe alıp makam verdikleri fetocular ve diğer sözüm ona yöneticilerden neden hesap sorulmuyor ? Thy bunu yapmadıktan sonra ve hala bünyesindeki fetocuları ve onlara göz yumanları temizlemedikten, anlı şanlı müdür,başkan,yönetim kurulu vs nin maaşlarında,arabalarında,giderlerinde,huzur haklarında,komisyonlarda vs tasarrufa gitmedikten sonra iş barışını nasıl sağlayacak? Şirketin ve ülkenin krize girmesinin sebebi çalışanlar mı yoksa bu ülkeyi ve şirketi yönetenler mi? Başarıda nasıl ortaya çıkıp kasılıyorlarsa başarısızlıklarda da gerekeni yapsınlar! Hiç kimse suçu sadece fetoya ona buna atmasın onları şımartan,her kurumu,her işi,her ihaleyi kardeşçe paylaştıkları ne istediniz de vermedik diyenler de suçludur!
  • Sendika ve THY yönetimi dışında kimsenin uzlaştığı falan yok! Sendika bu seneki seçimlerde 2013'ten beri yaptığı yanlış uygulamalar ve kötü yönetiminin üzerine bir sabıka daha eklememek veya sorumluluğu üzerinden biraz olsun atmak için anket yöntemini çıkardı. İleride hesap verirken işçiler de istedi, diyebilmek için. Bir kere işçinin TC kimlik numarası ile ankete katılıp fişlenmesine olanak sağlayan bu yöntem bile art niyetlidir. Kurarsın sandıkları, kapalı oylama yapıp noter huzurunda sayarsın. 22-23 bin çalışanın anca yarısı katılmış böyle kritik bir ankete. Onun da %95'i evet demişmiş. Kim saydı, nereden biliyoruz? Var mı sendika dışında buna şahitlik edecek bir merci? Yok! Kimse kimseyi enayi yerine koymasın beyler!
  • Siz yatin kakin Rahmetli Erbakan Hocaya dua edin. Suan burda zammi degil aysonunu nasil getrcektiniz onu konusuyor olacaktiniz. Ya herseyniz var sukur,hamd edin sukredin yahu.
  • Gen mudurluk calışanları paşa paşa aldılar yüzde 10 zamlarını siz teknikmiş kabinmiş kokpitmiş birbirinizi yiyin. Zaten çok yoruluyorlar 10-11 e kadar kahvaltı ancak biter ardından sohbet öğle yemeği saati...hoop AVM ziyareti...13 dönüş...hemen öğle yemeği..çay-kahve bak saat 15 oldu...biraz alışveriş sitesi online oyun oldu 16:00artık çıkış için hazırlanmak lazım...16:45 turnikelerde hazır vaziyette bekle...17:00 dedi mi...kaçış..bu gün de çooook yorulduk :)
  • teknik a.ş de daha ne duyarlılığı bekliyosun acaba zaten battık gırtlagımıza kadar duyarlılık içindeyiz
  • Teknik personel mutlaka zam almalıdırlar. Unutmayın Teknisyen olmasa uçak uçamaz..
  • Malesef doğu toplumlarında tepedekiler yerken çalışan emekçilere sükredin kötünün kötüsü var deyip kandırmak bir gelenektir.Bunun sonu yok.Maaşın var şükret maaşı olmayanda var..Maaşın olmasada şükret sağlığın var..Sağlığın olmasada şükret ölmedin..Ölsende şükret bu ölümden daha kötüleri var..Öbür taraftada şükret mezarın var mezarı olmayanlar var şelinde bu gider sonu yok..O yüzden kimse hakkını aramamalı en güzel kandırma sistemi budur.Fransız ihtilalinde kralicenin dediği gibi "pasta bulamıyorlarsa ekmek yesinler ne söylenip duruyorlar"
  • fedakarlık demişsiniz ama adamlar tckn ile anket yapıp zorla hayır dedirtti.tl ile maaş alan adamlara zam vermesen ne olur? dolar geçen yıla göre yüzde kaç değer kazandı dolarla gelirler, tl ile maaş verilen personelle mi düzelecek. yurt dışında kapanan hatların müdürleri yatsın 10-20 uzman maaşı alsın. önce gereksiz şefleri müdürleri azaltacaksın. her şehirde müdüre gerek var mı afrikada vs şeflik yetecek bir dünya nokta var. arkası olanları doyurun anca. haram zıkkım olsun torpille bi yere gelenlerin yediği her kuruş.

THY iş barışını sağladı...

Çokça merak ediyordum zam konusunda sendika ile THY arasında bir kavga yaşanır mı diye. Hepsinden öte çalışanların sendikaya karşı tutumu ne olacaktı. Geçmiş yılları hatırladığımızda zam dönemlerinde sendikacılar boy gösterip nara atıp çalışanlar nezdinde itibar devşirirlerdi.

Aslına bakarsanız, normal dönemde böyle bir anlaşma yapılmış olsa idi hemen hemen hepimizin eleştireceği bir konu ortaya çıkmış olurdu.

Türkiye'nin yaşadığı ekonomik krizin öncelikle havacılık sektörünü vurduğunu hepimiz biliyoruz. THY'nin uçaklarının havalimanlarında misafir edilerek uçacağı günü beklediğini de biliyoruz.

Birçok yazımda bahsettiğim gibi THY'nin Genel Müdürü Bilal Ekşi, pimi çekilmiş bombayı kucağında buldu. Bu yüzden bir yandan uçaklar yerde yatarken diğer yandan 2017 yılı için maliyet planlamaları yapılıyor ve en az kayıpla dönemsel olduğuna inandığımız krizden çıkmanın yolları aranıyor.

Bu maksatla Bilal Ekşi, önce DHMİ kapısını ardından da TAV'ın kapısını çalmıştı. DHMİ ve TAV'dan indirim isteyen THY, DHMİ açısından amacına ulaşmış olsa bile TAV açısından aynı şeyi söylemek mümkün değil. Zira, TAV'ın da THY kadar zararı var dersek yalan olmaz.

Sadece DHMİ ve TAV'dan indirim istemekle iş bitmiyordu. Bilal Ekşi bu sefer Hava-İş'in kapısını çaldı. Malum ortada bir TİS vardı ve bu TİS'e göre Ocak ayı itibari ile çalışanlara zam yapılması gerekiyordu.

Bilal Ekşi'nin Hava-İş ziyaretinde zam oranının aşağı çekilmesine yönelik talebinin, sendika tarafından makul görülüp-görülmeyeceği merak ettiğimiz bir durum idi. Gerçekleri konuşmak gerekirse sendikanın "TİS'de ne yazıyorsa o" diyeceğini düşünemedim.

Türkiye'nin durumu ortada dururken "illede zam" diyecek bir sendikacının olacağına inanmadım.

Ancak sendika yöneticileri uyanık bir hamle ile bir nevi kamuoyu yoklaması yaparak üyeler nezdinde anket yaptı. Anketin sonucunda çalışanların THY'nin durumunu göz önünde bulundurarak yapılan öneriyi kabul etmesi sendikanın elini rahatlattı.

Yapılan protokolle ilgili detayları zaten Airporthaber'de okudunuz. O kısma girmeden bir kaç cümle ile yapılan ek anlaşmanın ne anlam ifade ettiğini söylemek istiyorum.

Çalışanlar verilen zam oranını görüntüde yüzde 3 olarak algılayabilir. Ama daha düşük. Yıllık zam oranı  2.30 civarına denk geliyor.

Şunu net olara söyleyeyim. THY çalışanları büyük bir fedakarlık yaparak şirketlerine sahip çıktılar. Bu açıdan baktığınızda THY çalışanları büyük alkışı hak ediyor. Hakkını teslim edelim. Sendika da çalışanlarla birlikte hareket ederek, iş barışına katkıda bulundu.

Türkiye'nin ihtiyacı olan birlik beraberliği THY'de gördük.

THY'nin işi sadece THY A.O ile bitmiyor. THY Teknik A.Ş'de zam bekliyor. Aynı duyarlılığın orada da olacağına inanıyorum. Belki biraz daha THY çalışanlarından fazla alabilir teknikçiler. Bunu da dert etmemek gerekir.

Bu yılı sorunsuz atlatmak gerek.

Bir paragraf da TGS'ye açmazsak olmaz. TGS çalışanlarından çokça telefon ve mesaj alıyoruz. Soruyorlar "Bizim zam oranımız ne olacak" şeklinde. Sendikasız TGS çalışanlarının meraklı olması yadırganmamalı. Bu hafta açıklanır diye düşünüyorum.

Bildiklerim var ama açıklamam doğru olmaz. Ama şu biline yönetici seviyesi çalışan seviyesinden daha az zam alacak.

Yeterli ipucu oldu sanırım.

Yazımızı "havacılık camiasının başı sağ olsun" diyerek bitiriyorum. Lakin yaşanan uçak kazası hepimizin yüreğinde derin yaralar açtı. Allah bir daha böyle acıları yaşatmasın.

THY iş barışını sağladı...

Yorumlar Tüm Yorumlar (68)

teknikçi ~ 7 yıl önce
teknikçiler yazmışsınız sayın yazar.bizler kendi isteğimizle ''teknikçi'' olmadık. ben işe girdiğimide kartımda THY AO yazıyordu. 2006'da THY TEKNİK AŞ kurulduğunda bize hiçbir hakkınızı kaybetmeyeceksiniz dediler. ama şimdi benden 15 sene sonra thy personeli olmuş adam sırf thy ao olduğu için benden daha fazla hakka sahip. Aramızdaki bu farkı sorduğumuzda ''ama onlar thy ao size thy teknik aş'siniz farklı şirketlersiniz'' deniliyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Havacı ~ 7 yıl önce
İlk yazdığım yorum nedense yayınlanmadı. THY'de iş barışı falan sağlanmadı ve THY yönetiminin bu işçi aleyhine tavrı ve yine onların en güçlü kozu olan sarı sendikayla da sağlanması pek mümkün değil. Sendika yönetimi kendilerini yönetime getiren THY yönetiminin her dediğini yapmaya devam ediyor. Bu sefer bu seneki sendika seçimlerini düşünerek işçiye sorduk, onlar da kabul etti, diyebilmek için anket yöntemine başvurdu. Gerçekten üyelerinin ne düşündüğünü önemsiyor olsaydı kapalı zarf usülü oylamaya giderdi noter huzurunda. Ama onlar ne yaptı? TC numarasını dahi isteyen bir sistemle işçiyi fişlenme tehdidiyle karşı karşıya bıraktı. Bu kadar önemli bir hususta 22 bin küsur çalışanın ancak yarısı oy kullanmış ve onun da %95'i evet, demişmiş. Kim diyor bunu? Sendika. Başka tanık, şahit var mı? Yok tabi ki. İmzalanan protokolün kopyası da yayınlanmadı. Hadi geçmiş olsun. Ama bu işin sendika genel seçimleri de var. Öbür tarafı saymıyorum bile zira bu kadar kul hakkıyla yatacak yerleri yok!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ali bey... ~ 7 yıl önce
Ülkemizin bulunduğu coğrafyayı,olabilecek ekonomik krizleri,terör saldırılarını umursamadan bize bir şey olmaz mantığıyla kafasına göre iş yapan,şirket paralarını saçan ve şirketin krizde böylesine sallanmasına sebep olan hamdi ve temel ile onların işe alıp makam verdikleri fetocular ve diğer sözüm ona yöneticilerden neden hesap sorulmuyor ? Thy bunu yapmadıktan sonra ve hala bünyesindeki fetocuları ve onlara göz yumanları temizlemedikten, anlı şanlı müdür,başkan,yönetim kurulu vs nin maaşlarında,arabalarında,giderlerinde,huzur haklarında,komisyonlarda vs tasarrufa gitmedikten sonra iş barışını nasıl sağlayacak? Şirketin ve ülkenin krize girmesinin sebebi çalışanlar mı yoksa bu ülkeyi ve şirketi yönetenler mi? Başarıda nasıl ortaya çıkıp kasılıyorlarsa başarısızlıklarda da gerekeni yapsınlar! Hiç kimse suçu sadece fetoya ona buna atmasın onları şımartan,her kurumu,her işi,her ihaleyi kardeşçe paylaştıkları ne istediniz de vermedik diyenler de suçludur!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Havacı ~ 7 yıl önce
Sendika ve THY yönetimi dışında kimsenin uzlaştığı falan yok! Sendika bu seneki seçimlerde 2013'ten beri yaptığı yanlış uygulamalar ve kötü yönetiminin üzerine bir sabıka daha eklememek veya sorumluluğu üzerinden biraz olsun atmak için anket yöntemini çıkardı. İleride hesap verirken işçiler de istedi, diyebilmek için. Bir kere işçinin TC kimlik numarası ile ankete katılıp fişlenmesine olanak sağlayan bu yöntem bile art niyetlidir. Kurarsın sandıkları, kapalı oylama yapıp noter huzurunda sayarsın. 22-23 bin çalışanın anca yarısı katılmış böyle kritik bir ankete. Onun da %95'i evet demişmiş. Kim saydı, nereden biliyoruz? Var mı sendika dışında buna şahitlik edecek bir merci? Yok! Kimse kimseyi enayi yerine koymasın beyler!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Zam mi? ~ 7 yıl önce
Siz yatin kakin Rahmetli Erbakan Hocaya dua edin. Suan burda zammi degil aysonunu nasil getrcektiniz onu konusuyor olacaktiniz. Ya herseyniz var sukur,hamd edin sukredin yahu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gen Müdürlük ~ 7 yıl önce
Gen mudurluk calışanları paşa paşa aldılar yüzde 10 zamlarını siz teknikmiş kabinmiş kokpitmiş birbirinizi yiyin. Zaten çok yoruluyorlar 10-11 e kadar kahvaltı ancak biter ardından sohbet öğle yemeği saati...hoop AVM ziyareti...13 dönüş...hemen öğle yemeği..çay-kahve bak saat 15 oldu...biraz alışveriş sitesi online oyun oldu 16:00artık çıkış için hazırlanmak lazım...16:45 turnikelerde hazır vaziyette bekle...17:00 dedi mi...kaçış..bu gün de çooook yorulduk :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
duyarlılık ~ 7 yıl önce
teknik a.ş de daha ne duyarlılığı bekliyosun acaba zaten battık gırtlagımıza kadar duyarlılık içindeyiz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Teknikçi ~ 7 yıl önce
Teknik personel mutlaka zam almalıdırlar. Unutmayın Teknisyen olmasa uçak uçamaz..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
gizli ~ 7 yıl önce
Ucak olmassa teknisyende olmaz.kimse fasulyeden nigmet degil.
Gizli denen sahis ~ 7 yıl önce
Teknisyen olmazsa sen olmazsın yoksa akşama kadar nasıl ofis pc de oyun oynucaksin..
hahaha ~ 7 yıl önce
thy teknik mi olmazsa ucmaz. dogru ya kim kahve icecek ekiple. keske teknik olmasa da hizmeti disardan alsak ta calisma disiplini kurallara uyma hak yememek fazladan mesaileri yazip sirkete gecirmemek kendini gelistirmek ne demek ögrensek.. tabii istisnalar var herkesi katmiyorum ama hepsi mi böyle olur ya..
Doğu zihniyeti ~ 7 yıl önce
Malesef doğu toplumlarında tepedekiler yerken çalışan emekçilere sükredin kötünün kötüsü var deyip kandırmak bir gelenektir.Bunun sonu yok.Maaşın var şükret maaşı olmayanda var..Maaşın olmasada şükret sağlığın var..Sağlığın olmasada şükret ölmedin..Ölsende şükret bu ölümden daha kötüleri var..Öbür taraftada şükret mezarın var mezarı olmayanlar var şelinde bu gider sonu yok..O yüzden kimse hakkını aramamalı en güzel kandırma sistemi budur.Fransız ihtilalinde kralicenin dediği gibi "pasta bulamıyorlarsa ekmek yesinler ne söylenip duruyorlar"

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Fena ~ 7 yıl önce
Bu yorum tokat gibi geldi.Hocam sen kimsen fazlasin buralara...
servant ~ 7 yıl önce
Batılıların gönüllü kölesi ders veriyor beyler.
haramzadelere ~ 7 yıl önce
fedakarlık demişsiniz ama adamlar tckn ile anket yapıp zorla hayır dedirtti.tl ile maaş alan adamlara zam vermesen ne olur? dolar geçen yıla göre yüzde kaç değer kazandı dolarla gelirler, tl ile maaş verilen personelle mi düzelecek. yurt dışında kapanan hatların müdürleri yatsın 10-20 uzman maaşı alsın. önce gereksiz şefleri müdürleri azaltacaksın. her şehirde müdüre gerek var mı afrikada vs şeflik yetecek bir dünya nokta var. arkası olanları doyurun anca. haram zıkkım olsun torpille bi yere gelenlerin yediği her kuruş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000