13 Şubat 2017, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • varlikli sirker thy vesselam. hala memur isi ile müdür maasi veriyorsa avrupa muhasebeye. ucagi bile olmadan ödüyorsa friedrichshafena müdür ve sef maaslarini. köln bremen leipzig vaden baden nürnberg gibi ufak yerlerde seflere sonuna kadar en kral maaslari verip te yogun yeelerde personel cikariyorsa bunu da cadi avi diye cadi bir hukukcuya biraktilarsa varkikli demektir. neyse allah yardimcilari olsun burda bir iki excel tabelasi ile hesabi baskanlara verebiliyorkar da öbür tarafta hangi tabela kurtaracak bunlari :-)...
  • Devletin üzerinden büyük yük kalkmış olur. Yok su onun adamı yok bu o bakanın adamı vs.konular gündeme gelmez.Özellikle Kargodan başlanması gerek!
  • Kimin projesini sorgulayıp bide sonuna ünlem koyuyosun sen. Bu cürret ne zamndır var sende acaba? !!!!!
  • Özelleşmesi çok daha iyi olur ama denetim her konuda şart.
  • Varlık fonu içerisinde Botaş'la birlikte en çok zarar eden şirket olan THY ne kazanacak da Varlık Fonu harcayacak acaba? Tam tersine THY'nin zararı nispeten düzgün bir yönetime sahip olan ve kar eden diğer kurumlarımızın karıyla birlikte tek potada eritilecek. Kazançlı çıkan şimdilik THY ama elbette bunun hesabı da sorulacaktır. Bu şirkete artık devletin demir yumruğunun inme vakti gelmişti. Gereksiz müdürlüklere, personel sayısına ve maaşlarına dönüşü olmayan saçma sapan reklam ve sponsorluk giderlerine bir ayar çekilecektir. Kimsenin gözünün yaşına bakılmamalı.
  • Ali Bey duyduğumuza göre ülkenin ekonomik sıkıntısı çok büyük. Özellikle de referandum öncesi krüzün çözülmesi hayat memat meselesi. Çözüm için ise duyduğumuza göre Katar, Bahreyn gibi ülkelerden para bulmaya çalışıyorlar. Teminat için de THY, Ziraat Bankasının da içinde olduğu varlık fonu gösterilecek imiş. Şu an Varlık fonundaki değer 108 Milyar Dolar civarında. Bu teminat ile 300 Milyar dolar alınmaya çalışılıyor imiş. Böyle saltanata Arapların çok meraklı olduğu biliniyor. Ama görünen o ki petrol zengini de olsalar o kadar parayı araplar da çıkaramıyor gibi. Ya da bizdeki parakendeci esnaf kafalılart istediklerini bulamadılar. O değil, bu iş geröekleşirse olan milli varlıklarımıza olacak.
  • Çok güzel anlatmışsınız tebrik ederim üzülerek belirtmeliyim ki şu günlerde hiçbir kimse bir şey anlamak istemiyor Okumuyor anlamıyor yalnızca Yapılacak olan referandum için evet ve hayır peşinde
  • Çamura battı. Vah ülkem vah. Ne kaldi elde avuçta satılmadık???? Ne kaldı ey milletim?
  • Bayrak tasiyici satilmaz. Thy tc devletinin siyasi ve idari yapisi icinde herzaman yerini korur. Satilacak hikayelerini cocuklariniza bile anlatmayin da ileride anam babam bi halttan anlamazmis demesin..
  • Devletin uçak şirketi sahibi olması da ne demekmiş? Devlet işletme sahibi olursa oralar tam arpalık oluyor. Hazır ismi iyiyken özelleştirilmesi gerekir. Sonra Türk Telekom gibi fiyatının altına gider.

THY Varlık Fonu içinde yok olmasın da!

Yıllarca THY'deki çift başlılığın getirdiği kaosun zararlarını anlattık. THY'nin birçok yanlışı çift başlılık sebebiyle yapıldı. Şimdi yeni bir yanlışın THY üzerinde yapacağı etkiyi konuşmak gerek. Varlık Fonu'na devredilen THY ile ilgili kafamda bir dolu sorular var!

Bu soruları sıralamadan önce endişelerimi dile getirmem lazım. THY'nin mevcut yönetimi ile Varlık Fonu yönetimi arasında bir çatışma yaşanabilir. Zira, parayı kazanan THY olacak harcayan Varlık Fonu. Ancak hesap verecek olan THY yönetimi.

Çünkü biliyorum ki Varlık Fonu'nun hiçbir sorumluluğu ve denetim mekanizması yok. Bağımsız denetim kuruluşları tarafından denetlenir zorunluluğuna da hiç ama hiç güvenmem. Devlet tarafından idare edilen ancak sorumluluk karşısında dışarıdan denetçiler tarafından denetleme yerine sayıştay denetimine tabi olsa idi "eh işte" diyebilirdi.

THY'den yapılan açıklamaya göre sistem işleyişinin aynen devam edeceği vurgulansa bile bu bir iyi niyet beyanıdır. Bana hiç akılcı gelmiyor.

Düşünebiliyor musunuz Varlık Fonu'na devredilmiş kurumun yöneticilerine "Gel bakalım elinde ne var ne yok" diye sorduklarında THY yönetimi "Hayır gelmiyoruz" diyebilir mi?

Gerçek anlamda kaosu bundan sonra yaşayabiliriz. Yani öyle yönetimlerde yaşadığımız kaoslar gibi değil başlı başına kavga olabilir.

En önemli husus ise Varlık Fonu'nun elinde bulunan satış gücü. İsterlerse THY'yi bir kalemde satabilirler. Riskli olan da budur. THY, Varlık Fonu tarafından satılma riski ile karşı karşıyadır.

THY'nin Varlık Fonu'na devrinden sonraki icraatları sanırım ilk genel kurulda öğreniriz. Zira yapılacak iş ve işlemlerle ilgili kamuoyuna açık bilgi verileceğini düşünmüyorum.

Şimdi soruyorum.

THY'nin yanı sıra THY Teknik A.Ş de Varlık Fonu'na mı aittir?

THY'nin iştiraki olan TGS, THY Opet, Sunexpress, THY- Do&Co, TEC, Goodrich& THY Teknik Servisi, Turkbine, TCI Kabin Hizmetleri, Uçak Koltuk Üretim, Aydın Çıldır, Vergi İade Aracılık Hizmetleri gibi tüm şirketlerdeki hisseleri de Varlık Fonu'na mı aittir.

Eğer Varlık Fonu'na ait ise, Varlık Fonu bunları istediği zaman istediği kişilere satabilir mi? Varlık Fonu'nun kuruluş amacı içinde olduğuna göre satabilir.

Peki, Varlık Fonu yöneticileri başkanlığında THY'de toplantı yapılabilir mi? Yapılır. İşte bir sürü açmaz var bu işin içinde. Dolayısıyla ben hiç ama hiç doğru bulmadım böyle bir tasarrufu.

Aslına bakarsanız Varlık Fonu'nun dünya uygulamaları fazla paranın efektif kullanılabilirliği ile alakalı bir durumdur. Yani petrolü, gazı çok olan ülkelerdeki gibi ne paramız çok ne de ihracaatımız. O yüzden Varlık Fonu torbasına doldurulan THY'nin yokluk içine girmesinden endişeleniyorum.

Varlık Fonu'na devredilen THY'nin yokluk fonuna muhtaç olmamasını diliyorum.

İki Kelam Funda Ocak için söylemeliyim.

DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak için DHMİ genel müdürü olarak atandığı hafta bir yazı yazmış ve DHMİ'nin son 20 yıllık beyni demiştim. Yazdıklarım da yavaş yavaş gerçekleşiyor.

Funda Ocak'ın şu sözleri çok umut veriyor. "Genel Havacılık palazlanacak, DHMİ küresel marka olacak, iş geliştirme dairesi başkanlığı" Genel Havacılık gerçek anlamda değer görmedi bu ülkede. Oysa sivil havacılığın temel taşıdır genel havacılık. Bunun yanına sportif havacılığı da ekleyebilirsiniz. Keza dışa açılım da DHMİ için uluslararası bir ivme kazandırır. DHMİ'nin yap-işlet-devret modeli birçok ülkeye örnek teşkil etmiştir. Funda Ocak döneminde DHMİ yeni bir kimlik kazanacaktır.

En azından benim beklentim o yöndedir. Siyasi bir beklentisi olmayan Funda Ocak'ın sadece DHMİ'nin geleceği için çalışacağına eminim. Bu sayede hem sorunlara ivedi çözümler üretilecek hem de gelişime yönelik çalışmalar hızla sürecek.

İzleyip göreceğiz. 

THY Varlık Fonu içinde yok olmasın da!

Yorumlar Tüm Yorumlar (45)

varlik fonu ~ 7 yıl önce
varlikli sirker thy vesselam. hala memur isi ile müdür maasi veriyorsa avrupa muhasebeye. ucagi bile olmadan ödüyorsa friedrichshafena müdür ve sef maaslarini. köln bremen leipzig vaden baden nürnberg gibi ufak yerlerde seflere sonuna kadar en kral maaslari verip te yogun yeelerde personel cikariyorsa bunu da cadi avi diye cadi bir hukukcuya biraktilarsa varkikli demektir. neyse allah yardimcilari olsun burda bir iki excel tabelasi ile hesabi baskanlara verebiliyorkar da öbür tarafta hangi tabela kurtaracak bunlari :-)...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ozellesmeli ~ 7 yıl önce
Devletin üzerinden büyük yük kalkmış olur. Yok su onun adamı yok bu o bakanın adamı vs.konular gündeme gelmez.Özellikle Kargodan başlanması gerek!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Özelleştir me........ ~ 7 yıl önce
Sen babanın evini arabasini varsa işyerini satarak yetmedi 10 ayri bankadan kredi cekerek satarak ve sürekli borçlanarak evinizi gecindirmesini ve bu yolla sizi bolluk içinde yaşatmasıni istermiydin???? Peki devletten neden bunu bekliyorsunuz?? Sata sata yönetilir mi bir devlet? Satılmadık ne kaldı elde avuçta? En son yabanciya toprak satışı kanunuyla topraklarimiz satılmaya başlandı. 5milyon metrekare yuzolcumu olan hatayin 3milyon metrekaresi yabancilara geçti.... Haberin var mı türk halkı???? Yazik yazik yazik
Kıdık ~ 7 yıl önce
Kimin projesini sorgulayıp bide sonuna ünlem koyuyosun sen. Bu cürret ne zamndır var sende acaba? !!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Helal ~ 7 yıl önce
Katılıyorum
Tk ~ 7 yıl önce
Özelleşmesi çok daha iyi olur ama denetim her konuda şart.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
para kazanan thy? ~ 7 yıl önce
Varlık fonu içerisinde Botaş'la birlikte en çok zarar eden şirket olan THY ne kazanacak da Varlık Fonu harcayacak acaba? Tam tersine THY'nin zararı nispeten düzgün bir yönetime sahip olan ve kar eden diğer kurumlarımızın karıyla birlikte tek potada eritilecek. Kazançlı çıkan şimdilik THY ama elbette bunun hesabı da sorulacaktır. Bu şirkete artık devletin demir yumruğunun inme vakti gelmişti. Gereksiz müdürlüklere, personel sayısına ve maaşlarına dönüşü olmayan saçma sapan reklam ve sponsorluk giderlerine bir ayar çekilecektir. Kimsenin gözünün yaşına bakılmamalı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tamamen ~ 7 yıl önce
Katılıyorum.
Duyum ~ 7 yıl önce
Ali Bey duyduğumuza göre ülkenin ekonomik sıkıntısı çok büyük. Özellikle de referandum öncesi krüzün çözülmesi hayat memat meselesi. Çözüm için ise duyduğumuza göre Katar, Bahreyn gibi ülkelerden para bulmaya çalışıyorlar. Teminat için de THY, Ziraat Bankasının da içinde olduğu varlık fonu gösterilecek imiş. Şu an Varlık fonundaki değer 108 Milyar Dolar civarında. Bu teminat ile 300 Milyar dolar alınmaya çalışılıyor imiş. Böyle saltanata Arapların çok meraklı olduğu biliniyor. Ama görünen o ki petrol zengini de olsalar o kadar parayı araplar da çıkaramıyor gibi. Ya da bizdeki parakendeci esnaf kafalılart istediklerini bulamadılar. O değil, bu iş geröekleşirse olan milli varlıklarımıza olacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Nuri selvi ~ 7 yıl önce
Çok güzel anlatmışsınız tebrik ederim üzülerek belirtmeliyim ki şu günlerde hiçbir kimse bir şey anlamak istemiyor Okumuyor anlamıyor yalnızca Yapılacak olan referandum için evet ve hayır peşinde

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yan yatti ~ 7 yıl önce
Çamura battı. Vah ülkem vah. Ne kaldi elde avuçta satılmadık???? Ne kaldı ey milletim?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
DHMI ~ 7 yıl önce
DHMI varya. Özelleşip Güzelleşecek ve Türk Telekom modeli olacak ama er ama geç. 20 yıllık tecrübe bunun için lazımdı ya herhalde.
Ghost stories ~ 7 yıl önce
Bayrak tasiyici satilmaz. Thy tc devletinin siyasi ve idari yapisi icinde herzaman yerini korur. Satilacak hikayelerini cocuklariniza bile anlatmayin da ileride anam babam bi halttan anlamazmis demesin..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
~ 7 yıl önce
Bal gibi de bayrak taşıyıcılar özelleştirilebilir. Örneğin Lufthansa,Swiss,Austrian,Klm,British Airways,Aer Lingus,Brussels Airlines hep özel şirketler ama bayrak taşıyıcılar aynı zamanda. ABD de bayrak taşıyıcı kavramı ise yok. Tamamen özel şirketler var. Daha saymama gerek yoktur sanırım.
~ 7 yıl önce
Bence herhangi bir yandaş firma veya ülkeye gitmeyecekse özelleştirilmesi hayırlı olur Thy nin. Ama gidip de Qatar a satılacaksa kalsın. Doğrusu düşündüm de Qatar a da satılsa sıkıntı olmaz en azından şirket ömrü boyunca ilk defa profesyonel yönetim neymiş onu görür.
Baba ~ 7 yıl önce
Babalar gibi satar bunlar. Görürsünüz...
Hangi bayrak??? ~ 7 yıl önce
Sirketin %40 yabancilarda. Takasbank dökümlerinden bakabilirsiniz.... citibanl yabanci ve hsbc yabanci ağırlıkta. eger devlet elindeki hisselerde satilirsa; SORU: HANGİ BAYRAKTAN BAHSEDECEKSİNİZ????
bir dost ~ 7 yıl önce
Devletin uçak şirketi sahibi olması da ne demekmiş? Devlet işletme sahibi olursa oralar tam arpalık oluyor. Hazır ismi iyiyken özelleştirilmesi gerekir. Sonra Türk Telekom gibi fiyatının altına gider.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Düşman ~ 7 yıl önce
Senden olsa olsa düşman olur. Daha neler neler yari fiyatina gitti. Hicbiriniz hesap sormadınız kimlere neden ve neyin karşılığında yari verildi diye. Uyu türk milleti uyu.
TT ~ 7 yıl önce
Türk Telekomu peşkeş çektiler. fiyatının altına gitmişmiş. biraz beynini kullanıp düşünse insanlar keşke.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000